ad
 • 139.613 films
 • 6.594 series
 • 19.949 seizoenen
 • 431.347 acteurs
 • 280.204 gebruikers
 • 8.080.479 stemmen
Avatar
 
banner banner

Eyes Wide Shut (1999)

Drama / Mystery | 159 minuten
3,65 2.452 stemmen

Genre: Drama / Mystery

Speelduur: 159 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Tom Cruise, Nicole Kidman en Sydney Pollack

IMDb beoordeling: 7,4 (306.113)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 16 juli 1999

Over Eyes Wide Shut

"Cruise. Kidman. Kubrick."

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Dr. William 'Bill' Harford

Alice Harford

Victor Ziegler

Helena Harford

Milich's Daughter

Nick Nightingale

Sandor Szavost

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Cikx

Cikx

 • 2029 berichten
 • 808 stemmen

FlorisV schreef:

(quote)

Hoe kan dit te hoog gegrepen zijn? Het is een poepsimpele film om te volgen! En de soundtrack is af en toe ronduit van kleuter nivo. Dat doet zelfs John Carpenter in bepaalde Halloween scenes nog beter (ik bedoel hij is heel goed als componist maar in die film zitten wat te simpele muziekstukjes ook).

"Film bagage" werkt niet zodanig dat films die je slecht vond opeens goed worden. Eerder omgekeerd.

Als ik al die jubelrecensies hier lees moet ik denken aan de scene in Interstate 60 waarin "kenners" hun oordeel uitspreken over namaakproducties van klassieke schilderijen (die stiekum de echte zijn). Hun bevooroordeeldheid staat ze in de weg, ze kraken alles af omdat ze denken dat het namaak is. Dat werkt hier op de omgekeerde manier. Omdat het een Kubrick is, krijgt ie van velen een 5, terwijl anders een 4 al heel royaal was geweest. Verder doet het denken aan Art School Confidential, wanneer de kleutertekening van de auto bejubeld wordt door de kunstklas. En aan hoe de Nederlandse filmcritici de Vierde Man bejubelden door alle symboliek terwijl Verhoeven eigenlijk wilde aantonen wat voor onbenullen de critici waren...het relativeert allemaal wel de waarde van recensies, ook door "experts".

En w.b. mooie beelden...vergelijk dit met Barry Lyndon! Toch vrij gewoontjes afgezien van die fraaie verzameling maskers halverwege.

Ik heb 2001: A Space Odyssey 2,5* gegeven en The Shining en Full Metal Jacket 3,5*. Dus denk niet dat ik erg bevooroordeeld ben. Misschien is het wel gewoon een film die veel mensen erg goed vinden of is dat nou echt zo gek?


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 897 berichten
 • 440 stemmen

AC1 schreef:

(quote)

Bekijk 'm nog eens. Concentreer je iets minder op het 'wat' en meer op het 'hoe'.

"Als een kleuter" gaat toch echt over het "hoe". Ik heb geen behoefte hem nog een keer te kijken. Bij de eerste keer heb ik vanwege het simpele plot al behoorlijk gelet op het hoe ipv het wat en toen ging dat pianospel vreselijk irriteren alsmede een zeker gebrek aan efficiency. Het is juist het "hoe" wat ik meer bekritiseer in mijn recensie dan het verhaal zelf (hoewel ook daar meer in zat), hoe het gefilmd is vond ik visueel met uitzondering van die club met maskers helemaal niet interessant. Daar scoren Space Odyssey, Shining en Barry Lyndon stukken hoger voor mij.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 897 berichten
 • 440 stemmen

Cikx schreef:

Misschien is het wel gewoon een film die veel mensen erg goed vinden of is dat nou echt zo gek?

Dat hoop ik dan, dat er geen Kubrick-bonus wordt gegeven. Toch werkt het bij veel films wel zo: reputatie beinvloedt en mensen zijn nu eenmaal groepsdieren. Zo zullen velen Showgirls of Godzilla (1998) volledig afkraken terwijl die niet superslecht zijn m.i.. Nu zie ik op Moviemeter dat er gelukkig ook wel relativerende reacties zijn.

