• 11.273 nieuwsartikelen
 • 163.460 films
 • 10.414 series
 • 30.334 seizoenen
 • 617.990 acteurs
 • 193.910 gebruikers
 • 9.025.370 stemmen
Avatar
 
banner banner

Solaris (2002)

Drama / Sciencefiction | 99 minuten
2,87 734 stemmen

Genre: Drama / Sciencefiction

Speelduur: 99 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Steven Soderbergh

Met onder meer: George Clooney, Natascha McElhone en Jeremy Davies

IMDb beoordeling: 6,2 (86.355)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 27 februari 2003

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Solaris

"How far will you go for a second chance?"

Wanneer een psycholoog aankomt op een ruimtestation die een baan maakt om de oceaanplaneet Solaris, ontdekt hij dat de commandant van een expeditie naar de planeet op mysterieuze wijze overleden is. Er doen zich ook enkele andere vreemde gebeurtenissen voor. Zo verschijnen oude kennissen van de crew ter plekke, van wie sommigen al dood zijn.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Masterbrain

Masterbrain

 • 409 berichten
 • 1266 stemmen

De film heeft helemaal geen verhaal en speelt zich af op een saaie ruimte met saaie personages en het is een echte zelfmoord film , pff.. kan het nog slecht.

De slechtse en de saaiste van Clooney , zeer teleurstellend


avatar van K. V.

K. V.

 • 4124 berichten
 • 3604 stemmen

'k Was geboeid om te weten hoe het ging aflopen, maar de film eindigde in een anti-climax.

Dacht dat we veel meer over de planeet Solaris te weten gingen komen, maar niet dus. Eigenlijk een uur en een half en je weet eigenlijk niet veel meer. En ook geen begintitels of zo, vreemde film.

Mijn conclusie, eigenlijk wat teleurstellend.


avatar van Shinobi

Shinobi

 • 4283 berichten
 • 2505 stemmen

Interessante film, heerlijke dromerige sfeer en een mooie score van Cliff Martinez.
Wat ik eruit opmaak is dus dat Solaris blijkbaar de hemel moet zijn en dat Clooney dood is gegaan en in Solaris (de hemel) dus herenigd is met zijn vrouw.


3,0 Sterren.


avatar van Karl van H.

Karl van H.

 • 2808 berichten
 • 2114 stemmen

Film was aardig - ik heb best wel zin om het origineel te zien, maar tot op heden heb ik mijn vriendin maar niet zo ver willen krijgen -, maar de score van Cliff Martinez is wat mij betreft vele malen beter. Wat die man allemaal uit zijn laptop weet te persen, heerlijk.


avatar van arno74

arno74

 • 8700 berichten
 • 3342 stemmen

Light-versie van het origineel in een modern jasje. De film is een stuk korter dan Solyaris (1972), het origineel. De existentiële en filosofische diepgang onbreekt hier toch een beetje, er is wel wat, maar héél oppervlakkig. Ik miste hier ook in ieder geval één sterke scene uit het origineel, waar de vrouw "door een deur loopt."

Clooney acteert hier erg sterk, hij is duidelijk nog niet in de greep van zijn nespressolook. Ook de rest van de cast doet het overigens prima. De spanning wordt op momenten best goed overgebracht.

Het ruimtestation vond ik opvallend goed lijken op het origineel, de planeet zelf vond ik een stuk minder. Het bestaat hier uit wat met CGI gemaakte lichteffecten en meer niet. In het origineel vond ik dat je als het ware ziet dat de planeet een levend wezen is, die oude zwart wit beelden zijn veel mooier en krachtiger dan wat deze film toont, maar Tarkovsky is nu eenmaal een meester in het visuele, al zien we juist in Solyaris daar relatief weinig van, vanwege het verhaal waarschijnlijk die het spelen met camera en natuur minder mogelijk maakt.

