The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
9,0 (2.140.508)
Releasedatum: 17 december 2003
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Return of the King
"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (BoekMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Denethor
Faramir
Éowyn
Niveath
Vorige week weer eens herkeken en dit blijft mijn favoriete trilogie. Boeiend van begin tot eind en in dit deel valt alles mooi op zijn plaats. Ik gok dat dit de vijfde keer was dat ik hem zag en hij was nog even indrukwekkend als de eerste keer in de bios.
huVILEub
In dit deel zie je weer hoe prachtig alles is. De special effects, de omgeving, het verhaal en de acteurs. Weinig over te zeggen, alleen dan dat het een geweldige mooie film is met schitterende special-effects.
misterwhite
Een prachtige afsluiter van de trilogie.
Ik vond de film erg mooi afgewerkt, mooie acteerprestaties en een geweldig verhaal.
De 3 uren (of 4 voor de extended) vliegen voorbij, het verveeld echt geen minuut.
Ik blijf er bij de mooiste trilogie ooit!
chevy93
Sprakeloos
. Zo mooi deze trilogie. Ruim 4 uur lang zit je aan de buis gekluistert!
Elke keer als je weer zo'n groot leger ziet, kippenvel! Wat is dat toch machtig mooi. Zet het geluid nog even op keihard en het kippenvel loopt door je hele lichaam. 'Ground, ground, ground...!'.
Het moment dat Rohan aankomt bij het gevecht, dat geluid van al die paarden. Zo machtig mooi!
De gevechten van Lord of the Rings zijn gewoon de beste ooit en zullen dat zeker nog decennia lang zijn.
En wat een prachtig einde! Die muziek, tja.. die 11 oscars stuk voor stuk dik verdient! Niet alleen deze film, ruim 11 uur lang prachtige muziek.
Deel 2 vind ik nog steeds het beste, maar heb nu wel even mijn top 10 veranderd. Uiteraard maak ik er nu een 5,0 van! Één van de beste 682 minuten van mijn leven.
'One Ring to rule them all,
One Ring to find them,
One Ring to bring them all
and in the darkness bind them.'

darkknight
De beste van de trilogie, vooral de gevechten zijn gewoon zo mooi in beeld gebracht, bijvoorbeeld hoe de Rohirrim te hulp snellen. En dan de special effects, de meeste fantastische beesten en schepsels worden tevoorschijn getoverd, de elephaunts, het dodenleger, de nazgul en weet ik wat nog allemaal meer, werkelijk fantastisch. De muziek is ook prachtig en de decors onovertroffen. Zo'n hoge kwaliteit, dit is echt pure klasse. Met stip de beste fantasyfilm ooit!
Justinw
Dit is z'n ongelofelijk goede fantastische film, alles klopt. De gevechten, het einde, de personages, de muziek en de sfeer. Deze komt op 2 binnen in mijn top 10. Hij is net zo goed als mijn nummer een, maar ik kan ze niet vergelijken.
Dan de film, hij gaat verder waar het ophield en al na ruim een half uur voel je de strijd al aan komen. Ik zat op het puntje van mijn stoel en toen het gevecht kwam, wou ik bijna gaan huilen zo fantastisch. Als de paarden op de Orks af rennen, geweldig. En dat vervolgens Legolas droog gaat zitten tellen 14, 15 16....... En wanneer hij de olifant doodde zij Gimli: Die telt nog steeds als één! Ik lachtte me kapot. De stad Minas Tirith zag er overigens fenomenaal uit.
Ook de scene waarin Gandalf de nazgul wegjaagt en zich vervolgens in volle vaart aansluit bij de terugtrekkende groep.
En als klap op de vuurpijl krijgen we nog een 2e gevecht voorgeschoteld, wat wel minder uitgebreid is
Ik heb nogal een fobie voor spinnen dus ik zat ff te rillen toen shelob tevoorschijn kwam
Alle personages waren weer fantastisch, al moesten sommige het met wat minder screentime doen dan in andere delen.
De kostuums waren weer magnifiek, de kostuums van de orks waren per ork verschillen de ene een lang hoofd, de andere een plst hoofd. Daardoor is het een genot om te kijken.
De sfeer is zo goed, de beelden zijn voortreffelijk en het gaat van wonderschone landschappen naar het duistere Mordor.
Dan over het einde, ik vond het grandioos, eindelijk een keer een lang einde. En niet z'n afgeraffeld einde zoals je in de meeste films tegenwoordig ziet. Ik heb de Extended edition nog niet gezien en wat is daar dan anders aan?
