• 9.378.048 stemmen

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Avontuur / Fantasy | 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 9,0 (2.140.508)

Releasedatum: 17 december 2003

Plot The Lord of the Rings: The Return of the King

"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."

De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.

avatar van MarkFish

MarkFish

Grsbk schreef:

Die veldslag was niet groter maar beklemmender, aangrijpender en spannender.

en nog over dat puntje van chronologie dat die niet klopt en ik dat niet kan weten.. dat weet ik wel want in het boek spelen de gebeurtenissen zich wel chronologisch af en dan zijn ze aan het eind van deel twee al bij Shelob...

en die blik van eowyn naar faramir.. als ik daar uit moet halen dat de liefde voor aragorn over dan weet ik het ook niet meer.

En ik zie gelukkig dat meerdere het met me eens zijn dat Viggo Mortesen het best acteerd als ie zijn mond houd en alleen met zijn zwaard zwaait en moeilijk / boos kijkt.

Maar dat doet die ook fantastisch. Belangrijk is dat alle acteurs wel doordrongen zijn van de grootsheid van het verhaal van Tolkien, ze gaan wel helemaal op in het verhaal en de historische waarde ervan.

avatar van MarkFish

MarkFish

neo schreef:

Ik ken het probleem. Ik heb het al tijden zelfs met elke andere film met Weaving die ik heb gezien, zelfs met Priscillia

Ik vin het totaal geen probleem en nadeel dat hij in de Matrix heeft gespeeld. Het is een goede acteur en hij is erg overtuigend als (wijze) elf. Hij is goed gecast.

avatar van fred_madison

fred_madison

Purmerend, waarom 0.5 ster?

Vond je hem dan zo slecht??? Das bijna niet te geloven....

avatar van Dieguito

Dieguito

Meesterlijk! Geweldige vechtscene's, ijzersterk verhaal, romantiek, vriendschap...en ik was echt onder de indruk van de prachtige beesten die er in de film voorkomen. Als je niet beter zou weten zou je denken dat ze echt bestonden!

Wat ik een beetje jammer vond is dat ze niet meer terugkomen op Saruman en de bomen. Kan iemand mij vertellen hoe deze verhaallijn in het boek wordt afgemaakt?

avatar van sithlord

sithlord

Fantastische film! ben naar de marathon geweest. Eerst de twee eerste delen nog een keertje op groot scherm en dan als klap op de vuurpijl deeltje drie van de trilogie.

Een beter einde had niet gekund! Dat de zuivering van de Gouw er niet in zou zitten was al bekend, tijdens de film was ik daar erg blij mee, want het hield een beetje snelheid er in bij het afscheidnemen enzo. De laatste scene met Sam vond ik eerst een beetje teveel van het goede, maar het is wel precies zoals het boek eindigd.

Peter Jackson heeft een meesterwerk afgeleverd!

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

fred_madison schreef:

Purmerend, waarom 0.5 ster?

Vond je hem dan zo slecht??? Das bijna niet te geloven....

Hij zal wel weer in slaap zijn gevallen. De kleine bengel.

avatar van gandalf

gandalf

Dieguito schreef:

Ja hoor, ik pak het boek er ff bij.
Zij (Gandalf, reisgenoten en Theoden met Eomer) kwamen nu aan de voet van Orhanc (...) Aragorn, gandalf, Legolas en gimli met Gandalf en Theoden voorop beklommen de treden. (...) Gandalf stond voor de deur van Orthanc en sloeg er met zijn staf op... (...) Ga Saruman halen nu je zijn lakei bent geworden, Gríma Slangtong, en verspil onze tijd niet. Het raam ging dicht. Ze wachten. plotseling prak er een andere stem, diep en melodieus, een verrukking om naar te luisteren. -Als Saruman begint te praten, dan begint iedereen te aarzelen en zelfs te twijfelen aan zijn kwade bedoelingen, hij zegt tegen gandalf: Ik vrees dat ik in mijn verlangen om je over te halen, mijn gelduld verloren heb. En ik heb er werkelijk spijt van. Want ik droeg je geen kwaad hart toe; en ook nu doe ik dat niet, hoewel je in het gezelschap van onwetenden en kwaadwillenden naar mij terugkomt. Hoe zou ik dat kunnen? Zijn wij niet beiden leden van een hoge en aloude orden, voortreffelijk in Midden-Aarde. Blablabla en dan vraagt Saruman of gandalf niet naar boven wil komen om met hem te beraadslagen. (...) dan vraagt Gandalf Wil je niet naar beneden komen? Toen schrok Saruman (...) en verliet het balkon. Kom terug Saruman !zei Gandalf op bevelende toon. Tot verbazing van de anderen keerde Saruman zich weer om (...) Saruman riep hij (Gandalf) uit: Zie, ik ben niet Gandalf de Grijze, die je hebt verraden. Ik ben Gandalf de Witte die uit de dood is herrezen. Jij hebt nu geen kleur meer, en ik stoot je uit de orde en uit de Raad. en toen: Saruman je staf is gebroken. (en de staf spleet in 2en en de knop viel voor Gandalf voeten neer) Ga! zei Gandalf Saruman kroop weg. Op dat ogenblik kwam er een zwaar glanzend voorwerp naar beneden vallen(werd dus gegooid door Grima)... en nadat het rakelings langs Gandalfs hoofd gesuisd had.. ...Toen hij naar een plas stuiterde, rende Pepijn er achteraan en raapte hem op.

