• 9.376.964 stemmen

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch

Releasedatum: 2 november 2006

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Babel

"If You Want to be Understood... Listen."

Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van janhero

janhero

kleez schreef:

pfffff, smaken verschillen, mag toch?!

pirates of the caribbean,

children of men,

the illisionist, vind jij blijkbaar slechte / geen mooie

films, nou ik wel

MAAR... dat is MIJN mening, dus ik val jou toch daar ook

niet op aan dat jij daar maar 2* op stemt?!

pfffff

Ook pfff. Ik had het over jou opmerking over sexgebrek. En verder hou ik niet van kantenklaremaaltijdfilms Zoals pirates, children of men is redelijk ok en de illisionist was voorspelbaar OK??

avatar van disismi

disismi

ik vind het een vreselijke film om naar te kijken. Zit steeds te wachten tot er wat gebeurt, en als er dan eindelijk iets gebeurt dan wordt er weer geswitched naar een ander deel.

De verhaallijn met de Japanners vind ik totaal niet boeiend eerder storend.

De enige film met Brad Pitt die ik niet leuk vind, maar dat ligt niet aan hem.

avatar van gerre

gerre

Heel sterke film!Voorzien van oprechte emoties. En actuele onderwerpen als illegaliteit, terrorisme en het onvermogen tot echte communicatie worden aangekaart.

Disismi heeft gene smaak.hihi

avatar van gerre

gerre

kleez schreef:

zonde van mn tijd, 2*!! Boeide mij erg weinig!! Japanse

scene's heb ik me HEEEL erg bij verveeld!!

Leek btw ook wel of de filmmakers sexgebrek hadden...

Oei, was het te extreem voor jou? Man man toch..Heel oprechte film, vond ik het.

avatar van Waku

Waku

Wat een geweldige en verpletterende indruk laat deze Babel na.

De verhalen in Japan, Egypte,Amerika en Mexico zijn allemaal even aangrijpend en meeslepend.

En ze vallen ook nog eens als een fraaie puzzel inelkaar.

Geen enorme groete rol voor Pitt.

Het dove meisje in Japan laat nog wel de meeste indruk achter.

Babel is een kanshebber voor de Oscar en zou er zeker eentje verdienen!!

avatar van Art

Art

Alleen is het niet Egypte maar Marokko

avatar van a bronx tale

a bronx tale

mooie film met drie prachtige verhalen . *5*

Goede film betrokken bij wereldse problemen.

o.a. imigratie politiek

stelt vragen bij wapens

Laat zien de doorgedraaide japanse cultuur.

daarom ook een wereldse film .realistisch.

. . .en in een goed jasje gegoten.

4,5 dus

avatar van V

V

Berichten over de kwaliteiten van Brad Pitt verplaatst naar Brad Pitt topic

avatar van Tresonyx

Tresonyx

Gisteren in de bios gezien. Ik vond het jammer dat wanneer je weet wat er in ieder verhaal speelt en het gehele verhaal daardoor op zijn plaats valt, er weinig meer gebeurt en het allemaal vrij voorspelbaar wordt. Ik heb me ook regelmatig gestoord aan het geluid/muziek, maar dat kan ook aan de zaal van de bios liggen natuurlijk

Toch vond ik het een sterke film, de emoties van de hoofdpersonen worden goed tot uitdrukking gebracht en het geeft een goed beeld van hoe politieke / burocratische / procedurele regeltjes de 'normale' gang van zaken flink tegen kunnen zitten.

avatar van Spil

Spil

Net gezien en vind het moeilijk om er iets over te zeggen! Hele tragische film over hedendaagse problemen in de wereld... Immigratieproblematiek in de VS, doorgedraaide Japanse jongeren, politieke geschillen tussen de VS en (in dit geval) Marokko, wapens, etc... 4 families hebben middels eerder genoemde problemen heel direct met elkaar te maken in Babel... Vond het een uitermate boeiende film, met gruwelijk mooie muziek... Vond persoonlijk af en toe het "Japanse" gedeelte wat te langdradig, maar achteraf is dat niet echt belangrijk meer... Als totaalplaatje: 3,5*

avatar van Waku

Waku

Art schreef:

Alleen is het niet Egypte maar Marokko

..oohh stom van me...

Dacht dat alleen die helicopter uit Marokko moest komen en dat het drama in Egypte afspeelde..

avatar van Goodfella

Goodfella

RichardVeld schreef:
Ik zie veel mensen klagen over de Japanse verhaallijn maar ik snap eigenlijk niet waarom mensen niet zien dat deze lijn NIET vergezocht was.