Ik zag deze trilogie een jaar geleden op nederland 1(2 of 3 kan ook). Toen was ik hier nog geen lid dus ik wilde de films eerst herzien, om een goed oordeel te geven. Ik wist het einde dus al, maar dat boeide me niks. De 3 uur vlogen voorbij, en voordat ik er erg in had begon de aftiteling.
Dit is gewoon z'n trilogie die moet je een keer gezien hebben.
The Full Five * * * * *
Edit:
Ben eigenlijk nog wat vergeten, en idd deze blijft ook in mijn top 10 maar ik zet ze denk ik niet alle 3 in mijn top 10
Dat gezever moet je ook niet serieus nemen, laat hem!
Bij de jaarlijkse herziening van de triologie rond het nieuwe jaar was ik nu aangekomen bij het epische slot van de trilogie der trilogiën.
Elk jaar laat ik me weer meevoeren in het epische avontuur op Midden-Aarde, elke keer betovert de film mij weer en baal ik zo erg dat de film is afgelopen.
De epische muziek in de film, de prachtige shots van de natuur, de beeldige special effects, het meeslepende verhaal, de hier en daar geweldige humor, de gigantische veldslagen, de heerlijk lange speelduur die je nog langer meeneemt etc. etc. etc.
Alles is mooi aan Lord of the Rings en ook The Return of the King is een zeer waardige afsluiter van de succesvolste trilogie aller tijden in de box-office.
Voor mij is dit helaas niet mijn favoriete deel van de trilogie, niet dat het uitmaakt, want het is 1 gigantisch geheel. Wel zitten er een paar ondachtzaamheden in die er wel voor zorgen dat ik The Two Towers als favoriet zie.
Het einde is net zoals de hele saga, lekker rustig en het neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen en dat zorgt ervoor dat alles als een prachtig sprookje eindigt.
Al met al een superervaring voor het vierde jaar op rij.
John Lee Hooker
Wederom een fantastisch deel van Lord of the Rings. Ietsjes minder actie dan in de Two Towers, maar de beelden blijven gewoon mooi en het verhaal is mysterieus en impressive. De geluidsmannen van LOTR zijn trouwens ook flink bezig geweest, zowat elk geluidje is speciaal voor de film opgenomen. Het geluid van de olifanten is een combinatie van leeuw- en tijgergebrul. En je hoort alleen de voorpoten ( doef, doef ) omdat het anders te chaotisch wordt. Voor de spin was er speciaal iemand naar een dier gegaan die erg vreemd geluid maakte, helaas ben ik de naam van dat beest vergeten. En ik geloof dat er ook stoom van een koffiezetapparaat hier voor is gebruikt. Het geluid van vallende schedels is opgenomen met walnoten op een zeil, die ze omhoog en omlaag bewegen. Het geluid van de gigantische rotsblokken is opgenomen met een echt betonnen blok, gehesen aan een kraan. Die lieten ze vallen op diverse spullen.Het geluid van de orken is een samenvoeging van gebrul van de werknemers achter de schermen. Ze stonden daar echt met een groep van ongeveer 20 man gekke geluiden te maken. En voor dat oog was ook iets aparts in elkaar gezet.
Petje af dus voor zowel de cast ( met name Elijah Wood ) als de crew.
Thorongil
Het glorieuze slotdeel van de Lord Of The Rings-trilogie.
Het beleg van Minas Tirith is gewoon ontzagwekkend, om je vingers van af te lekken. Faramir komt hier uitgebreid aan bod, doordat hij Frodo, Sam en Gollem meeneemt naar Osgiliath. In het boek weigert hij snel om de Ring te gebruiken. Hier in de film is hij iets minder nobel, je ziet hoe hij tegen zijn verlangen de Ring te gebruiken moet strijden. Maar uiteindelijk overwint hij, waar zijn broer Boromir bezweek.
Denethor is ook geweldig neergezet. De paranoia, naderende ondergang, verdriet om het verlies van zijn oudste zoon maken van hem een zeer gevaarlijk persoon.
Enkele van de geweldigste scènes in de filmgeschiedenis zitten hierin.
Zoals het aansteken van de Bakens van Gondor, perfect hoe de muziek hier het beeld versterkt.
Het grote kippevelmoment was Theodens speech, dat je tot diep van binnen roert. Gaf me een paard en een zwaard en ik zou geprobeerd hebben doorheen het filmscherm te stappen, in de hoop op een of andere magische wijze deel te kunnen aan dit spektakel.
