• 9.377.044 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.163.165)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Schitternde film.

Is en blijft een klassieker voor mij. Ik vind enkel de eerst goed. De tweede valt wel nog mee, maar hij haalt het niveau van de eerste absoluut niet!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

1ste blijft inderdaad de beste.

ZIGGQ

somige scenes staan gewoon in mijn geheugen gebeukt

zoals de scene waarin de t rex zich brullend uit zijn kooi beukt

van de pot ruk scene door de t rex . de scene waarin ze in de auto zitten en de voetstapen van de t rex horen

en niet tevergeten de slotscene de mensen jacht door de velociraptors

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

Waarom als er zoveel mensen 5 sterren geven staat de algemene score zo laag?

Dit blijft 1 van de beste films van spielberg! Had een lange tijd geleden mijn stem uitgebracht en zag tot mijn verbazing dat ik 4 sterren had gegeven.... Gung........?!

2e was idd minder en 3e nog veel minder, hoop dan echt dat 4 weer hetzelfde gevoel oproept als de 1e keer deel 1 kijken, maar dat zal wel niet....

j_u_u_l schreef:

Waarom als er zoveel mensen 5 sterren geven staat de algemene score zo laag?

omdat er meer mensen tegen JP zijn dan voor

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Meer dan jeugdsentiment, ook een van de meest opwindende blockbusters ooit gemaakt, met speciale effecten die nog steeds overeind staan. De latere delen zijn overigens niet zo goed meer.

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

Kevin13 schreef:

omdat er meer mensen tegen JP zijn dan voor

maar zeker geen berichtje plaatsen dan zie bijna alleen maar 5 sterren staan bij de berichtjes!

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Verdiend een plek in de top 250..

avatar van Arbiter

Arbiter

Ik heb hem al vaak gezien maar blijf hem mooi vinden.

avatar van ApoJapo

ApoJapo

Geweldige film....

avatar van Zinema

De goede cast ten spijt is dit werkje nergens echt heel bijzonder, m.u.v. de destijds revolutionaire SE. De spanning wordt wel flink opgevoerd en de film hapt lekker luchtig weg. Voorzien van een schitterende soundtrack. Een nipte goed.

avatar van mister blonde

mister blonde

Blijft een leuke film, al viel me wel op dat Spielberg geen begin en einde kon bedenken. Geen idee hoe dat in het boek is, maar alleen daarom is de film al een wereld van verschil met bijvoorbeeld Raiders....

mister blonde schreef:

het boek in het einde is veel beter en ook een veel ' schokkender ' einde als je eerst deze film hebt bekeken.

avatar van mister blonde

mister blonde

Hoe loopt het in het boek af?

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zie het op een na laatste punt in de trivia van Imdb:

avatar van IcU

IcU

Aan het einde van het boek wordt er nog een heel onderzoek gestart naar de velaciraptor. Ik heb in de vakantie het boek uitgelezen. Wat een wereld van verschil. Ik kan me voorstellen dat als je toendertijd eerst het boek gelezen had de film erg tegen viel. Er gebeurt zoveel in het boek. Toch vind ik de film realistischer over komen (voor zover dat kan.) waardoor deze mij ook meer trekt dan het boek.

avatar van Hectometersnor

Hectometersnor

Heb deze film in de bioscoop gezien, kan het me nog goed herinneren, voor de pauze viel ik steeds bijna in slaap. Na de pauze werd ik van mijn stoel geblazen. Jurassic Park is voor mij nog steeds de meest baanbrekende film ooit, het zag er toen zo mooi en realistisch uit, dat had ik nog nooit gezien en het is daarna allemaal zo erg veel uitgemolken wat toch wel een compliment was naar Jurassic Park zelf.

Aangezien al mijn vriendinnen en mijn moeder deze film ook zo geweldig vinden heb ik hem nu toch wel zeker 100 keer gezien inmiddels. Als er ooit een contest komt van "speel Jurassic Park 1 na" dan doe ik mooi mee, want die prijs neem ik dus mooi mee naar huis.

De film zelf heeft een geweldige opbouw en een geweldige cast, alles klopt, alleen het einde is niet van het niveau van de rest van de film, maar dat mag de pret niet drukken.

5 sterren, omdat deze film zo baanbrekend was en nu nog steeds de beste CGI film is, vind ik dan

Chainsaw schreef:

Zie het op een na laatste punt in de trivia van Imdb:

Hmmm klinkt niet als een beter einde maar juist als een slechter einde

C'mon dus die gast sterft maar komt doodleuk weer meedoen in deel twee met de medeling dat de doctoren zijn leven toch nog hebben kunnen reden

Yeahright

ZIGGQ schreef:

Hmmm klinkt niet als een beter einde maar juist als een slechter einde

Yeahright

is ook een fout van de film.

Kevin13 schreef:

is ook een fout van de film.

Bedoel je dat de beschrijving fout is of dat Dit een film fout is

Kevin13

yep, als de scriptschrijver zich toch een klein beetje zou gehouden hebben aan het boek zou er zelfs niet eens een vervolg geweest zijn.

avatar van confucius

confucius

Mijn recensies munten niet uit in literaire verfijningen, laat ik er dan als dusdanig ook geen doekjes omwinden. Voor de liefhebbers van het 'alle genres films' is dit een must have, voor mij is het een DRAAK van een film, en er volgen er nog (waarvan ik de derde reeds gerecenseerd heb). Deze Jurassickoe is nog lang niet leeggemolken let maar eens op. Ik heb nu reeds kramp in mijn tenen. "Zelf ben ik naarstig op zoek naar een leegte" zei de jonge Confucius op een blauwe maandag.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

De enige leegte die hier wordt gevonden is in je review, want je vergeet te vermelden waarom je het een slechte film vond.

avatar van dammit

dammit

geweldige film nog maar een keer gekeken van de week maar blijft goed vooral jeef goldblum speelt zijn rol goed, heel goed

avatar van gotti

Raar bericht inderdaad. Wat mij betreft Spielberg's laatste goeie film. 't is misschien wel mijn persoonlijke favoriet van hem...

avatar van Kijkwijzer

Kijkwijzer

Top film, erg mooi gemaakt. Steven Spielberg heeft geweldig werk afgeleverd.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Deze blijft natuurlijk 1 van mijn favoriete films....zeker.

De special effects waren ook zeker baanbrekend, iedereen in dit land...trouwens over de gehele wereld..wilde deze film zien.

Een hele mania erom heen...poppetjes werden verkocht als warme broodjes.

Nee, Spielberg had met deze wèèr een blockbuster, en wat voor 1.

De score van Williams is natuurlijk onovertroffen...vooral de eerste ontmoeting met de grote dino`s....kippenvel.

Moet em ook maar weer even herzien.

Zeer mooie film.

avatar van nowe

nowe

Als ik zie hoe the dark knight wordt bejubeld dan vraag ik mij af waarom deze film slechts een dikke 3.5 haalt.

Wat Spielberg op dat moment bracht is onvergetelijk, ongetwijfeld een mijlpaal in de filmgeschiedenis!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Inderdaad, The Dark Knight is goed maar Jurassic Park blijft echt een prachtige film!

avatar van K@i

K@i

Tjah Fantasy/ Actie Figuren zijn nou eenmaal een Stuk populaider dan Dinosauriers