• 9.378.190 stemmen

Met onder meer: Dries Vanhegen, Dolores Bouckaert en Norman Baert

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 april 2007

Plot Ex Drummer

Drie gehandicapte gasten met een rockband zonder drummer zijn op zoek naar een drummer, roem en succes. Ze vragen Dries, een bekend schrijver, zich bij hun band te voegen. Dries stemt toe en beslist dat zijn handicap zal zijn dat hij niet kan drummen. Als een ultieme, maar tevens duivelse god daalt hij de berg af om zich te mengen met het hulpeloze klootjesvolk. Met de komst van deze manipulator wordt ook de toekomst van de band op het spel gezet en het zal niet lang duren voor de andere leden elkaars bloed kunnen drinken. Hun enige toekomst is uiteindelijk geschreven in menige punktekst: 'No Future'...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

kos schreef:
Hoe eindigt het boek dan? Ik vond dit ook een nogal rare nutteloze apotheose die echt een beetje binnen 1 minuut verzonnen leek.

Hetzelfde maar dan met wat minder doden, de vader schiet alleen de moeder dood en dan zichzelf. Daarna gaat het boek nog even verder over dingen die in een film niet zouden werken.

Goede keus van Mortier in ieder geval. Erg grappig en passend einde.

avatar van grabberke

grabberke

Het einde...
Wat ik hier nog niemand heb horen zeggen is dat naast de slachtpartij er beelden zijn van Dries die zijn leuke leventje terug opneemt - het gaat weer over de tegenstelling tussen het schrijvertje met zijn aangenaam leven, die zich kan permitteren om eens om te gaan met de marginalen - uit eigenbelang dan ook nog - en het lot van mensen die nooit zullen slagen in de maatschappij. Het is trouwens Dries die de vader gaat "bevrijden" uit zijn situatie.. Denk dat je het einde dus vooral metaforisch moet opnemen. De zwarte humor eromheen is inderdaad niet voor iedereen weggelegd. Wat wordt "Blow" van Ghinzu hier trouwens prachtig gebruikt.
Wat ik ook niet goed begrijp is het feit dat sommigen er zich aan ergeren dat de film het boek niet 100% volgt... Waarom zou dat zo moeten zijn? Mortier geeft een creatieve invulling, en een erg goede. Laat dus zowel het boek als de film in zijn waarde. De film kan toch niet slecht zijn gewoon omdat het boek niet volledig gevolgd wordt? (Zo goed is het boek trouwens nu ook weer niet, Brusselmans heeft betere werken en voor mij is de film zelfs beter dan het boek - oeps, nu ben ik zelf aan het vergelijken

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Heerlijke absurde film. Zo zwart als het kan met kurkdroge humor. Geweldig hilarische personages en ijzersterk acteerwerk.

Eén van de beste Belgische (Vlaamse) releases van de afgelopen jaren. Dikke 4*

avatar van Goto

Goto

Heerlijke film met zwarte humor en lekker absurde momenten.

Ik wou deze al een tijdje zien, een film waar ik veel van verwachte maar toch was ik bang dat hij zou tegenvallen. Gelukkig viel hij echter helemaal niet tegen. Sterker nog de film overtrof ruimschoots m'n verwachtingen. Trainspotting maar dan 10 keer beter. Vooral de laatste pak em beet 40 min. zijn fantastisch. Cinema zoals cinema hoort te zijn maar veels te weinig is.

Dikke 4.5*

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

wat een rauwe film !!

Ik heb er echt heel lang over na gedacht wat ik deze film zou geven..

een film met zoveel misplaatst geweld..

laat ik m 3 sterren geven

avatar van Lucky Slevin

Lucky Slevin

Werkelijk een slechte film.

De hoofdrolspeler kan niet eens de werkelijke droogheid van Brusselmans benaderen. Het is in z'n geheel slecht gefilmd, in beeld gebracht en op een zeer amateuristische niveau geregisseerd. Het was duidelijk een poging om exclusief te zijn, het is dus duidelijk mislukt. Enkel het begin was mooi, de rest niet.

avatar van sonyjh

sonyjh

ik vind dat de hoofdrolspeler het wel heel goed doet.

avatar van dave

dave

Wow, veel zwarter vind je ze niet.
Heb toch goed gelachen, al ligt dat waarschijnlijk alleen aan dat west-vlaamse dialect.
Er zitten zeker ook een paar goede vondsten in, zoals de man die op zijn plafond leeft en het feit dat het allemaal in Dries zijn hoofd afspeelt.
Toch mis ik 'iets' dat mij toelaat om deze verfiming 4* te geven.