De rest ken je.

Goodfella schreef:
Wat ik trouwens een beetje een vreemde scène vond was het moment waarop Aragorn, Gimli en Legolas het kamp van Rohan verlaten en dat dodenleger om hulp gaan vragen, zónder de rest van het kamp daarvan op de hoogte te stellen

Ik kreeg de indruk dat Theoden dit wél wist, en het later wel even aan de manschappen zou vertellen... een scene van 10 minuten waarin de drie dit zelf uit zouden leggen was wat overbodig geweest misschien.

Jordy

wie verbetert de bovenstaande plot-omschrijving even? klopt niet, zie ik nu

Jij bent toch zo'n kenner ?

avatar van puck

puck

In het boek was Theoden volgens mij wel op de hoogte, in de film wordt dit inderdaad niet helemaal duidelijk... hoewel hij (lijkt mij) sowieso z'n vermoedens zal hebben vanwege de onverwachte bezoeker van Aragorn (Elrond). Daarom leidt hij zijn manschappen daarna alsnog gewoon naar de strijd zonder zich daar verder om te bekommeren.

BoordAppel

Hehe op #8 in de IMDb top 250 met een 9,1. Netjes. En die 2 0,5* stemmen zijn natuurlijk onzin, helaas kan je dat niet bewijzen. Ik wacht op hun commentaar (wat niet zal komen).

BoordAppel schreef:

En die 2 0,5* stemmen zijn natuurlijk onzin, helaas kan je dat niet bewijzen.

Ik vind de grote aantallen 5 sterren nog onzinniger.

BoordAppel

Dat vind ik niet meer dan logisch. Vind je 1 en 2 goed dan zal je 3 ook wel goed vinden. Vind je deel 1 kut en deel 2 kut dan lijkt het me ook logisch dat je deel 3 kut vind. Minder logisch is het dat je alle 3 de films gaat kijken. Maar ja er zijn ontegenzeggelijk masochisten op deze planeet.

avatar van SillyWilly

SillyWilly

Hee gandalf, die stormram was inderdaad imponerend, en die zit óók in het boek. Hij heeft de treffende naam Grond, battering-ram named after Grond, the Hammer of the Underworld (Morgoth's Mace) Alleen in de trailer zag ik een andere stormram die gewoon werd gebruikt door orcs. Deze had eveneens een wolvenkop, maar die zat volgens mij niet in de film... wie weet in de EE.

kappeuter schreef:

Ik vind de grote aantallen 5 sterren nog onzinniger.

Een commerciële publieksfilm die ook nog erg in de smaak valt bij de critici (en waarschijnlijk de awards). Er zullen weinig films zijn waar veel 5-sterren meer op hun plaats zijn

avatar van jay73

jay73

SillyWilly schreef:

Helemaal juist. En als je dat weet, hoor je de orcs de naam Grond ook luidkeels scanderen als het gevaarte oprukt richting poort van Minas Tirith.

De wraak van de niet-fans zal zoet zijn

Da's ook wel zo. Toch gaat het mij de pet te boven.

Geen nood hoor. De film zal echt wel wat lager komen te staan in de top 100. Van mij mag ie hier trouwens nog wel ff blijven staan .

kos schreef:

De wraak van de niet-fans zal zoet zijn

Zo is dat kos.

avatar van SillyWilly

SillyWilly

jay73 schreef:

Cool, dat had ik niet door. Zat me denk ik te veel te verbazen over de omvang van dat gevaarte... Weer iets om op te letten bij het voor de tweede keer zien van de film. Net als PJ's cameo.

avatar van Dieguito

Dieguito

gandalf schreef:

Ja hoor, ik pak het boek er ff bij.