Er zijn wel meer films die heel veel mensen geweldig vinden zoals Untouchables maar EWS is toch iets meer arthouse dus verwacht ik het daarbij minder, ik was toch ietwat verbaasd over al die superlatieven en scores van 4+.


avatar van AC1

AC1

 • 5636 berichten
 • 852 stemmen

FlorisV schreef:

(quote)

"Als een kleuter" gaat toch echt over het "hoe". Ik heb geen behoefte hem nog een keer te kijken. Bij de eerste keer heb ik vanwege het simpele plot al behoorlijk gelet op het hoe ipv het wat en toen ging dat pianospel vreselijk irriteren alsmede een zeker gebrek aan efficiency. Het is juist het "hoe" wat ik meer bekritiseer in mijn recensie dan het verhaal zelf (hoewel ook daar meer in zat), hoe het gefilmd is vond ik visueel met uitzondering van die club met maskers helemaal niet interessant. Daar scoren Space Odyssey, Shining en Barry Lyndon stukken hoger voor mij.

De unieke score heeft je geërgerd maar dat zegt helemaal niks over hoe je hebt gekeken. Een simpel plot (het geraamte van het verhaal) is niet gelijk aan een simpele film (zie 2001: ASO). Je had het over critici en hoe blind ze wel niet zijn als het over Kubrick gaat maar heel typisch voor een Kubrick film is dat vele critici, net zoals jij, eerst eerder een vijandige houding aannemen om dan pas later, na meerdere kijkbeurten, hun mening volledig te veranderen. Daarom, kijk 'm nog eens, vergeet het plot, en laat je vervoeren door de meesterlijke, hypnotizerende vertelstijl van Kubrick. Je zal zien dat 2001: ASO en Eyes Wide Shut meer aan elkaar zijn verwant dan je denkt.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 897 berichten
 • 440 stemmen

AC1 schreef:

heel typisch voor een Kubrick film is dat vele critici, net zoals jij, eerst eerder een vijandige houding aannemen om dan pas later, na meerdere kijkbeurten, hun mening volledig te veranderen.

Interessant. Ik kan me wel herinneren dat de critici destijds vrij lauw waren. Hooggespannen verwachtingen doen daarbij ook weer hun werk, dus het is niet altijd eenvoudig kritieken te relativeren.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 3062 berichten
 • 2411 stemmen

Eyes wide shut is een uitstekende mysterieuze thriller van de hand van Stanley Kubrick. Zijn laatste zo bleek want hij overleed datzelfde jaar in zijn slaap. Normale en eenvoudige films staan niet in zijn woordenboek, of het zou Spartacus moeten zijn. Eyes wide shut is een bizarre film die zweeft tussen realiteit en de droomwereld. Het is ook die patsstelling die Kubrick doortrekt naar ónze reëele wereld waar Cruise en Kidman een echt koppel vormden. De subtiele openingsscène met Kidman in de badkamer maakt het dan ook surreëel. Wat is droom en wat is werkelijkheid? Kubrick trekt dit de hele film door zoals hij dit ook al suggereert in de filmtitel.

Het naar de buitenwereld ogende perfecte koppel Alice en Bill flirten er op het societyfeestje duchtig op los. Het vertrouwen van Bill krijgt een knak wanneer zijn vrouw haar ontrouw opbiecht. Ook daar krijgen we een flue wazig beeld te zien van daden die gesluierd blijven in een waas van mysterie. Het is een sein voor dokter Bill om rond te dwalen in het nachtelijke met Kerstmis opgevrolijkte New York waar mensen anders lijken als hoe ze zich voordoen (het begint al in de societyclub waarbij hij zijn vriend uit de nood moest helpen). Het summum is uiteraard de ruime scene op het landgoed. Maskers die symbool staan voor anonimiteit. Maar wat als de maskers wegvallen? Ook het paswoord "fidelio" is hier niet toevallig gekozen.