Enkele zaken stoorden me ook in deze film, want niets is natuurlijk perfect. Zoals de al vaker genoemde deus-ex-machina van het Dodenleger dat heel Minas Tirith opkuist. In het boek hielpen ze enkel de Piraten van Umbar verslaan bij Pelargir en kwamen er versterkingen uit de Leengebieden van Gondor Aragorn, Legolas en Gimli te hulp om Minas Tirith te bevrijden. Maar al bij al ben ik nog tevreden. Het had altijd erger gekund, zoals dat heel Mordor en Sauron zelf door het Dodenleger zou gedood worden.
Ook ben ik wel wat boos dat Sam in de film door Frodo verstoten wordt. De Frodo uit de boeken zou dit nooit gedaan hebben.
Maar dit alles wordt meer dan goed gemaakt door het aangrijpende en vertederende moment wanneer Sam Frodo meedraagt naar de Doemspleet.
De Zuivering van de Gouw en Ghân-buri-Ghân worden ook hier wijselijk uit de film gelaten. Al hoopte ik wel dat we de Dolers van het Noorden onder leiding van Halbarad, de verwanten van Aragorn hadden gezien. Want je vraagt je toch wel af, hoe Elrond zo simpelweg even van Rivendel naar Dunharg komt gereden.
Verder krijgen we een bevredigend einde met het huwelijk van Aragorn met Arwen en tot slot het voorgoed uiteengaan van de 9 Reisgenoten in de Grijze Havens.
Het zal nog lang duren eer ik iets beter zal vinden dan deze trilogie. Enige kanshebber is het tweeluik van De Hobbit, dat tevens door Peter Jackson geregisseerd zal worden.
Montorsi
Die speelduur begint me inmiddels toch wel echt op te breken hoor. Wel pluspunten voor het feit dat Orlando Bloom's aandeel tot een minimum is beperkt, hoewel je hem af en toe wel weer ineens een zin ziet droppen met een uitdrukking waar de rest van z'n tegenspelers elkaar nog net niet aankijken met een blik: 'wat doet die kerel hier?' Echt een belachelijke acteur.
Verder is het nog altijd wel geinig, maar ik weet wel dat ik bij het eerste deel echt overdonderd was in de bioscoop, dat heb ik nou echt totaal niet meer. Nee het is voor zo overdreven gescript, niemand die ook maar iets doet wat niet gepland is, vreselijk sentimenteel (één voor één komen ze binnen, en Sam als allerlaatste natuurlijk) en vooral veel te lang.
Leip079
Echt een heerlijke film met een aantal geweldige oorlogsscene's. Alleen het einde vond ik wat te langdradig, maar ik geef deze film zeker 5 sterrren
TMP
Topfilm, net als de andere twee in de reeks. Het geweldige acteerwerk, de locaties, het verhaal en de muziek. Alles klopt gewoon. Schitterende film.
Hauer_Paul
Een zeer onderhoudende fantasy-film met een prachtig verhaal vol eigenaardige wezens en zenuwslopende avonturen. Minpuntje van deze film zijn de matige speciale effecten en computeranimaties. Niettemin mag dat de pret zeker niet drukken.
Sergio Leone
Wordt eens tijd voor een recensie.
Mooie en sterke afsluiter van één van de beste trilogieën ooit gemaakt. Een meesterwerk.
Het verhaal uit de boek wordt eigenlijk bjina volledig overgenomen behalve dat Grima Wormtong en Saruman aan het begin sterven ipv aan't eind in de Gouw.
Het acteerwerk is briljant, over de ganse lijn, al vond ik dat Elijah Wood een net iets te zagerige Frodo neerzette.
De regie is meesterlijk. De beelden waren prachtig, de steden zoals Minas Tirith prachtig vertoond. De gevechten waren om van te smullen. De cavalerie-scene op de Pelennorvelden is zowat de mooiste gevechtsscene ooit, al vond ik de slag bij Helmsdiepte in The Two Towers ook erg goed.
Heb deze al een keer of 4 gezien, maar nog nooit de extented versie, wordt hoog tijd die eens eigen te maken.
Een 5* uiteraard en een top3 plaats.
We come to it, at last. The great battle of our time.
En na de eerste 2 delen ook de afsluiter van de trilogie herzien, voor het eerst via de special extended edition met de langste versie van de film.
