Genre: Mystery / Drama
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 2 september 1999
Plot Eyes Wide Shut
"Cruise. Kidman. Kubrick."
Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.
Dr. William Harford
Desk Clerk
Sandor Szavost
Sally
Movie_fan#
Zit hier echt seks in in deze film of alleen maar gericht op echte romatieke scene's ? Moet ik ff weten
Goodfella_90
Zin in porno? Daar moet je de film niet voor kijken, er komen wel een paar seksscènes in voor.
Drs. DAJA
Damn, damn, damn.
Die Kubrick flikt het gewoon wéér.
Ik kocht hem, want ik ben een Kubrick fan en vond dat ik ook zijn films die algemeen bekend staan als "minder" moest hebben. Los daarvan zou deze film over seks gaan, en we weten dat Kubrick geen bord voor de mond neemt hoe dan ook, dus ik was bang dat het plat zou worden.
Deze film, is echter magisch. Om te beginnen zijn de decors geweldig en is de belichting erg strak, dit mede met het uiterst orgineele camerawerk van Kubrick zorgen weer voor een geweldige sfeer. Een zeer rustige sfeer waarin je als kijker dingen makkelijker accepteert, en waarbij je een eigen interpretatie aan de nogal objectieve manier van filmen kunt geven. Nicole Kidman is geweldig, ik ben nooit een fan van haar geweest, en zal het ook nooit worden maar dit doet ze tot in de perfectie. Los van dat ze een acceptabele wijsheid speelt en erg goed met het gevoel van Bill en de kijker speelt is ze ook nog eens bloedje geil. Verdulleme wat ziet die vrouw er knap uit en wat gaat ze er tijsterend sterk en erotisch mee over weg. Ik neem als voorbeeld de scene waarin ze een joint rookt. Het is gewoon kunstig hoe ze haar dialoog voert, wisselt in emotie's en ook nog eens zo speelt met stem, ogen en lichaam dat ze bijzonder aantrekkelijk is. . Tom Cruise is geen geweldige acteur, en zal dit ook nooit worden. Hij beschikt niet over veel verschillende emotie's en kiest weinig variatie in zijn rollen. Desalniettemin deed hij Bill niet slecht. Het was geen uiterst memorabele rol, maar voor Cruise's kwaliteiten was deze rol perfect waardoor het goed aansloot waardoor Cruise in mijn ogen overtuigend en niet slecht was. Het verhaal is in eerste instantie waaiend. Je krijgt veel vreemde situatie's (die vaak met seks te maken hebben) voor de kiezen geworpen en je weet eigenlijk niet goed wat je er mee aan moet. Maar ze zijn wel degelijk interresant. De film slaat om. Hij slaat om tot één groot mysterie. Er word een zeer interresante spannings boog getrokken die je als kijker aan de buis gekluisterd houd, heerlijk subtiel krijg je meerdere voorbeelden en informatieve dialogen waardoor je zelf op het einde de conclusie maar moet trekken.
Eyes Wide Shut is een geweldige film over relatie's en vooral de rol van seks en fantasieen daar in. Kubrick gaat er weer van uit dat zijn kijkers slim genoeg moeten zijn en zelf hun conclusie's moeten trekken en het werkt weer effectief. Het knapste aan de film vind ik nog dat het onderwerp seks, wat normaal als plat word gezien, serieus, en hoogwaardig behandelt word zowel als onderwerp maar ook bij het verfilmen er van. Alles wat mogelijk was is uit de kast getrokken en het is een perfect resultaat.
Badalamenti
Gisteren opnieuw gezien en ga nu voor de volle 5* en meteen ook een plaatsje in mijn Top 10. Zal ten koste gaan van "The Killing". ( ik hou het op één film per regisseur
Maar over de film : Kubrick is een meester- filmmaker ! De cameravoering, het gebruik van breedhoeklenzen, de belichting, de decors, de muziek........alles is gewoon perfect !
