The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
9,0 (2.140.386)
Releasedatum: 17 december 2003
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Return of the King
"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (BoekMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
miss_lisa
ik ben blij dat Theoden dood gaat
Aragorn is de held van het verhaal en Frodo het mietje
een 4,5, omdat bernard hill erin speelt
ik vind juist niet dat frodo het mietje is maar de held met sam samen.
prometida
alles wat ze in deze film laten zien zoals die vreemde wezens enzo, is heel mooi gemaakt.
maar deze film kan mij totaal niet boeien.
Duurt veel te lang en wordt saai
n kleine 3*
movie*freak
maar deze film kan mij totaal niet boeien.
Duurt veel te lang en wordt saai
n kleine 3*
Blijkbaar zat je niet helemaal in de film.
miss_lisa
ik kan deze film wel uren zien de hele dag door zelfs.
JJ_D
Met spijt in het hart moet ik bekennen dat ik gisteren, tijdens het neerpennen van mijn review over ‘The Two Towers’, gezondigd heb – en wel in die mate dat ik onterecht ‘The Two Towers’ uitgeroepen heb tot beste deel van de ‘Lord of the Rings’-trilogie. Niks is minder waar, zo bleek tijdens het bekijken van ‘The Return of the King’. Een betere afsluiter had Peter Jackson zich niet kunnen wensen, want in tegenstelling tot zijn voorgangers leunt de afsluiter wel erg dicht aan bij de perfectie.
Ooit (in lang vervlogen tijden) heb ik durven beweren dat ‘the battle for Middle-Earth’ één van de grootse filmische miskleunen zou zijn geweest – door de vroegtijdige bijkomst van de doden die het geweldadige en toch aandoenlijk mooie spektakel kwamen vergallen. Verbluft door Jackson’s visueel vernuft kan ik mezelf mijn toenmalig commentaar wel vergeven, al vraagt dat om een rechtzetting: het scenario steekt magistraal goed in elkaar en de sentimentele heroïek komt precies op de goeie momenten. Het was al geleden van ‘Der Untergang’, ‘Un Long Dimanche de Fiançailles’ en ‘Lassie’ dat ik zo moest vechten tegen tranen – in een recordtijd van 20 minuten dan nog. Net als je denkt dat hij (Tolkien of Jackson?) het voor bekeken houdt, doet hij er nog een schepje bovenop; waarbij ik mocht vaststellen dat ‘het afscheid nemen’ nooit eerder zo “echt” in beeld werd gebracht. Het is noch tragisch, noch vreugdevol: het hoort bij het leven en toch wil je er tegen vechten.
En dan is er nog die onbegrijpelijke hoop en moed van de mensheid, dat je haast trots wordt één van hen te zijn (> al ging dat snel weer over)... Of de goeie ouwe Sam, die ironisch genoeg Frodo op de Doemberg draagt (> het hoofdpersonage bezwijkt (!), en toch moet het gebeuren). Of Frodo zelf, als tragisch karakter. Of Aragorn’s noodlottige “For Frodo” met een blik waarin zoveel liefde schuilgaat. Of... Kapot was ik ervan.
Al het commentaar dat ik neerschreef bij de vorige films over de visuele kant gaat niet meer op voor ‘The Return of the King’, want het laatste lelijke moment noteren we als de film ongeveer 5 minuten bezig is en de titel van de film verschijnt in een smakeloos lettertype. Daarna loopt alles feilloos, Godzijdank.
Meesterlijk, maw.
Waar de 2e film al een perfecte verhaalopbouw had, heeft dit slotluik dat eveneens, niks op aan te merken dus.
Meesterlijk.
En ook Howard Shore is nog meer bij de pinken dan anders, met zijn prachtige bewerkingen van het ring-thema (begin), Sam’s motief (op Mount Doom, als ik me niet vergis), etc.
U raad het al: meesterlijk.