De film kent een laag tempo, een aaneenschakeling van diverse contacten van Bill en vaak vreemde figuren. De film is bij momenten langdradig, maar Kubrick weet de spanning en het mysterie hoog te houden. Tom Cruise in wellicht voor mij zijn beste rol ooit (mét Magnolia?). Dat Kidman een klassemadam is, wist ik al langer. Ook de ondersteunende pianomuziek had iets onheilsspellends en versterkte de film alleen maar. Lang niet alles dringt tot mij door, maar ik heb ervan genoten en ben getriggerd om hem zeker (ooit) nog eens terug te zien.


avatar van tbouwh

tbouwh

 • 4970 berichten
 • 3430 stemmen

Doodeng om bij de tweede keer kijken pas te zien dat de twee mannen die Helena (dochter van Tom & Nicole) volgt in de winkel aan het eind dezelfde twee mannen zijn die aan het begin van de film op het feest ook aanwezig zijn. In combi met de dochter van de Rainbow shop-eigenaar lijkt het me heel duidelijk wat hier speelt. En dat is dan nog maar een tipje van de sluier.


avatar van baspls

baspls

 • 4116 berichten
 • 1668 stemmen

Een vrouw bekend aan haar man - die arts is - dat ze heeft gefantaseerd over vreemdgaan. Vastbesloten om wraak te nemen gaat de arts het nachtelijke New York in. Uiteindelijk komt hij via een oude kennis achter een geheime locatie waar een mysterieus gezelschap zal samenkomen...

Gebaseerd op Traumnovelle van de Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler. De soundtrack brengt ons ook in Weense sferen met de Jazz suite van Shostakovich (in Nederland onlosmakelijk verbonden met Andre Rieu die enkele jaren voor de film met zijn uitvoering hiervan was doorgebroken). In contrast met de wals staat het onheilspellende Musica Ricercata, II van György Ligeti en Dominic Harlan. Diezelfde tegenstelling past perfect bij de dromerigheid en het nachtmerrie-achtige van Eyes Wide Shut.

Tom Cruise en Nicole Kidman stonden destijds vooral bekend om hun rollen in blockbusters. Typisch Kubrick om juist hun in een film als deze te casten. Tom Cruise deed het sterk in de hoofdrol en ook Kidman speelde een sterke rol. Wel heb ik me gruwelijk zitten ergeren aan Kidman's extreem trage manier van spreken aan het begin van de film. Grappig hoe de film eerst om Kidman lijkt te draaien maar uiteindelijk overgaat op het verhaal van Cruise.

De duistere dromerigheid en erotiek deden mij een beetje denken aan films van Polanski zoals Bitter Moon. Ook heeft Kubrick schijnbaar Basic Instinct en Showgirls van Paul Verhoeven bestudeerd om te zien hoeveel naakt acceptabel was voor een R-rating. Een heel erg expliciete film is het eigenlijk niet eens.

De laatste film van een groots regisseur en dat is altijd jammer. We zullen nooit weten hoe Kubrick's epos over Napoleon met Jack Nicholson of zijn oorlogsfilm The Aryan Papers met Johanna ter Steege geweest zullen zijn.

Eyes Wide Shut is een mysterieuze, dromerige film waarin je je moet laten meenemen.


avatar van Confusie

Confusie

 • 667 berichten
 • 0 stemmen

De film wordt regelmatig omschreven als zijnde ‘gebaseerd’ op de novelle van Schnitzler.

Alsof het losjes een soort van interpretatie betreft.

In navolging van de film echter heb ik het verhaal aangeschaft en gelezen en zou het eerder een één op één verfilming noemen, elk klein dingetje komt erin terug.

Enkel het tijdsbeeld is aangepast.

Misschien een leuk weetje.

