• 9.379.546 stemmen

The Bourne Ultimatum (2007)

Thriller / Actie | 115 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en David Strathairn

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch, Russisch en Spaans

Releasedatum: 13 september 2007

Plot The Bourne Ultimatum

"Remember everything. Forgive nothing."

Jason Bourne is de aan geheugenverlies lijdende spion, die toe is aan een volgende poging om meer te weten te komen over zijn eigen identiteit. Na een fatale schietpartij in Moskou reist Bourne de hele wereld af, van verscheidene steden in Europa, via Tanger (Marokko) naar New York, terwijl hij achtervolgd wordt door moordenaars van officiele en minder officiele groeperingen.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Voor een nog net kijkbare film vind ik een 3 best hoog.

avatar van diesel64

diesel64

Hoewel ik een grote fan was van zowel Identity als Supremacy, had ik in de cinéma een beetje het “been there, done that”-gevoel bij Ultimatum. De laatste film in de Bourne-trilogie is eigenlijk gewoon meer van dat, maar dan minder. De actiescènes zijn schaarser, minder spannend en nogal onoverzichtelijk in beeld gebracht. Ook de verhaallijn is niet echt verrassend en had ik zelf ook wel kunnen verzinnen na de vorige twee delen gezien te hebben.

Dat alles neemt wel niet weg dat het een goede actiefilm is, die toch heel wat films van dit jaar zal kunnen overstijgen. Spijtig dat hij niet echt mijn (toch best wel hoge) verwachtingen heeft kunnen inlossen.

Matt Damon heeft ondertussen laten weten dat hij zowel een Bourne-porno-triolgie als een Bourne-musical-triolgie wil maken waar hij zelf de hoofdrol in wil spelen. Alsjeblieft, bespaar ons dat. Na drie Bournes heb ik het wel gehad. De laatste was al op het randje van de uitmelkerij.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Wouter schreef:

Oneens. Hoe leuk ik deze film ook vind; het verhaal was vooral afwezig. Bourne rent, schiet en springt, maar verhaaltechnisch gebeurt er nauwelijks iets en dat wat er gebeurt, heb je al eerder gezien. Ultimatum is een triomf van vorm over inhoud; een zege van executie. Daarmee wel minder indrukwekkend dan het vorige deel, vind ik.

Helaas mee eens. Het verhaal stelt in tegenstelling tot de eerdere films weinig voor, het gaat hier meer om de actie, die geweldig is en heel veel goed maakt.

avatar van Grendal

Grendal

opvolger van 2 goede bourne films, deze heeft net wat meer actie en achtervolging, maar de verhaal lijn ligt wat op de achtergrond waardoor ik deze film net wat minder vind dan de vorige 2, de actie, achtervolgingen, maakt veel goed, maar een goede "bourne afsluiter" nee.

3.0

avatar van scorefreak

scorefreak

Bourne Ultimatum gisteravond in de bioscoop bekeken. Heb de vorige 2 delen al bekeken.

Het verhaal is zeer voorspelbaar, altijd eigenlijk bij een trilogie.

Aardige actieachtervolgingen en dialogen. Niet echt merkwaardig geacteerd door Matt Damon, vond David Strathairn wel goed acteren. Tevens Scott Glenn.

De film is nogal wat chaotisch geworden dat te danken is aan de montage en te snelle camerabeelden.

De score is goed gelukt alleen de additional score is volgens mij geknipt uit de andere 2 films.

Ik ging er met grote verwachtingen heen en is een redelijk vervolg voor deze trilogie maar het mag zeker niet de beste noemen van de 3. Had zeker beter gekund.

avatar van willemfilm

willemfilm

Voor wat de camerabeelden kan ik me geheel aansluiten bij anderen. Werd er wat nerveus van. Zo lekker uit de pols gefilmd kan wat irritant zijn. Soms leuke maar ook veel achtervolgingen. Niet bijzonder, wel aardig.

