• 9.382.703 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.164.960)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van helleke

helleke

Blijft toch wel een heel goeie film ondanks dat ik hem al meerdere keren heb gezien.

Prachtig hoe ze in '93 al zo'n special effects konden maken.

Een verdiende 3,5 sterren.

avatar van Kevin13

Kevin13

naar geruchten gingen ze aan Jurassic Park IV na Indiana Jones 4.

moest het waar zijn zouden ze nu stilletjes aan beginnen met de opnames

en dit zou de naam zijn : Jurassic Park IV: The Extinction

avatar van cambal

cambal

Dit waren hele mooie tijden om naar de bioscoop te gaan en je te laten amuseren met dit soort geweldige Spielberg topfilms die toen hoogtij vierde , was echt een hype toen en erg onder de indruk . Spielberg stond toen onaantastbaar eenzaam aan de top.

avatar van nickmols

nickmols

Wat een geweldige film en wat een nostalgie!

Voor diegene die ooit in Orlando of LA zijn, ga zeker de attractie Jurassic Park bezoeken!! Een aanrader voor de fans! Het moment dat die magische poort opengaat met de soundtrack op de achtergrond...kiekevelmoment. En wandelen in het hoofdgebouw waar het skelet hangt. Kijken hoe een ei van een raptor uitkomt, aangevallen worden door de T-Rex,...Echt geweldig

avatar van K@i

K@i

Kevin13 schreef:

naar geruchten gingen ze aan Jurassic Park IV na Indiana Jones 4.

moest het waar zijn zouden ze nu stilletjes aan beginnen met de opnames

en dit zou de naam zijn : Jurassic Park IV: The Extinction

briek

Inderdaad heel mooie tijden waren dat, vooral voor Spielberg die naast het zware Schindler's List ook nog deze kaskraker bijna tegelijkertijd regisseerde! Was 10 jaar toen ik deze film voor het eerst zag en was onlangs nog op TV1 geweest. Van de 3 JP films is de eerste ongetwijfeld veruit de beste. Goed verhaal, sterke acteerprestaties en mooie actiescenens. Ook voor de 2 kinderen is het petje af, die toch wel over een natuurtalent beschikten.

Van mij krijgt deze film 4 sterren

avatar van Crawler

Crawler

niks bijzonders op aan te merken een film met een vette knipoog, verveelt nooit deze film

avatar van Crawler

Crawler

dat klopt er komt een deel 4 alleen het is nog een rommeltje met het script en de casting.

avatar van K@i

K@i

Crawler schreef:

Als men een zelfs maar een klein beetje verstand heeft

maakt men GEEN 4de deel

schade de het derde deel heeft aangericht is al meer dan genoeg

avatar van Car-freak

Car-freak

De beste van alle 3, of moet ik 4 zeggen want hij komt er toch echt aan. Ik geloof begin 2009, dat word absoluut een flopfilmpje die je in de vuilnisbak kan gooien. Daarintegen is dat niet het geval bij deze film die me blijft overdonderen!

Steven Spielberg is niet mijn lievelingsregisseur maar hij weet me hier wel zeker te boeien. Hij maakt alles zo mooi en echt. Stan Winston maakte hier mooi die dino's (is onlangs overleden)... Ik vond de acteurs ook allemaal goed spelen, ik geloof ook dat Samuel Jackson hier een rolletje had. Verder vond ik Wayne Knight ook uitmuntend goed spelen en natuurlijk Sam Neil al mag ik die kop niet echt, hij kijkt vaak te serieus wat bij deze film wel paste. Een goeie film, ik denk 1 van de beste van Spielberg.

avatar van Adrenal

Adrenal

Wel, ik kan daarentegen zo een hele waslijst opnoemen van betere Spielbergfilms...

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Bij zijn eigenlijke bioscooprelease deed 'Jurassic Park' hemel en aarde daveren als nooit tevoren, en ook ik was daar destijds getuige van. Ruim 10 jaar na mijn laatste herziening was Spielbergs monsteronderneming enigszins in de vergetelheid geraakt en werd het tijd voor een kersverse herziening. En hoewel 'Jurassic Park' nog steeds een superieure vorm van entertainment biedt, heeft het geheel opvallend aan spankracht moeten inboeten. Spielberg laat zich te vaak meevoeren in de opwinding van het moment, met als gevolg: een gebrek aan schwung en een overdaad aan niet relevante intermezzo's (vooral inzake personages).

Toch blijft 'Jurassic Park' een Spielberg pur sang, getuige de verwondering voor het onbekende. Een kenmerkend element bij Spielberg, dat we terugvinden in de immer grensverleggende en tijdloze special effects, maar evenzeer in de meeslepende score van Spielbergs huiscomponist John Williams. Gekoppeld aan de ethische kwestie en een primaire angst voor het onbekende, levert dat enkele gedenkwaardige momenten en een alsnog geslaagde prent op.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Als hij ze laat uitsterven verpruts hij zijn eigen meesterwerk

Ja of de mensheid sterft uit natuurlijk, dat kan ook nog.

Maarja wie weet word het wel wat, we zullen zien.