Wat ik bij de 2 andere films al postte zet ik ook nog een keer bij deze neer: het is bijna onmogelijk voor mij om de delen los van elkaar te zien. Dit is 1 gigantisch, groots verhaal. Alledrie de films zijn briljant en als trilogie durf ik het zelfs totale perfectie te noemen. Ik hoop het nog mee te maken dat er een trilogie films uitkomt met een grotere impact op de kijker als de Lord of the Rings films.
Deze afsluiter werkt langzaam toe naar de allesbeslissende veldslag om Minas Tirith. Hoe fantastisch dit ook is om te zien, ik ben toch meer van de slag om Helm's Deep uit The Two Towers onder de indruk. Kwestie van smaak, ondanks dat de slag om Minas Tirith ook grandioos is. Maar ik hou toch altijd wat moeite met de abrupte einde van de slag als het geestenleger mee gaat doen. Wat me ook stoort is het personage Denethor. Wat een irritante man zeg. Dat hele deel met zijn dode zoon die eigenlijk nog leefde sloeg nergens op en was vooral vervelend.
Het einde bij Mount Doom is schitterend. Je werkt met ruim 11 uur film naar dit einde toe en het geeft allemaal een bevredigend gevoel. Wel blijf ik erbij dat het einde wat vreemd is. Meerdere malen denk je dat het nu klaar is en steeds komt er nog een extra stuk. Ik vind nog steeds dat de film na de kroning van Aragorn had mogen stoppen. Dat was echt een briljant stuk. Aragorns woorden ''My friends. You bow to no one.'' geeft me elke keer weer kippevel.
Het knappe van de trilogie is dat ze een fantastische combinatie van verhaal en spektakel hebben gecreëerd. De veldslagen zijn mooi, maar ze zouden niks zijn zonder het epische verhaal. De sfeer in de films geeft je tijdens het kijken het gevoel dat er echt iets groots en episch bezig is. Een hele diepe buiging voor Peter Jackson. Wat een films!
Ook The Return of the King krijgt van mij nu de volle 5* (was 4,5*)
TheUsualSuspect
De film net nog een keer gezien op Een. Heerlijk heerlijk heeeerlijk! Geweldig verhaal een mix van psychologische drama's en mythologische avonturen. Geweldig! Voor mij is deze de beste van de drie, maar dat is kiezen tussen je broers en zussen. Ze zijn gewoon allemaal fenomenaal!
Verhoogd tot 5***** (duh!)
Kisje
Jajaja, eindelijk heb ik hem dan bekeken, mijn extended LOTR-trilogie op blu-ray.
Als eerste wil ik zeggen dat de verpakking van deze 3 dvd's, erg mooi eruit ziet
, alvast een pluspunt daarvoor!
Verder... Prachtig beeld! Niet dat de films al zo oud zijn, maar je merkt het verschil toch wel met de gewone dvd's, de kwaliteit is (logisch) beter.
Wat mij het meest verwonderde, was de extended versie van LOTR, het is de eerste keer dat ik ze alle 3 bekeken heb. Ik had een beetje schrik dat ik me zou storen aan de lange speelduur, maar niets is minder waar. Wat een heerlijke film. Wat ik miste aan de gewone LOTR-films, werd goed gemaakt door de extended versie.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben een erg grote fan. Maar soms had ik wel het gevoel dat figuren zoals Aragorn, etc meer dienden als 'opvulling', ik vond het jammer dat we zo weinig van hen te weten kwamen gedurende de film. Maar in de extended versie vielen deze personage's meer op z'n plaats. De originelen mogen van mij gewoon de deleted scene's bevatten, want ik denk dat mensen zoals ik (die de LOTR-boeken nog niet gelezen hebben) soms een beetje verward geraken.
Verder kan ik gewoon niets slecht zeggen. Het blijven 3 prachtige films, maar ik raad iedereen aan meteen de extended versie te bekijken. Must see!!
Tarkus
Ook dit derde en langste in de extended edition (4 uur) heeft me niet teleurgesteld. Integendeel..
Er zit in deze film nog meer spektakel dan in de vorige. Vooral de veldslagen zijn prachtig in beeld gebracht.
Maar de ganse film, en daarmee bedoel ik de 3 delen zijn een staaltje van special effects van de bovenste plank.
Ondanks de lengte heeft ook dit deel me geen seconde verveeld.
Alles is prachtig aan deze film en is een monument in de filmgeschiedenis.
En dat geldt voor de 3 delen samen trouwens, meer dan 10 uur film om van te genieten.
Ook deze heb ik dus opnieuw bekeken, dit keer op blu-ray.
