• 9.373.557 stemmen

Geregisseerd door: Steven Soderbergh

Met onder meer: George Clooney, Natascha McElhone en Jeremy Davies

Releasedatum: 27 februari 2003

Plot Solaris

"How far will you go for a second chance?"

Wanneer een psycholoog aankomt op een ruimtestation die een baan maakt om de oceaanplaneet Solaris, ontdekt hij dat de commandant van een expeditie naar de planeet op mysterieuze wijze overleden is. Er doen zich ook enkele andere vreemde gebeurtenissen voor. Zo verschijnen oude kennissen van de crew ter plekke, van wie sommigen al dood zijn.

avatar van Pitbull

Pitbull

Inderdaad een zeer interessant stuk in de Varagids, kan iedere liefhebber aanraden om het te lezen.

Even een korte samenvatting van het laatste stuk.

5 verschillende interpretaties van de film komen aan bod en Soderbergh geeft aan dat Solaris juist de ultieme publieksfilm is, waarin je kunt zien wat je wilt. Het is een experiment voor de geest, maar in Amerika is de film niet geslaagd. 'Mijn advies: ga in de zaal zitten en laat het verhaal over je heen komen. Enjoy the ride!'

Een zeer positief stuk over de film die hier denk ik wel gewaardeerd zal worden (Lynch, Donnie Darko, Fight Club).

avatar van renske

renske

Er staat ook een interessant stuk in De Groene van deze week. Als je het wil lezen: koop 'm of wacht af tot ie op de website verschijnt van De Groene. Dat gebeurt over het algemeen de week na verschijning. Nadeel is dat niet elk stuk opvraagbaar is (behalve als je een webabonnement hebt) en je weet niet van tevoren welke stukken opvraagbaar zijn.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Hoe is het acteerspel van Clooney eigenlijk in deze film?

bovengemiddeld

avatar van Padd0

Padd0

Helaas helaas waarom moest ik het geniale origineel nu gezien hebben voor ik deze film ging kijken. Deze film vond ik vergeleken met het origineel kil, emotieloos en afstandelijk.
Op zich geen slechte poging van soderbergh, leuk ook dat hij de film niet letterlijk kopiert (zoals "the Ring"). Sommige toevoegingen vond ik eigenlijk overbodig zoals Het feit dat snow toch eigenlijk niet de echte snow is. Het voegt niks toe aan het verhaal.
Volgens mij is het tegenwoordig ook een trend om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen, alsof wij als kijkers te dom zijn om iets te snappen door middel van subtiele hints.
Waar je in het origineel slechts enkele hints krijgt dat het zijn vrouw is (tot dat hij het zelf zegt) krijg je hier het hele verhaal over hoe ze elkaar ontmoet hebben, de eerste ruzie, het bruiloft enz. enz.
Al met al toch geen onaardige film. Als ik het origineel niet had gezien had ik waarschijnlijk 3,5* gegeven maar nu kan ik niet meer geven dan 3*.

avatar van titan

titan

Ik had het idee dat ik bij deze film naar een extra lange aflevering van the twilight zone zat te kijken. Het verhaal is wat traag, maar het multi-interpretabele verhaal weet voldoende te boeien en te intrigeren. 3,5*

avatar van Redlop

Redlop

Niet alleen Clooney moest zijn uiterste best doen om wakker te blijven.

De sfeerbeelden op aarde vond ik wel geweldig mooi. Zo mooi dat er wat mij betreft een compleet andere film van gemaakt had moeten worden en geen science-fiction.

Verder heb ik me bijzonder geërgerd aan het overacteren van dat figuur dat 'Snow" speelt.

avatar van moviestar15

moviestar15

deze film is riskant voor clooney maar hopelijk maakt hij er iets van bij het publiek

avatar van Goodfella

Goodfella

Uitstekende remake!

Soderbergh heeft echt zijn best gedaan om z'n eigen versie van Solaris in elkaar te knutselen en is daar zeer aardig in geslaagd. Zeer boeiend filmpje, waar je nog wel even over na kan praten...

Het origineel vind ik toch net wat beter. Het verhaal is gewoon wat rijker door de diepere dialogen en iets minder afgeronde kantjes.

Ander minpuntje van deze film is dat ik 'm wel een beetje héél erg ultra-interpretabel vind. De kijker moet het bijna helemaal zelf uitzoeken. Da's natuurlijk wel leuk en het is alleen maar te prijzen dat een film als dit tegenwoordig nog gemaakt kan worden, maar toch bleef ik een beetje met een onvoldaan gevoel achter...

avatar van tovenaar

tovenaar

Het lijkt een beetje krom wat ik nu gedaan heb, de remake een 3,5 geven en het origineel ook. Feit is wel dat deze cijfers beide heel anders tot stand komen. Bij de originele Solyaris had ik hoge verwachtigen, die deels werden waargemaakt. Ik vond het origineel wel een tikkie beter, maar net geen 4. Dit omdat ik als ik eerlijk ben, echt te vaak mezelf erop betrapte dat ik ietwat ongeinteresseerd zat te kijken. Bij de remake stelt mijn 3,5 half net iets anders voor, namelijk dat ie niet zo tegen de 4 aan hikt als het origineel . Van de remake had ik dan ook veel lagere verwachtigen en deze film wist me eigenlijk toch nog wel te verassen door een andere kijk op het origineel. Ik vind dit zeker geen overbodige remake in het rijtje 'The Ring' en vrienden. Door die aangename verassing komt ie daarom op een 3,5 uit.