De rest ken je.

Dank je!

avatar van gotti

Tja, wat kan je nog meer aan 38 pagina's tekst toevoegen. Van te voren wist ik niet precies wat ik me ervan voor moest stellen (vooral qua grootheid en indrukwekkendheid), maar toen ik hoorde dat hij beter was dan beide delen bij elkaar had ik zo wel mijn vermoedens. Wellicht had ik dit beter niet moeten horen, want met name redelijk wat scènes in het eerste uur deden mij te traag aan om mijn volledige concentratie op de film te behouden. Maar dit wordt dan voor bijna 100% goed gemaakt als de grootste, treurigste, prachtigste en meest indrukwekkende "battle" aller tijden te zien is, want mensen kinderen wat zat ik "als een klein kind naar Sesamstraat kijkend" te genieten zeg! En ook bij de schitterende scène bij Mordor kreeg ik letterlijk kippenvel. De rillingen schoten door mijn lijf... Maar wellicht de twee mooiste scènes vond ik nog wel de buiging van Koning Aragorn en het volk tegenover de vier hobbits en vooral bij het afscheid van Bilbo en Frodo kon ik het niet laten een traantje weg te pinken. Ondanks al deze indrukwekkendheid vond ik het wel erg jammer dat we werkelijk helemaal niets van Sarumangezien hebben... Ondanks dat geef ik de afsluiter van imho de beste trilogie ooit van de meest gedurfde regisseur op dit moment 4,5*, wat hij met name te danken heeft aan de laatste twee uur....

avatar van Goodfella

Goodfella

Jordy schreef:

Theoden wist het inderdaad en hij zou het verteld kunnen hebben, maar toch hield ik een vreemd gevoel over aan die scène. Maarre... 10 minuten lijkt me wel extreem veel, had best in een minuutje gekund.

avatar van EmDee

EmDee

Het grote voordeel van deze nr 1 positie in de top 100 is dat het gezeur of Pulp Fiction of Godfather nu op één hoort, verleden tijd is.

avatar van gandalf

gandalf

Ja maar toch blijft het jammer dat -inmiddels- drie 0,5 stemmers zich van elk commentaar onthouden. Kijk ik geef direct toe dat ik een fan ben en misschien zijn mijn 5 sterren een tikkeltje overdreven in ogen van anderen. Maar ik had gewoon zo'n goed gevoel erbij en heb uitgebreid beargumenteerd wat ik zo goed vond aan deze film.

Dat bijvoorbeeld iemand als stinissen een 2,5 geeft kan ik best begrijpen. Als je al zo veel films gezien hebt kijk je misschien wat genuanceerder naar zo'n film enzovoorts.

Maar goed dit is de laatste keer dat ik er wat van zeg, wat kan mij het ook schelen verder?

avatar van stefano

stefano

ik vond dit echt een van de mooiste films die ik ooit gezien heb.

de hele trilogy vind ik te gek. na het boek gelezen te hebben kan ik niks anders zeggen dan briljant gefilmt. het zijn films die met het hart naar het boek gemaakt zijn en hebben mij ook in het hart geraakt. ik heb zelfs zitten huilen haha. ik had gehoopt dat je smealgol zag veranderen in gollom en mijn wensen zijn verhoort. wat ik echt storend vond was dat er een paar mocholen achter mij zaten zo stoned als wat die alleen maar voor de actie kwamen, en het einde gingen ze zeiken dat ze hem te langdradig vonden. dan ben je gek vind ik. ik geef hem een dikke 5 sterren super mooie film

avatar van John Doe

John Doe

EmDee schreef:

Ik kan je zeggen dat 'ie niet op 1 blijft staan, omdat ik de film gisteren gezien heb en weet dat niet iedereen zo blind is om een 5 te geven. Deze film krijgt van mij gewoon echt een 3,5, ik wou dat ik 'm hoger kon geven, misschien had ik 1 en 2 direct ervoor moeten zien, maar zoals ik het zag kon ik niet betrokken raken bij de gebeurtenissen. TTT gaf ik nog een 4,5 dus ik doe niet aan vooroordelen.

Het enige echt vernieuwende in deze film was het spookleger, zoals dat in TTT de herderbomen, de battle, de permanente toevoeging van Smeagel en de reusachtige vogels met keihard zwiepende vleugels waren. In deel 3 kwamen al deze zaken voor zonder dat ik er een even hevige emotie bij kon krijgen, alleen Smeagel is goed uitgewerkt maar het effect was toch minder.

