Genre: Thriller / Actie
Releasedatum: 13 september 2007
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot The Bourne Ultimatum
"Remember everything. Forgive nothing."
Jason Bourne is de aan geheugenverlies lijdende spion, die toe is aan een volgende poging om meer te weten te komen over zijn eigen identiteit. Na een fatale schietpartij in Moskou reist Bourne de hele wereld af, van verscheidene steden in Europa, via Tanger (Marokko) naar New York, terwijl hij achtervolgd wordt door moordenaars van officiele en minder officiele groeperingen.
Jason Bourne
Pamela Landy
Tom Cronin
Conrad Wills
etherman
gewoon vette film dus!als je fan bent van de reeks moet je deze zeker niet missen!!een dikke 4.5 ster van mij
etherman
Het is wel een goede film, maar wisten jullie dat de hele trilogie voor geen meter klopt met de boeken. maar het is wel een goede actiefilm.
Halcyon
De Bourne-films hebben me van bij het begin positief verrast door hun enorme vaart en tegelijk hun compromisloze, ernstige ondertoon die geen plaats liet voor ritmeverstorende grollen en flauw sentiment. De derde in de reeks, The Bourne Ultimatum, doet er met ongezien blits camerawerk en een flitsende montage alweer een schepje bovenop. Opnieuw een snoeiharde actiefilm met andere woorden, waar wilde achtervolgingen, overweldigende gevechten en een pompende soundtrack centraal staan. Hierbij wordt elke scène tot in de meest minuscule details verzorgd en ligt de adrenaline-rush zo hoog dat je als kijker letterlijk meermaals naar adem snakt. Een bioscoopversie van deze film versterkt dit beklijvend gevoel alleen maar en is dus sterk aanbevolen.
Ik herinner me bijvoorbeeld levendig dat tijdens de close-combat scène met “Desh” het publiek minutenlang de adem inhield om bij het einde van dit indrukwekkende spektakel een simultane zucht van opluchting te slaken. In één woord geweldig!
tukkerstein
Toppie film. In deze film staat de actie iets meer centraler dan het verhaal in vergelijking met de vorige delen. Geweldige geluidsbewerking (daar zou deze film een Oscar voor moeten winnen), gemengd met geweldige actiescènes op schitterende locaties. Camerawerk was inderdaad behoorlijk schokkerig, maar was in tegenstelling tot het vorige deel slechts in een enkele scène hinderend, in die man-tot-manvechtscène in Tanger namelijk, daar was door het camerawerk niets aan vast te knopen, helaas. Begin had ook wel iets rustiger gekund, de film moet niet op gang komen maar gaat meteen op volle toeren.
Verhaal is zoals ik al zei minder van belang in dit deel dan in de vorige delen, sommige dingen (als Treadstone 2 ofzoiets) werden niet echt uitgediept. De vorige delen moesten het iets meer hebben van het verhaal en rustige sfeerscènes. Einde laat wel een optie open voor meer delen, maar of die er zullen komen is de vraag...
Gewoon een goede film die je zeker in de bioscoop moet zien. 4*
joeri15
erg spectaculaire film, waarbij je gedurende de hele film op het puntje van je stoel zit! dit is zeker een aanrader om in de bioscoop te gaan bekijken. 4.5*
Frankeermachine
Dan moet je het orgineel maar kijken. Die klopt precies.
Het derde deel is een goed vervolg met veel actie. De film is zo voorbij, omdat je van de ene actiescene in de andere terecht komt. Ik heb me geen moment verveeld.
Op naar deel 4!
4,0
Quentin
Interessante beschouwing over de gebruikte visuele stijl (in drie delen);
Interessante beschouwing over de gebruikte visuele stijl (in drie delen);
Bedankt Quentin !!
"It just seems too easy"
Ik raad de meneer aan beter te kijken. Heb het nog nooit zo goed zien gebeuren als Greengrass doet. Het meest opwindende dat ik in jaren in de bioscoop heb gezien.
Quentin
Niet dat ik het er mee eens ben, vond het zelf uitstekend werken (op een enkele scène na), maar het is wel leuk leesvoer.
Filmfreaker
Deel 4 mag er van mij komen hoor. Maar let erop dat de koek een beetje op begint te raken. Want de kijker is er nou achter gekomen waarom Jason Bourne huurmoordenaar is geworden. Verder hoeven we eigenlijk niets te weten van Bourne.
Maar goed, de schrijvers zullen wel nieuwe dingen kunnen bedenken die de kijker in spanning houden.
Maar goed deel 4, kom er maar aan hoor.
"It just seems too easy"
Idem.
Laat je niet misleiden door de intelligente teneur van dit overigens boeiende werkstukje. Ik vind de aanpak van Greengrass 100% efficient en velen met mij.