Zelden zo’n film gezien eigenlijk: als slotstuk van een met nostalgie doordrengde trilogie over moed, heroïek, trots en vriendschap – in een oase van haat (en door de regisseur ook decors en effecten om duimen en vingers van af te likken) onvergetelijk (ja, zelfs overweldigend) in al zijn pracht, en praal, zijn pleidooi voor vrede en zijn prachtige psychologische afwerking.
Dank je wel PJ, want je hebt je werk meer dan voortreffelijk gedaan.
Dank je wel cast, om het geheel zo geloofwaardig te brengen.
Dank je wel Howard Shore, want niemand had het beter gekund.
En dank je wel, Tolkien, want het is mooi geweest.
j0zman
Prachtige film. Prachtige omgevingen, zeer sterke soundtrack, goed acteerwerk, weer mooie veldslagen (zeker die bij Minas Tirith). Duurt 3 uur maar elke minuut waard!
bertha
schitterende film. ik vond het alleen wel jammer dat er niks meer in de shire gebeurde met sauruman zoals in het boek. verder een top film 4.25*
sandra_x
laatste deel en ook het beste het is echt spannend op het einde
ook weer een 5 waard
annenas
4,5 *
Mooie film om naar te kijken.
Dit vind ik het beste deel van alle drie de delen.
Mooi, spannend, indrukwekkend..Toen ik hem in de bioscoop zag, meen ik me nog te herinneren dat veel mensen het einde niet snapten.
Ik heb hem al een tijdje niet meer gezien, maar volgens mij snapte ik dat ook niet helemaal..
Dat vind ik dan wel jammer.
Open eindes of eindes die onduidelijk zijn.
Maar ja, lord of the rings, zo'n mooi verhaal, daar kan je weinig verkeerds over zeggen!
mikeh
Heb gehoord dat "The hobbit" ook verfilmd gaat worden.
of is dit weer een verzinsel?
MXO
Klopt, voor meer informatie kan je even kijken bij het forum van Peter Jackson.
anne J
Geen verzinsel inderdaad, Peter Jackson wilde dit ook graag doen, maar het is weer van de baan heb ik gelezen in de gids.
Maartenn
Jammer, het verhaal is wel erg leuk
mikeh
vind het ook jammer, leuk verhaal. en je leert er veel over de hobbits
JJ_D
Voorlopig dan toch weer hem, naar ik meen.
Joe-K
Het beste deel van de trilogy. Geweldige gewoon!
Krijgt van mij een 4,5*
Gollem
Meesterlijke film en absoluut de beste van de drie.
Elke scène is waanzinnig mooi. Wel een beetje teveel
eindes, maar dat is Peter Jackson absoluut vergeven.
Terechte Oscarwinnaar! Geweldig geregisseerd, een fantastische cast, schitterende muziek, prachtige kostuums.
Mijn favoriete film allertijden.
Absoluut een dikke, welverdiende 5.0!!!
feddenator
ik ben blij dat Theoden dood gaat
Aragorn is de held van het verhaal en Frodo het mietje
een 4,5, omdat bernard hill erin speelt
Waarom ben je dan blij dat Theoden dood gaat???? Hij zou met zijn legers echt niet in zijn eentje kunnen winnen.
MarkFish
Die extra's op de ee dvd box zijn erg interessant. Ik heb alleen nog geen antwoord gekregen op de vraag waarom ze gandalf 'laten verliezen' (bijna althans) van de tovenaarskoning vlak voor de strijd op de Velden van Pellenor, want dat zou nooit gebeuren als je de achtergrond van deze wezens kent. Gandalf is van de maiar, helpers van de Valar die de wereld hebben vorm gegeven en als engelen erop toezien.