Voor diegene die de novelle nog niet heeft gelezen:

Doen.avatar van Stanvijf2001

Stanvijf2001

 • 34 berichten
 • 137 stemmen

Ik heb deze film pas geleden gezien en ondanks dat er niet veel gebeurd in deze film heb ik toch 2,5 uur geboeid zitten kijken. Het camerawerk, acteerwerk, de decors en de muziek zijn geniaal en zorgen voor een heerlijke mysterieuze en griezelige sfeer. Het is misschien niet kubrick's beste film maar ik heb me heel goed vermaakt en Stanley Kubrick heeft mij eigenlijk nog nooit verveeld.

4,5 sterren


avatar van Majestics

Majestics

 • 322 berichten
 • 43 stemmen

Die 'ene scene' heeft toendertijd echt ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Ik twijfel of we zoiets nog gaan zien vandaag de dag.


avatar van cucciolo

cucciolo

 • 458 berichten
 • 940 stemmen

Majestics schreef:

Die 'ene scene' heeft toendertijd echt ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Ik twijfel of we zoiets nog gaan zien vandaag de dag.

Vrijwel alle scenes zijn memorabel!

Maar ik vermoed dat je die in de slaapkamer bedoelt..?


avatar van Majestics

Majestics

 • 322 berichten
 • 43 stemmen

cucciolo schreef:

(quote)
Vrijwel alle scenes zijn memorabel!

Maar ik vermoed dat je die in de slaapkamer bedoelt..?

Ik heb het over die orgie in het landhuis.


avatar van cucciolo

cucciolo

 • 458 berichten
 • 940 stemmen

Majestics schreef:

(quote)

Ik heb het over die orgie in het landhuis.

Ah ok! Zo zie je maar hoe persoonlijk het is, aangezien de scene in de slaapkamer op mij weer de meeste indruk maakt


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2265 berichten
 • 6350 stemmen

De paradoxale titel verwijst naar dromen. Dan zijn je ogen dicht, terwijl je toch van alles ziet. Het is losjes gebaseerd op Traumnovelle van de Oostenrijker Arthur Schnitzler. Die haalde inspiratie uit de droomanalyse van Sigmund Freud. Bill en Alice vormen een modelgezinnetje, met een dochter en zijn inkomen als arts. Dan krijgt zij echter erotische dromen over een man in uniform. Dat is een uiting van een verdrongen verlangen in haar onderbewustzijn. Zij schaamt zich daarover en het maakt haar man kwaad.

Bills nachtelijke zwerftocht door New York heeft ook wat van een droom. Het lijkt een mannelijke fantasie, want alle vrouwen zijn mooi, jong en gewillig. Het geheime ritueel waarvan hij getuige is, doet denken aan de bacchanalia of de dionysische mysteriën. De onverstaanbare declamaties zijn Roemeens achterwaarts afgespeeld. De enige misdaad die de sekteleden begaan, is het aftuigen van de pianist om hem de stad uit te jagen. De mysterieuze vrouw die Bill aanspreekt, is niet Mandy of Domino. Zij wordt gespeeld door een andere actrice, Abigail Good.

De kerstperiode was hiervoor geschikt omdat de nachten dan het langste duren en omdat de lichtjes aan de kerstbomen erbij passen. Fel licht in de primaire kleuren, vooral rood en blauw, bepaalt de visuele stijl. Blauw kan symbool zijn voor dromen, rood voor passie. De camera beweegt veel, met lange tracking shots doorheen de kamers. De muziek is minimalistisch. Het pianowijsje van twee noten moet opgenomen zijn met een microfoon vlak bij de hamertjes van een vleugelpiano.

Sommige scènes werden tientallen keren opgenomen, zodat Kubrick veel materiaal had om mee te knutselen. Tom Cruise en Nicole Kidman overstijgen zichzelf. Het eindresultaat is een psychologisch drama met een mysterieuze sfeer, veel symboliek en genoeg betekenislagen om er een archeoloog bij te halen.


avatar van IH88

IH88

 • 5713 berichten
 • 3013 stemmen

“No dream is ever just a dream.”