Solyaris is een stuk moeilijker te verteren, en veel langer, maar vond ik ondanks die lengte wel boeiender, al kan dat ook komen doordat ik nu het verhaal al kende. Deze film is een aardige Hollywood-remake van een Russische film, voor een breder publiek, waarbij de essentie die Tarkovsky aan het origineel toevoegde wel ontbreekt.

Aardig. 3*


avatar van horizons

horizons

 • 5661 berichten
 • 2335 stemmen

En dan de derde verfilming van het boek gekeken:

Solaris

De Amerikaanse versie die uiteindelijk erg on-amerikaans/on-hollywoods blijkt te zijn. De pacing is erg laag in deze film, ook een kenmerk van de andere natuurlijk. De mensen bleven weg in de bioscoop aangezien ze sci-fi, Clooney en Soderbergh niet kunnen verenigen in een langzame film die iets dieper gaat. lol.

Deze versie wint het uiteraard ruimschoots op gebied van special effects, decors, sets, aankleding, etc. De soundtrack van Cliff Martinez is ook erg sterk.

Op acteergebied doet het personage Chris/Kris Kelvin gespeeld door Clooney soms wat logischer dan in de andere versies, maar het acteren is degelijk, niet slecht maar ook niet opzienbarend. De tijdsduur van deze film is 99 minuten, de van Nirenburg 142 en die van Tarkovsky 165 minuten. En in die 99 minuten wordt hetzelfde verhaal verteld en dan nog vind ik in deze versie de gebruikte flashback scenes te lang duren... Dus die andere films hebben ook wat teveel extra te vertellen zonder toegevoegde waarde.

Alle drie de films maken gebruik van ongeveer dezelfde filosofische insteek. Alleen Tarkovsky vergrabbelt zich naar mijn idee door er veel te veel onzinnig gedoe aan toe te voegen. De versie van Nirenburg raad ik dan meer aan al is het maar vanwege het beste acteerwerk. Maar uiteindelijk is de versie van Soderberg licht favoriet. Met name de compacte speelduur (nee, ik heb niets tegen lange films) om het verhaal te vertellen en de soundtrack geven de extra plus ten opzichte van Nirenburg's versie.


avatar van DragQueen

DragQueen

 • 3188 berichten
 • 3787 stemmen

Ietwat vreemde film, maar was geboeid tot de laatste seconde. Visueel ziet het er goed uit. Het geheel wordt ook ondersteund door een sfeervolle score. Ook het acteerwerk van de cast is naar behoren. George Clooney zet zelfs een uitmuntende acteerprestatie neer, mijn inziens. 3,5 Ster.


avatar van leatherhead

leatherhead

 • 3556 berichten
 • 1813 stemmen

Pathetische bagger. Heb het origineel niet eens gezien, maar op basis hiervan voel ik daar ook geen urgentie bij. Het verhaal kon me aanvankelijk al niet boeien, en dat beterde er pertinent niet op. Op ten duur mondde het uit in vaagheid, hoewel ik, toegegeven, op het gegeven moment ook niet meer echt de moeite deed het geneuzel goed te begrijpen/volgen.

Visueel snap ik niet wat er bijzonder aan moet zijn en Cliff Martinez heeft weleens beter werk verricht. De soundtrack hier was vooral erg generiek en inspiratieloos, evenals de nogal laconieke performance van onze nespresso-profeet. Die uiteindelijk natuurlijk op kleverige wijze herenigd wordt met zijn oogappeltje.. Ik snelde mezelf alvast naar de dichtstbijzijnde emmer.

Wat mij betreft een stevig flatertje van Soderbergh; een regisseur die nogal wisselvallig blijkt te zijn.


avatar van Jediron

Jediron

 • 111 berichten
 • 70 stemmen

Niets uit deze film zal ik me later herinneren. Dat lijkt mij genoeg zeggende. Zonde van het filmmateriaal.


avatar van danuz

danuz

 • 12935 berichten
 • 0 stemmen

Mede dankzij de heerlijke soundtrack van Martinez ging ik vrij snel mee met de dromerige sfeer. En alhoewel Solaris lijkt te leunen op z'n filosofische vraagstuk(ken), ervoer ik hem eerder als drukkend romantisch en emotioneel beladen. De versmeltingen van heden en verleden/herinneringen wordt mooi in beeld gebracht overigens, kudos voor Soderbergh en zijn cinematograaf!


