• 9.373.905 stemmen

Geregisseerd door: Steven Soderbergh

Met onder meer: George Clooney, Natascha McElhone en Jeremy Davies

Releasedatum: 27 februari 2003

Plot Solaris

"How far will you go for a second chance?"

Wanneer een psycholoog aankomt op een ruimtestation die een baan maakt om de oceaanplaneet Solaris, ontdekt hij dat de commandant van een expeditie naar de planeet op mysterieuze wijze overleden is. Er doen zich ook enkele andere vreemde gebeurtenissen voor. Zo verschijnen oude kennissen van de crew ter plekke, van wie sommigen al dood zijn.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Veel onnodig geschud met de camera bij zo'n film die veel beter tot zijn recht komt, wanneer alles rustig is. Het origineel van Tarkovsky is natuurlijk vele malen beter en beklemmender. De speelduur van Solyaris is t.o.v. Solaris zowat twee keer zo lang, maar het is gelukkig niet zo slaapverwekkend als dit.

Zandkuiken

Net als zovelen hier begin ik met op te biechten dat ik de versie van Tarkovsky nog niet heb gezien en een vergelijking met "het origineel" is dus voorlopig niet mogelijk voor mij.

Daardoor kon ik Soderberghs uitvoering uiteraard wel onbevangen ingaan, en 'k vind het zeker fascinerende cinema. Visueel zeer stijlvol (met als hoogtepunt de warme scènes op aarde tussen Clooney en McElhone) en een sfeervolle score. Mede hierdoor wordt een onheilspellende sfeer geschept die voor een bevreemdend gevoel zorgt.

Clooney is sowieso een groot acteur, maar 'k zou hem liever wat vaker in dit soort rollen zien dan als de sympathieke womanizer (één wenkbrauw lichtjes naar omhoog) die hij al te vaak speelt. Zeer indrukwekkend, en ook Jeremy Davies (iemand waarvan je nooit echt goed weet wat je er mee aan moet) doet het hier leuk: zorgt ervoor dat het geheel niet al té zwaar op de hand wordt. Ongeveer elke zin begint bij hem met "yeeeeeeeeeeah..."

Fraaie audiovisuele trip, maar in mijn ogen geen onversneden meesterwerk.

avatar van ®Tc

®Tc

Waar ik bang voor was kwam uit: Geen toevoeging of verbetering op de originele Solaris. Maar opzich wel een degelijke film.

Soderbergh weet een leuke duistere sfeer te creëren maar alle mooie dingen uit die van Tarkovsky zijn ingeruild voor het verhaal. Geen scène meer in Tokyo, geen prachtige eindshot, een totaal andere Solaris.

Het grootste minpunt aan deze film is echter het acteren. Clooney, McElhone en Davis waren slecht. Jeremy Davies was gewoon irritant, lang geleden dat ik nog zo iemand slecht zag acteren.

***

avatar van Elvenraad

Elvenraad

Solaris is een intelligente film. Zeker voor Amerikaanse begrippen. Vandaar ook dat het publiek massaal wegbleef en de lage waardering op Moviemeter. Nadenken is een vies begrip geworden.

avatar van Aapje81

Aapje81

Ik blijf bij mijn hoge beoordeling. Maar wil alleen toch als kritiekpunt geven dat ik Jeremy Davies een waardeloze acteur vind.

avatar van zoldar

zoldar

fijn om te zien dat er nog SF films zijn de meer vragen stellen dan ze beantwoorden.

mooie sfeer, muziek en timing.

Norma

Phoe....dat viel niet mee, deze Solaris. Hier kon ik werkelijk helemaal niets mee. Al was het alleen maar al omdat de hele romance tussen Clooney en McElhone me totaal niet ontroerde of wat dan ook. En op een gegeven moment wilde ik met liefde die irritante grijns van haar gezicht meppen, brrr.

Ik ben doorgaans echt niet vies van een film met een zekere gelaagdheid, maar het lukte me hier totaal niet om me mee te laten voeren door het verhaal en de sfeer waardoor de lust me op een gegeven moment ook wel verging om nog iets van de psychologische diepgang te kunnen of willen begrijpen.

Claimen dat het een slechte film zou zijn gaat me te ver, maar enig kijkplezier heb ik hier na het eerste kwartier niet meer aan beleefd helaas.

Norma schreef:

Norma, Norma, verlies die rede toch niet uit het oog zou ik zeggen! Wat dienen Clooney toch niet doet met vrouwen he.

Zandkuiken schreef:

Betrapt

Maar nee, het was geen jaloezie, ik vond haar echt ontzettend raar en onecht grijnzen de hele tijd.

avatar van Elvenraad

Elvenraad

Norma schreef:

Misschien de volgende keer maar weer gewoon een Bridget Jones filmpje huren.

Elvenraad schreef:

Misschien de volgende keer maar weer gewoon een Bridget Jones filmpje huren.

