Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- IMDb (8,6 / 1622088)
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
Goodfella_90
Komaan zeg, het was in het echt niet zo erg als in Saving Private Ryan omdat jij in die stokoude documentaire het gepiefpafpoef minder duidelijk horen kon?
=michael=
Nee zo bedoel ik het niet! zucht!
Mat_
Vergeet ook niet dat ze in Saving Private Ryan het stuk strand filmen war de zwaarste verliezen zijn geleden. Op Utah beach waren er bijvoorbeel maar een kleine honderd verliezen terwijl er op Ohama Beach duizenden soldaten sneuvelden
W.M.J.M
maar een kleine honderd verliezen
Maar 100 personen (geallieerden) dood?
Bovendien waren het er 700.
Mat_
Maar 100 personen (geallieerden) dood?
Bovendien waren het er 700.
Ik weet dat er op wikipedia staat dat er 700 waren, maar die informatie klopt niet. Op de meeste sites vind je een kleine 200 en in vele boeken vind je maar een 80-tal gesneuvelden(waarschijnlijk zijn hier de gewonden niet bijgerekend die later toch sneuvelden aan hun verwondingen)
BandOfBrothers
Laatst weer gezien, nog steeds een topper !
Spielberg weer een fantastische film gemaakt, maar ik vind de miniserie Band Of Brothers nog steeds de beste oorlogsfilm van Spielberg.
Pastichio Rocker
Laatst weer gezien, nog steeds een topper !
Je zegt het zelf al: het is geen film maar een serie, en bovendien is Band of Brothers niet geregisseerd maar geproduceerd door Spielberg.
Schitterende oorlogsfilm met een ijzersterk begin. De eerste 30 minuten zijn eigenlijk het beste van de film (de landing op Normandië). Daarna blijft de film ook nog goed maar het verhaal vind ik minder. Vanwege de mooie beelden die de oorlog (en de gevolgen) goed weergeven is dit toch 1 van de betere oorlog films.
Had wel liever iemand anders gezien in de hoofdrol dan "Tom Hanks" want ik ben geen echte fan van hem.
JohnWilliams
oorlogsfilm die je gezien moet hebben, 4.5*

Maar dat vind ik ook van Schindler's List...
Xaio
Dit is mijn beste film ooit gemaakt _0-. De intensiteit ed. geweldig! 5!
Weertenaar
Saving Private Ryan is een woord een fantastische film: 4.50
En Steven Spielberg blijkt dus ook oorlogfilms te kunnen maken. Ik ben een groot fan van oorlogfilms, omdat ze zo lekker realistisch zijn en een geweldige sfeer uitademen, maar gek genoeg heb ik er nog niet bijster veel gezien om uiteenlopende redenen. Het schijnt dat er nog betere oorlogfilms dan deze zijn, dus dat beloofd nog wat voor mij persoonlijk! Deze film haalt het beste bij mij naar boven, maar met vijf sterren geef ik hem toch teveel eer denk ik, omdat het verhaal niet bijster veel om het lijf heeft.
Meteen maar beginnen met dit verhaal. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en dat lijkt me voor producer en regisseur nooit echt lekker werken omdat je continue vast zit aan een soort van "vaste" verhaallijn. Dat is dan ook meteen het grootste minpunt van de film (voor zover je van een minpunt kan spreken natuurlijk). Maar dat wil niet zeggen dat de film slecht is omdat het verhaal niet heel veel inhoud vertoont. Of inhoud, dat is niet echt het goede woord in deze, laat ik het de strekking noemen. Die is op bepaalde momenten wat eentonig. het verhaal zelf word echter op een fantastische manier vertelt met als hoogtepunt de bestorming van Normandie. Ik vind dit nog steeds een van de beste filmmomenten in de hele geschiedenis van de film. De scene ademt echt alles uit, en dat is een grote prestatie te noemen. Enig minpunt vond ik de scene in de kerk. Natuurlijk, het past helemaal in het karakter van deze film om wat meer van de gevoelens van de "soldaten" bloot te leggen, maar mijn aandacht verslapte wat bij deze scene. Men probeerde met Upham nog een aparte verhaallijn in de film te zetten, hetgeen best aardig is gelukt.
Het acteerwerk is werkelijk fenomenaal. Ik noem geen personen in kwestie, maar het geheel past gewoon perfect bij elkaar. De vele verschillende karakters van de geallieerden passen zo goed bij elkaar dat menig filmproducent Saving Private Ryan als voorbeeld zou moeten nemen hoe bepaalde personen bij elkaar te zetten, en bovenal, goed met elkaar te laten functioneren. Elke Sergeant, Private en Captain heeft zijn eigen karakter meegekregen, en dat is een zeer sterk punt van deze film. Verder hulde voor de personen die erin geslaagd zijn de vele honderden bijrollen bij elkaar te zoeken en er een geheel van te smeden.
Oorlogfilms zijn (bijna) altijd realistisch, dus na het acteerwerk ook voor het realisme de volle vijf punten van mijn kant. De geallieerden, de gevechtsscenes, de gevolgen die de oorlog met zich meedraagt, het is stuk voor stuk gewoonweg geweldig in beeld gebracht. Er is aan geen enkel detail voorbij gegaan, en daar maakt de film zichzelf alleen maar sterker mee. Verder komt het neerschieten van de Duitsers en geallieerden voor het overgrote deel van de film zeer realistisch over. Nog wel even leuk om te vermelden is de scene waarbij de sniper van de Duitsers in de toren door zijn vizier in zijn oog word geraakt. Bij het programma Mythbusters heeft men dit gesimuleerd of dit daadwerkelijk mogelijk was, waaruit bleek dat men nooit iemand door het vizier zou kunnen raken. Maar daar trek ik geen punt vooraf, mede omdat het er erg vet uit ziet!