Overdonderend, mysterieus en hypnotiserend. Voor Eyes Wide Shut moet je in de juiste stemming zijn, maar dan word je ook getrakteerd op een betoverende filmbelevenis. Kubrick levert een sfeervolle film af die vanaf de eerste scene indruk maakt, en ondanks de lange speelduur en bepaalde scènes (Cruise loopt veel doelloos rond in New York) blijft het verhaal interessant en intrigerend.

Cruise speelt William Harford, een dokter die na een ontboezeming van zijn vrouw Alice (Kidman) ronddwaalt door nachtelijk New York zonder duidelijk doel. William heeft een aantal vreemde ontmoetingen en besluit uiteindelijk naar een besloten feest te gaan in een afgelegen landhuis. Met alle gevolgen van dien. Deze lange scene in het landhuis is één van de meest stijlvolle, absurde, bevreemdende, fascinerende en beste scènes die ik ooit heb gezien. Beeld en geluid (dat muzieknummer tijdens het ritueel zal ik niet snel meer vergeten) komen op een perfecte manier samen. Cruise en Kidman zijn fantastisch, en vooral Kidman maakt in maar een paar scenes een verpletterende indruk. Het einde is ook briljant gekozen door Kubrick.


avatar van Lambchop

Lambchop

 • 52 berichten
 • 46 stemmen

Laatst na jaren weer eens gezien, zoog me helemaal op weer. Wat een mooie film.


avatar van Basto

Basto

 • 6936 berichten
 • 5981 stemmen

22 en 26 december in Kino Rotterdam te zien.avatar van John Milton

John Milton

 • 14931 berichten
 • 7664 stemmen

Tijd om eens te herzien, idd. Werd toevallig laatst bij filmspotting besproken die hem ook herzien hadden, en ik kreeg er heel erg zin in. Toch een erg onderschatte Kubrick dit, al is hij volgens mij de afgelopen tien jaar wel wat in aanzien gestegen.


avatar van de grunt

de grunt

 • 4155 berichten
 • 2028 stemmen

Kubrick vond het zijn beste


avatar van Ste*

Ste*

 • 1612 berichten
 • 1146 stemmen

Op een of andere manier had ik het idee dat dit een extreem vage film zou zijn waarvan de betekenis zich laat raden, dus ik had me al schrap gezet aangezien dat mijn ding normaal gesproken helemaal niet is. En tot ver in de film is het inderdaad aan de mysterieuze kant, maar wel met een zeer fijn sfeertje.

Uiteindelijk vond ik het allemaal vrij helder eindigen en is het 'gewoon' een portret van een huwelijk waarin de man en de vrouw elkaar en zichzelf seksueel even kwijt zijn, zij het dat alles nogal aan de dramatische en bevreemdende kant is uitgewerkt, maar tegelijkertijd toch ook wel weer heel invoelbaar qua waar ze doorheen gaan in hun huwelijk. Ook wel erg moeten lachen om die laatste ontnuchterende zin dat het belangrijk is dat ze gewoon eens gaan neuken.

Je zou kunnen zeggen dat het allemaal wel erg traag is en lang duurt voor wat het uiteindelijk is, maar daarvoor word je toch teveel de volle speelduur meegezogen in de sfeer, de erotiek en het vakmanschap van Kubrick. Er zitten wat scenes in waarvan ik nog niet helemaal weet wat ik ermee aanmoet, maar dat is op zich prima.

Nicole Kidman speelt wel een zeer vreemde rol, zeker in de scènes waarin ze (neem ik aan) dronken en stoned speelt is het allemaal tot op het irritante af geoveracteerd en vroeg ik me regelmatig af waar ik nu precies naar zat te kijken, vooral in het begin.

De zwerftocht van Cruise daarentegen is erg fijn om naar te kijken, zowel qua gebeurtenissen, acteerwerk als stilistisch, en het naakte vrouwelijk schoon is ook een fijne bonus doorheen de film.

