• 9.380.615 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.622.088)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

avatar van A. Pete

A. Pete

Een uitstekende film!!! Met de geweldige kunsten van Steven Spielberg....en Tom Hanks als acteur. Kan bijna niemand zeggen dat de film slecht is. Uitstekende scenes, goed gemaakt. En boeiend tot in de laatste minuten!

Met natuurlijk ook alle eer voor de Veteranen!

avatar van Epitaph

Epitaph

Gister nog maar een keer gezien,blyft een topper. Laat mooi de

angst en de twyfel zien van sommige private's.

avatar van Mad

Mad

Ik vond het een geweldige film, het laat goed de elende en de verhalen achter de doden zien..

Verder was het end perfect voor deze film

voor mij zeker een 4,5

avatar van meneertjenilson

meneertjenilson

best goeie film het eerste stuk duurt alleen iets te lang .Wees gegroet

avatar van Phil Leotardo

Phil Leotardo

Vanavond in ieder geval de beginscene weer bekijken, die vind ik nog steeds geweldig en een van de beste oorlogscenes in de filmgeschiedenis

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

meneertjenilson schreef:

best goeie film het eerste stuk duurt alleen iets te lang .Wees gegroet

dat eerste stuk kon me juist niet lang genoeg duren

avatar van Reinbo

Idd, alles na de openingscene duurde veeeeeel te lang.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Laatste keer dat ik hem zag viel me op dat een aantal bijrolacteurs minder goed acteerden dan ik dacht...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Zoals? Ik vind iedereen erg goed hier.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Blijft een verschrikkelijk goede film, met een adembenemend begin en een aantal goed uitgewerkte innerlijke dilemma's en groepsconflicten. Je zit zelf ook de hele tijd te denken, hoe je op een bepaalde situatie gereageerd zou hebben.

Ik heb 'm weer helemaal uit zitten kijken.

Was en blijft 5*

avatar van soboer

soboer

Saving Private Ryan kon mij helaas niet overtuigen zoals Platoon dat deed.

Platoon liet imho goed zien hoe fucked up soldaten zich voelen in een oorlog. SPR probeert met geforceerde sentiment de kijker te winnen. Sommige dialogen zijn zo over de top dat je je afvraagt welke gek er nog intrapt. Zo probeert CApt Miller(Tom Hanks) het moraal omhoog te praten bij zijn mannen. Het was echt een monoloog waarvan ik dacht dat elk moment de amerikaanse vlag omhoog gehesen kon worden.

Jammer er had namelijk echt meer ingezeten. Had S Spielberg het E.T. sentiment maar achterwege gelaten dan had ik SPR kunnen waarderen.

avatar van sju

sju

wat een openingsscene! voor mij echt dé oorlogsfilm! *****

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

Dit vind ik de beste en mooiste oorlogsfilm die ik ooit heb gezien. Er spelen zeer goede acteurs in en het verhaal is gewoon heel goed. De meeste films van Spielberg zijn erg goed en deze past daar ook echt tussen. Het verhaal is erg meeslepend en erg spannend. Veel mensen vinden het begin te lang duren, dat vind ik best meevallen. Een film moet natuurlijk eerst opgebouwd worden en hier is dat op een passende wijze gedaan naar mijn mening. Echt Super! minimaal 4 sterren vind ik hem waard!

avatar van iivan

iivan

dit is 1 van de beste oorlogs films die ik ooit heb gezien!

de 3 uur die de film duurt valt je niet eens op, want het verhaal is zo goed, de acteurs zijn super.

ook nog wel humor..

gewoon een super film.

ikk zat echt te wachten wat er zou gebeuren aan het einde, een aanrader dus !

*****

avatar van savi_7

savi_7

het begin is echt super na een half uur wordt het wel minder vind ik daaro 3,5

avatar van Bartje87

Bartje87

ik heb de film vanmiddag nog een keer gezien, en ik blijf zeggen hoor, het is en blijft een topper, 4,5 * is naar mij mening zeker terecht, en misschien 5* ook wel

qua gevechten de beste oorlogsfilm over de WO2

avatar van Timmy757

Timmy757

iivan schreef:

ook nog wel humor..