avatar van Riddick

Riddick

Geweldige film.. Bourne is Back!!!.. Ben op één of ander manier helemaal fan van The Bourne reeks. The Bourne Ultimatum is (net zoals zijn voorgangers) fantastisch gemaakt/ geacteerd. Verhaal komt goed samen. Ik vindt het open einde aan één kant goed, maar ik ben bang dat een vervolg minder goed wordt Ludlum zelf heeft drie Bourne boeken geschreven. Nu wordt er gezegd dat er plannen gemaakt worden voor een vierde deel. Alleen moet Matt Damon het nog accepteren. Ik zie het wel!..
Al met al een fantastische!!! film!!!...

avatar van mafiabaas

mafiabaas

Opzich wel gecke bioscoopfilm natuurlijk maar vond het op een gegeven moment wel steeds het zelfde worden maar nog wel vermakelijk.

Vond het soms wel beetje overthetop, rijd hij achteruit met zijn auto van het gebouw af en hij kan weer verder. Ook die x dat voordat hij crashte zijn gordel pakte en ook met dat verrekijkertje was niet erg geloofwaardig dat hij precies kon lezen wat er opstond.

Hopelijk is dit gewoon de afsluiter en komt er geen deel4 meer, zal zonde zijn vind ik.

avatar van steinenj

steinenj

Leuke film om lui op de laptop in bed te kijken, maar niks speciaals. Had inderdaad ook hooggespannen verwachtingen (IMDB 8.4, MM 4.00) maar werd niet één keer verrast. More of the same...

avatar van Riddick

Riddick

Jammer dat de film nu onder de 4 zit.. Vind deze film toch heel wat meer waard!

Edit: zit weer op de 4 hehe..

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Riddick schreef:

Jammer dat de film nu onder de 4 zit.. Vind deze film toch heel wat meer waard!

Edit: zit weer op de 4 hehe..

Da's zowat een 8 GEMIDDELD hè? Erg hoog als je het mij vraagt.

avatar van Johan van Ee

Johan van Ee

ik vind matt damon niet zo stoer

avatar van samoht

samoht

lees ik hier nu veel NEGATIEVE commentaar op het camerawerk?

"van de hak op de tak" "camera die de trap afdondert"....

Ik vind de camerabewegingen net datgene wat de film zijn meerwaarde geeft. Past ook perfect :

Jason Bourne wordt constant opgejaagd en achtervolgd. Door het speciale camerawerk bevind je je als het ware IN die achtervolging en besef je maar al te goed in welke situatie bourne zich bevindt.

Ik blijf bij mijn 4.5 !!!

avatar van der meister

der meister

Zeer goede film die je de gehele duur kan bekoren. Het camerawerk past perfect bij de film al kan ik wel begrijpen dat het voor sommigen te snel gaat. Dit deel is de perfecte afsluiter van de trilogie; al vind ik het wel jammer dat er geen volgende meer komen.

avatar van Wouter

samoht schreef:

lees ik hier nu veel NEGATIEVE commentaar op het camerawerk?

"van de hak op de tak" "camera die de trap afdondert"....

Helemaal eens.

avatar van Yuppie_Scum

Yuppie_Scum

onvoorstelbaar dat deze film zo'n hoge waarderingen krijgt...

avatar van Wouter

vertel...

thunderball

Eindelijk deze vanavond gaan zien. Ben niet bepaald een Matt Damon fan, maar wanneer iemand anders trakteerd: nou, voor uit dan maar weer!

Het verhaal vd film is niet veel, want er is GEEN verhaal. Voor een actiefilm hoeft dat geen probleem te zijn, want de film kent wel de nodige spanning en wat aardige actie, echter ook weer niet iets echt bijzonders of wat onderscheidends i.v.t. de vorige twee films en zeker niet vh niveau van James Bond!

De hier veel genoemde en geroemde snelle montage en manier van in beeld brengen vd actie en gevechten vind ik - net als bij deel twee- nog steeds erg hinderlijk en irritant. Het is soms echt om (letterlijke en figuurlijk) niet goed van te worden!

Goede regie? Mwhaaa.... eerder vrij matig en louter een gimmick (wanneer zelfs bij niet-actiescenes en bij grote close-ups het beeld niet eens echt goed stil staat is dat vrij overbodig en eerder amateurachtig).