Het is werkelijk een grote kunst geweest om de film op het gebied van cinematografie in elkaar te zetten. Niet verwonderlijk dat men hier een Oscar voor heeft gewonnen, volkomen terecht zelfs in mijn ogen. In elke gevechtscene weer is het neergaan en beschieten van de Duitsers en Geallieerden, met op de achtergrond dode en gewonde soldaten door elkaar heenliggend, de scenery en de soldaten die ten strijde trekken geweldig in elkaar gezet. Hier is duidelijk zeer veel tijd aan besteed en het heeft zijn uitwerking geen moment gemist. De special effects van ontplofte ledematen, ingewanden die uit bepaalde personen tevoorschijn komen, de vele explosies, en de kogels die constant om de oren vliegen zijn werkelijk briljant. Nergens doet het nep aan. Ik las in een eerdere reactie dat je duidelijk kon zien dat er een keer een pop is gebruikt die ergens op een tank staat, maar dat is me eerlijk gezegd niet eens opgevallen!
Saving Private Ryan heeft niet het beste verhaal, maar de rest van de film benaderd de absolute perfectie. Men heeft het maximale uit deze film weten te halen, en is er zeer veel aandacht besteed aan het casten van bijrollen, de cinematografie en is er duidelijk oog geweest voor de kleinste details. Ik vind het ineens jammer dat ik nog niet echt veel oorlogfilms heb gezien en dus niet echt vergelijkend materiaal heb, maar als ik de berichten mag geloven is Saving Private Ryan op dit gebied nog niet eens het beste wat er op de markt is verschenen! De film zit heel dicht tegen een waardering van vijf sterren aan, maar daar is het verhaal iets te weinig doortastend voor en had ik de scene in de kerk waarbij ik de aandacht wat verloor liever geknipt gezien. Ondanks dat heb ik een zeer sterke film gezien, die een kandidaat is om in mijn eeuwige top tien stand te houden, voor nu staat hij in ieder geval eventjes op een: een ruime 4.50
Mat_
Dat is toch niet echt waar. Deze film is voor 99% fictie. Het enige waargebeurde is dat er na D-day een Amerikaanse soldaat was die al zijn broers had verloren en naar huis mocht. Al de andere personages zijn dus puur fictie. Spielberg kon met zijn personages dus doen wat hij wou.
Weertenaar
Ik wil je niet afvallen, maar in mijn verslag(je) zeg ik toch ook juist dat hij met het verhaal geen kant op kon. Over zijn vrije keuze van personages heb ik met geen woord gerept. Zeg notabene nog in de tweede alinea letterlijk dat de verschillende personages van de soldaten erg goed bij elkaar gezocht zijn. Toch eventjes beter lezen!
Mat_
Ik zeg dat hij met zijn verhaal juist wel alle kanten op kon. Aangezien er niks echt gebeurd is(de landing zelf natuurlijk buiten beschouwing gelaten), kon hij met zijn personages alles doen wat hij wou. Hij kon zelfs Ryan laten sterven aangezien er toch nooit een James Francis Ryan uit Iowa heeft bestaan die drie broers had verloren Spielberg had dus volgens mij volledig vrij spel.
Dk2008
Naar de film gekeken vanwege vergelijkingen met The Longest Day en de kritiek hierop. Nou vooruit 2,5 vanwege Tom Hanks.
darkjaap
erg mooie oorlogsfilm
hij was op sommige momenten echt hard maar dat liet ook wel zien wat er aan de hand was in die tijd het is echt heel goed nagespeelt en voor het eerst vond ik die tom hanks niet zo irritant
JohnWilliams
Vond Hanks ook uitstekend spelen!
Bramha Bull
Dit is mijn nummer 1 film aller tijden.
Ik ben dan ook een absolute oorlogfilms freak, maar deze film plaatst je in het midden vd gruwelen en de persoonlijke emoties vd hoofdrolspelers. Ongelooflijk goed acteerwerk. Ik ben geen fan van Vin Diesel maar in deze film is hij perfect op zijn plaats.
Tom Hanks is geen actie acteur, maar weet zijn rol als officier gdeweldig neer te zetten, zeer overtuigend!
Het camerawerk en fotografie is super, geluid overdonderend!
Ik hoop dan ook dat Steven Spielburg zich weer eens uit gaat leven in een WO2 film.
Fantastisch.
Pastichio Rocker
Dit is dan ook geen actiefilm.
Leland Palmer
Dit is dan ook geen actiefilm.
Maar we krijgen genoeg actie te zien
Infected_
De man die met zen darmen uit zen lichaam lag blijft tog gwn in je geheugen gegrift
Zeer goeie film ^^
Dk2008
De documentaireserie 'colour of war' is pas realistisch. Dokumentatie in kleur van mensen die er zelf bij waren. Alleen al de doberende bootjes met gewonden erin ... en niet vergeten de losse lichaamsdelen.
Andree
Zeer goede oorlogsfilm, het begin bij de aankomst op het strand is geweldig, maar ook daarna blijft de film boeien tot aan het einde. Alleen vond ik het verhaal van de jongen terughalen voor zijn moeder een beetje nep en ongeloofwaardig vandaar de halve ster minder. Of zou dit echt gebeurd zijn??

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence