Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
clockwork
Ijzersterke film... Deze verdient waarschijnlijk een plaatsje in mijn top 10.
Ik vraag me af of de film niet ook vet zou zijn als de film in chronologische volgorde verteld zou worden. (met een paar aanpassingen uiteraard)
dikke 5 * in ieder geval. Deze film doet je nog lange tijd nadenken
Avitas Sibannac

Heb je alles wel goed begrepen dan?
Dat doet de film compleet te niet. Ben benieuwd waar je de begin en eindscène dan zou willen zien.
clockwork
ik heb de film dacht ik wel goed begrepen ja,
maar als de film in chronologische volgorde zou zijn zou die toch ook vet zijn. De gruwelen,acteerprestaties,ziek camerawerk, de sfeer alles zou nog steeds erin blijven toch?
JoeCabot
Vraagje: kan het zijn dat deze film in extreem breed beeld is uitgebracht???
Het komt inderdaad veel vaker voor, maar is wel breder dan de meeste films.
Avitas Sibannac
Kijk hem toch maar eens opnieuw en je zal hopelijk de functie van het hele onchronologische gebeuren beter begrijpen
clockwork
jaja ik snap de funtie wel, alleen als de film op chronologische volgorde zou worden afgespeeld zou die ook supervet zijn vind ik.
Montorsi
Gisteren binnen gekregen op DVD, vandaag meteen kunnen kijken.
Irréversible heb ik al tijden op het kijklijstje staan, de lovende verhalen over de cinematografie en de verhaallijn spraken mij bij voorbaat al aan.
Vanavond besloten gelijk te kijken dus, en om maar meteen duidelijk te zijn: GE-NI-AAL!
Dit moet echt de meest walgelijke film in de geschiedenis zijn. De cinematografie is in zijn algemeenheid fantastisch, het camerawerk springt er visueel natuurlijk het meest uit. Verschrikkelijk veel aandacht aan besteed, hoe van binnens- naar buitenshuis, danwel voertuig wordt geswitcht is zo fascinerend subtiel en vloeiend gedaan. De kleuren passen volledig in de fase van het verhaal op dat moment, evenals de beklemmende muziek.
Ook maar weinig films die in anderhalf uur zo'n gigantisch contrast weten neer te zetten, beginnend in een nachtmerrie, eindigend in een sprookje (of andersom, hoe je wil). De verschillende anekdotes door de film heen, beginnend in de eerste scene, passen meer dan perfect in het verhaal, en in de hele setting ansich.
Tot slot nog lovende woorden voor de cast, en met name voor Cassel, die echt een verbijsterend goede rol neerzet.
Fascinerend geniale film. 5*
clockwork
uitstekende rescensie, volledig mee eens. Onze top 10 is btw ook best wel a-like
cmb
Erg goede film. Eentje die je lang gaat bij blijven vanwege al die schokkende scenes. De film begint eventjes rustig en knalt er daarna gelijk in. Wat mij betreft had de verkracht scene iets korter mogen zijn want na 10 minuten verkrachten was het voor mij al duidelijk wat er aan de hand was. Ook kan ik geen genoeg krijgen van de beeldschone Monica Belucci. Goede regie, in het begin vond ik het vervelend kijken met die "draaiende camera" maar dat wende steeds meer en tijdens de dialogen viel het draaien ook wel mee.
aanrader!
RedEye_18

