The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
9,0 (2.141.142)
Releasedatum: 17 december 2003
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Return of the King
"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (BoekMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Denethor
Faramir
Éowyn
Minotaures
Het is mogelijk dat het kommend Kerst al op Blu-ray er zal zijn. Ofwel mogelijk volgend jaar. Meer info.
Pafnes
Kan me helemaal voorstellen dat mensen deze film fantastisch vind, maar mijn ding is het niet.
Vind het allemaal veel te ver gezocht en een hoop toestanden bij elkaar wat haast niet bij te houden is.
En als je het dan eigenlijk niet echt boeit, is dat erg vermoeiend.
Toch nog wel 3 sterren voor het goede filmwerk en special effects!
John Lee Hooker
Wederom een fantastisch deel van Lord of the Rings. Ietsjes minder actie dan in de Two Towers, maar de beelden blijven gewoon mooi en het verhaal is mysterieus en impressive. De geluidsmannen van LOTR zijn trouwens ook flink bezig geweest, zowat elk geluidje is speciaal voor de film opgenomen. Het geluid van de olifanten is een combinatie van leeuw- en tijgergebrul. En je hoort alleen de voorpoten ( doef, doef ) omdat het anders te chaotisch wordt. Voor de spin was er speciaal iemand naar een dier gegaan die erg vreemd geluid maakte, helaas ben ik de naam van dat beest vergeten. En ik geloof dat er ook stoom van een koffiezetapparaat hier voor is gebruikt. Het geluid van vallende schedels is opgenomen met walnoten op een zeil, die ze omhoog en omlaag bewegen. Het geluid van de gigantische rotsblokken is opgenomen met een echt betonnen blok, gehesen aan een kraan. Die lieten ze vallen op diverse spullen.Het geluid van de orken is een samenvoeging van gebrul van de werknemers achter de schermen. Ze stonden daar echt met een groep van ongeveer 20 man gekke geluiden te maken. En voor dat oog was ook iets aparts in elkaar gezet.
Petje af dus voor zowel de cast ( met name Elijah Wood ) als de crew.
- 19752 berichten
Haha, schitterende informatie John, moest er even smakelijk om lachen. Walnoten op een zeil

TragieStar.*
Zijn verwoordingen voor sommige dingen zijn wel grappig idd
John Lee Hooker
Ik heb het bij een les 'Camera' gezien. Die leraar had verschillende cd's van LotR, dus ook de making of.
- 19752 berichten
Ik heb nog een tijdje gezocht naar het dier dat voor de geluiden van Shelob heeft gezorgd door jouw bericht, maar helaas ook niet kunnen vinden.
LOL, alleen om een opsomming van de geluidseffecten als mening te markeren gaat me wel even te ver hehe.
John Lee Hooker
Ik doe het meer voor mezelf, kan ik het zo makkelijk terugvinden als ik wilde weten hoe ik erover dacht.
Pete_033
Vond dit een geweldige mooi film maar snap alleen niet waarom deze een hoger cijfer heeft dan de andere 2 delen. Vind zelf The Two Towers het beste van de trilogie.
Vond dat de geesten in dit deel het gemiddelde erg naar beneden haalde. Zag er erg slecht uit.
Voor de rest een geweldig gemaakte film!
Mark W
Gisteren weer eens een keertje herkeken. Nog steeds een fantastische film en een uitstekende afsluiter van mijn favoriete trilogie. Jammer genoeg waren er een paar scenes waar ik voorheen makkelijk overheen stapte qua geloofwaardigheid en ik dit nu niet meer kon... Het gevecht bij Gondor eindigde voor mij in een regelrechte anticlimax door het gemak van het dodenleger en hiermee het behalen van de overwinning . Ook de scene waarbij Gollem en Frodo naar beneden vallen bij 'Mount Doom' en Frodo zich nog aan een steen vasthoud is voor mij te makkelijk en had anders gemogen.Hierdoor een half puntje eraf en mogelijk valt RotK buiten mijn top 10, maar dat pas later. Blijven 4,5* over.
