• 9.378.558 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

SilverGun

Is het nou werkelijk zo moeilijk te vatten allemaal of doe je dit opzettelijk?

Natuurlijk is alles wat zich afspeelt na de twee beruchte scènes de drijvende kracht achter de film, ik geef alleen aan dat het brandblusser moment weinig schokkend zal zijn wanneer je de aanloop er naartoe niet meekrijgt. Met "aanloop" bedoel ik dus de scène in z'n geheel, waar het stuk met de brandblusser maar een klein deel van uitmaakt.

[edit] Ik bedoelde dus eigenlijk niet hetzelfde te zeggen als gotti, terwijl ik dat wel aangaf. Misschien dat daar de verwarring ontstaat. Dat gaf ik in m'n tweede reactie echter al aan, maar goed.

SilverGun schreef:
Is het nou werkelijk zo moeilijk te vatten allemaal of doe je dit opzettelijk?
Misschien moet je wat duidelijker zijn en jezelf minder tegenspreken.

Dat snap ik, maar ik snap niet dat je vindt dat die scen dan opeens zoveel krachtiger wordt. Verder neem ik aan (om even back to basic te gaan) dat U-96 niet alleen en uitsluitend het geram met die brandblusser zag

mister blonde schreef:
Misschien moet je wat duidelijker zijn en jezelf minder tegenspreken.
Waar spreek ik mezelf tegen Misschien moet je wat beter lezen.

Dat gaf ik al aan:
Voor mij had het brandblussermoment juist zoveel effect door het onrustige camerawerk en het doeltreffende gebruik van geluid en muziek dat er aan vooraf ging. Daarmee wordt al een zodanig naar gevoel gekweekt, dat ik die aanloop minstens zo belangrijk vindt als het moment zelf.

En ik wel, zoals ik al zei. Op Youtube is namelijk alleen dat stuk te vinden.

mister blonde

die scène is op zichzelf ook al schokkend, zolang je 'm maar in zijn geheel ziet.

Is door het woord 'zolang' gewoon een contradictie. Nogmaals misschien moet je je wat beter uit drukken.

Mja, vind het maar een zwak argument waarom die scene nu opeens zo'n impact had. Er werd best een lekker sfeertje gecreerd, maar kan me niet voostellen dat je zo'n scene dan opeens een klap in het gezicht vindt... Bovendien had je het over DE HELE OPBOUW. Zo'n opbouw was dat gewoon niet.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

mister blonde schreef:

Die scene heeft wel degelijk een goede opbouw.

In de beginscene van de film zie je de club Rectum al, waar de ambulance klaarstaat. Dan ga je 'terug' en zie je de volgende scene. Vincent is in de club. Je hoort fantastisch chaotische muziek, waar de camera heerlijk op inspeelt. Vincent loopt rond, waardoor je de sfeer van de club meekrijgt. Dan roept Vincent Pierre en gaan ze naar beneden. Daar wordt de sfeer die je onder ogen krijgt nog naarder, naar mijn mening. Verschillende mannen die zich aftrekken en aan sm doen. Vincent krijgt nog ruzie met een man die zegt te weten waar de man die ze vinden zich bevind. De muziek en de camera spelen door. Op dat moment is er al een behoorlijk naar sfeertje in de scene opgebouwd. Dan komt het moment dat ze Le Tenia ontmoeten. Als dan de scene komt dat Pierre door het lint gaat met een brandblusser, is de sfeer compleet. Perfect opgebouwd.

Natuurlijk is het zo dat als je de film afkijkt, en dus het 'begin' weet, de scene nog wat extremer wordt. Je weet dan dat Le Tenia rustig staat te glimlachen als het gebeurt en in wat voor staat Vincent en Pierre zich bevinden. Maar ook zonder dat te weten, is de scene al behoorlijk heftig.
De scene heeft dus zeker een impact. Als je de scene ziet, zit je meteen goed in film.

En wat meneer Silver Gun zegt, is dat je inderdaad de hele scene moet zien. Zodat je juist de opbouw meemaakt, en dus de nare sfeer goed te pakken hebt. En op YouTube heb je dat dus niet.

mister blonde schreef:

Nogmaals, misschien moet je wat beter lezen.

Bovendien had je het over DE HELE OPBOUW. Zo'n opbouw was dat gewoon niet.
Het brandblusser stuk duurt zo'n anderhalve minuut. De gehele scène duurt meer dan twaalf minuten en leidt vanaf het begin naar dat moment toe. Nee hoor, geen opbouw

mister blonde

Sterk argument. Het is gewoon een contradictie, dus moet je je beter uitdrukken. Niet zo moeilijk allemaal.

