• 9.380.493 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.622.088)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

avatar van D0N4LD

D0N4LD

hele goeie film weinig mee mis soms had ik het gevoel dit is al gedaan en het gevoel van net niet, maar dat was maar soms

4/5

avatar van Livie

Livie

normaal heb ik het niet zo op oorlogsfilms, maar bij deze zit er nog een goed verhaal achter. Voor het verhaal 4 sterren.

avatar van Tim Burton

Tim Burton

goeie film, alleen de beginscene(s) zijn echt ranzig, maar maken wel heel veel indruk!!

avatar van Mr Orange

Mr Orange

Spielberg is helaas nog altijd erg Hollywoods en moet zijn films op een erg brave manier kunnen rechtvaardigen, althans zo lijkt het na het zien van deze film. Jammer, want de eerste 20 minuten zijn erg hoopgevend, en gooien de kijker door de bestorming heen, op een geweldige manier in elkaar gezet. Mij bekroop het gevoel dat ik zelf op ieder moment getroffen kon worden en ik heb nog nooit zo sterk de indruk gehad bij een film dat dit wel heel erg dicht bij de realiteit kon liggen.

Daarna vervalt de film echter in iets wat ik volgens mij al duizend keer gezien heb. Een typisch anti-oorlogsverhaal en ja, oorlog is vreselijk, en nee, dat mag niet meer gebeuren..... zoals me al verteld werd in Platoon, Schindlers List, Apocalypse Now, Das Boot, The Pianist, enz enz....

Een gedurft begin met een plotseling besef van de Hollywood cultuur. Slechts mondjesmaat komt in het verdere verloop deze durf nog terug.

Toch 4 sterren voor ditzelfde begin, ik heb me nog nooit zo dicht bij de oorlog gevoeld.

PS: Het einde is voor mij absoluut verschrikkelijker dan het begin... NIET OM AAN TE ZIEN!

avatar van Deek

Deek

Hele mooie film met een geweldig begin, en als toetje ook nog een geweldig einde.Ik vind het einde eigenlijk net zo goed als het begin. PRACHTIG OM TE ZIEN...... Top film 4,5 ster....

avatar van HeatWave

HeatWave

Helemaal met Tevelenco eens.

Zeer sterke film.

Ook voor mij geld, tot nu toe de beste oorlogsfilm die ik tot nu toe heb gezien.

avatar van Niels_S

Niels_S

pgh schreef:

Ja duh ... Lijkt me logisch. Zelfde plek en tijd.

Alleen was de Longest Day realistischer. In SPR waren het alleen maar Amerikanen die Normandië aanvielen, terwijl er dus werkelijk ook Fransen tussen zaten.

avatar van De GeuS

De GeuS

Mr Orange schreef:

Als er iets anti-oorlog is, dan is het de begin/landingsscene wel....

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Niels_S schreef:

Ja en Engelsen en Schotten en Canadezen en Polen en Australiers en nog veel meer nationaliteiten. Maar dat doet hier niet ter zake aangezien in het verhaal een amerikaanse compangie gevolgd wordt. Bovendien is het historisch wel degelijk correct. De amerikanen vielen namelijk als eerste aan op Omaha beach en daarna op Utah beach. De engelse volgden pas later. Ik had van Dhr. Spielberg trouwens niets anders verwacht dan dat hij dit soort zaken goed zou hebben.

avatar van Reinbo

Madecineman schreef:

Waar is dat in Gods naam op gebaseerd. Als iemand volledig ten onrechte de witte haai heeft gedemoniseerd is het Dhr. Spielberg wel.

Bovendien vind ik SPR helemaal niet zo'n oprechte film, heel subtiel wordt de Amerikaan toch een betere inborst aangemeten dan de Duitser. (Zie mijn eerdere berichten.)

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ja ik vind het ook erg sympathiek dat ze Duitsers laten branden en doodschieten als ze ongewapend zijn . Wat een onzin lees ik toch vaak bij deze film zeg.

avatar van A.S.E.