Daarmee heb ik de ganse trilogie voor de derde maal bekeken, één maal op DVD (normale versie) dan opnieuw maar de extended versie en nu dus wederom de extended versie op blu-ray.
En het is een aanrader hoor, prachtige beelden en een ongelooflijke sound.
Topper !!!
blauwe pikachu
For Frodo!
LOTR is de definitie van episch. Al moet ik toegeven dat het in deze film een beetje in zijn nadeel werkt. Jackson wil van iedere scène een meesterwerk maken, waardoor het geheel soms te zwaar wordt voor mij. Ik vind deze film té episch, te ontroerend. (waardoor het niet meer ontroerend is, ok dat slaat op niet veel
) De slag om Helm's deep kan Jackson niet meer overtreffen, dus voor mij duren die veldslagen dit maal iets te lang. Op het einde kreeg ik zelfs het gevoel, oh nee nog eentje.
Maar.. nu klink ik ontzettend negatief, terwijl ik dat helemaal niet ben. Alweer was ik verrast door dat gigantisch dodenleger, Minas Tirith, Shelob...
Een minpuntje : de relatie tussen Faramir en Eowyn had gerust on screen mogen getoond worden, ipv op de EE.
En het einde is gewoon cool (dan bedoel ik op Mount Doom) wanneer Gollum Frodo's vinger afbijt.. Het is mooi om te zien dat Sam ook gelukkig wordt, voor mij de echte held uit LOTR samen met Aragorn. Frodo mag dan wel de moed gehad hebben om die Ring te vernietigen, zonder zijne Sam was het hem noooooit gelukt.
Ik was nog het meest ontroerd wanneer de Hobbits terugkwamen in the Shire en je die vrolijke 'Concerning Hobbits' nog eens hoorde. Het was ook mooi dat ze geen woorden nodig hadden om te laten zien dat hun vriendschap 'echt' was. Hun blikken zeiden genoeg.
Frodo die dan wegging, liet me een beetje koud.
Een waardige afsluiter van de beste trilogie aller tijden. (op filmvlak dan, de boeken zijn heel wat moeilijker om door te komen) Gaat nog lang tussen mijn favorieten staan, denk ik.
Jessen0wnt
Up to date.
Dat ben ik na een hoog nodige reeks-herziening. Hoewel je uit opvoeding en als filmliefhebber bewust bent van de kwaliteit en de status van de drie films, moet het zich natuurlijk wel altijd waar maken. Ik heb alle drie de delen in de bioscoop gezien, maar was toen eigenlijk te klein of te jong om echt in het verhaal te gaan en daarnaast ook nog naar de andere kant van de films te bekijken. Nu ik er wat meer verstand van denk te hebben, ik meer aandacht heb, kan ik zeggen dat ik de algemene lijnen nu wel onder controle heb. In ieder geval up to date voor Jackson's Hobbit part 1 voorlopig.
Return of the King is voor mij niet het beste deel van de serie, komt omdat ik het qua opbouw en verhaal een beetje minder vond dan het eerste deel. Ik heb zoiets van less is more, en bij dit deel word echt bijna alles eruit getrokken wat erin uit te trekken valt, wat soms nogal niet-perfect, wat de rest van de film wel is, overkomt. Daarmee doel ik vooral op de verhaallijnen, zo vind ik het deel met de koning die zichzelf in brand wil steken totaal niet interessant.
Toch maakt de film zich ruimschoots goed met vooral het einde van de reis van Sam en Frodo, dit is echt hun film en vind ik indrukwekkender en spannender dan het Gods grote slagveld. Ook indrukwekkend, maar op TV komt het wat minder sterk over dan dat ik dacht dat het was.
Visueel betoverend, je ziet Peter achter de camera smullen van Gandalf en ook de scènes wanneer de vulkaan uitbarst zijn ongelofelijk memorabel en perfect.
Ja, ik ben wel in de ban van deze ring. Wellicht het beste avontuur wat er tot nu toe verfilmd is. Ik kan in ieder geval niet wachten op Jackson's nieuwste films, lijkt me verschrikkelijk moeilijk te overtreffen, maar eigenlijk maakt dat ook niet uit. De nieuwe technieken, visie op film en een kans om terug te keren naar deze wereld heeft nu al alle ingrediënten tot een succes.