Van mij hadden die ellenlange flashbacks naar 'vroeger' wel wat minder gemogen, dat had ik op een gegeven moment wel gezien. Ook opvallend: de rit van Clooney naar Solaris... kan rechtstreeks uit 2001: A Space Odyssey geplukt zijn (met zijn helm en de rode lampjes)

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Ja, met dank aan het feit dat Hollywood alleen nog maar kijkt naar het Amerikaanse massapubliek. En dat wil alleen maar vermaakt worden zonder enige inspanning van de hersenen.

De hele marketing-rel omtrent Solaris zegt daarbij al genoeg.

De Europese markt wordt nauwelijks serieus genomen. De enkele keer dat het wel gebeurt, levert dat ook steevast een betere film op.

avatar van Bandit

Bandit

Nee, sorry deze film was niets voor mij.

Clooney speelt beter dan ooit.

avatar van Phoenix

Phoenix

Juist... Nu ik hem gezien heb, kan iemand me vertellen waar deze film nou eigenlijk over gaat en hoe hij te interpreteren is? Ik heb het origineel niet gezien maar dit is na Mulholland Drive eigenlijk wel de grootste mindfuck die ik gezien heb... De film heeft me eigenlijk alleen geboeid omdat ik aanwijzingen wilde vinden die konden verklaren wat er in godesnaam aan de hand was.

Clooney acteerde wel goed, ookal weet ik niet precies wat of wie, wanneer en waarom hij was :S. Voor de rest was de muziek mooi en de mysterieuze sfeer was goed aanwezig. 3*.

Hobbes

mijn interpretatie (die best wel es fout kan zijn) is deze:

simpel gezegd: de planeet waar solaris om heen draait is de hemel. Clooney's grootste wens is zijn vrouw weerzien die zelfmoord had gepleegd. Hoe dichter hij bij de planeet kwam hoe meer en meer die vrouw een rol ging spelen en zijn gedachten in beslag nam.

maar da's wat ik er van vind

avatar van Phoenix

Phoenix

Hoe kom je erop... Ik zou dat er echt niet uit op kunnen maken als het me niet verteld was. Leuke theorie, maar heette die planeet niet Solaris?

ja, ik haal er hetzelfe uit als Hobbes met uitzondering van de hemel. Dat zou wel een beetje suffig zijn, ik had iets mystiekers in gedachten

Phoenix schreef:

maar heette die planeet niet Solaris?

dat wist ik niet meer een van de twee heet iig solaris

avatar van tovenaar

tovenaar

Ik kwam ook tot hetzelfde als Hobbes, maar ook uitgezonderd dat van de hemel. Ik had trouwens hiervoor het origineel gezien

avatar van Jordy

Jordy

ik moest ook aan de hemel denken

Hobbes

was mijn idee nog niet eens zo gek blijkbaar

avatar van Stephan

Stephan

Ik moet mij blijkbaar gelukkig prijzen het boek en de eerste interpretatie van Tarkovski niet gelezen of gezien te hebben. Hiermee kan ik namelijk de film van Soderbergh objectief beoordelen als 'zijn' interpretatie en als film 'an sich'.

Die vond ik dus heel bijzonder. Het begin deed me inderdaad ook aan 2001 denken. Maar het voelde niet als een rip-off. Het had dezelfde sfeer en sterker nog... de muziek-keuze in Solaris vind ik persoonlijk een stuk prettiger dan die André-Rieu-Strauss van Koeblik (just kidding). Mijn God wat en score.

De flashback momenten vond ik juist erg sterk. Wat een verschil met bijvoorbeeld "a thin red line", waar die flashbacks het verhaal alleen maar ophouden. Hier sloten ze naadloos aan op het heden en de ontwikkeling ervan.

Mooie keuzes om hele scènes over één personage te snijden. Spel was erg goed, vooral van Davis (niet Davies maar de actrice die Gordon speelt). Clooney speelde boven gemiddeld dus goed. Net als McElhone en Davies.

Mij blijft deze film wel bij en spoort me aan om die van Mr. T. te gaan kijken.

avatar van FisherKing

FisherKing

Stephan schreef:

Mij blijft deze film wel bij en spoort me aan om die van Mr. T. te gaan kijken.

Dat is toch niet die Amerikaanse HipHopper he ?

avatar van Quentin

Quentin

FisherKing schreef:

Dat is toch niet die Amerikaanse HipHopper he ?
Nee Mr. T is BA uit the A-team

avatar van LZA

LZA

I ain't gettin' in no spaceship..Fool!!!

avatar van jedymaster

jedymaster

goede film want: de hemel wordt ontdekt op een originele manier

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

deze film was niet aan mij besteed.

avatar van flicks

flicks

hmmm ik vond hem erg saai, heb hem op 2/3 van de film stop gezet, het was te erg...ook die dialogen gaan zo traag...beetje praten een beetje naar buiten kijken. Niks voor mij daarom krijgt deze film 1.5 ster. kan er niet meer van maken...

avatar van wackyboy

wackyboy

Mooie trage poetische film, die je ook nog eens aan het denken doet zetten. Had het orgineel ook nog nooit gezien, dus hoefde hem gelukkig ook niet te vergelijken met een misschien betere orginele versie. Ben daar wel naar benieuwd geraakt trouwens.

Verder een goede rol van Clooney, waarin hij zich eens van een andere kant laat zien en waarmee hij bewijst dat hij niet alleen maar goed de rol van charmeur kan spelen.

Niet een film voor iedereen denk ik en dat bewijzen de berichten hier maar weer eens.

avatar van DeMoN

DeMoN

Ik vondt het egt een waardeloze film...:o veel te lang dradig zekers niet mijn keuze!