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5607 berichten
 • 2220 stemmen

Geslaagde nieuwe bewerking die de filosofische aspecten niet uit de weg gaat en die ook zonder "space battles and bug-eyed aliens" (James Berardinelli) spannend blijft. Nou ja, spánnend – daarover zijn ook bij déze film de meningen verdeeld, hoewel hij toch ruim een uur korter is dan de versie van Tarkovski. Met het tempo heb ik bij geen van beide versies problemen, maar als ik dan toch ga vergelijken zie ik liever de oudere verfilming, al was het alleen maar vanwege de cast : George Clooney doet het prima maar everyman Donatas Banionas is in mijn optiek geschikter, de naturelle Yuri Yarvet vind ik aanzienlijk beter dan de belachelijk overacterende Jeremy Davies, de kilheid van Anatoli Solonitsyns Sartorius spreekt mij meer aan dan de verbetenheid van Viola Davis' Gordon, en Natascha McElhone is geknipt voor de rol van Rheya maar qua uitstraling geen partij voor Natalya Bondarchuk (Tarkovski : "Natasha of course is the best of the lot. She is one with her role. That is the optimum in cinema."). Zelfs het hi-tech-uiterlijk van deze film (qua "look", kleurenspectrum, interieur van het ruimtestation en FX) haalt het voor mij niet bij het doorleefde Russische ruimtestation en de kolkende planeet, hoe beperkt de effecten uit 1972 ook zijn. Belangrijkste verschil is voor mij echter dat de vervreemdende, dromerige, trage golfstroom van Tarkovski veel effectiever is en veel meer onder mijn huid kruipt dan de benauwende en dreigende beklemming van Soderbergh. Samenvattend is de Solaris uit 2002 een best goede film die echter voor mij in geen enkel opzicht iets toevoegt aan Tarkovski's film, zelfs niet met die flashbacks (en waarom krijgen we te zien hoe Kelvin Rheya vindt wanneer we al zoveel over die zelfmoord hebben gehoord? is dat niet totaal overbodig?).


avatar van Ummmagummma

Ummmagummma

 • 131 berichten
 • 113 stemmen

Het origineel schijnt helemaal gerestaureerd te zijn, die ga ik dus binnenkort in de bioscoop kijken als het kan. Deze versie op DVD ergens uit een één Eurobak gevist geloof ik.

Ik heb niet de referentie van het origineel, dus ik beoordeel deze film gewoon op zijn merites, en al met al is dit gewoon best een lekkere film, gebaseerd op een sterk verhaal, al heeft de romantiek naar mijn smaak wat veel plek gekregen in het geheel, dus leuk om samen met je meisje te kijken. Inclusief best wel happy end. Toch blijven er genoeg existentiële vragen over, die gewoon lekker niet beantwoord worden, daar mag je zelf lekker op kauwen.

Degelijk acteerwerk, wat leuke plottwists, het zit gewoon goed in elkaar, toch mist de balans, de overige bemanningsleden komen al met al te weinig aan bod, het blijft teveel gefocust op meneer Clooney en zijn dame, en dat irriteert op een gegeven moment, zeker wanneer er een suikerzoet happy end wordt geserveerd.

Een zeventje, met de wetenschap dat het zoveel meer had kunnen zijn met een evenwichtiger script.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 9034 berichten
 • 4176 stemmen

Vreselijke film. Vaag, somber, psychologisch, verwarrend. Echt niks voor mij; elke tien minuten leek wel een uur te duren. Sowieso geen film die voor iedereen is weggelegd. En als dit een light versie is van de Russische film, dan sla ik die meteen maar over.


avatar van wihu61

wihu61

 • 843 berichten
 • 398 stemmen

Hm... nee.

hier stond de liefdesrelatie met die oninteressante "geheimzinnig glimlachende" etalagepop centraal. Dan prefereer ik de sfeervollere en diepere versie van Tarkovsky met de véél mooiere Natalya Bondarchuk en het schitterende einde.


avatar van Mikemans

Mikemans

 • 244 berichten
 • 911 stemmen

Goede cast, diep verhaal (verwacht geen actie), mooie settings en een snijdende sfeer. Love it.