Goed gedaan aan de herziening, 4,5 ster
Dee Al
Over het algemeen wel een redelijke finale. Ik vond hem minder goed dan Fellowship Of The Ring. De veldslag die in de film zat was veel minder sterk dan die in The Two Towers. Ik vond vooral het stuk over de geschiedenis van Smeagol/De Gollum heel interessant. Ik dacht eerst dat het gewoon zo'n vaag wezen zoals je die zoveel hebt in de LOTR- wereld. Maar hier bleek dus echt dat hij een hobbit was. Interessant stuk. De film gaat veel te lang door. Iets waar ik in voorgaande delen geen last van had. Het einde is gewoon te happy. Ik was het op een gegeven moment beu om de hele tijd naar die blije gezichten te kijken van Frodo en Sam die elkaar uitzwaaien. Ongelofelijk. Ze hadden het einde wel iets minder 'happy end' mogen maken.
Zoals ik al zei een redelijke finale. Hij is minder dan Fellowship Of The Ring, maar beter dan The Two Towers.
Prachtige afsluiter van een geweldige trilogie. Het begin van dit deel sleept een beetje, maar de prachtige finale en het emotionele einde maken veel goed. Zo ook een aantal overdonderende en indrukwekkende actie-scenes. De acteurs zijn inmiddels versmolten met hun personages en leveren allemaal uitstekend werk. Als trilogie absoluut één van de beste fantasy-films ooit.
Filmkriebel
Uiteraard een meesterwerk. Adembenemend van het begin tot het einde. Alle registers worden opengetrokken en deze film heeft sommige van de beste special effects ooit gemaakt. Soms vraag je je werkelijk af hoe ze het gedaan hebben. De scènes met Shelob zijn een waar staaltje vakmanschap, alsook de slag van Minas Tirith. Onbeschrijfelijk mooie scènes in deze film. Wat 'n grandeur. Destijds in de bios gezien en dat was één van mijn allergrootste bioscoopervaringen. Iedereen kwam trillend buiten. Ik ben benieuwd naar de nieuwe Tolkien verfilmingen.
K. V.
Deze keer ook eens de extended edition bekeken en hij ligt in het verlengde van de twee vorige films. Dit keer komen we wat meer te weten over Gollum. Voor de rest boeide de film net als de twee vorige delen, de volledige speelduur. De effecten waren weer dik in orde en ook het verhaal werd mooi afgerond.
Nu 'k de drie delen her heb bekeken kan 'k de trilogie veel meer appreciëren, zeker de extended editions vond 'k wel een meerwaarde hebben.
Zelden zo'n waardige afsluiter van een trilogie gezien, als "The Lord of the rings: the Return of the King". Sterker nog, dit is gewoon het beste deel van de trilogie.
Als kijker zat ik bij deze film echt van begin tot eind op het puntje van mijn stoel. Sam en Frodo reizen samen met Gollum verder om uiteindelijk in Mordor te proberen de machtige ring te vernietigen. Daarnaast moeten Aragorn, Legolas en Gimli helpen om de stad Minas Tirith te verdedigen tegen de immens machtige legers van de boze tovenaar Sauron. Deze strijd is overdonderend en erg indrukwekkend in beeld gebracht en overtreft misschien nog wel de slag bij Helm's Deep uit het vorige deel.
Dit derde deel biedt gelukkig meer dan alleen de indrukwekkende gevechten. De film biedt ook een hoop spanning en geeft een mooi beeld weer van de innerlijke strijd tussen de gespleten persoonlijkheden van Gollum. Het magische is terug uit het eerste deel, en in tegenstelling tot het tweede deel zitten in deze film nauwelijks saaie momenten. Je kunt je nu ook beter met de diverse karakters identificeren en als kijker leef je echt met ze mee. Het is dan uiteindelijk bijna jammer dat de film afgelopen is en het einde van de trilogie dan ook echt bereikt is. De film is in mijn ogen nog net iets beter dan het eerste deel. Peter Jackson heeft met deze trilogie een stukje filmgeschiedenis geschreven.
Een van de beste trilogieën ooit en Peter Jackson bewijst wederom een topregisseur te zijn.
J.Ch.
Mijn jaarlijkse 'marathon' is helaas weer ten einde, en zoals altijd blijf ik met een haast kater-achtig gevoel achter. Eigenlijk precies hetzelfde als vorig jaar: lelijk dat de films zijn afgelopen, maar wat waren ze episch! Dit jaar keek ik voor het eerst samen met iemand die de films nog nooit eerder had gezien, en het was leuk om te zien hoe iemand helemaal omvergeblazen kan worden door films als deze.