Ze hadden aanvankelijk ook het idee om Aragorn te laten vechten met Sauron voor De Zwarte Poort. Sauron is min of meer vervangen door die reuzentrol, en dat is maar goed ook, want dat neemt toch een beetje het grootse van zo'n vijand weg als die daar met een mens staat te vechten. Wat ze mijns inziens wel erin hadden moeten laten is dat Sauron op het moment dat de laatste strijd gaat beginnen in zijn mooie verschijning voor zijn troepen staat. Dat is wanneer Aragorn door Sauron wordt aangesproken en vervolgens ('for frodo') op de vijandige troepen afstormt. Hij ziet er dan uit als een mooie blonde elf, Anatar genaamd. In deze gedaante had hij de elfen bedrogen bij het smeden van de ringen.
Dit had wel iets extra's gegeven aan die verschrikkelijke vijand. En een mooie bevestiging van het feit dat hij vele vormen kan aannemen en mensen kon bedriegen.
[quote]ewalk schreef:
Gandalf is gestuurd door de Valar naar Midden Aarde om alle goede volkeren samen te laten werken tegen Sauron.
HIJ is gestuurd door de hoogste van de Valar (engelen)omdat hij bescheiden was, niet trots en Sauron zijn macht vreesde. Dit was dan een beetje het tegenwicht van Saruman, die wat dat aangaat het tegenovergestelde was van Gandalf.
Sauron zou nooit kunnen bedenken dat iemand die ring wil vernietigen. Zo'n mooi voorwerp, die mensen, elfen, dwergen machtiger maakt. Dat ga je toch niet vernietigen. Zo denkt hij en daarom staan er geen bewakers bij die spleet. Verder zijn natuurlijk alle manschappen verzameld voor de Zwarte Poort op dat moment (dankzij Aragorn in de film/Gandalf in het boek)en dus niet vlakbij Mount Doom.
ewalk
Ja, klopt idd Gandalf is bovendien een van de weinige Maiar die door de Valar naar Midden-Aarde is gestuurd. Saruman en Radagast(niet te zien) zijn ook Maiar. De Maiar zijn ouder dan elven. De Valar zijn de dienaren van Eru(Hij die is). De schepper die in zijn zalen op Midden-Aarde en de Onsterfelijke landen neerkijkt.
een soort God dus?
Ja, inderdaad. En hij schiep de Valar, zijn engelen, die de wereld schiepen naar het voorbeeld van de visioenen die zij van Eru in hun gedachten kregen.
Manwe is de hoogste, en was dat samen met Melkor. Maar die liet zich verleiden tot jaloezie, afgunst en haat en zorgde voor alle ellende op Midden Aarde. Sauron was zijn dienaar en later zijn opvolger. De balrog (van deel 1) was ook een dienaar van Melkor ('a demon from the old world'), maar minder machtig dan Sauron.
brymj
dus als het goed begrijp is Eru de opperheerser van Midden-Aarde, een soort van God. Melkor is een soort Satan maar dan kan ik Manwe niet echt plaatsen..
ewalk
Correct, hij is de schepper van de wereld. Manwe is volgens mij zoiets als de Aartsengel Gabriel, denk ik. Melkor leefde eerst onder de andere Valar, Maiar en later samen met de elven in de onsterfelijke landen. Maar hij was een intrigant en zorgde voor haat, jaloezie en hebzucht naar macht binnen dit land waar altijd vrede had geheerst. Hij gooide het op een akkoord met Ungoliant, de voorvader van Shelob de Spin en verraadde de Valar. Men wist hem gevangen te zetten en uiteindelijk wist hij door list en misleiding te ontsnappen naar Midden-aarde. Daar schiep hij vele duistere wezens, waaronder later de orks, geschapen uit gemartelde Elven. Dit deed hij puur uit jaloezie op deze prachtige schepping van Eru. Hij richtte een duister leger op om te heersen over Midden-Aarde. De Valar trokken samen met de Elven meerdere keren ten strijde naar diverse vestingen op Midden-Aarde, waaronder Angmar of Angband geloof ik, en versloegen Melkor uiteindelijk. Zijn dienaar Sauron verborg zich en kwam pas eeuwen later weer te voorschijn toen hij de ringen liet smeden. In feite is Sauron dus de dienaar geweest van Melkor, alleen is hij geen afvallige Valar maar een afvallige Maiar, dus minder machtig. Dit alles speelde zich voornamelijk in de eerste Era af, duizenden jaren voordat Lord of de Rings zich plaatsvindt. Ik dacht eind derde of begin vierde era, als ik het juist heb.