Dark_Warlock
Dit blijft toch echt de tranentrekker, uit de hele lotr serie. Geweldig deel. Deze overtreft naar "mijn" mening wel de andere 2 delen, die ook geniaal waren. Na zoveel jaar, blijft dit gewoon 1 van de beste films die ooit gemaakt is vind ik.
LoTroPan
Jammer van dat doden leger...als ze het zwaard direct hadden gesmeed hadden ze al veel eerder de oorlog in het begin kunnen winnen aangezien dat doden leger toch niet af kon..iemand mee eens ?
wyatt earp
@LoTroPan: Omdat de geesten alleen luisteren naar de echte koning van Gondor, en dat was Aragorn. Dan kun je zoveel zwaarden smeden als je wilt, maar je kunt er geen klap mee als je niet de Koning bent. Snappie.
LoTroPan
Ja, maar dan hadden ze hem toch mee kunnen sturen ?
chevy93
Waarschijnlijk heeft hij nooit geweten van het bestaan van hun.
Minotaures
Waarschijnlijk heeft hij nooit geweten van het bestaan van hun.
Ik denk het wel, want zodra Elrond hem advies geeft om de leger in de bergen te leiden, antwoorde hij enkel met ''moordenaars en verraders''.
Hij wist wel dat ze bestonden, maar geloofde enkel niet in aan wie hun trouw was.
- 19752 berichten
En Elrond's vertrouwen in de mens na zijn teleurstelling met Isildur hielp ook niet echt mee dat hij dat zwaard weer snel in elkaar wou zetten.
Minotaures
Hij deed het ook namens zijn dochter. Kijk anders de scène weer opnieuw. Dat met Aragorn's geloof in de leger der doden wordt ook over gesproken.
Thorongil
Het glorieuze slotdeel van de Lord Of The Rings-trilogie.
Het beleg van Minas Tirith is gewoon ontzagwekkend, om je vingers van af te lekken. Faramir komt hier uitgebreid aan bod, doordat hij Frodo, Sam en Gollem meeneemt naar Osgiliath. In het boek weigert hij snel om de Ring te gebruiken. Hier in de film is hij iets minder nobel, je ziet hoe hij tegen zijn verlangen de Ring te gebruiken moet strijden. Maar uiteindelijk overwint hij, waar zijn broer Boromir bezweek.
Denethor is ook geweldig neergezet. De paranoia, naderende ondergang, verdriet om het verlies van zijn oudste zoon maken van hem een zeer gevaarlijk persoon.
Enkele van de geweldigste scènes in de filmgeschiedenis zitten hierin.
Zoals het aansteken van de Bakens van Gondor, perfect hoe de muziek hier het beeld versterkt.
Het grote kippevelmoment was Theodens speech, dat je tot diep van binnen roert. Gaf me een paard en een zwaard en ik zou geprobeerd hebben doorheen het filmscherm te stappen, in de hoop op een of andere magische wijze deel te kunnen aan dit spektakel.
Enkele zaken stoorden me ook in deze film, want niets is natuurlijk perfect. Zoals de al vaker genoemde deus-ex-machina van het Dodenleger dat heel Minas Tirith opkuist. In het boek hielpen ze enkel de Piraten van Umbar verslaan bij Pelargir en kwamen er versterkingen uit de Leengebieden van Gondor Aragorn, Legolas en Gimli te hulp om Minas Tirith te bevrijden. Maar al bij al ben ik nog tevreden. Het had altijd erger gekund, zoals dat heel Mordor en Sauron zelf door het Dodenleger zou gedood worden.
Ook ben ik wel wat boos dat Sam in de film door Frodo verstoten wordt. De Frodo uit de boeken zou dit nooit gedaan hebben.