Kidman en Cruise acteren sterk ( vooral Kidman
) Het verhaal zit knap in elkaar en vooral de structuur van de film is geweldig ! Het eerste deel (voor orgie) en het tweede deel zijn bijna perfecte spiegelbeelden van elkaar. Kan je natuurlijk verwachten van iemand als Kubrick
Kortom dit is het werk van een regisseur die zijn vak beheerst top in de toppen van zijn vingers
volrath
Die ene angstaanjagend mooie scéne in het kasteel doet het hem. Van die geweldige maar simpistische stukjes piano die je constant hoort word je zelf helemaal paranoide. Regelrecht (sfeer)meesterwerk 5*
Exploitation
Absoluut met je eens volrath, Heb de film net voor het eerst gezien en vond het ook een meesterwerk! Goede film, die goed in elkaar zit, geweldig geacteerd is en lekker wegkijkt zonder dat hij ook maar 1 minuut verveeld. Kubrick weet weer een geraffineerde sfeer te kweken, door beeld en geluid op fantastische wijze met elkaar te combineren. (Het piano melodietje was echt geniaal angstaanjagend) Al met al weer een meesterwerkje van Kubrick! 4,5*
Willy Wartaal
Ik zie dit niet als een meesterwerk, maar ik heb me desondanks geen minuut verveeld. Ik heb toch wel geboeid zitten kijken naar een film die na afloop in mijn ogen toch erg weinig inhoud heeft (voor een film van 159 min.). Voor het acteren en kubrick's sfeertoevoeging kom ik op een 3.5*
SubbiE
Veruit in mijn ogen de beste van Kubrick. Sterk acteerwerk. Het plot is minder meesleepend maar de sfeer rond de film maakt veel goed.
Film gaat over een mix van gevoelens die van reele wereld overgaat in een fictieve en omgekeerd.
Een complete film.
merlijns sikje
Een film die echt een sfeer over kan brengen. Ik vond het echtpaar Cruise goed acteren.
Af en toe was het verhaal wat te onrealistisch voor me maar toch een 3,5
v2000
Zojuist de DVD in huis gehaald. Bij het starten van de film verschijnt er een mededeling dat deze vertoond wordt volgens de aspect ratio zoals Kubrick die bedoeld had. Het resultaat is een standaard TV beeld, zonder enige optie om breedbeeld te kiezen. Lijkt me wat vreemd dat kubrick dit zo bedoeld zou hebben. Mis ik hier iets?
Olaf K.
Wat mij stoorde was dat het "geheim", die toestanden in dat kasteel, in geen verhouding stond tot de geheimzinnigheid en moelijkdoenerij die eraan vooraf gaat. Uiteindelijk liggen er wat mensen te copuleren. Nou en? In een sexclub ook. Veder een goede film, al wil Tom Cruise maar niet meer dan een degelijk acteur worden, terwijl Kidman tot de wereldtop behoort. Een van Kubricks beste, of nee, Kubricks beste: dat heb ik niet gehoord...
by_the_way
Intressante film van Kubrick. Prachtige belichting vooral ook het camerawerk zag er weer piekfijn uit. Nicole Kidman zal nooit echt mijn favoriete actrice worden want vond der hier een daar best wel storend. Tom Cruise had ik niet verwacht in een Kubrick film maar doet het wel erg goed. Mooie muziek ook, uiteraard weer een klassiek stuk muziek die ik ook ergens van kende maar wist niet meer waarvan nu heb ik het gelijk opgezocht. Ook het pianodeuntje dat vaak terug komt geef een hoop sfeer weg. Niet de allerbeste Kubrick maar een zeer intressante film die geen moment verveelt, en dat vond ik wel weer is prettig na een aantal films waarbij ik echt op de klok zat te kijken wanneer hij nou afgelopen was. Een 4 is eigenlijk weer te laag en een 4,5 weer net te hoog dus ik geef hem een 4 maar als ik hem nog een keer gezien heb wordt het denk ik wel een 4,5.
Octo
Geen toevoeging aan het verhaal van Drs DAJA, sublieme recensie.
Ik geef echter 4*
Sander2
Nee hoor, je mist niks. Op 2001: A Space Odyssey na heeft Kubrick al z'n films in het beeldformaat 4:3 geschoten.
by_the_way
Was daar nog een reden voor of vond hij het alleen mooier?
Octo
Hij vond dat het beste formaat, ben ik roerend met hem eens, breedbeeld is alleen leuk bij megaschermen.
Exploitation
klopt niet helemaal want A Clockwork Orange is toch 1.66:1 is toch ook breedbeeld??
donemans
iemand enig idee hoe je aan de muziek kan komen die in het kasteel met de seksorgy te hore wordt gebracht? met die cirkel vrouwen en die man in zn rode mantel die dr doorheen zingt. Wil t erg graag hebben namelijk maar kan het niet vinden.
alvast bedankt.
daviddoelen
alvast bedankt.
BobdH
En dan bedoel je vermoedelijk de track Masked Ball; heerlijk sfeervol, prachtige muziek.
daviddoelen
Uiteraard. De hele cd is trouwens een aanrader.