3.5* dan maar..

avatar van s0062423

s0062423

DVD en boek krijg je deze week gratis en voor niets bij HUMO. Da kon ik nu niet laten liggen, dacht ik bij mezelf.

Ik had schrik voor de film, want Herman Brusselmans verfilmen lijkt me nu niet één van de simpelste zaken om te doen, toch vind ik het al bij al aardig gelukt. Vooral de intro is geslaagd. Verder barst de film van de droge, absurde en soms gitzwarte humor. Ik heb werkelijk dubbel gelegen bij sommige dialogen...

Bon, nu ga ik in het boek beginnen, lijkt me ook wel lachen. Misschien kom ik dan nog terug op mijn stem

3* omdat hij me toch heeft weten te bekoren, de grappige dialogen, en Gunther Lamoot!!

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

De film zit deze week gratis bij Humo,

heb hem dan ook vlug eens herkeken en moet mijn mening herzien.

Mijn 4.5* gaat nu toch zakken naar 3.5*.

Nu ik vertrouwt was met het visuele aspect en de sterke soundtrack,

viel het me bij deze kijkbeurt op dat het verhaal toch wel iets té goedkoop is, en ook de humor minder sterk als voorheen.

avatar van Ambru

Ambru

Net gezien, alles nog wat aan het laten nazinderen.

De start van de film beviel me niet echt, de hoofdrolspeler kwam als een mislukte Brusselmans imitator over, wat achteraf nog wel bleek mee te vallen. De scenes van de drie "gehandicapten op hun fiets" vond ik een bijzonder knappe vonst.

Bepaalde sferen in de film komen griezelig echt over, bijvoorbeeld het huis van het junkie koppel en heel de verhaallijn rondom hen. wat ik persoonlijk toch als een sterk punt in de film zie. De slotscene's van dikke lul waren volgens mij minder geslaagd. Deze waren mischien iets te rauw.

verder vindt ik dat Gunther Lamotte prachtig acteert in deze film, hij is op momenten zelf echt grappig, iets wat ik anders niet echt van hem gewoon ben.

ik vondt dit over het allgemeen wel een goede film, maar begrijp de slechte kritiek ook wel een beetje.

4*, omdat dit tot nog toe nog nooit werd gepresteerd in vlaanderen.

en wat het boek betreft, ik ben geen brusselmans liefhebber maar aangezien dvd en boek deze week bij de humo zaten heb ik het boek ook maar gelezen. de film is in elk geval een goede weergave van eht boek lijkt me.

avatar van Lili*

Lili*

Ik vind deze film ..nog echt goed gedaan.

Da humor beviel me wel en die hoofdacteur was gewoon super vond ik toch.

Al die personages goed uitgewerkt, natuurlijk overdreven ..maar het leek allemaal zo realistisch.

Het einde is dan wel echt raar. Ik snap nog steeds ni wat er met die ouwe was... behalve natuurlijk dat hij gestoord was.

avatar van JJ_D

JJ_D

Wat kost een Humo nog vandaag de dag?

avatar van Scratt

Scratt

De columns in Humo van brusselmans zijn geweldig en ook deze film heeft dezelfde vertelstijl: vadsige, droge humor die er echt overgaat. Het eerste half uur van de film is nog grappig maar vanaf dan wordt het iets erger vind ik.

Komt nog niet in de schaduw van Trainspotting.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Waarom willen zoveel mensen deze film met Trainspotting vergelijken?

avatar van Film Pegasus

Ja, snap ook niet wat het met Trainspotting in weze te maken heeft.

Zeer weinig, al is het wel de eerste film waar ik aan zou denken als je dan toch per se een vergelijking moet trekken.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Nogal over-the-top, maar eigenlijk best wel goed omdat hij anders is dan de doorsnee film.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

JJ_D schreef:

Wat kost een Humo nog vandaag de dag?

2.90

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Beter bij herziening. Bijtend sarcasme met een Koen Mortier die grenzen aftast en ze hier en daar overschrijdt. 4.0*

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Net gezien samen met wat vrienden en hoewel de film er mag zijn stoorde ik me van tijd toch aan het artsy fartsy-karakter en de pretentie er van. Soms erg grappig (ik hou van grof), maar er zaten ook redelijk wat nietzeggende passages in waar ik dus niks aan had (beelden van het hoofdpersonage op de moto, beelden van personages die op de grond liggen, die sigaretten roken... Kan allemaal wel sfeeropwekkend zijn, maar daar heb ik dus niks aan.). De finale (de gewelduitbarsting met daartussen beelden van oa Dries en Lio die seks hebben) vond ik eerder langdradig en saai dan shockerend.