Het scheppingsverhaal van Midden-Aarde kun je in het boek: "De Sylmarrillen"van Tolkien lezen. Dit verklaart heel veel van het 'hoe en waarom' van "Lord of the Rings". Daarin wordt veel van bovenstaande verteld: niet als doorlopende vertelling maar meer als feitelijke verslaglegging. Zoiets als de bijbelvertellingen.
MarkFish
Manwe en Melkor waren in de ogen van Eru broeders, en volgens mij gelijk in vaardigheid en kracht. Melkor werd jaloers op Manwe omdat die gezien werd als de leider van de Valar. Manwe was niet machtiger of sterker dan Melkor, wel wijzer en wars van jaloezie, trots en haat. Gandalf wordt ook gezien als de Maiar van Manwe, Saruman is de Maiar van Aule (de Valar die gespecialiseerd is in het maken, vervaardigen van mooie voorwerpen). Saruman is dus meer ingesteld op materiele zaken dan Gandalf.
ewalk
ja, zo zat het ja. Hoe zat het dan met Radagast en Tom Bombadil(beiden komen niet in de film voor)? Dit waren toch ook Maiar?
MarkFish
Radagast wel, die werd gestuurd door Yavanna heet ze dacht ik, dat is de vrouw van Aule. Zij is de Valar die het meeste houdt van de natuur en alles dat groeit en bloeit. Hij dwaalt af van zijn van zijn missie (sauron bestrijden, de volkeren helpen), maar dat is eigenlijk logisch. Radagast raakte verzot op alle mooie dieren en bossen die Midden Aarde bezat, maar dat hadden ze
vantevoren kunnen weten.
Er kwamen in totaal vijf helpers vanuit Valar. Nog twee 'Blauwe tovenaars' die verder niet in verhalen voorkomen en die misschien wel zijn overgelopen naar de vijand. Van Bombadil is het niet echt duidelijk, in de nagelaten vertellingen staat volgens mij ook iets van: 'er werd gezegd dat hij ook van de maiar is, maar niemand wist dit zeker.' In LOTR gaat Gandalf op een gegeven moment wel een goed gesprek hebben met Bombadil, over midden aarde ofzo, en ik kreeg wel het idee dat hij ook Maiar is. Dat de ring geen invloed op hem heeft is wel apart, want Gandalf durfde hem zelfs niet aan te raken en was duidelijk bang voor z'n macht.
ewalk
Het begint me weer te dagen ja. Zal binnenkort toch maar weer eens de Silmarillen uit de kast halen.
Bombadil schijnt waarschijnlijk niet gevoelig voor macht te zijn. Misschien is hij wel machtiger dan Gandalf. Trouwens jammer dat in de film de hobbits de wapens van Aragorn krijgen en niet van de grafgeesten voordat Bombadil ze redde. PJ heeft hem niet gefilmd om vaart in de film te houden, terwijl hij er toch iets van had kunnen oplichten, naar mijn idee.

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Nieuwe 'Lord of the Rings'-film op komst: project focust zich op Gollum

Peter Jackson overwoog serieus hypnose om zijn werk aan 'The Lord of the Rings'-trilogie te vergeten

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekobsessiemagiekasteelsuspicionvulkaanpowergiant spiderbraverykingdomoorloglegerverslavingvervolghonorroyaltytrollkoningwreedheidgeweldkrankzinnigheidsplit personalitygeestfantasy worldtovenaarepic battlereisringquestlive action and animationhero's journeyhigh fantasywraith sword and sorcerypower madnessgreat war trekkinggood versus evilmiddle-earthsword making warmiddle-earthadmiringwinged creaturesarmiesspirits