"de meneer" spreekt zichzelf wel fameus tegen en wel hier:
There’s one more function of Bourne’s style I want to consider. In an earlier post, I quoted Hong Kong cinematographers’ saying about the shaky camera. The handheld camera covers three mistakes: Bad acting, bad set design, and bad directing. It’s worth considering, as some of Ebert’s correspondents do, what Greengrass’s style may serve to camouflage. One suggests that because the cutting doesn’t let the viewer reconstruct the fights blow by blow, anybody can seem to be a superhero if the filming is flurried enough.
In mijn ogen ben je een goede regisseur als je slecht acteerwerk, slecht set design en al de rest fraai laat ogen voor je publiek. Een meester-manipulator met andere woorden die de illusie wekt dat alles prachtig in mekaar steekt.
Een beetje verder bevestigt hij min of meer m'n mening:
Rather than exciting us by what we see, Greengrass tries to arouse us by how he shows it.
Hij geeft de "realiteit" een duwtje zodat het er allemaal feilloos uitziet. Klasse toch?
Ik ben in elk geval een fan en ga dit weekend waarschijnlijk nog eens kijken.
davidov
Kan me in beide meningen wel vinden. Greengrass zorgt ervoor dat je in de film betrokken raakt, als Bourne het te druk heeft om goed om zich heen te kijken, dan heeft het publiek het ook te druk. Iets wat erg mooi kan werken bij bepaalde achtervolgingen, echter bij bepaalde close combat scènes werkt het voor mij niet. Dan zit de camera zo dicht op het gevecht dat ik er zelf niks van mee krijg, dat ik meer "weet" dat er een gevecht te zien is dan dat ik dat met mijn ogen kan waarnemen. Dat vond ik wel jammer een enkele keer bij deel 2.
Gelukkig viel dat mee bij deze film, de wilde stoei en ren scènes waren wederom soms rommelig maar altijd duidelijk genoeg voor mij om nog te kunnen zeggen dat ik het ook daadwerkelijk heb kunnen zien (en niet de illusie had dat ik het zag). Jammer dat ik Ultimatum voor de rest een minder sterk verhaal vond hebben, vele stukken deden mij denken aan de vorige delen en alsof men dezelfde stunts deed maar nu op een andere locatie. Auto achtervolging --> controle over stuur kwijt --> rijden en schieten --> auto dwars in tunnel/smalle weg --> enorme crash, bourne loopt mank weg. En zo waren er nog een handjevol momentjes.
De teveel schuddende beelden uit deel 2 zijn nu wel goed gelukt, helaas is deze keer naar mijn idee het verhaaltje iets dunner en doen ze de vorige delen dan ook dunnetjes over.
Captain Pervert
Net als in Supremacy enorm veel actiecloseups, vooral het gevecht met die Marokkaan in Tanger, en de achtervolging in de politieauto in New York. Bij die laatste ging ik er echt op letten, geen enkel shot duurde langer dan een seconde. Erg overdreven flitsend, maar toch pakte het goed uit.
In tegenstelling tot Supremacy vond ik de extreme closeups hier wel goed werken, het kan er aan liggen dat dit de eerste Bourne film is die ik in de bios zie. Je verliest wat overzicht (iets wat je onwillekeurig toch altijd wil als kijker), maar in ruil daarvoor heb je het gevoel dat je enorm dicht op de actie staat, en dat is ook wel gaaf. Enige echte minpuntje is, is dat Bourne net even iets teveel bizarre crashes overleeft, al dan niet met een schrammetje of een manke poot die hij 5 minuten later weer is vergeten.
Erg geinig is trouwens dat veel details precies stroken met de eerste twee delen: zo gebruikt Bourne op een gegeven moment het paspoort van een Gilberto uit Brazilië: in deel 1 zie je dit paspoort een halve seconde lang maar wordt er verder niets mee gedaan (in de bank in Zwitserland). Leuk dat ze op allerlei details uit de eerdere films terugkomen. Aardig verhaal, veel actie, continu spannend.
4 sterren!
Martijnnn
Ik vond het camerawerk van 2e deel op een televisie scherm beter dan in de bioscoop. Deel 3 vond ik wel onwijs goed in de bioscoop, dus het camera werk kwam toch veel beter tot zijn recht in the ultimatum.
Shyamalan
The Bourne Ultimatum is just more of the same. Er is niks vernieuwends in deze film qua actie of verhaal, behalve dat duidelijk wordt wie Jason Bourne echt is. Deel 1 en 2 waren goed en beter dan deel 3. Het is nu wel genoeg zo.
mr_erp
De film begon een beetje abrubt vond ik. Ik heb The Bourne Supremacy niet gezien en daarom moest ik er de eerste 5 a 10 min een beetje in komen.
Het camerawerk vond ik af en toe wel wat minder. Vooral in het gevecht met desh is het moeilijk te volgen.