Wanneer een regisseur de actie niet goed in beeld weet te brengen en de vaart vd film louter uit een (te) snelle en vaak niet te volgen montage moet halen is dat toch meer een gebrek aan kwaliteit dan briljant te noemen.

Op zich was de film wel spannend en werd er goed geacteerd. Voor Joan Allen heb ik sowieso een zwak. Damon blijf ik een watje vinden.

Toch had ik als einde van de trilogie wel een grotere knal als slot verwacht (tenminste: voor mij hoeft er niet nog een vervolg te komen!).

Nou, 3,5 ster lijkt me meer dan goed!

avatar van serpico

serpico

Gisteren deze film noodgedwongen gekeken omdat we niet allemaal naar binnen mochten bij The Kingdom (vanwege die idiote leeftijdsgrenzen die alleen voor bioscopen lijken te bestaan). Ik wilde deze film eigenlijk principieel niet zien, omdat ik deel 1 en 2 niet had gezien. Nouja, deel 2 wel, maar zó lang geleden dat ik me er bijna niets meer van herinner.

Maar warempel. Het maakte niets uit. Helemaal in het begin van de film zit een klein stukje dialoog, die alles even haarfijn uitlegt, en de film is meer dan prima te volgen, zelfs zonder enige voorkennis. Gelukkig maar, want The Bourne Ultimatum is een zeer geslaagde actiethriller geworden.

De film telt welgeteld 3 zinderende actiesequenties (1 aan het begin, 1 in het midden en 1 aan het eind ), die stuk voor stuk zo uniek, fris en fantastisch in beeld gebracht zijn dat de hele film alleen daardoor al veel meer dan bovengemiddeld is. Écht goede actie, bijna klassiek zelfs, heerlijk verwarrend geschoten met een hand-held camera, terwijl het toch wonderwel goed te volgen blijft allemaal. Puur en alleen gebaseerd op de actiescènes zou ik de film zo 5* geven. Fantastisch.

Maar de film biedt nog meer. Matt Damon's eeuwige vraag naar wie hij is, waarom hij hem is, en bovenal hoe dat zo komt. En de uiteindelijke finale vond ik eigenlijk een beetje suf. Wel goed, maar niet zo wereldschokkend als je zou verwachten. Toch geeft de film nog een mooi beeld van een aantal steden, is het acteerwerk top, vooral dat van Damon en Strathairn, en zijn de relaties tussen de karakters allemaal prima uitgewerkt. Heerlijke muziekscore ook.

4*, omdat de fantastische actie toch een beetje het drama-gebeuren aan de kant zette. Desondanks echt een topfilm, één van de beste actiefilms van de laatste tijd.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Jammer dat de film nu onder de 4 sterren zit.

avatar van Sutherland

Sutherland

Op zich vond ik het derde deel van Bourne een goede op zichzelf staande film. Maar in het verlengde van de vorige twee delen gezien, viel deze toch wel wat tegen. Natuurlijk; er is veel actie te zien en de achtervolgingen zijn mooi en spannend in beeld gebracht. Maar helaas miste ik een verhaal in de hele film, iets wat de vorige twee delen wel had.

Toch heb ik me goed vermaakt met deze film, los gezien van de vorige twee delen geef ik hem 3.5 ster

avatar van samoht

samoht

thunderball schreef:

Het verhaal vd film is niet veel, want er is GEEN verhaal.

Ofwel heb je de film niet goed gezien ofwel hem niet gesnapt.

Heel de film maakt deel uit van het verhaal over Bourne. Het bevat zelfs de ontknoping over wie hij is, waar hij vandaan komt en waarom hij doet wat hij doet.... lijkt mij voldoende verhaal

thunderball schreef:

Meer iets van smaak maar toch... Bij deze film was deze techniek uiterst toepasbaar... Jij verkiest blijkbaar de achtervolgingen die je als het ware met een helikopter volgt : mooi overzichtje van de 2 partijen. In deze film raak je er zelf in betrokken. wat mij veel beter lijkt....

thunderball schreef:

Toch had ik als einde van de trilogie wel een grotere knal als slot verwacht

Deze film lijkt mij nu net het hoogtepunt van de triologie. Hij komt dichter bij zijn doel en ontdekt alles. Dit in een continue spannende achtervolging. Het echte einde, het moment waarop "extreme ways" van moby begint te spelen is gewoonweg geniaal.