De ring die Smeagel wilde stelen uit de hand van een vriend was eerst modderig, in een modderige hand; toen ze begonnen met vechten een paar seconden later was de ring helemaal opgepoetst glanzend geen vuiltje te bekennen (wat een kracht mensen heeft die ring). Er was ook een gevecht waarbij de drie strijders achter pilaren de vijand opwachten, het was donker (en niet onder die zwarte wolk) Even later zonder de tekst 'de volgende morgen' zitten we in een gebied waar het dag is (slechte overgang). De tweede X dat er werd gezongen door een van de personages was erg fout, dat deze coole ranger bepaald te zingen op dat moment is al een hele beslissing (ongeloofwaardig). in zo'n publiek kan niemand er een fuck van horen (zonder microfoon), en dan houdt hij z'n lippen ook nooit meer dan een centimeter van elkaar, terwijl je 'm vet duidelijk hoort zingen (okej de bioscoop maakt het wat harder dan het werkelijk zou moeten zijn, maar dan bekijk je het wel erg naief. Ook vond ik het niet leuk dat ik vijf seconden voordat het ging gebeuren kon zeggen dat Sam's bijverhaal over de enige vrouw waarmee hij zou willen trouwen ook zou gaan worden afgerond

De voorspelling dat de film in de eerste dagen rond de 4,5 zal zitten kwa gemiddelde is ook precies uitgekomen nou deze nog: De film daalt naar 4,20.

avatar van LN

LN

Ik snap niet hoe zoveel mensen deze film 5 sterren kunnen geven. Das bijna net zo belachelijk als de mensen die de film met 0.5 ster hebben gewaardeerd. Deze film is toch duidelijk minder dan de vorige 2 delen.

Er is te weinig tijd om een 5 minuten durende scene van Saruman in de film te verwerken maar dan worden we wel getracteerd op een totaal overbodige scene van Smeagol en Deagol. Als je dit dan al wil laten zien doe dat dan in deel 1 en val ons er in deel 3 niet mee lastig.

Ik vond het ook erg moeilijk om in de film te komen. In deel 1 & 2 voelde ik echt met de hoofdpersonen mee en wilde ik ook echt dat ze zouden overwinnen in deel 3 kon het me eerlijk gezegt geen zak schelen. Aan het einde van deel 2 liepen de rillingen over me lijf. (Mischien dat ik de film meer zou waarderen als ik meteen hierna deel 3 had gezien?). Er was voor me gevoel totaal geen spanningsopbouw en er waren ook geen echte hoogtepunten.

Alles werd achter elkaar geplakt waar ik me heel erg aan ergerde. In de vorige delen werd voor alles uitgebreid de tijd genomen en zag je ook echt hoe de hoofdpersonen van de ene plek naar de andere gingen hier lijkt het een aantal keer net alsof ze instant transportation gebruikten.

Het einde van de film was ook echt zo verschrikkelijk irritant. Het was net een slechte soap. 20 minuten lang slap gezeik als dit nou na een climax was gekomen dan zou ik het nog wel uit kunnnen houden.

Die hele ringscene was zo ongelofelijk voorspelbaar Frodo die op het einde van het pad staat en de ring toch niet (oe verassing) in Mount Doom wil gooien. Vervolgens een scene uit een slechte komedie waarin Gollum op een onzichtbare Frodo rondjes rijd. Dat zag er zo belachelijk dom uit. De ring die uiteindeijk toch in het lava valt. En vervolgens 10 minuten lang op de bodem ligt om vervolgens spontaan met een of ander lelijk special effect te verdwijnen. Ik vond overigens die explosie van "The Eye" wel erg mooi gedaan maar waarom dan net het stuk land waar onze helden op staan (Frodo, Sam en het leger van Aragorn en Co) niet afbrokkelt is me dan weer een raadsel.

De scene waarin Frodo wakker word en al ze vriendjes omstebeurt binnenkomen was gewoon overgeacteerd leek net GTST. Lachend op een bed Gaylord spelen...
en zo zijn er nog een stuk of honderd dingen waar ik me aan erger.

Ik kreeg echt de nijging om op te staan en weg te lopen. En dat gebeurt me echt nooit. Ik hoop dat deze film zeer snel van de eerste plaats zal verdwijnen want dat is hij zeker niet waard.

LN