Verder een fantastische film met lekker veel actie. Voor mij 4 sterren!
Skilgannon
Vond hem wel aardig, maar niet echt een topper ofzo. Ik stoorde me wel vaak aan het camera werk, werkte me op bepaalde momenten behoorlijk op mn zenuwen.
i.Ron S.
Ik hoop dat dit de laatste was, niet omdat het een slechte reeks is, maar omdat het een mooi einde was en het verhaal lijkt af.
Ik vind deze minder sterk, er zijn wel heel veel toevalligheden en de gevechten worden niet goed weergegeven, ze zouden soms even goed kunnen dansen met elkaar want de camera maakt zo'n gekke bewegingen dat het niet te volgen is.
Het 2e deel van de film wordt het wel beter, een beetje rustiger en het wordt duidelijker waar het naartoe gaat.
Ik vond de 2 voorgaande films beter, vooral de eerste, ook al doordat de locaties mooier waren. Maar al bij al een verstandige, goede actiefilm. 3,5
sn@ke
- 2077 berichten
Zie niet in waarom deze nu een gemiddelde van 4 sterren haalt en als de beste van de 3 wordt benoemd. Het is zeker wel het meest intense deel , maar qua verhaal toch niet echt veelzijdig. De film is dan ook één lange achtervolgingsrush met enorm korte flitsende shots en close-ups. Een ultieme stijloefening van Greengrass maar naar het einde toe begint de motor toch te haperen en wordt het allemaal wat te eenzijdig.
Halcyon
Soms vraag ik me toch af waarom nog steeds zo krampachtig wordt vastgehouden aan "het verhaal". Het verhaal is trouwens toch ok? Het is gewoon het sluitstuk van een trilogie waar alle puzzelstukjes op z'n plaats vallen. Erg simpel maar oerdegelijk. Volgens mij moeten sommige mensen zich eens losmaken van het idee dat een film pas goed is als ie een verhaal heeft met 25 plottwists en een einde dat je niet ziet aankomen.
Martijnnn
Ja inderdaad, een belangrijkste van een film is dat hij vermakelijk is, en dat kan zonder een super uitgebreide mega plot ook wel.
Halcyon
Ben hem vandaag nog een keertje gaan kijken en hij blijft echt fantastisch. De visuele stijl is werkelijk revolutionair, de actie snoeihard en Damon is de geknipte persoon voor de rol als actieheld. Op en top amusement!
winglo
Vanavond gekeken, apart camerawerk, hou ik wel van. Veel actie en een goed spelende Matt Damon. Ook zijn de settings wel gaaf, toevallig liep ik afgelopen Dinsdag nog rond op Waterloo Station in Londen. Een dikke 4.5 van mij!
Richard1189
Onderhoudend en tot het eind boeiend. Damon zet opnieuw iets moois neer, een superacteur. De shaky handheld-cameravoering met forse wendingen en abrupte zoom-ins en -outs zijn niet mijn stijl; al wordt er wel meer betrokkenheid mee bereikt. Ik prefereer de choreografie van een close combatgevecht te kunnen zien en ook de onderdelen van een langdurige achtervolging. In Supremacy was voor mij een goede balans bereikt, in Ultimatum slaat hij door naar een intense beleving van de film.
die hard
in de bioscoop gezien. geen moment verveelt. vette actie en spannend verhaal. Mat Damon als een koele Bourne speeld zijn rol wederom perfect.
deze film is een echte aanrader als je van actie houdt.
5 sterren vind ik de film zeker waard.
Kelsey16
zeker een dope film, het camerawerk vond ik juist erg gaaf en de film boeide me, net als deel 1 en 2 van begin tot eind, dus een dikke 5 sterren van mij
Gish
Was deel 1 een goede film met een uitgebalanceerd script vol originele actie en de nodige rustpunten, deze film mist alles van dat.
Een grote achtervolging met nerveus camerawerk dat in het verloop van de film steeds meer op je zenuwen werkt. Een overkill aan actie en een onzinnig verhaal. Zware tegenvaller.

Jason Bourne
2016

The Bourne Legacy
2012

The Bourne Supremacy
2004

The Bourne Identity
2002

Netflix komt binnenkort met de gehele 'Bourne'-franchise: 'Hier hou ik van'

'De lat ligt érg hoog': Interview met nieuwe Bourne-regisseur zaait twijfel over de toekomst van de reeks

Onder meer deze goede films verdwijnen deze maand van Netflix

Netflix voegde onder meer deze drie films aan het aanbod toe

Gladiator

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Hotel Rwanda
Drama / Oorlog, 2004
parijs, frankrijkcorruptiemadrid, spanjesluipmoordenaargebaseerd op boekeuropaprosecutiondangerousfake identityrevelationregeringweaponinterpolvervolgflashbacksamenzweringschietpartijspionagemotorfietsgeweldfoot chasedark pastlangley virginiamoscow, russiaaction herosecurity leakbournejason bourne loose adaptation