• 9.374.006 stemmen

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch

Releasedatum: 2 november 2006

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Babel

"If You Want to be Understood... Listen."

Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Seamus

Seamus

Zoals Crash de film van 2005 was is deze de film van 2006 voor mij.

Heb niet alle 18 pagina's doorgelezen maar denk dat het meeste hier al gezegd is.

Pracht van een film en prachtig acteerwerk van Kikuchi, Bernal en uiteraard ook van de 2 bekendste namen. En Adriana Barraza mag zeker ook niet vergeten worden.

5/5

Edit: en voor wie de DVD wil kopen raad ik zeker de Collector's Edition aan. Deze heeft een extra DVD met een documentaire, soort the making of. En dat is eigenlijk al een Babel op zich. Je kan het je voorstellen een film maken met al die verschillende talen en culturen.

avatar van JohnStacks

JohnStacks

avatar van Seamus

Seamus

JohnStacks schreef:

avatar van Bananas

Bananas

Mooi filmwerk en goede acteerprestaties maar de links met de centrale gebeurtenis stonden in mijn ogen te los van 2 verhalen. Daardoor niet zo'n krachtige film als ik had gehoopt.

avatar van KoenJans

KoenJans

Hele mooi film, met mooi filmwerk. Niet goed genoeg voor een top 10 lijstje, maar mooie film.

De mens krijgt onderling geen ruzie. Door de mens verschillende talen te laten spreken zorgt God ervoor dat zij elkaar niet meer begrijpen en de toren van Babel niet kunnen afbouwen

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Het leven is géén comedy en deze film ook niet (4*)

avatar van ronengel

ronengel

Mooie film; alleen duurde sommige scènes mij te lang. Zoals bijvoorbeeld de scène in de discotheek. Die leek oneindig te duren terwijl ik al vrij snel een idee had waar hij met de scène naar toe wilde.
Het camerawerk vond ik subliem. De sfeer van de verschillende culturen werd heel mooi gevangen.
Ondanks dat het Japanse deel van het verhaal aandoenlijk was; vond ik het er toch enigzins bijgeraapt. Een Japanse jager die in Marokko een Winchester aan een boer schenkt...
De enige link met de andere verhalen was behalve deze toevalstreffer de miscommunicatie waar ook zijn dochter constant mee te maken heeft. Ik vond het wat vergezocht.

Deze film van Iñárritu was naar mijn idee iets minder zwartgallig dan Amores Perros, maar het blijft allemaal erg naargeestig. Dit hoef ik niet dagelijks te zien. Na zo'n film zou ik graag een 'en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-film' zien.

Het leven mag best een beetje komedie zijn. 2.5*

avatar van latrat

latrat

Ik vond het een mooie film, meer hoeft dat niet te zijn.

Maar ik begrijp de beschrijving hier niet, ze is in alle geval erg misleiden.

moviemeter schreef:

"Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven."

Alleen bij het dove meisje is de taalprobematiek aanwezig.Bij de Amerikanen en de mexicanen is het eigenlijk nooit een echt probleem. Ik vind dat het 'hoofdthema' dus een beetje misleidend is. Het is veel minder 'diepzinnig' en globaal als de verheerlijkende plotbeschrijvingen doen uitschijnen, en meer een oppervlakkig mozaiekverhaal. Eentje met een hoop maatschappijkritiek, dat wel. Nuja, kritiek... Maatschappij op een niet-amerikaan-verheerlijkende manier getoond.

avatar van flyer

flyer

Mooie film die je helemaal moet afkijken om te weten waar de verhalen bijelkaar komen. 4.5 sterren want ik heb er echt van genoten.

avatar van fanaat

fanaat

Een mooie maar ook een zeer deprimerende film.

Een advies, kijk hem niet op de zaterdagavond.

Voor de rest een hele mooie film met zeer aangrijpende momenten. Voor iedere filmliefhebber is deze film verplicht.

avatar van starbright boy

The One Ring schreef:

Wat mij betrefd is Iñárittu beter af zonder Arragia.