Stijlvolle film (die gekleurde kerstbomen en uberhaupt het kerfstsfeertje maken het nog een soort kerstfilm voor volwassenen ook), had niet verwacht dat dit iets voor mij zou zijn, maar het heeft me verrast. Kan een blijvende favoriet worden.

4,5*


avatar van Ste*

Ste*

 • 1612 berichten
 • 1146 stemmen

Voor het grootste deel nog eens gezien, en nu het mysterie er (grotendeels) af is valt toch op dat de film wel erg langzaam is en (voor mij) vrij weinig herkijkwaarde heeft. Misschien was ik iets te scheutig met mijn 4,5*.


avatar van N00dles

N00dles

 • 386 berichten
 • 2143 stemmen

Zo'n 15 jaar geleden heb ik Eyes Wide Shut een keer gezien en toen deed de film me niet zo heel veel. Ik kon de meeste Kubrick-films wel op waarde schatten en sommige van zijn films vond ik geweldig, maar Eyes Wide Shut viel daar altijd buiten. Ik vond Tom Cruise toen weinig aan, ik vond het vaag, traag en pretentieus, de climax underwhelming en ging er met heel andere verwachtingen in.

Je zou kunnen zeggen dat ik toen nog jonger was, dat ik de film niet op waarde kon schatten door gebrek aan levenservaring, maar dat is het ook niet. Ik begréép de film wel, maar de onderliggende boodschap raakte me gewoon niet.

Met deze herkijk kon ik het verhaal nu in een bredere context plaatsen en beter focussen op de vele emoties van de hoofdrolspelers: schaamte, wroeging, spijt, lust, verlangen, angst, afkeer; het komt allemaal langs in allerlei soorten. De ruzie tussen Tom Cruise en Nicole Kidman vormt hierbij de rode draad. De naïeve en trouwe Tom Cruise versus de verlangende maar wegkwijnende Nicole Kidman. Kidman overacteert wel een beetje als ze dronken of stoned probeert te doen, maar haar dilemma (haar ontmoeting met de marinier en het daarmee gepaarde verlangen en de angst van vastroesten in een huwelijk) vond ik wel heel erg sterk en geloofwaardig verwoord. Ik denk dat er geen huwelijk of relatie is waarin niet minstens één van de twee partners een keer in de verleiding is geraakt of het verlangen heeft gehad naar iets nieuws.

En met die boodschap weet Kubrick me deze keer wél te raken. Want ja, recht uit het leven gegrepen. Omlijst door een niet zozeer realistsch, maar wel stijlvol scenario en mooi geschoten scènes met dito score zet hij een film neer die beklemmend en bevreemdend werkt, soms alsnog een tikkeltje pretentieus is, maar onmiskenbaar een meesterwerk.

Verhoogd van 2,5* naar 4*


avatar van Mescaline

Mescaline (moderator films)

 • 6740 berichten
 • 2437 stemmen

Na 11 jaar werd het hoognodig tijd voor een 2de viewing, waarom dit zolang heeft geduurd geen idee maar in ieder geval wel gelijk goed in een filmhuis waar de film opnieuw werd geprojecteerd.

Het grappige aan de hersenen is dat je denkt nog steeds veel te weten van een film die je zo veel jaar geleden gezien hebt, maar het voelde inmiddels op een paar scenes na als of ik de film weer helemaal opnieuw beleefde.

Het vreemde is ook wel dat ik er heilig van overtuigd was dat Bill zijn vrouw Alice meenam naar het "cultfeest", sterker nog hier zat ik op te wachten tot aan het laatste eindshot(fuck) maar het kwam vanzelfsprekend maar niet.

Ook viel mij trouwens op dat de kerstbomen in al die scenes in verschillende huizen en op verschillende locaties allemaal verdacht veel op elkaar leken, misschien is het te ver gezocht maar kan dit een aanleiding zijn dat het grotendeels een droom en fantasiewereld is van Bill?