Mee eens. Naast jouw uitleg kwam de politie bovendien met het argument dat het geweer mogelijk van de zwarte markt afkomstig was. Bovendien is die ambiguiteit rondom de dood van zijn vrouw erg fascinerend. We komen namelijk nooit te weten hoe de vork precíes in de steel zit, dat maakt het eindshot, als een kogelinslag-in-reverse, ook zo bloedstollend mooi. Dochter vertelt van een sprong van het balkon, vader van een schot door het hoofd, maar wat als die man zijn vrouw wel degelijk heeft vermoord, dochter getuige was en beiden vervolgens onder hoogspanning een verschillend verhaal vertellen om de waarheid te verhullen?

Absolute topper zelfs.

Ik had het vooraf niet verwacht, 'weer dat trucje van Iñárritu', lees je dan, maar dit is misschien wel z`n beste film. Intens topzwaar drama en politieke allegorie van de bovenste plank.

avatar van likeahurricane

likeahurricane

Mooie film, scoort hoog in mijn top 10 van 2006

De verhalen lopen mooi in elkaar over, prachtige beelden

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Goodfella schreef:

Vond ik ook. Alleen niet misschien, maar zeker zijn beste film, wat mij betreft. Groots en meeslepend.

Goodfella schreef:

Naast jouw uitleg ...

Ik sta er steeds weer van versteld hoe MovieMeter mij in mijn filmervaringen vooruit helpt en zeker nog zal helpen. Het is zo ongeloofelijk interessant om deze diepgaande analyses eens na de film te lezen, omdat ikzelf gewoon op een lager niveau blijf steken - wat geen permanente situatie hoeft te zijn (hopelijk). Dank je wel MovieMeter, Goodfella en vele andere boeiende users!

(En nu terug on-topic:)

Ook hier ben ik het mee eens, 'Babel' gaat wellicht nog dieper dan zijn eerdere films; al werkte het jammer genoeg niet altijd bij mij. Afgeremd door nefaste omstandigheden raakte ik nooit volledig ingeleefd in de personages, al raakten hun emoties me wel degelijk. Daarom moet ik 'Babel' zeker nog eens gaan zien, en me dan echt openstellen voor de emotionle shock. Een gevoelsmatige uitwijding laat ik achterwege, omdat ik er zelf nog niet uit ben.

Feit is echter wel dat Iñárritu zijn camera weer volledig meester is. Zijn gebruikelijke schokgolfjes maken deze film onmiskenbaar een Iñárritu-product, en toch gaat dat na 3 films totaal niet vervelen. Briljant hoe hij van de sidderende warmte van een woestijn kan overschakelen naar het droeve en lege bestaan in een overladen Aziatische grootstad. En juist het benadrukken van deze contrasten maakt de ervaring op zich zo uniek.

Opvallend was eveneens dat Iñárritu niet twee maal in dezelfde val trapt. Op het '21 Grams'-forum schreef ik al dat het non-stop onderbreken van scènes echte emotionele bogen verhinderde, wel deze factor "omzeilt" hij in 'Babel' op een unieke manier. Hij verandert steeds van shot op het moment waarop een emotionele climax of mutatie plaatsgrijpt, waardoor je net genoeg ziet en verder zelf suggestief kan verder voelen en denken. Nooit eerder gezien, zoiets.

Meer uitleg volgt ongetwijfeld later; voorlopig was ik onder de indruk, maar naar mijn gevoel zit hier véél meer in.

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

Geweldige film en om even bovenstaande mm-er te citeren

"Hij verandert steeds van shot op het moment waarop een emotionele climax of mutatie plaatsgrijpt, waardoor je net genoeg ziet en verder zelf suggestief kan verder voelen en denken." Misschien daardoor een beetje soap-achtig maar door de rauwheid wel heel bijzonder.

Vond 'm wel aan de lange kant, maar voor de rest heel mooi:

avatar van tevelenco

tevelenco

Prachtige dramafilm!

Die erg mooi en sfeervol in beeld wordt gebracht en een al even sfeervolle soundtrack kent.

Prachtig om te zien ook hoe de aparte verhalen langzaam in elkaar over lopen.

En ook de akteerprestaties vond ik zeer overtuigend zodat je veel meeleeft met de personages.

Echt een topper!

avatar van GTR

GTR

Deze film heeft mij geboeit van begin tot eind. Één incident heeft impact op mensen van vier verschillende continenten.

