Genre: Fantasy / Drama
Releasedatum: 9 maart 2000
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot The Green Mile
"Paul Edgecomb didn't believe in miracles. Until the day he met one."
Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...
- Trailer (YouTube)
- The Green Mile (BoekMeter)
- The Green Mile (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Percy Wetmore
'Wild Bill' Wharton
Dean Stanton
desteven007
Er bestaat nog een film met een zwarte die voor een lange tijd in de gevangenis moet en ook onschuldig is maar ik weet niet hoe die film noemt deze is het niet.
50shooter50
Ik vond het een zeer leuke en interresante film om te zien. De manier hoe ze de gevangenen uitmoorden is echt gevaarlijk.
een 4.5 van mij voor deze film
Weertenaar
Een bizarre en tegelijkertijd schitterende film: 4.50
Ik heb nog zoveel toptitels liggen dat ik nauwelijks weet waar ik moet beginnen, dus heb ik er maar eentje geprikt uit een stuk of 20. Dat bleek dus The Green Mile te worden. Een zeer interressante film die weliswaar erg lang duurt, maar vrijwel van begin tot eind weet te boeien. Een film ook die op Moviemeter op de vijfde plaats staat in de top250 en bij imdb slechts terug te vinden is op de 122ste plaats, op het moment van schrijven. Overigens heb ik niet zo veel met de 'wonderen' die in deze film verricht worden door John omdat ze buiten alle realiteit stappen, maar voor een film als The Green Mile maak ik graag een uitzondering, net zoals ik dat voor bijvoorbeeld de Lord Of The Rings Trilogy doe (die ik overigens ook nog moet herzien om tot een goede beoordeling te komen).
Het is lang geleden dat ik voor het verhaal de volle vijf punten heb uitgedeeld. Maar dat lijkt me voor de Green Mile toch wel op zijn plaats. Het verhaal van Stephen King is door Frank Darabont voortreffelijk verfilmd en ronduit fantastisch over een bijna drie uur durend epos uitgesmeerd. Het blijft lange tijd onduidelijk wat nou precies de gedachte achter deze film is, maar naargelang de problemen bij Paul Edgecomb zich ontwikkelen en John hem ineens 'geneest' word alles heel snel duidelijk. De prent word op dat moment nog interressanter dan hij al was, en krijgen we ineens veel meer te zien van het personage van John, waar ik tot op dat moment zelfs een beetje teleurgesteld over was. Juist omdat zijn personage de eerste anderhalf uur nogal naar de achtergrond werd gedrukt. Maar dat is juist express zo gedaan door Darabont blijkt achteraf, en komt op de manier waarop hij dat gedaan heeft het geheel juist nog een stukje krachtiger over. Verder zijn alle subverhaaltjes ook stuk voor stuk erg boeiend, en blijken ze ook nog eens meer met elkaar gemeen te hebben dan we zouden denken aan het begin van de film.
Ik vind het dodelijk jammer dat ik voor het acteren niet de volle mep van vijf punten kan uitdelen. Laat ik vooropstellen dat dat zeker niet de schuld is van een bepaald persoon, maar de rol van vooral Tom Hanks vond ik op sommige momenten vrij 'oppervlakkig'. Datzelfde geld min of meer voor zijn compaan Brutus, gespeeld door David Morse. Ze halen net niet het niveau dat hoort bij een waardering van vijf volle punten op dit onderdeel. Het zijn de bijrollen die voornamelijk de aandacht op zich vestigen. Natuurlijk is het Michael Clarke Duncan die een glansrol vervult, evenals zijn medegevangenen in de vorm van Sam Rockwell en Michael Jeter. Overigens moet er ongelofelijk veel tijd zijn gaan zitten in het goed positioneren van Duncan als reus in elke scene weer, want in het echt steekt hij nauwelijks een paar centimeter boven Hanks uit zo blijkt als ik wat naspeur op Google! Verder maken een groot aantal fantastische dialogen tot wat deze film geworden is.