Maar dit alles wordt meer dan goed gemaakt door het aangrijpende en vertederende moment wanneer Sam Frodo meedraagt naar de Doemspleet.
De Zuivering van de Gouw en Ghân-buri-Ghân worden ook hier wijselijk uit de film gelaten. Al hoopte ik wel dat we de Dolers van het Noorden onder leiding van Halbarad, de verwanten van Aragorn hadden gezien. Want je vraagt je toch wel af, hoe Elrond zo simpelweg even van Rivendel naar Dunharg komt gereden.
Verder krijgen we een bevredigend einde met het huwelijk van Aragorn met Arwen en tot slot het voorgoed uiteengaan van de 9 Reisgenoten in de Grijze Havens.
Het zal nog lang duren eer ik iets beter zal vinden dan deze trilogie. Enige kanshebber is het tweeluik van De Hobbit, dat tevens door Peter Jackson geregisseerd zal worden.
@Thorongil
Inderdaad : LOTR Return of the king

Ik ben het compleet met je eens.
Stu-Pot
Het 3de en laatste deel van The Lord of the Rings trilogie. Een stuk minder dan zijn 2 voorgangers maar dat was te verwachten. Wederom zijn de acteurs de zwakste schakel. Film na film weten ze nog altijd niet te overtuigen en zorgen ze ervoor dat het al voorspelbare verhaal nog oninteressanter word. Elijah Wood staat er maar bij met zijn depressieve dialogen en rare gezichtsuitdrukkingen, Mortenssen kun je vergelijken met een zak aardappelen nog maar te zwijgen over de vertolkingen van Orlando Bloom, Karl Urban, Dominic Monaghan,... Ook de special effects zijn hier weer een stuk minder. De olifanten komen zo uit een computerspelletje. Buiten deze 2 nogal belangrijke factoren zijn er nog tal van tekortkomingen. Het verhaal is nog even voorspelbaar en toch word het zo lang uitgerekt. Hier en daar werd de kijker zelfs gratuit getrakteerd op een miniconcert (Pepijn en Aragorn). In de boeken vond ik het passen, in deze film een pak minder. Positieve punten zijn er ook nog, visueel ziet Lord of the Rings er zeer goed uit. Maar dat is dan ook alles. 1.0* Benieuwd of The Hobbit de prachtige boeken van Tolkien nog zou kunnen redden.
nakada
Mijn God.... wat moet je hier nou op zeggen ?
Acteurs weten niet te overtuigen ? Aragorn loopt erbij als een zak aardappelen ? En als klap op de vuurpijl : de special effects zijn weer een stuk minder ?! Heb jij deze film wel gekeken ?
De zangpartijen van zowel Pepijn en Aragorn zijn perfect op hun plaats en (kleine) hoogtepunten in de film. Overigens vraag ik me nu ook af of je de boeken wel hebt gelezen. Het lied van Pepijn komt daar bij mijn weten helemaal niet in voor en ook Aragorn zingt niet maar spreekt de tekst gewoon uit.
Je recensie afsluiten met "visueel ziet Lord of the Rings er zeer goed uit" terwijl je eerst zegt "Ook de special effects zijn hier weer een stuk minder. De olifanten komen zo uit een computerspelletje" maakt deze recensie nou ook niet bepaald geloofwaardiger.
Nee 1* voor deze film terwijl je deel 1 nog 3* geeft, komt op mij nogal vreemd over. Extra laag omdat het een populaire film is vermoed ik !?
De boeken van Tolkien behoeven geen redding.
- 19752 berichten
Over dat zingen heeft hij een punt nakada, dat ging bij mij ook net over de kwijlmeter heen. Hadden ze weg mogen laten. Ik spoel dat ook altijd door. Dat het acteerwerk niet goed is ga ik maar geen woorden aan vuil maken, alleen dat dat de grootste onzin is.