Hoewel de slag om Helm's Deep mijn favoriet blijft, ziet het er op de velden van de Pelennor ook heel goed uit (en de olifaunten! Wat zijn die goed gemaakt, mijn complimenten voor de CGI), en Minas Tirith blijft schitterend. Er zijn helaas nu geen woorden meer over om te beschrijven hoe indrukwekkend de scène is waarin de bakens worden aangestoken - vooral met het geluid heel hard - als je daar niet gehypnotiseerd naar zit te kijken en te luisteren heb je geen gevoel voor epiek.
Shelob blijft bij elke kijkbeurt even eng, en de scènes bij de Paden van de Doden zijn in de extended edition langer én een stuk griezeliger. Ik kan iedereen aanraden deze versie te kijken! De karakters krijgen er meer diepgang in en het verhaal 'klopt' gewoon meer.
En dan, een minpunt... Elke keer als je denkt dat de film eindigt, zit er nog een stukje aan. Nu vind ik het op zich prima dat alle verhaallijnen netjes afgesloten worden, maar er is mijns inziens toch net iets te veel geknuffel. Het 'einde' waarin Frodo naar het Westen vaart vind ik echter heel passend, in tegenstelling tot mijn metgezel. Mijns inziens had de film niet op een andere manier beter óf slechter kunnen aflopen (tenzij Frodo was gestorven bij Mount Doom, dat had ik misschien nog wel beter gevonden, maar goed, nu dwaal ik af).
Als je van de boeken houdt kun je nog wel meer minpunten verzinnen, omdat je favoriete delen niet terugkomen of niet op de manier waarop jij het had gehoopt. Ik vind het jammer grote delen uit het verhaal van Éowyn zijn verdwenen (zeg ik elk jaar), maar aan de andere kant vind ik dat de makers er goed in geslaagd zijn om uit zo'n uitgebreide trilogie drie films te condenseren. Zes had ook prima gekund, zeker als je er twee of misschien zelfs drie maakt van The Hobbit. Het kan mij echt niet lang genoeg duren, zolang alles van eenzelfde goede kwaliteit is.
Moeilijk om bij een film als The Return of the King mijn lofprijzingen enigszins binnen de perken te houden... Ik kan zo nog een hele lijst maken van dingen die ik nog wil bejubelen, maar ik heb me toch aardig ingehouden (Howard Shore! Die moet nog wel even genoemd worden, wat een muziek!) en de rest zal ik wellicht voor volgend jaar bewaren...
tommykonijn
Gisteravond ten einde gekomen van mijn herziening van de complete Lord of the Rings-trilogie. Uiteraard zette ik vooral mijn hoop op deze film. Dit was immers volgens velen de beste film uit de serie, zelfs een van de beste films ooit. Ik heb vaak genoeg stukken gezien maar ik heb hem slechts één keer compleet gezien, alweer een behoorlijke poos geleden. Maar na gisteren ben ik het wel volledig met de goede commentaren eens.
The Return of the King is absoluut de beste film uit de reeks, de twee andere delen liggen erg kort bij elkaar vind ik waarvan ik de tweede nog nét iets beter vindt. Deze film heeft gewoon alles. Het acteerwerk is een genot om naar te kijken. Elijah Wood en Sean Astin zetten een erg sterke prestatie neer, en komen beiden overtuigend over. Ook de rest van de cast heeft hier geen problemen mee. Ian McKellen als Gandalf, John-Rhys Davies als Gimli, Orlando Bloom als Legolas, Viggo Mortensen als Aragorn, Hugo Weaving als Elrond en vele anderen nog. Gewoon allemaal erg sterk. Ook Andy Serkis is heel bijzonder als Gollem. Een vreselijk irritant figuur, maar goed bedacht en uitstekend neergezet.
De film bevat naast goed acteerwerk uiteraard ook een prachtig verhaal en mooie locaties, zoals ik gewend ben van de voorgaande delen. De scenes tussen Frodo, Sam en Gollem zijn echt spannend in beeld gebracht. De ruzie die ontstaat tussen Frodo en Sam, de scens in de grot met de spin, de hereniging tussen de hobbits en dan de eindscenes in Mordor
Allemaal geweldig om te volgen. Maar de special-effects zijn dan ook gewoon zowat het beste wat je kan krijgen. Alles ziet er levensecht uit! Iets wat ik geweldig vind aan deze serie, ik geloof gewoon elke scene van een van de grootste Fantasyfilms die je maar kan voorstellen. En dan het plot van het overige deel van The Fellowship en de veldslagen; ze spatten gewoon van het scherm af! Niks wat fake lijkt of waaraan duidelijk te zien is dat er met computers gewerkt wordt, het ziet er gewoon écht heel vet uit. De hele sfeer die in de film hangt is fantastisch! De spanning is gewoon de hele tijd aanwezig. Niet alleen de spannende momenten en actiescenes zijn de moeite waard, maar ook het laatste stuk waarbij alles goed is, ziet er prima en voldaan uit. Dit wordt daarbij ondersteund door de prachtige muziek van Howard Shore, dit sluit precies aan bij wat je ziet.