Dan het realisme. De film word hierop geprezen of gekraakt, maar persoonlijk ben ik van mening dat je dit in de geest van de film moet zien en dus geprezen dient te worden. Waar ik in bepaalde films, voornamelijk actiefilms, zware kritieken kan hebben op totaal onrealistische of ongeloofwaardige actiemomenten, pretendeert deze film allerminst om geloofwaardig te zijn (toegegeven: sommige actiefilms ook niet), waardoor het toch net even in een ander daglicht bezien moet worden. Bovendien is de film gemaakt en bedoelt als fantasy. Overigens hebben we het maar over drie momenten van pakweg tien minuten aan filmmateriaal dat John zijn bovennatuurlijke krachten blootlegt, en dit bovendien een groot deel van de film niet eens beheerst. Het is ongelofelijk krachtig in het verhaal verwerkt, en word ineens ook duidelijk waarom de 'reus' met de twee kleine meisjes in zijn armen is aangetroffen en hij onterecht word veroordeeld. Toch heb ik wel een grote aanmerking. Zo speelt de film zich af in 1935 en de rassenscheiding tussen blanken en zwarten speelde in die tijd in de VS een enorme rol. Het klopt dan ook niet dat de gevangenisbewaarders ongelofelijk 'mild' met John omgaan, als hij uberhaupt al gezamenlijk met blanken in een gevangenis terecht zou komen. Hij zou juist tegen de schandpaal zijn gezet en zeer waarschijnlijk al zijn neergeschoten door de boeren die hem aantreffen met de twee dochtertjes van de boer, omdat een blanke in die tijd daar een soort van 'recht' toe had, hoe verschrikkelijk het ook is.
De cinematografie is dik in orde, zonder rare fratsen. De gevoelige momenten worden geweldig vastgelegd, maar over het algemeen doet het camerawerk nogal 'gewoontjes' aan. Echter past het wel enorm goed bij de stijl van deze film. Wat de special effects betreft ben ik gematigd positief. Zo zijn de special effects van het 'braaksel' van wonderjohn vrij magertjes. De scenes met de muis die dood word getrapt zijn juist wel weer goed gelukt. Verder word er erg veel gebruik gemaakt van lichteffecten wat toch ook wel erg goed is gelukt. De gevoerde regie van Frank Darabont is ronduit geweldig, en heeft hij de juiste personen op de juiste plek op het juiste moment neergezet om zijn succes van The Shawshank Redemption te evenaren. Alle middelen waren aanwezig voor een topper, maar als regisseur moet je die nog maar wel samen zien te voegen tot een waardig geheel, en de regisseurs die dat kunnen zijn vrij dun gezaait.
Voor de groene mijl zijn vele woorden te verzinnen die de film samenvatten of kenmerken, waar de woorden bizar en schitterend die ik in mijn openingszin gebruikte ook zeker toebehoren. Het verhaal van Stephen King is op een fantastische wijze verfilmd en is The Green Mile zijn plekje op de vijfde plaats in de top250 naar mijn inziens ook zeker wel waard aangezien The Green Mile ook mijn persoonlijke top tien zal binnenstormen. Er word over het algemeen heerlijk geacteerd, is het realisme in de geest van de film van een bovengemiddeld niveau, zit het verhaal ongelofelijk sterk en symbolisch in elkaar en is de cinematografie van een uitermate degelijke kwaliteit, maar wel 'extreem goed' degelijk in de geest van de film, als je begrijpt wat ik bedoel. Frank Darabont heeft bewezen dat hij na The Shawshank Redemption zeker niet tot een eendagsvlieg is verworden en begeeft hij zich met de vorig jaar uitgekomen film The Mist zelfs op het horror vlak, een film waar ik nu ook erg benieuwd naar ben geworden. The Green Mile is gewoonweg een fantastische film die je nog dagenlang (zo niet maanden of zelfs jaren) bij zal blijven: 4.50 (4.50).
kimberlyVD
M'n beste,
Naar mijnens insziens mag een ieder hier op persoonlijken gronde bepalen welken manier van taal gebruiken hij hier bezigt.
Hoogachtend, Dries van Agt
volledig met je eens, Dries. Ik begrijp trouwens heel goed wat ik_ben_gilles bedoelt... zo'n 'rare' woorden gebruikt hij toch niet?...
Joän
Had de film een paar jaar geleden gezien.
Ik vond The Green Mile zo goed, 3 keer gezien,
1 keer op dvd en 2 keer op tv en het bleef spannend.
Acteerwerk van iedereen was ijzersterk .
Tom Hanks zoals gewoon weer sterk aanwezig.
Film bleef spannend van begin tot het eind.
Heb 4 * gegeven.
gijs (-.-)
ArjanW
Je bedoelt denk ik de film Life?
desteven007
Je bedoelt denk ik de film Life?