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 346 berichten
 • 293 stemmen

Tja, dit is denk ik zo'n 'you love it or you hate it' film. Wel, I hate it, dat is duidelijk. Het concept is interessant (hoewel de credits hiervoor uiteraard naar het origineel gaan). Verder vind ik het lastig om er positieve noten bij te plaatsen. De film was erg traag. Ik vond het acteerwerk van Clooney niet overtuigend. Niet slecht, maar het trok me niet in de film. En juist bij een trage film met weinig dialoog is dat een voorwaarde om van de film te kunnen genieten. Ook de vrouwelijke tegenspeelster kon me onvoldoende boeien. Te één-dimensionaal, geen ontwikkeling, altijd diezelfde 'kijk mij mooi zijn glimlach'. Het probleem was dat de film eigenlijk langer zou moeten duren. Nu wordt eigenlijk een soort executive summary gegeven: je gaat met grote sprongen door het verhaal en ik zou in het bonusmateriaal zo'n 45 minuten aan deleted scenes verwachten. Er wordt vrijwel niets gedeeld over het leven aan boord van het schip, wat solaris is, vreemde gebeurtenissen worden vrij snel als 'normaal' beschouwd. Er zijn nauwelijks normale taferelen in beeld gebracht, een normale dialoog. Er zit ook niet echt spanning in. Er wordt veel niet gezegd dat je er zelf bij kunt bedenken. Het is een donkere, sombere film. Er wordt op een wat gekunstelde manier een mysterieuze sfeer toegevoegd die niet echt gelukt is. Deze film was uit 2002. Ik zou zeggen: is 2022 niet een mooi moment voor een 2e, meer geslaagde remake? Ik kan er echt niet meer dan één ster uit persen. Tegenvallend.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8548 berichten
 • 4793 stemmen

Een film gebaseerd op de klassieker van Tarkovsky. Een film ook met een traag tempo waarin niet zo heel veel gebeurd. Geen spetterende actie of wat dan ook ondanks George Clooney. Prima rol wel van Clooney.

Prima sfeersetting en visueel ook best in orde. Een film die draait rond mysterie en meer vragen oproept, dan dat hij beantwoordt.

Geen film weggelegd voor iedereen, maar toch iets toegankelijker en minder filosofisch dan de versie van

Tarkovsky. Duurt ook een pak minder, dus dat scheelt wel. Zeker geen verkeerde film, maar gaf ook geen verpletterende indruk.

Het liefdesverhaal mocht gerust achterwege gelaten zijn, maar kon ik wel hebben. Film die weinig fout doet, maar ook in niets echt uitblinkt. Iets te gemiddeld om omver geblazen te zijn geweest.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4038 berichten
 • 2737 stemmen

Uitstekend.

De score hier verbaast mij. Alleen al audiovisueel levert Steven Soderbergh met Solaris een pareltje af. De film ziet er fantastisch uit, elk shot is er wel iets moois te zien. Soderbergh combineert gestileerde beelden met blauwe filters en contrasterende kleuren. Zo is de film koel noch warm en immer mysterieus. De soundtrack is ook de moeite waard.

Inhoudelijk zal het vast en zeker niet ieders meug zijn, maar ik kon er wel van genieten. George Clooney zet een prima rol neer en zo'n Jeremy Davies in een bijrol is eveneens schitterend. Het mysterie blijft er de ganse speelduur lang inzitten en hoewel het aan het einde allemaal duidelijk is, was het voor mij ook wachten tot dat einde. Gissen hoe het zou aflopen was, in mijn geval, verloren moeite geweest.

4