Zeker wel 4 sterren waard.

avatar van Missoizo

Missoizo

Mijn mening: ik vond het echt de slechtste film ooit, misschien omdat ik niet van deze films houdt, maar er gingen gewoon teveel onderwerpen door elkaar. Niet voor mij bestemd

avatar van Boothead

Boothead

Zeker niet de hype waard. Op een paar mooie stukken na kwam het hele verhaal bij mij geforceerd over. Op een gegeven moment begon ik me zelfs te irriteren aan Brad Pitt en de Spaanse dame. Het histerische egoistische/gedrag sloeg naar mijn mening volledig de plank mis. 3* voor de mooie plaatjes zoals bijvoorbeeld de scene in de discotheek, dat was prachtig om te zien. De film is gewoon niet heel goed.

avatar van Guines

Guines

Oh deze ga ik binnenkort zien. Een film van Alejandro González Iñárritu kan alleen maar goed zijn! Ben alleen bang dat ik er teveel van verwacht oa. na het overweldigende amores perros!

avatar van Spil

Spil

Spil schreef:

edit: waardering bijgesteld naar 4*

vind de film hoe meer ik er over nadenk steeds beter worden!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Mooie film. Alejandro González Iñárritu is een geweldige regisseur, heb ik ook al aangegeven bij 21 Grams. Hij gebruikt hetzelfde recept, maar komt (opnieuw) met een mooie, meeslepende film.

Het gebeuren in Marokko vond ik het meest boeien, de scenes uit Japan met dat meisje (en haar, wat was dat irritant, overdreven verlangen naar seks) vond ik ietwat overbodig. Ik bedoel, zouden we iets missen, als we dat Japanse meisje niet leerden kennen. Het ging alleen om haar vader, begrijp dan ook niet waarom zei ook voorkomt in de film. De scenes uit Mexico vond ik een beetje slordig. Het was alsof Alejandro het gewoon verzon, omdat hij zonodig een 3e verhaaltje nodig had. Ik begrijp eigelijk ook niet hoe die vrouw het in haar hoofd haalde om naar Mexico te gaan, terwijl ze illegaal verbleef in USA.

In Marokko zitten mijn positieve punten. Hoe zo een stom spelletje kan leiden tot grote problemen. Brad Pitt acteerde wel oke, maar ik vind hem niet passen bij zulke rollen. Ik had liever Nicolas Cage gezien in zijn plek. Hoe dan ook, de scenes daar waren ontroerend en je leeft ook erg mee met de personages.

Kortom: Het verhaaltje dat zich in Marokko afspeelt vond ik geweldig. De anderen konden niet tippen aan deze, maar waren ook niet slecht. Al dacht ik bij de stukken uit Japan wel, oke schakel nou maar weer over op Marokko, want juist wat daar gebeurde boeide echt.

Ik ga het houden op een 3,5 en wil Babel nog wel eens herzien.

Turkeyloverz schreef:

En zijn droeve blik die hij in zowat al zijn films minstens 10 keer opzet? Neen, dit is net iets te puur (> uit het leven gegrepen) voor Cage.

avatar van Urth

Urth

Hij had over de familie in Japan een film op zich kunnen maken. In deze film leek het verhaal volkomen nutteloos.

Het leek net alsof ie de tijd wou doden en er alsnog een verhaaltje aan toevoegde.

Ik vond het een mooie film, begrijp me niet verkeerd.

Maar ik vind Babel -spijtig genoeg- nog niet half zo goed als Amores Perros.

Oh en op het einde van de film -in het cafeetje- leest de inspecteur het briefje dat het Japans meisje voor hem schreef. Heeft iemand een idee wat de betekenis erachter was? Of was het niet van belang?

Urth schreef:

Binnen het hoofdthema (communicatie) van de film was het verhaal helemaal niet nutteloos, eigenlijk zelfs onontbeerlijk... Iñárritu stelt allerhande vragen rond de kwestie, en de vraag "Wat gebeurt er als ik afgesloten raak van de conventionele gespreksmiddelen?" is daarin één van de belangrijkste.

Oh en op het einde van de film - in het cafeetje - leest de inspecteur het briefje dat het Japans meisje voor hem schreef. Heeft iemand een idee wat de betekenis erachter was? Of was het niet van belang?

Dat moet je zelf trachten in te vullen, denk ik...

avatar van sju

sju

Een van de mooiere films van 2006. De wisseling tussen de verhaallijnen werkte bij mij iets minder lekker dan bij Amores Perros en 21 Grams, misschien omdat bij deze film niet zo'n oplossing in de ontknoping zit. De cultuurverschillen worden schitterend weergegeven, vooral bij de twee Amerikaanse kinderen die geschokt staan te kijken terwijl de Mexicaanse kinderen achter een kip zonder kop aanrennen.Verder is Iñarritu gewoon een geweldige regisseur (in combinatie met Arriaga), echt een kunstenaar.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Kan ik hierbij iets zoals "Crash" voorstellen?

Die film vond ik anders wel sterk en goed in elkaar zitten.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Kaffeefiltjer schreef:

Kan ik hierbij iets zoals "Crash" voorstellen?

Die film vond ik anders wel sterk en goed in elkaar zitten.

Jazeker, maar ook een van zijn eerdere films, 21 Grams is zo een soort film.