A.S.E.

BoordAppel schreef:

Vooral als de ongewapende Duitsers eigenlijk Tchechiërs zijn die gedwongen waren om in het Duitse leger te gaan.

avatar van The One Ring

The One Ring

A.S.E. schreef:

Waar heb je dat in godsnaam uit kunnen opmaken. Jij bent blijkbaar een echte mensenkenner. Zelfs mensen die je maar een paar seconde ziet ken je al helemaal.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Reinbo schreef:

Ten eerste vind ik Jaws een film van een heel ander niveau. Jaws is in mijn ogen puur entertainment (waar overigens niks mis mee is hoor). Als mensen dit echter zo serieus gaan nemen dat hierbij de witte haai gedemoniseerd gaat worden dan is dat niet echt het probleem van de regisseur lijkt mij!

Daarbij denk ik dat Spielberg met SPR de kijkers toch wel wat meer wil meegeven dan alleen vermaak. De film vraagt daarom ook om geplaatst te worden in een min of meer juiste historische setting. En ik vind dat Spielberg dat toch vrij nauwkeurig heeft gedaan.

avatar van Kai

Kai

Ben ik met je eens Madecineman!

avatar van A.S.E.

A.S.E.

The One Ring schreef:

imdb

avatar van Nightstalker

Nightstalker

Dit vind ik de beste oorlogsfilm die er is ! Dit is gewoon weer een meesterwerk van Spielberg. Meesterwerk !!!

avatar van E V

E V

De beginscène is echt gruwelijk (De rest van de film is trouwens ook nogal zwaar). Harde film, goed geacteerd.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

zoals Nightstalker al zegt: dit is gewoon de beste oorlogsfilm ooit!

En het eerste half uur vind ik de beste oorlogsscene ooit gemaakt.

Maar niet alleen het begin is goed, de film blijft boeiend tot het einde. Deze moet je gewoon een keer gezien hebben.

5 stars

avatar van laurake

laurake

Heel goede film, meeslepend, brengt de oorlog op kleinere schaal in beeld. Mooi!

avatar van IcU

sterk (Y)

avatar van JoeCabot

JoeCabot

laurake schreef:

brengt de oorlog op kleinere schaal in beeld.

Hmmm, dat vraagt bij mij toch om uitleg...

Persoonlijk ben ik niet aan dit soort oorlogsfilms. Ben meer liefhebber van vietnamfilms (en andere niet-(extreme)-tweedewedeoorlogsfilms), leve full metal jacket!

avatar van Deek

Deek

A.S.E. schreef:

imdb

hahahahaha, nou ben de stil he mennneke

avatar van mikoz

mikoz

beste oorlogsfilm ooit

avatar van Scratt

Scratt

idd de beste oorlogsfilm die ik al gezien heb. Persoonlijk vind ik em veel beter datn The Thin Red line die ik iets té sentimenteel vond en saai. In deze film vind ik de sfeer het beste en het verhaal.

4 sterren*

avatar van Carl

Carl

Ik heb deze film nu al een paar keer gezien en hij blijft boeiend. Het verhaal, de dilemma's, de menselijkheden, en inderdaad de 'oorlog op kleine schaal'..... ik kan geen minpunten ontdekken.

5 sterren.

avatar van BellaVita

BellaVita

een van de best oorlogsfilm ooit. 4,5*

avatar van farhad

farhad

Na het een keer va 99 procent van de films, wil ik ze nooit meer zien, deze film is een uitzondering{ samen met nog 20 films], de plot en einde van de film is gewoon ongeloflijk spanend en adembenemend. Hanks/ Spielberg samenwerking betekent hoog kwaliteit. Burns zet ook heel goed zijn personage neer, jamer dat hij na deze film weing films van betekenis gespeeld heeft. 4.5 sterren waard.

avatar van Bartje87

Bartje87

Dit is een topfilm, met een zeer goede acteur. Tom Hanks speelt deze ro voortreffelijk. een van de beste 2de WO films.