Dit is gewoon een pracht van een film die staat als een huis! Alles klopt; acteerwerk, originaliteit, verhaal, special-effects, muziek.. Ik vraag me af hoe ze dit nog beter hadden kunnen doen. De film weet me ondanks het extreem lange speelduur van begin tot eind te boeien, en de tijd ging voor mijn gevoel echt snel voorbij. Ik beschouw de serie als een spectaculair avontuur, en eentje die je niet snel vergeet. Met deze afsluiter als absoluut hoogtepunt!
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Afgelopen maand de drie boeken gelezen, en de afgelopen 3 dagen de drie extended editions van de film gezien. Toen de films uitkwamen heb ik ze allen gelijk gewaardeerd. Nu, na het lezen van de boeken en het opnieuw zien van de films kan ik niet anders concluderen dan dat deel 2 beter is dan deel 1, en deel drie veel beter! Daarom de waarderingen voor 2 en 3 opgewaardeerd.
PS: alle (soms zelfs grote) zaken die in de film anders zijn dan in het boek, hebben me niet eens gestoord.
Bottleneck
Vind deze toch wel de beste van de reeks, heeft relatief de meeste vaart en spektakel met die enorme veldslagen, trollen, forten en belegeringen. Het is allemaal ook een stukje grimmiger en duisterder, bijvoorbeeld het dodenleger (dat in gevecht dan weer teleurstelt omdat het als een vage cgi-zwerm over de Orcs heen rolt).
Gelukkig is er niet zó'n langdradig gedoe tussendoor als in de eerste twee delen al blijf ik die intermezzo's over de soap-achtige liefdeslijntjes en heroïek irritant vinden, vooral tussen Aragorn en die elvenvrouw. Maar het viel mee dat de elven hier niet (onbedoeld) lachwekkend overkomen en Smeagol ziet er ook wat soepeler uit, verreweg het meest interessante personage. Een nadeel is het slot met al die plukken extra eindes erachteraan, alsof het bier al doodgeslagen en lauw is en je het moet opdrinken in tien lange slokken. Desondanks is The Return of the King een op momenten indrukwekkend laatste deel.
Btw, hoe wreed de Orcs er ook uitzien, één-op-één vechten kunnen ze amper, vond het ook wat gemakkelijk dat ze elkaar in die toren opeens allemaal afgeslacht hadden. Kreeg bijna medelijden met ze
roeman
Vanavond na een heerlijke dag samen met onze dochter het laatste deel gezien. Dacht ik dat ze de eerste 2 delen niet konden evenaren, fout, dat kunnen ze dus wel.
Sam the Brave is werkelijk het goede in iedere Hobbit. Gollem/Smeagull is werkelijk de duistere kant in iedere Hobbit. Het maakt dat je gespannen blijft kijken. Hoe loopt het af voor de Witte Stad, voor de koning, de elfen etc... ieder karakter speelt een rol en ieder karakter vertegenwoordigd wel iets wat iedereen herkent, prachtig gedaan, de acteurs stijgen boven zichzelf uit. Je geloofd elke stap die ze maken. Ook de humor ontbreekt hier niet, dit maakt het allemaal wat dragelijker en aangenamer om te zien. De CGI ook hier weer briljant. Het laatste deel doet niet onder bij de andere, kan dit nog geëvenaard worden? 5* alle 3. Op naar de Hobbit.

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Nieuwe 'Lord of the Rings'-film op komst: project focust zich op Gollum

Peter Jackson overwoog serieus hypnose om zijn werk aan 'The Lord of the Rings'-trilogie te vergeten

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekobsessiemagiekasteelsuspicionvulkaanpowergiant spiderbraverykingdomoorloglegerverslavingvervolghonorroyaltytrollkoningwreedheidgeweldkrankzinnigheidsplit personalitygeestfantasy worldtovenaarepic battlereisringquestlive action and animationhero's journeyhigh fantasywraith sword and sorcerypower madnessgreat war trekkinggood versus evilmiddle-earthsword making warmiddle-earthadmiringwinged creaturesarmiesspirits