Je hebt de film niet helemaal begrepen volgens mij.
clockwork
ja dat zegt iedereen maar de film is zeer goed te volgen en totaal niet ingewikkeld dus ik denk dat ik ehm prima begrijp.
Verder snap ik niet hoe ziek camerawerk, acteerprestaties en gruwelen kunnen verdwijnen als de volgorde van de beelden veranderen maar over de sfeer valt zeker te twisten.
maar goed ik denk het gewoon
cmb
Omdat je aan het einde pas een soort "band" krijgt met het personage Alex. Ik denk dat als de film chronologisch zou verlopen dat de verkrachting scene dan helemaal niet meer te harden is
clockwork
ja oke goede. Maar dat kan toch ook positief zijn voor je filmervaring
Dridge
Fuck wat wordt er goed geacteerd zeg , vooral die Vincent Cassel zet een ijzersterke rol weg.
Seam
Erg sterke film ja. Het begin is lekker psychedelisch en daar houd ik wel van. Deed me erg denken aan een Lynch film.
Er zitten een aantal flink schokkende stukken in. Ik zat met pure walging te kijken op bepaalde momenten. Indrukwekkend, dat wel.
Jammer dat de film met de een na laatste scene wat mij betreft wat kracht verliest.
Ik snap het einde trouwens niet helemaal, moet ik dit nu voor of na alle andere gebeurtenissen zien? Ik krijg trouwens helemaal op het einde een enorm epileptisch aantal beelden, dat vond ik wel erg overbodig.
coldheaven
Dit moet echt de meest walgelijke film in de geschiedenis zijn.
Voor wat 't waard is: gehoord dat de volgende twee films nog erger zijn (niet genre gerelateerd trouwens):
1. Salò o Le 120 Giornate di Sodoma
2. Philosophy of a Knife
wibro
Irréversible is niet walgelijk, maar zeer schokkend. Daar zit voor mij een groot verschil tussen. Walgelijk heeft voor mij een negatieve betekenis. "Saló", die is inderdaad walgelijk. Heeft van mij daarom ook een waardering van 1,0*. En wat "Irréversible" verder betreft; het einde van de film - wat eigenlijk het begin van het verhaal is - vind ik zelf schitterend, mede ook de prachtige muziek van Beethoven. De impact daarvan voor mij is juist zo groot omdat wij al halverwege de film hebben kunnen zien hoe het met de hoofdpersoon is afgelopen.
Tonypulp
TIP voor de kerst!!!!
Ja ik ga hem nu kijken met mijn opa en oma, hopelijk valt hij niet tegen
coldheaven
Ja ik ga hem nu kijken met mijn opa en oma, hopelijk valt hij niet tegen
Dit meen je toch niet serieus?
Tonypulp
Dit meen je toch niet serieus?

Nee, gelukkig niet!
berghti
En zo is het.
Fingquality
Erg schokkende film met donkere sfeer.
Film wordt van achteren naar voren afgespeeld, meteen al beginnend met de aftiteling. Verrassend.
Daarna opent de film en eindigt het verhaal met chaotisch roterende en snel bewegende camera's. De film begint zeer agressief in de zeer onheilspellende club 'Rectum' voorzien van een zeer hypnotiserende soundtrack.
Vooral in dit begin wordt er subliem geacteerd door Vincent Cassel, zeer overtuigend als Marcus die tot alles in staat is. Uiteindelijk mondt dit uit in de beruchte brandblusser scène en alsof dit nog niet genoeg is komt er niet heel lang daarna ook nog de nog walgelijkere verkrachtingsscène. Hoe wrang ook om te zien dat Marcus en Vincent ook nog de verkeerde hebben gepakt. Een effect van het omgekeerd afspelen van de film, wat hier zeer goed uitpakt.
Prachtig is het contrast dat de film laat zien. Zo begint deze zeer gewelddadig en eindigt deze zelfs romantisch en sprookjesachtig.
Verder absoluut een dik pluspunt voor het chaotische camerawerk en de bij vlagen sublieme 'soundtrack'.
Erg knappe en functionele montage ook, waardoor de hele filmervaring anders is. Je krijgt zo op het einde pas een band met Alex. Natuurlijk was de verkrachting al walgelijk om te zien, maar je voelt pas echt mee als je wat meer van deze personages hebt gezien.
Geen fijne film om naar te kijken, maar wel erg indrukwekkend.
Wel vreemde epileptische beelden aan het beeld trouwens?
schillies
Ik vond dit een grillige, maar wel een goede film. De twee scenes zijn redelijk ziekelijk om naar te kijken. Verder vond ik dat de niet-chronologische volgorde geniaal is bij deze film, want toon deze film chronologisch en dan is het gewoon een ziekelijk goor filmpje. Nu komt het contrast tussen geluk en drama nog beter tot zijn recht. Ik vond het camerawerk in de club een beetje overdreven wazig, maar verder zeer sterke film.
3,5 sterren
Reinoir
Tijd geleden voor het eerst gezien, ik had eerder een van de bekendere scene's gezien. "brandblusser marteling" Dus ik was benieuwd in hoeverre ik deze film zou kunnen bekijken. Het camera werk en de geluiden creeren de perfecte sfeer. Omdat de film zich omgedraaid afspeelt is het einde van de film een gelukking eind, wat niet zo is eigenlijk. Dat vond ik wel fijn want aan het eind had ik niet meer dat nare k*t gevoel. Aldus ik vind het verrekte knap hoe de makers van de film de emotie zo goed naar vooren hebben kunnen brengen. 3.5*
Oskitz
Erg schokkende film met donkere sfeer.
Geen fijne film om naar te kijken, maar wel erg indrukwekkend.
Wel vreemde epileptische beelden aan het beeld trouwens?
Mooi verwoord!
Gister de film op aanraden van een vriend gekeken en ik moet zeggen: het is een uiterst boeiende film die je gelijk de keel grijpt. Na de welbekende openingsscene, was ik gelijk benieuwd naar hoe het tot stand was gekomen etc.
Ouike film die in mijn top 10 terug is te vinden.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995