Ik vind een ‘hele opbouw’ waarom zo'n scène zo'n impact heeft, niet strookt met een beetje onoverzichtelijk gesprint door een gang. Ik vond de impact en karakteruitdieping die later kwam, veel belangrijker en ik snap dan ook niet dat je de muziek en het camerawerk noemt als reden dat het voor jou impact heeft. Ik had meer zoiets 'what the fuck'. Waardoor het niet meer dan een gewelddadige scène was, waar je het fijne van wilt weten. Later komt die impact. Ook als U-96 de hele film tot dat moment had gezien, kan ik me goedvoorstellen dat het nog steeds niet veel teweeg had gebracht. Dat jij dat niet hebt, moet je lekker zelf weten, maar dat je dan U -96 probeert te overtuigen dat die hele opbouw voor de impact zorgt, vind ik vreemd.

Maar goed, het is nu een beetje een flauw spelletje aan het worden, waarin jouw gebrek aan vermogen om duidelijkheid te scheppen in de zichzelf tegensprekende zin,wordt opgelost met de opmerking ‘dat ik beter moet lezen’, ondersteunt door flauwe smiley's en al (wat al helemaal een teken is dat je met woorden niet zo sterk bent). Je mag het hebben.

avatar van horrorfriek

horrorfriek

Ga hem maar eens kijken. gezien de botsende meningen hier moet de film wel het een en ander losgemaakt hebben bij de kijkers!

avatar van christophel

christophel

ik heb het tot de helft van de film uitgehouden,,,wat een typisch FRanse film, met veel te veel gepraat zonder acties..**2

avatar van brucecampbell

brucecampbell

christophel schreef:

De helft van de film gezien en stemmen?

avatar van lykathea

lykathea

En toch 2 sterren. Best aardig...

avatar van elhamlalila

elhamlalila

Eindelijk de films eens gezien, en Mijn God wat een verschikkelijke film. Ik heb me in tijden niet zo ongemakkelijk gevoeld tijdens het kijken van een film. Of ik dit nu als rete goed moet bestempelen weet ik niet.

Ik stoorde me nogal aan het opzettelijk slecht weergeven van beeld, er zijn momenten geweest dat je bar weinig zag en dat haalde mij uit de film.

Daarnaast had voor mij de verkrachtingsscene minder lang gemogen. Hierdoor ook weer uit de film gerukt.

Deze film grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Ik geef toe ik ben misschien een francofiel, maar ik volg christophel niet als hij zegt dat er teveel werd gepraat in deze film. De geweldscènes waren er niet naast en zijn de rode draad van heel de film. Daarenboven zijn de dialogen geniaal, daar wordt hier te weinig over gesproken vind ik.

De dialogen heersen.

Gewoon al de setting dat een vrouw naar een feestje gaat, vergezeld door haar ex en haar huidig lief. Dat opent enorme perspectieven en die wordten keurig benut

Ik verhoog naar 5* na een tweede keer te hebben gekeken.

dragje schreef:

De leegte die, na het weglaten van de controversiële scènes, ontstaat spreekt boekdelen. Zonder "shockerende" gebeurtenissen betreft "Irréversible" een reeks plaatjes zonder ziel aangedikt met stroboscoop effecten, korte dialogen en duizelingwekkende camerashots.

dit is echt amusement van de bovenste plank. Wie komt er nu op om de essentiele scènes uit een film te laten. Het is net hetzelfde als over een sportwagen zeggen: "Neem de motor weg en ik ben met de fiets veel sneller"

avatar van christophel

christophel

De helft van de film gezien en stemmen?

Nu de hele film bekeken, op aanraden(omdat ik Memento zo goed vind)...maar helaas, kan er niet veel meer van maken, blijf bij de score **2 sorry.......

avatar van scumfrog

scumfrog

het eerste half uur wilde ik hem eigenlijk uitzetten en het (bijna) einde was eigenlijk misselijkmakend. Maar over het geheel is dit een heel bijzondere film en mijn inziens nooit eerder vertoond. Uit het feit dat hij mij zo raakte, kan ik niet anders concluderen dat de boodschap is overgekomen. Ik zeg kijken en volhouden.

avatar van Judiith^

Judiith^

Sorry ik vond het echt geen goede film, Meningen verschillen.

Drie korte punten vooraf:

1: Waarom de genre horror bij deze film is geplaatst, begrijp ik totaal niet. Maar een correctie is al ingediend.