Stu-Pot
Nakada,
Special effects zijn heus niet zo denderend. Olifanten zien er zeker niet geloofwaardig uit, nog minder de draken waar de Nazgul op vliegen. Je merkt zo dat het uit de computer komt wat best spijtig is. Het lied van zowel Pepijn als Aragorn vind ik totaal geen meerwaarde bieden, onnodig sentiment. Heb de boeken gelezen een tijdje terug, kan me niet herinneren dat het daar inderdaad in voorkwam maar dat heb ik ook nooit gezegd. Had het over de liedjes (gedichten) in het algemeen. Dat de film er visueel goed uitziet staat helemaal los van de special effects. De landschappen zijn bij mijn weten niet uit de computer getoverd. Dat ik deze extra laag zou beoordelen omdat het een populaire film is vind ik nogal kort door de bocht. Moest het daadwerkelijk zo zijn zou The Fellowship of the Ring en The Two Towers ook een veel lager cijfer gekregen hebben.
Moviemafketel,
Slechts een mening, geen feit.
- 19752 berichten
Wel een vreemde mening, aangezien het acteerwerk(afgezien of je het karakter pruimt of niet) in LOTR gewoon van topniveau is. Er is perfect gecast. Moet echt nadenken wie er een miscast is geweest. Faramir vond ik zelf een beetje nietszeggend, maar daar houdt het dan ook wel op.
nakada
De special effects bepalen voor een groot deel het visuele aspect van deze film ! Bijna elk groter shot is in de computer opgebouwd. Ik geloof dat het aantal geanimeerde scenes 4 of 5 keer zo hoog lag als in deel 1.
Ik vond het zingen wel goed passen. In het geval van Pepijn vooral vanwege de combinatie met die zinloze aanval. In het geval van Aragorn vanwege de waarde van de woorden. ( Het zijn de woorden die de eerste Numenoriaanse koningen uitspraken toen ze voet aan wal zetten in Midden Aarde ) Om ze te zingen gaf voor mij wel extra lading er aan mee.
En de "liedjes in het algemeen" Stu-pot ? Ik heb echt niet het gevoel gehad dat ik naar een musical zat te kijken. Als je ze in het boek vindt passen dan kun je je er in de films toch niet echt aan ergeren, daar zitten er veel minder in.
Moviemafketel ! Doorspoelen in deze film ? Dat is toch als vloeken in de kerk !
Materny
Nakada,
Special effects zijn heus niet zo denderend. Olifanten zien er zeker niet geloofwaardig uit, nog minder de draken waar de Nazgul op vliegen. Je merkt zo dat het uit de computer komt wat best spijtig is. .
W. Digital is baanbrekend geweest op de ontwikkeling en de creatie van de getoonde effecten. Gollem is een mijlpaal op dit gebied, de hele filmindustrie was het daarover eens (iets wat zelfs jij niet kan ontkennen). Het tot leven roepen van 'massive' is een techniek die vandaag de dag niet meer mag ontbreken bij soortgelijke scene's. De Olifaunt en Fell Beasts zijn een kwestie van smaak, maar om nu te zeggen dat ze overduidelijk uit de computer zijn gerold.......... Beargumenteer dan eens wat er zo overduidelijk aan is, tenzij revolutionaire technieken bij jou synoniem staan voor nepheid.

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Nieuwe 'Lord of the Rings'-film op komst: project focust zich op Gollum

Peter Jackson overwoog serieus hypnose om zijn werk aan 'The Lord of the Rings'-trilogie te vergeten

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekobsessiemagiekasteelsuspicionvulkaanpowergiant spiderbraverykingdomoorloglegerverslavingvervolghonorroyaltytrollkoningwreedheidgeweldkrankzinnigheidsplit personalitygeestfantasy worldtovenaarepic battlereisringquestlive action and animationhero's journeyhigh fantasywraith sword and sorcerypower madnessgreat war trekkinggood versus evilmiddle-earthsword making warmiddle-earthadmiringwinged creaturesarmiesspirits