Eyes Wide Shut is met momenten best langdradig te noemen, maar de sfeer die Kubrick weet te creëren weet het toch wel boeiend te houden. De "uitleg scene" heb ik wel dubbele gevoelens bij, ook al blijft de film natuurlijk nog steeds mysterieus voelde dit voor mij toch een tikkeltje onnodig aan.

De 4 sterren die ik hier 11 jaar geleden aan heb gegeven, blijven hoe dan ook nog steeds staan.


avatar van TMP

TMP

 • 1334 berichten
 • 1345 stemmen

Zeer behoorlijke (laatste) film van Stanley Kubrick. De film heeft een mysterieus sfeertje en dat van nagenoeg begin tot eind. Die sfeer wordt versterkt door een goede, nadrukkelijk aanwezige, soundtrack. Het acteerwerk van Cruise en Kidman is prima. Het plot is ook zeker de moeite waard. De scènes in het landhuis zijn uitstekend gefilmd, met goed aangeklede sets, en het gebruik van de maskers werkt ook erg goed om het mysterie te vergroten.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 27431 berichten
 • 4504 stemmen

Ik ben niet bepaald fan van Tom Cruise. Toen ik de film vroeger voor het eerst zag, was ik ook niet bepaald een liefhebber van Kubricks films. Ik heb ze wat leren waarderen, al zullen dat nooit mijn favorieten zijn. Maar met die vooroordelen begon ik al negatief aan Eyes Wide Shut. Tijd voor een herziening dus.

Eyes Wide Shut werd het afscheid van Kubrick, 12 jaar na zijn vorige film Full Metal Jacket. En ook al ben ik geen liefhebber van zijn films, zie ik wel dat hij een eigen opvallende stijl heeft die voor mooie dingen zorgt. En de invloed op andere regisseurs. Maar een film is meer dan dat natuurlijk (voor mij toch).

De film toont een koppel dat alles heeft. Gelukkig getrouwd, voldoende rijkdom, een lieve dochter, ... Maar ietwat in een sleur terecht gekomen. En dat leidt tot fantasie. Bij de vrouw gaat dat vooral in haar dromen. De man gaat letterlijk fysiek op zoek naar iets wat spannender is dan sex met zijn eigen vrouw. Beiden leven kort in een droomwereld.

Eigenlijk een film over relatieproblemen dus, maar dan met een vleugje erotiek en mysterie erover. Het resultaat is een soms fragmentarische film met enkele mooie scènes. De film is soms wel wat gedateerd. Maar toch is deze kijkbeurt me beter bevallen. Cruise en Kidman blijven arrogant overkomen en ook hier zorgt Kubrick voor mij voor wisselende waardering.


avatar van Don Homer

Don Homer

 • 387 berichten
 • 1019 stemmen

FlorisV schreef:

(quote)

Dat hoop ik dan, dat er geen Kubrick-bonus wordt gegeven. Toch werkt het bij veel films wel zo: reputatie beinvloedt en mensen zijn nu eenmaal groepsdieren. Zo zullen velen Showgirls of Godzilla (1998) volledig afkraken terwijl die niet superslecht zijn m.i.. Nu zie ik op Moviemeter dat er gelukkig ook wel relativerende reacties zijn.

Er zijn wel meer films die heel veel mensen geweldig vinden zoals Untouchables maar EWS is toch iets meer arthouse dus verwacht ik het daarbij minder, ik was toch ietwat verbaasd over al die superlatieven en scores van 4+.

Kubrick vond dit zijn beste film. Dat zegt toch ook wel wat?


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 897 berichten
 • 440 stemmen

Don Homer schreef:

(quote)

Kubrick vond dit zijn beste film. Dat zegt toch ook wel wat?

Daar zal hij zijn redenen voor gehad hebben. Ik zie toch wel dat veel regisseurs hun beste werk niet in hun latere dagen maken. Maar dat ze hun beste films zelf niet perse het meest interessant vinden, zoals Verhoeven eigenlijk geen sci fi fan is.