2: Het is jammer als mensen zeggen dat ze een film meesterlijk, saai, waardeloos, fantastisch, ... vonden zonder er dieper op in te gaan. Zo nutteloos, dat ik zou willen zeggen "stem gewoon en laat geen bericht achter". Maar ja, ieder zijn eigen ding.

3: Gezien reacties uit mijn omgeving, kan ik zeggen dat deze film niet is aan te bevelen voor de meeste vrouwen/meisjes aangezien zij er juist machteloos in zijn en "genaaid" worden. Dit wordt mooi weergegeven door IMBD waar er 9 maal zoveel mannelijke als vrouwelijke stemmers op de film zijn.

Met betrekking tot de film, moet ik als eerste toegeven dat Bellucci, maar vooral Cassel, uitstekend werk afleveren. En hoewel Cassel het blijft proberen om door te breken bij het grote publiek, blijf ik hopen dat het niet lukt, want het werk dat hij momenteel aflevert (zoals Sheitan) is van een hoger kaliber dan de meeste lopende band films uit Hollywood.

Zoals de titel al zegt, begint de film in de omgekeerde, onontkeerbare volgorde. Je zou het kunnen bestempelen als simpele zinloze geweld, maar dat is het totaal niet. Middels flashbacks krijg je het gehele verhaal te zien. Als je zulk slecht nieuws hoort als wat Cassel hoort, dan doorlopen je gevoelens de klassieke stadiums. Standaard heert eerst ongeloof, waarna de woede volgt. Meestal heeft dit geen gevolg omdat de twijfel en angstigheid voor de consequenties (Land Leve De "Zogenaamde" Beschaving...) de woede meestal inperken. Echter Cassel blijft in dat stadium totdat hij zijn gram heeft gehaald, of tenminste geprobeerd.

En ik had het eerst even niet door, maar bij het terugspoelen zag ik dat de gedode man niet dezelfde man is als de verkrachter. Mooi pluspunt.

Sommigen mogen vinden dat "sommige misdaden blijven onbestraft" het eigenlijke moraal is van de film, maar in mijn opinie is het eerder "denk voor je doet" want je kan niet teruggaan in de de tijd om het ongedaan te maken.

Er waren, naar mijns inziens, twee "grotere" minpunten in de film. Ten eerste (en minst belangrijke), de muziekkeuze. Deze had gerust harder en ruiger gemogen, alsof alleen Cassel die muziek in zijn hoofd hoort welke alle rede overstemt.
Het grootste minpunt was echter een te excessief gebruik van de draaiende camera. Als het met mate was gebruikt was het juist een pluspunt, maar door het overdadige heeft het de film meer kwaad dan goed gedaan. Het werkte irriterend en storend. Zodoende de volgende score:

3,5 sterren

avatar van lykathea

lykathea

"Het werkte irriterend en storend." - Dan heeft het toch zo z'n vruchten afgeworpen.

lykathea schreef:

Als het de bedoeling was, alleen waren de vruchten voor mij een beetje bedorven .

sinterklaas

Ook ik heb deze maar eens gezien en het is inderdaad een hele goede film. De film is een echte roes van het begin tot het eind door die tollende camera. (hoewel je der soms duizelig van werd) Je kan het een beetje beschouwen als een donkere film. De film was niet in de volgorde en werd het verhaal van de ene tijd naar het andere geslingerd. Het begint metde moord op de dader terwijl alles nog moest beginnen. Die dader zijn kop werd met een brandblusser helemaal aan stront geslagen en dat krijg je echt expliciet te zien. Het mooiste is dat die vent niet in elkaar werd geslagen door de hoofdrolspeler die graag wraak wil, maar door zijn vriend die het eigenlijk erg onnodig vond om wraak te nemen en met tegenzin maar mee ging.

Ook was de verkrachtingscene erg schokkend en realistisch en duurde het erg lang. Op de achtergrond van de verkrachtingscenezie je nog even dat een voetganger er getuige van is en er snel bij wegloopt. Hiermee wil Noe misschien mee laten zien hoe laf sommige burgers kunnen zijn. Zoiets als ik stond erbij en keek ernaar. Ook die tunnel als achtergrond was zeer toepasselijk

Ik heb op mijn 11de ook al over deze film gehoort en dat deze heeel geweldadig is en dat er zelfs mensen de bioscoop uit zijn gelopen bij deze film. Er zitten maar twee bruut geweldscenes in en voor de rest oogt het erg donker grimmig en bizar. Nu de acteerwerk: Ik vond de 3 hoofdrolspelers erg goed acteren. Cassel ken ik al van The Crimson Rivers waarin ie ook al goed speelt. De rol van Alex was ook heel mooi en natuurlijk die rol van Pierre die zoals gezegt met tegenzin met Marcus op wraaktocht ging maar toch de dader met een brandblusser tot pulp slaat.