Gemengde gevoelens bij Ex-drummer, maar geef toch nog een 3.

Extra vermelding voor de originele manier waarop de generiek gebracht werd en voor de muziek.

avatar van Freud

Freud

Kaffeefiltjer schreef:

2.90

avatar van Scratt

Scratt

BoordAppel schreef:

Waarom willen zoveel mensen deze film met Trainspotting vergelijken?

Op de hoes van de dvd, op tv, tijdschriften,... vergelijken ze hem allemaal met Trainspotting. De enige gelijkenissen die ik kan terugvinden zijn de scènes waar alles op z'n kop staat en de smerige, troosteloze locaties.

Maar ja, voor de rest lijkt het er niet zo hard op.

Het gaat in beide films over een stel marginale gevallen, die in al hun marginaalheid nogal wat humor met zich meebrengen. Daarbij zijn beide film visueel "anders" op een gelijkaardige manier. Grauwe, smerige sfeer, maar visueel fraai en frist in beeld gebracht.

Moet zeggen dat de vergelijking voor mij ook niet echt hoeft, maar zie wel waar mensen ze vandaan halen. Een recensie zonder vergelijking is tegenwoordig ook geen volwaardige recensie meer.

avatar van JJ_D

JJ_D

Freud schreef:

2.10 euro .

Bedankt... Alleen jammer dat hij nu niet meer in de winkel ligt.

avatar van film88888

film88888

Heel rare film, maar wel vrij goed. Mortier heeft volgens mij een heel sick mind. De acteurs spelen vrij goed. Het camerabeeld was soms wazig, en niet echt duidelijk. De film heeft smerige, en droge humor. Soms wel grappig, maar aan de sarcasme kant getrokken. Ik vind hier, en daar sommige scene's lieten mij meer aan Men Bites Dog denken, en eent ikje Trainspotting erdoor zo zou je de film kunnen omschrijven. Brusselmans weinig respect voor vrouwen, en marginaal gedoe valt op sommige vlakken heel goed op. Ik ga zeker het boek nu lezen, maar voor de verfilming toch wel een 3,5 verdient.

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Freud schreef:

2.10 euro .

€ 2.30 in Nederland... wie volgt er nog .

avatar van grabberke

grabberke

Deze film heeft niets maar dan ook niets te vergelijken met Trainspotting... Waarom de uitgever dit de "Vlaamse Trainspotting" noemt (en zelfs op de DVD zet) is gewoon pure marketing.
Trainspotting snijdt hele andere topics en verhaallijnen aan (met ook Schots-Britse historie-invloeden en Edingburgh karakteristieken).
Misschien omdat in beide films een baby sterft dat sommigen de vergelijking maken, maar de vergelijking is mijns insziens absurd. Ex-drummer is een andere film.
C'est arrive pres de chez vous heeft bijvoorbeeld meer raakvlakken met Ex-drummer - zoals film88888 al opmerkte - maar bovenal blijft de film zichzelf en heeft de film geen vergelijking nodig (zelfs niet in een review).
Het meest hilarische vind ik de digg-bespreking waarin hij neergelegd wordt tegenover Irreversible - wat een joke...

http://movies2grab.skynetblogs.be/post/5017728/soundtrack--screenshots-exdrummer (aandacht voor de soundtrack en stills uit de film)

avatar van Tarkus

Tarkus

Met alle respect voor de schrijverskunst van Herman Brusselmans, maar een roman van hem verfilmen is niet evident, en daar is deze film het bewijs van.

Dit is niet echt aan mij besteed zulk soort films, ik wist wel dat het een speciale film zou zijn, maar ik vind het maar rommel.

Het enige wat me wel heeft kunnen bekoren, vandaar ook de ene ster, is de zeer goede soundtrack.

avatar van fabbyke

fabbyke

Na het heel goede boek gelezen te hebben, eindelijk de film. Ik kan nu al zeggen dat de film de beste boekverfilming ( die ik zelf gelezen heb) is die ik ooit heb gezien. Visueel is de film prachtig en de film houd zichzelf ook gewoon de hele tijd aan het boek, op het einde is het wel ietsje anders en de minister van hygiëne had er ook wel mogen inzitten. Voor de rest nog goed geacteerd, de film houd zich zeker niet in met sommige scenes, wat sommige vlaamse films wel doen en dan die muziek er nog bij. Ex-Drummer hoort nu al gewoon bij de toppers van de vlaamse cinema.