Misschien de volgende keer even nadenken of zo'n denigrerende opmerking echt wel gepast is?

En in het kader van irritante lachjes is het wel opmerkelijk dat je uitgerekend een film met Zellweger aanbeveelt..

avatar van 88Fabian

88Fabian

Vage film is dit,niks aan gewoon.

avatar van hutchence

hutchence

Deze film is een trip, van muziek, emoties, beelden. Geweldig.

En het einde mysterieus.

(stiekem meer van genoten dan van space odyssey)

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Wat een verschrikkelijke, saaie film, echt niet mijn genre. Ik heb hem helemaal uitgezeten maar met veel moeite.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Echt geboeid zitten kijken naar deze remake.

Het is een film waarbij je flink moet nadenken over het verhaal en de mysterieuze gebeurtenissen/verschijningen.

De romance tussen Clooney en McElhone met alle flashbacks is ook heel goed gedaan.

Het verhaal van Solyaris/Solaris doet me ook veel meer dan Space Odysee.

In ons gezin gezin geldt deze film als de saaiste aller tijden. En ja, we hebben ons best gedaan om de schoonheid in de film te ontdekken. We zijn ook niet dom, allemaal goed opgeleid.Uiteindelijk hebben we ons rot gelachen hoe ongelofelijk slecht een film kan zijn. En dan die speelduur..... VRESELIJK

Outsider_no1 schreef:

En dan die speelduur..... VRESELIJK

99 minuten... Bijna onménselijk lang

avatar van Apollinisch

Apollinisch

165 minuten. Verkeerde versie?

Oei, je hebt gelijk. Sorry ik haal meteen mijn waardering weg. Ik hoop dat de 2002 versie minder taai is.

avatar van Picker

Picker

Gemiste kans...

Ik heb het origineel nooit gezien dus daar kan ik niets over zeggen.

Het begin vond ik prima en nadat Clooney aankomt op het schip dacht ik even dat dit wel eens een spannende science-fiction thriller kon gaan worden!

Helaas, het zakt weg en wat er overblijft is niet pakkende drama/romantiek wat tegen het einde toch echt simpelweg vervelend begint te worden.

Jammer, 1.5 *

avatar van Rmie

Rmie

Picker schreef:

Gemiste kans...

Ik heb het origineel nooit gezien dus daar kan ik niets over zeggen.

Jammer, 1.5 *

Er is geen origineel, daar dit geen remake is.

Er is wel een andere film met dezelfde titel.

Beide films zijn wel op hetzelfde boek gebaseerd: S0laris geschreven door Lem

Solaris (roman) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

volges de wiki zijn er zelfs drie gemaakt

avatar van sofripa

sofripa

zoldar schreef:

mooie sfeer, muziek en timing.

Dat er inderdaad meer vragen zijn dan antwoorden, is precies het aardige wat deze film overeind houd. Wel een beetje traag in mijn ogen. 3 sterren

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

hoe halen ze het in hun hoofd. (toch ben ik stiekem wel benieuwd)

avatar van gauke

gauke

Intelligent, interessant, intellectueel, roerend, bedachtzaam en uitdagend verhaal dat in de toekomst speelt, over de aard van het leven, eenzaamheid, schuldenlast, vertrouwen, het lot, liefde, de betekenis van herinneringen en God. De film deed mij aan 2001: A Space Odessey denken. De dialogen zijn eigenzinnig (beeldspraak) en zijn voor mij niet altijd even duidelijk. Ik denk daarom niet dat ik de film helemaal begrepen heb.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Je weet dat deze film een remake is van Solyaris (1972), gauke?

avatar van McSavah

McSavah

LimeLou schreef:

Je weet dat deze film een remake is van Solyaris (1972), gauke?

Geen remake, want gebaseerd op hetzelfde boek. Is hier ook al een paar keer gezegd, zie enkele posts hierboven/onder

avatar van gauke

gauke

McSavah schreef:

Het was me wel bekend en ik heb de discussie gelezen voordat ik de film ben gaan zien. Bedoeld wordt de 167 minuten durende Russische productie van Andrey Tarkovskiy (Waarschijnlijk is de laatste nog moeilijker?).

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

McSavah schreef:

Ah, wist ik niet, bedankt

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1951 berichten

Wat een vreselijke film. Ik lees hierboven bij verschillende mensen die hem wel goed vinden, dat je bij deze film moet nadenken en dat veel mensen daar vies van zijn. Totaal niet mee eens. Ik kijk af en toe graag intellectuele films, maar deze film vind ik dus bijzonder simpel en slecht. Waarom? Ik vind dat de film heel vaag blijft. Wie is wie, wat gebeurt er werkelijk? Vreselijk. Ik heb met heel veel moeite de film uitgekeken. Nooit meer zal ik deze film kijken.