Helemaal mee eens. Hoewel in deze film de structuur (zeg maar qua chronologie en perspectief) al beduidend minder geforceerd en nutteloos aandeed als in 21 Grams en het Arriaga-schrijfsel The Three Burials of Melquiades Estrada. Deze film gaat wat mij betreft vooral mank op twee dingen en dat zit 'm allebei weer in het script. De film neemt nogal veel hooi op zijn vork en wordt regelmatig een opeenstapeling van subthema's en dramatische gebeurtenissen en de hoofdthema's (communicatie en de grote gevolgen van een kleine gebeurtenis) en de verbindingen tussen de verhalen onderling doen geforceerd aan. Ik blijf ook na deze vierde film bepaald geen Arriaga-liefhebber, hoewel, zoals ik al eerder zei het hier toch echt minder mis is dan in de twee vorige door hem geschreven films.

Iñárittu daarintegen is hier veel beter op dreef dan in 21 Grams en evenwichtiger dan in Amores Perros. Het is erg mooi om te zien hoe elk verhaal een volkomen eigen sfeer mee krijgt zonder dat dat geforceerd aandoet. Met name in het Japanse deel zitten een paar erg mooie beelden. Sowieso vond ik dat deel het sterkst, hoewel het veruit het minst bij de film hoorde. Uiteindelijk wist de film me toch behoorlijk mee te slepen. Eigenlijk een beetje hetzelfde gevoel als bij Crash van Haggis. Een film die zijn scripttekortkomingen vaak weet te overstijgen in losse scenes.

Een film van Iñárittu zonder Arriaga is iets om naar uit te kijken.

Ik hou het op een hele kleine 3.5*, maar misschien ga ik de komende dagen nog een halfje terug.

avatar van kort0235

kort0235

Een prachtige film waarnaar ik geboeid heb zitten kijken. Wat een mooie beelden en wat prachtig geacteerd. Ik begreep eerst niet, wat het Japanse verhaal ermee te maken had, maar gaandeweg werd dat duidelijk.

Het was ook een ontroerende film waarin de verschillende culturen meesterlijk waren verweven. Echt een zeer groot regisseur deze Mexicaan.

Ik had ook al genoten van 21 Grams (en iets minder van Amores Perros), maar deze film is toch weer beter.

Dit meesterwerk verdient alleen maar een 5.0*

avatar van Yamato

Yamato

Prachtige film met dito acteerwerk, enkele erg mooie scenes maar het geheel kon me toch niet raken zoals 21 Grams dat wel deed. 3,0*

avatar van zenboy1969

zenboy1969

De film heeft me toch wel enigszins geïntrigeerd en is boeiend genoeg om hem nogmaals te bekijken... men zegt dat hij voornamelijk over communicatieproblemen gaat. Ik zie eerder verschillende partijen verspreid over de wereldbol die door een eenvoudige daad (japanner die zijn jachtgeweer wegschenkt) het leven van heel wat mensen overhoop haalt... interactief dus en toch wel origineel.

avatar van Eazyfan

Eazyfan

Leuke film, vandaag gezien met onze klas en jaar. Leuk verhaal, goed acteerwerk, aardige muziek de film door. Het kon naar mijn mening wel op elk vlak wat beter, het einde deed me toch iets. Leuk thema alleen was die niet goed genoeg verwerkt vind ik, geen enkele scene wist me echt te pakken, overal goed in orde maar nergens echt sterk of erg goed. Standaardfilm naar mijn mening die leuk is om 1 keer te zien, ik geef toch nog een 3*.

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Hier staat 142 minuten, op m'n dvd doosje 105, welke is correct?

avatar van MXO

MXO

De 142 minuten.

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Beetje zonde dat er zo'n dom foutje wordt gemaakt op het doosje van de 2disc edition

avatar van Teemong

Teemong

Dit juweel zou een gemiddelde van niet lager dan 4 sterren moeten hebben.

avatar van serpico

serpico

jaspertje3 schreef:

Voor mij was het meer een positieve verassing .

avatar van amyz

amyz

zeer goeie film, mooiii hoe alles met elkaar verbonden wordt

avatar van hinie

hinie

Wat stond er nu eigenlijk op dat briefje?

Een film waar ik niet meteen inzat. Sommige stukken hadden ze wat mij betreft toch wel iets meer mogen uitwerken. Dat einde vond ik een tegenvaller.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Sterk drama waarin het Japans verhaal mij overbodig lijkt.

avatar van MXO

MXO

brucecampbell schreef:

Sterk drama waarin het Japans verhaal mij overbodig lijkt.