Nee, Eddie Murphy, Martin Lawrence kwamen er niet in voor, het was 1 redelijk grote zwarte (onschuldig in de gevangenis) en 1 blanke jongen die hem ook regelmatig bezocht, de zwarte leesde ook redelijk veel boeken, na de gevangenis wouw hij iets doen tegen mensen die onschuldig in de gevangenis hebben gezeten, lang geleden dat ik die film heb gezien. Weet dus ook de naam niet meer.
combi
- 20609 berichten
desteven007
Ja zouw kunnen, maar ik weet niet zeker of het Denzel Washington was.
YustMe
Mooie film,
echt een aanrader!
Een film met onderscheid tussen goed en kwaad.
ondanks veel ernst zit er genoeg humor in de film!
Schitterende film. Schitterend verhaal en zeer boeiend en ook soms ontroerend. De film duurt ruim 3 uur maar verveeld geen minuut. Het einde was zeer mooi.
Materny
De uiteindelijke excecutie, was de eerste keer sinds ik Titanic in de bios zag 11 jaar terug dat ik weer moest vechten tegen de tranen
Kan niet geloven dat een film mij kan breken, terwijl in real life ik geen krimp geeft bij wat voor situatie dan ook.
Stoplicht
Toen ik deze film begon te kijken had ik zo mijn twijfels, want dit soort films liggen me niet echt.
Maar toen ik eenmaal begon te kijken kon ik hem niet meer afzetten, het verhaal is best meeslepend.
En je gaat ook met de film en hoofdpersonen meeleven, en daarom is de film ook een heel stuk sterker.
Een van de weinige films(de enigste volgens mij) waarbij ik tranen moest tegenhouden.
desteven007
Weer een schitterende gevangenisfilm van Frank Darabont.
Maar wat ik niet begrijp is dat als Michael Clarke Duncan onschuldig is en Paul Edgecomb weet dat, waarom word hij dan toch nog ter dood veroordeeld?
Verder vond ik dat de film heel erg lang duurde.
De Fantasy in de film was ook leuk om naar te kijken, waarschijnlijk hebben ze dat erin gedraaid omdat het anders saai ging zijn om naar te kijken (omdat de film zo lang duurd)
psycholamp
- 1960 berichten
Waarschijnlijk hebben "ze" dat erin gedaan, omdat dat in de boekenreeks ook zo is. Aangezien het een boekenreeks is, duurt de film ook zo lang. Een lang verhaal laat zich nl. niet zo makkelijk samenvatten in 1 1/2 uur.
desteven007
Ik zeg niet in een anderhalf uur, in 2 uur bv.
maar 3 uur voor een film is toch zeer lang.
Mac Hammer Fan
Ik zeg niet in een anderhalf uur, in 2 uur bv.
maar 3 uur voor een film is toch zeer lang.
voor deze helemaal niet
ik heb geen enkele keer op mijn uurwerk gekeken
het verhaal hield me vanaf het begin in de ban!
gijs (-.-)
wat is dit toch een fantastische film. ik vond het vooral mooi gefilmd hoe het er allemaal uitzag zo mooi. ik wil hem nog een keer zien
ik vond het zo zielig.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
ik heb deze film vandaag nog eens herkeken, een ongeloofelijke pracht van een film, bijna alles is perfect bij deze film en staat terecht zo hoog in de top 250
@ Mac Hammer Fan
Ik zeg toch niet dat ik op mijn uurwerk heb gekeken?
Ik zeg alleen dat de film redelijk lang duurt wat ook waar is.
combi
- 20609 berichten
@ Mac Hammer Fan
Ik zeg toch niet dat ik op mijn uurwerk heb gekeken?
hij begint met een knip oog, en zegd ook niet dat jij dat heb gedaan.
Ik zeg alleen dat de film redelijk lang duurt wat ook waar is.
desteven007
hij begint met een knip oog, en zegd ook niet dat jij dat heb gedaan.

Voor mij ook.
Dutchmovielover
Wat een prachtige film! Heb deze film net gezien en ben er sprakeloos van. Erg ontroerend!
FAQ - Veel gestelde vragen
Welke Academy awards heeft The Green Mile gewonnen?
- Beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan) - Beste film - Beste geluid - Beste scenario
Wat is de speelduur van The Green Mile?
189 minuten

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Green Mile' is straks niet meer te streamen: 'Eerste film ooit waarbij ik traantjes voelde prikken'
Iconische dramafilm 'The Green Mile' keert binnenkort terug op Netflix

The Shawshank Redemption