Humor ??

Timmy757 schreef:

Humor ??

dat past idd niet echt bij dit onderwerp ..

avatar van Bone*Thugs

Bone*Thugs

Ook deze film is kei goed.....Tom Cruise speelt zijn rol ook erg goed!

Btw wist iemand dat Vin Diesel ook een rolletje derin had?? :S kwam ik later pas achter LOLL

avatar van Stephan

Stephan

Bone*Thugs schreef:

Ook deze film is kei goed.....Tom Cruise speelt zijn rol ook erg goed!

Vin Diesel wel gezien, maar Cruise.... Was dat die andere broer van Damon die op z'n buik tussen de vissen lag?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Bone*Thugs schreef:

Ook deze film is kei goed.....Tom Cruise speelt zijn rol ook erg goed!

Ik wil wel geloven dat je Vin Diesel niet opgemerkt hebt, als je Tom Cruise wel gezien hebt.

avatar van SpaM!

SpaM!

Super film dit, 1tje die nooit verveelt als je hem al voor de zoveelste keer hebt gezien

SpaM! schreef:

Klopt dat heb ik ook , vooral bij het genre oorlog verveelt nooit

Nu ik laatst weer The Deer Hunter zag valt me vooral op dat die oorlogsfilms van de laatste pakweg 15 jaar enorm zwak zijn in het meegeven van enige beleving, zoals bvb. deze film.

Het is wel spectaculairder enzo, mooie, realistische effecten, maar het hele menselijke aspect komt echt voor geen meter over, zoals dat in The Deer Hunter of Apocalypse Now juist geweldig is. Daar heb ik echt telkens rillingen over m'n lijf van de belevenissen van de personages.

Of het ligt aan een te makkelijk script dat geen aandacht heeft voor wat gedetailleerdere personages waar je iets mee kunt of de acteerprestaties zijn gewoon onvoorstelbaar veel minder.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

kos schreef:

Ik kan wel voor een groot deel met je mee gaan maar ik vond deze toch echt wel een uitzondering op die regel, net zoals het meesterlijk The Thin Red Line. Acteerprestatie van Tom Hanks en de beleving van de oorlog aan het front maakte wel degelijke grote indruk op mij.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Madecineman schreef:

net zoals het meesterlijk The Thin Red Line.

Bwaaa...

avatar van Reinbo

kos schreef:

Het sentiment ligt er gewoon veel te dik op. Het moet natuurlijk wel verteerbaar zijn voor het gemiddelde shopping mall publiek.

Ik ben daarom ook niet verbaast dat deze zeer zwakke film zo hoog beoordeeld wordt. Afgezien van de brilliante openings scene is ontstijgt het niet het niveau van de gemiddelde tv serie.

Nou ja, zo ver wil ik niet gaan, maar het is allemaal wel minder.

@ Madecineman: De rol van Tom Hanks is nu juist 1 van de minder goed geacteerde uit de film vind ik.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Reinbo schreef:

Als je hem vergelijkt met een serie als Band of Brothers vind ik het wel best

Ik vind het toch wel knap hoor van Spielberg dat hij een film als SPR heeft gemaakt, ik bedoel hij had het ook leuk bij Indiana Jones en consorten kunnen houden. Het goede van een regisseur als Spielberg vind ik dat hij toch in staat is om over een zwaar onderwerp een film te maken die veel mensen aanspreekt. Daar zitten zowel mensen bij met Apocalypse Now op de eerste plaats in hun persoonlijke top 10 alsook onwetend winkelend publiek. Maar mischien dat door een film als SPR ook dit winkelend publiek eens met een andere blik naar oorlog gaat kijken dan met Rambo III. Overigens vind ik dat het sentiment niet voorop staat in deze film, het gaat veel meer over wat de soldaten ervaren tijdens hun tijd aan het front.

Van Tom Hanks blijf ik echt vinden dat hij een prima rol neer zet als Kapitein die tegen beter weten in zijn team door een hel loost.

O, ja en buiten winkelend publiek en MM'ers waren dacht ik toch ook veel veteranen erg onder de indruk van deze film.