Dave Bowman
Magistrale laatste film van Kubrick. Net zoals in Barry Lyndon voelt de hele film aan als een schilderij. Het prachtig dooreenlopen van kleuren en vloeiende camerabewegingen doen het onderscheid tussen droom en realiteit vervagen. De muziek draagt bij aan de sfeer en het mysterieuze van de film. Cruise en Kidman halen een ongezien niveau. De film kreeg tamelijk veel kritiek, maar voor mij is dit een waar meesterwerk. Afscheid van een groot regisseur.
basketballerke
Misschien dat ik daarom ook deze film zo geweldig vind. Hij heeft een beetje weg van Barry Lyndon als het gaat om bepaalde sets. In ieder geval is deze na die film mijn favoriete Kubrick.
Wat moet ik eigenlijk nog zeggen over deze film, hij was gewoon weer perfect. Als allerbeste natuurlijk weer de cinematografie. Het zag er allemaal magisch uit. Ik vond Leone altijd op dit punt het beste, maar ik denk dat mijn voorkeur nu toch net naar Kubrick gaat. Het kleur / lichtgebruik is ook weer heel goed en draagt bij aan de geweldige sfeer die alleen Kubrick kan creeën. Op dit punt is er helemaal geen betere.
Acteerprestaties waren ook weer meer dan uitstekend. Vooral Cruise vond ik een geweldige prestatie neerzetten. Heb hem altijd al een goed acteur gevonden, maar dit is natuurlijk veruit zijn allerbeste prestatie en hier zal hij in de toekomst ook nooit meer aankomen. Kidman deed het ook goed, maar haar niveau vind ik toch al van een aanzienlijk lager niveau dan die van Cruise.
Ook heel mooi vind ik weer het verloop van het verhaal. Het gaat hem eigenlijk om één nacht, waarin Cruise expirimenteerd. Ook Kubrick is magistraal als het gaat om tijdsverloop, of het gaat om miljoenen jaren tussen delen, of het gaat om verschillende lagen van de bevolking die elk een deel van de film hebben, of alles speelt zich af op een avond zoals hier.
Overigens vond ik de muziek deze keer niet al te geweldig, er komt vaak een simpel pianostuk langs, wat wel meehelpt aan de spanning. Het klassieke beginstuk en de muziek in het grote huis vond ik wel weer erg mooi.
In ieder geval kan ik niet meer zeggen dan dat dit een uitstekende afsluiter is van een van de grootste regisseurs allertijden. Dan rest mij niet meer dan 5* te geven.
Sander2
O ja, inderdaad. Op die 2 films na dan.
Theatertje
EYES WIDE SHUT bevat één van de meest ongeloofwaardige balscènes in de historie van film. Alleen daarvoor moet je de film al zien. Eigenlijk is alles wat daarna komt, dikke *****. Het voorgaande daarentegen kan nog beschouwd worden als boeiend, maar is het in feite niét. Het boeiendste aan de hele film maakt de film net zo fictioneel, en dat is de balscène. Het boek TRAUMNOVELLE, waar de film op gebasseerd is, is veel beter dan de film, omdat het meer inzicht geeft over de achtergrond van de personages.
djelle
Waarom is die balscene zo ongeloofwaardig? De hele film wordt licht surreeel gebracht hoor, alleen al met zijn dialogen. Dat is nu net ondermeer het mooie aan deze prent. De film brengt zijn emotionele verhaal en dramatiek heel visueel en vrij incourant (soms inderdaad naar het metaforische toe), maar de vele diepere lagen vertellen alles. Prachtig gewoon.
Tijd om mijn stem te verhogen.
Theatertje
In het boek is het nog enigszins realistisch, hier in de film maakt het visuele dat het gegeven onrealistisch wordt...
djelle
Film is dan ook een heel ander medium dan een boek.
Het belangrijkste is toch dat de problematiek die erachter zit reeel is?
Iconische mysteryfilm 'Eyes Wide Shut' is ineens weer ontzettend in trek op HBO Max

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Legendarische mysteryfilm 'Eyes Wide Shut' van Stanley Kubrick vanavond (5 juli) te zien op televisie

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Marketa Lazarová
Drama / Romantiek, 1967

Festen
Drama, 1998
new york citysexual obsessionprostituerengebaseerd op boekchristmas partyerotiekorgiemasked balloffersecret societyhuwelijkcultfilmfeestjesamenzweringmarihuanaconsumerismherenhuisdokterlustdrugsvermommingillegal prostitutioncultfilmsexual desireegobriberymacabrevoyeurismeparanoiderotic thrillermale egossex partymarital crisisrelationshipscostume shop hookergrandprovocativechristmas movie alternativeabsurddramaticsuspensefulcriticaltenseromanticaudaciousboldshaggy dog story