Beetje raar om nu al conclusies te trekken

avatar van Theunissen

Typische Spielberg productie. Het verhaal is goed en ook boeiend en de special effects zijn schitterend. Alleen jammer dat vaak in Spielberg films kinderen een hoofdrol moeten spelen, want dan weet je ook meestal wat eigenlijk de doelgroep is. Jeff Goldblum en Sam Neillvond ik best goed.

Deze film was een groot kassucces in 1993.

avatar van matitie

matitie

Als hij ze laat uitsterven verpruts hij zijn eigen meesterwerk

Als hij er komt is dat misschien het beste, dan zijn we tenminste zeker dat er niet nóg een sequel volgt.

avatar van gotti

Ik verbaas me er enigzins erover dat er niet al lang enkele straight to dvd vervolgen zijn gekomen. Maar Spielberg en co. verlagen zich gelukkig niet tot zulks niveau (alhoewel het me best geinig lijkt...)

avatar van Marintje

Marintje

Mooiste van de trilogie !

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Schande eigenlijk dat deze niet in de top 250 staat. Blijft toch echt een super film dit en iets wat iedereen gezien moet hebben.

avatar van Mars4i

Mars4i

Voor het verhaal een 3, dit is eigenlijk een standaard verhaaltje. Maar omdat de special effects voor die tijd zo goed waren een 3.5

avatar van ZIGGQ

ZIGGQ

makelijk de beste Dino film allertijden en hoort beslist thuis in het rijtje van beste films ooit

avatar van Saldek

Saldek

Ik zat helemaal verstijfd in m'n stoel met het zien van deze. Had als kind een manie/passie voor prehistorie en vond dino's buitengewoon fascinerend. Ik had erover gelezen en veel plaatjes gezien. En zelfs op mijn weg naar de bios had ik geen hoge verwachtingen, de onmogelijkheid van een dino in werkelijkheid zat immers té diep ingeworteld. Maar daar begon de eerste ronde in het park.......ze draaien het hoofd, laten het publiek in spanning waarover zij zich verwonderden, de camera draait......en daar stond 'ie: een èchte Brachiosaurus, in levende lijve en recht voor m'n neus, op zijn gemakkie bladeren aan het grazen. Werkelijk een uitstekende eerste scene ter introductie van de dino in de film. De vredige situatie met de reus geeft een gevoel alsof 'ie gewoon temidden van ons is, temidden van de mensheid......... Een droom werd geëcht, de droom een dinosauris te zien in levende lijve had zich getransformeerd naar de realiteit. Ik was werkelijk ontroerd.

Dit moment was mij memorabel, en dat moment was waar de film ook een beetje stopte voor mijn gevoel. Er kwamen nog enkele fraaie opnames, maar hier moest ik het echt van hebben.

Het verhaal van de film vond ik een beetje leeg, bijna alsof het noodzakelijkerwijs was toegevoegd om het een aantrekkelijke film te maken.

Er is een beetje gespeeld met de 'feiten' (niet alles is nog zo zeker) waarover een aantal zaken wel zekerheid bestaat. Maar volgens mij beschikte (naar ik me herinner) de Dilophosaurus niet over een intelligentie om doelbewust en strategisch een prooi te kiezen. In de film lijkt er bijna zelfs nog een andere motivatie te zijn dan overleving. Ik kan me niet voorstellen dat er een andere motivatie had kunnen bestaan. Maar ja, heb het ook al een tijd niet meer bijgehouden de ontwikkelingen op kennis met de Dino. Misschien loop ik wel mijlenver achter. Dus ik houd het nog een beetje open.

Hoe dan ook neemt het niet weg dat ik het verhaal wat tegen vond vallen. Voor de special effects, de doorbraak van het techniekgebruik en verrassingselement een vette vette 5. Voor 'al het andere' een drie. Kom ik op een 4*

briek

Ik ga deze film toch nog een halve * bijgeven, ook mede dankzij de sterke muziek van John Williams

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Hier spreekt een ware kenner!

briek

weet je waar ik die soundtrack kan kopen? Hier in België kan ik die nergens bestellen, wel via Internet in Nederland maar de betaalmethodes kan ik niet gebruiken of mijn postcode wordt dan niet herkend. Ik zou hem ergens moeten kunnen bestellen waar ik via een elektronische overschrijving kan betalen?

avatar van davy jones

davy jones

briek schreef:

Dat is vreemd, ik kom ook uit België en ik heb hem gewoon kunnen bestellen, ik had hem zelfs al na 2 dagen

briek

waar had je hem toen besteld?

avatar van aunuscus

aunuscus

coole film. zo'n beetje mijn genre

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

briek schreef:

Ik heb hem zelf in mijn bezit!

Je kan hem kopen op de volgende sites...

Bol.com

Ebay.com

Amazon.com

Ik zelf heb hem van www.bol.com.

Ook kan je hem waarschijnlijk bij de FNAC kopen, die hebben alles!

Het is echt een geweldige soundtrack van John Williams, een aanrader!

avatar van dammit

dammit

Als hij ze laat uitsterven verpruts hij zijn eigen meesterwerk

dat zou dan beteken het laatse jp deel

avatar van davy jones

davy jones

briek schreef:

Ik heb hem toen gekocht in mijn plaatselijke cd winkel op zelzate bij Gent