Ook het einde vond ik erg goed (wat eigenlijk het begin van de film moest zijn) Maar wat word nou precies bedoelt met 'de tijd maakt alles kapot'?

Zeer goede film. Kijken op eigen risico. Wat ik jullie wel kan garanderen is dat je vrij agresief word als je de film hebt gezien.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

sinterklaas schreef:

Waar moet het heen met de wereld als onze kindervriend Sinterklaas ook al een agressief mannetje is.

sinterklaas

Kom op. Het is maar kort.

@ Sinterklaas:

Als je goed had gekeken dan had je kunnen zien dat de verkrachter niet wordt vermoord. Nadat de vriend die andere man met de brandblusser vermoordde, draait de camera naar links en zie je de echte dader . Lachend en al.

Dat geeft de film net dat beetje extra.

avatar van Artifact

Artifact

Dat is nu net het hele punt ..

Artifact schreef:

Dat is nu net het hele punt ..

Zeer zeker .

Vandernagel schreef:
@ Sinterklaas:

Dat geeft de film net dat beetje extra.

Dan had de dader dit keer onterecht mazzel.

niethie schreef:
Kocht deze film een keer uit nieuwschierigheid, was me werkelijk nog van geen kwaad bewust tot dat ik begon te kijken. Maar de film bleek zo ontzettend schokkend, griezelig, misselijkmakend, dat ik op meerdere punten heb overwogen om hem uit te zetten (dacht dat ik wel wat gewend was.) De film heeft me daarna nog dagen achtervolgt en kon hem maar niet uit mijn hoofd krijgen. De film is in tegenstelling tot 100 andere van dit soort films briljant, teneerste al de manier waarop het gefilmt woord van achter naar voren dit geeft een geweldig effect. De beginscene vind ik echt een van de meest schokkende die ik ooit in een film gezien heb (en ik zal heus niet de enigste zijn de manier waarom je in het begin al misselijk wordt gemaakt met een draaiende camera en een heel eng geluidje vond ik echt geweldig gedaan en dan die scenes erna in die homoclub je hebt gewoon echt het idee dat je daar zelf bij bent, en dan die scene met die brandblusser kwam zo realistisch over ik weet niet hoe ze het gedaan hebben maar het zag er o zo schokkend uit. Ook de verkrachtings was zo hard, zat echt met haat in mijn ogen naar het scherm te kijken, en wou die gozer wel vermoorden. Al de scenes hierna waren briljant, de manier waarop het geheel nog wat wordt aangedikt door, te laten zien hoe gelukkig belucci en cassel wel niet met elkaar waren, en de scene waar blijkt dat belucci zwanger blijkt te zijn kreeg ik echt kippenvel. De regisseur noe is aan de ene kant een gestoorde gek, maar hij heeft deze film op zo'n briljante wijze gemaakt, dat ik hem alles vergeef. Kortom een film waar het woord schokkend niet genoeg voor is, de film is prachtig gefilmd, is ontzettend mooi uitgewerkt, vakkundig geregisseerd, en vooral door cassel geweldig geacteerd.
4,5 sterren (voor een ervaring die ik nooit van mijn leven zal vergeten)

Ps:heb de film nog maar 1 keer gezien, het gebeurt niet vaak dat ik een film na 1 keer kijken al een 4,5 geef dan moet echt briljant zijn en dat was deze film ook zeker, ga hem binnekort weer eens herkijken, zie er op een of andere manier erg tegenop weet niet hoe dat komt, kan iemand mij zeggen wat zijn ervaring was met een tweede kijkbeurt, ik weet het is voor iedereen anders maar zou toch graag willen horen wat jullie ervan vonden na een tweede keer kijken.

Heel mooi geschreven Niels. Ik kan me het best wel voorstellen. Maar ik was weer wat minder geschockt omdat ik hieraan al gewend ben. Heb al zoveel schokkende films gezien. (Alhoewel dit bij mij toch wel bijna bovenaan het lijstje staat van de schokkende films.

avatar van Observator

Observator

Ga me binnenkort aan een herziening wagen.

Was een jaar of 16, amper met films bezig, maar erg nieuwschierig geworden in deze film door alle ophef rond dat filmfestival. Maar och, wat was ik beroerd van deze film. Ben zeer benieuwd wat ik er nu van ga vinden.

avatar van Chainsaw

Chainsaw