Bij mijn eerste kijkbeurt had ik hetzelfde idee van Babel. Ik vond het verhaal van het Japanse doofstomme-meisje er met de haren bijgesleept en vond het totaal niet passen bij de film. Het Mexicaanse verhaal vond ik overigens ook totaal niet passen in het totaalplaatje. Bij een tweede kijkbeurt snapte ik de filmmaker en zijn ideeen meer.

De verschillende verhalen zorgen vanwege de fijne montage voor een goed geheel. Waar je de hectiek op het ene moment voelt, komt de rust op het andere moment. De fijne cliffhangers die Inarritu gebruikt bouwen de spanning op, maar zorgen daarna ook weer voor fijne rustmomenten waarna de spanningsboog weer volledig terug komt.

Het is het knap om te zien dat drie volledig verschillende verhalen (als je het Marokkaanse verhaal als één geheel ziet) toch tot een geheel samen kunnen komen. Je ziet het kleurrijke Tokyo waarbij alle kleurtinten lijken voor te komen op het ene moment en je ziet plots het prachtige Marokko waarin gele en bruine tinten de boventoon voeren op het andere moment. Toch voelt het aan als geheel en vloekt het geen moment. Alleen hierdoor verdient Inarritu groot respect.

Daarbij is het Japanse verhaal qua thematiek synchroon met de andere verhalen. Ik denk dat de spraakverwarring niet duidelijker tot uiting kan komen bij deze (seksueel) gefrustreerde tiener. Daarbij komt de kind-ouder relatie, die door de hele film voelbaar is, prachtig naar voren in dit verhaal. Hoewel het Japanse gedeelte misschien wat afstandelijk en vreemd aanvoelt, vind ik het het mooiste gedeelte dat in de gehele film voorkomt. Je kunt het op zijn minst gewaagd noemen wat Inarritu hier probeert.

Als laatste vind ik het camerawerk prachtig. Bij paniek beweegt de camera ook schokkerig en bewegelijk mee. Waarom zou je een rails gebruiken, je kan de cameraman toch ook op een plateau zetten waarbij vier mensen hem de berg op dragen. Daarbij is de camera veel rustgevender bij het Japanse verhaal. Let bijvoorbeeld op het eindshot waarbij de camera rustig wegtrekt vanaf het balkon. Prachtig!

De film verdient ook meer dan de 3½* die ik de film eerst toebedeelde, 4½* is veel beter op zijn plaats.

avatar van serpico

serpico

Fenomenaal omschreven, MXO!

avatar van thio95

thio95

De trailer was spannender. Daar wordt het 'toren-van-babel' verhaal nog eens uit de kast gehaald. Ik vond dat, afgezien van dat Japanse meisje toch niet echt een rol van betekenis spelen in het plot.

Maar toch een erg aardige film. Ik vond verder "de kettingreactie" van gebeurtenissen een beetje overdreven (zoals door sommigen omschreven).

De personen zijn weliswaar op zekere manier aan elkaar gerelateerd, maar ik ben nu niet van mening dat de gebeurtenissen in Mexico en Japan nou echt beinvloed worden door het gebeurde in Marokko . De gebeurtenissen waren meer een beetje 'Magnolia'esk' aan elkaar verbonden. Hoewel deze film beter was. Ook erg mooi in beeld gebracht verder. Toch dan wel 4 sterren, al met al.

avatar van faun

faun

Ik vond het geen superfilm, wel heel artistieke scenes maar het kon mij niet bekoren uiteindelijk.

avatar van v.i.c.t.o.r.

v.i.c.t.o.r.

Erg mooie beelden, goed gespeeld, mooie film. Alleen jammer dat het verhaal van het meisje in Japan met een heel dun lijntje verbonden is aan de andere twee verhalen.

avatar van v.i.c.t.o.r.

v.i.c.t.o.r.

JohnStacks schreef:

Weet iemand toevallig wat het woord Babel betekent??

babel komt van de babelonische spraakverwarringen. bijbels verhaal. na het bouwen van de toren van babel, stortte de toren in en kwamen er de verschillende talen op de wereld...