Van dit soort hautaine opmerkingen word ik altijd niet goed:

wanneer je het met iemand over een film niet eens bent en een kritische noot oppert:

dan heb je de film NIET begrepen!

Dat is van het zelfde gehalte wanneer ik zou zeggen:

wanneer je dit goed vindt heb je zeker nog niet veel films gezien?

Da's net zo waardeloos en arrogant.

Je licht er vijf minuten uit terwijl de rest van de film bestond uit een lange, grote achtervolging! Hoezo sterk verhaal??

Je raakt er helemaal niet bij betrokken, wanneer een film de hele tijd abnormaal snel (lees: niet te volgen) gemonteerd is en je vaak niet weet wat je ziet; ik ergerde me er aan en werd er bijna kotsmisselijk van. Bovendien wanneer zelfs bij rustige scene's de camera bij close-ups niet eens stil staat heeft dat geen enkele functie, dan zit je op Baantjer-niveau!

Moby horen is nou niet bepaald geniaal, maar gewoon een goedkoop truukje. Wanneer jij dat geniaal vindt moet je dat zelf weten, ik vond het een redelijk makkelijk (want de deur staat wagenwijd open voor nog een vervolg) einde.

avatar van FlyBoy

FlyBoy

Na de vorige twee delen vond ik deze film een redelijke opvolger.

Het verhaal is wel iets minder maar dat is eigenlijk ook wel logisch ... alles is immers al bekend. Dat proberen de makers met wat meer aktie te compenseren en is best goed gelukt. Ook in vergelijking met andere films in het zelfde genre dit jaar vind ik deze film absoluut niet slecht scoren en zeker het kijken waard.

3,5 punten

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Van dit soort hautaine opmerkingen word ik altijd niet goed:

wanneer je het met iemand over een film niet eens bent en een kritische noot oppert...

Tja dat is gewoon een verschil van smaak he, en het grootste gedeelte van de mensen die deze film gezien hebben blijkt er wel van te houden. Dan valt het toch best een geslaagde film te noemen, en kritiek op je kritiek moet ook kunnen vind ik.

@serpico, wat denk je wat voor zin het heeft als er leeftijds grenzen zijn als niemand zich er aan houdt.

avatar van serpico

serpico

Martijnnn schreef:

De leeftijdsgrenzen kunnen toch ook gewoon gebruikt worden als richtlijnen? Ouders en kinderen kunnen toch prima voor zichzelf bepalen wat ze wel en niet aankunnen?

Ik bedoel, wat heeft het voor zin om ze wél te gebruiken als ieder 12-jarig kind gewoon een 16+ film kan kopen in iedere reguliere winkel?

Martijnnn schreef:

Er zijn genoeg mensen die het de film vinden verpesten, dus "het grootste gedeelte" is een aanname van jezelf. Ik kan ook wel zeggen: de meeste mensen vonden het maar niks, dat is ook net zo betwistbaar als andersom.

Kritiek (possitief of negatief) moet altijd kunnen, maar zeggen dat je de film niet snapt slaat nergens op.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

gisteren nogmaals gezien, en oh, oh, wat een strakke actiefilm is dit. Mijn favorieten: de Waterloo-scene en de politieauto-scene.

Was 5* en blijft 5*

avatar van jeronimus72

jeronimus72

leukste in de reeks

avatar van neo

neo

Er zat een stijgende lijn in de reeks. Het fantastische camerawerk, montage en score van Powell waren bij Supremacy stukken beter. Ultimatum zet die lijn niet door, maar is ook niet minder. Ik heb het al eerder gezegd, maar deze (laatste 2) Bourne films behoren tot de weinige actievolle films waarin de chaos/flitsende beelden echt goed werkt voor mij. Vorige niet op het witte doek gezien, maar ben bijna geneigd om Supremacy deze hierdoor net iets hoger te geven. 3.5 sterren