• 9.380.615 stemmen

The Da Vinci Code (2006)

Mystery / Thriller | 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn en Spaans

Releasedatum: 18 mei 2006

Plot The Da Vinci Code

"Seek the truth"

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Robert Langdon

André Vernet

Jacques Saunière

avatar van Jessu123

Jessu123

het boek lezen? ja hoor ik heb gezien dat m'n moeders boek allemaal doorelkaar geschud zit. dus wat maakt het uit het boek kan misschien niet duidelijk zijn maar de film wel misschien dus 1 tip: je hoeft het boek niet echt te lezen je mag het doen of het je dan duidelijker wordt

avatar van patrick17

patrick17

Ik heb net de film gekeken en het was toch wel een goede film,meestal ben ik niet zo weg van zulke films maar deze vond ik zeker goed!Sterk verhaal ook

3.5 *

avatar van Film Pegasus

Het is aan te raden om eerst de film te zien en dan pas het boek te lezen. Vorige zondag verkoos ik de cinema (met airco) boven de hitte en ben gaan kijken naar Da Vinci Code. Op zich zeker geen slechte film, maar omdat ik het boek had gelezen was een deel van de spanning wat weg. De excuses van teveel uitleg in het begin van de film vind ik persoonlijk niet van toepassing. Het boek steunt nu eenmaal op een hele hoop feiten en raadsels die aan het licht komen en dat heeft men toch goed uitgewerkt in de film. Wel heeft men bij het regisseren meer aandacht gegeven aan het verhaal in de film dan aan de acteurs. Gelukkig zijn er verschillende sterren in de film, maar ze spelen vooral hun eigen rol en niet echt met elkaar. Sommige personages werden ook te weinig uitgediept en vooral het charisma tussen Hanks en Tautou ontbreekt.

Het verhaal is nu eenmaal geschreven voor een boek en niet voor een film. Daardoor zijn er teveel personages voor een filmversie en krijgt men teveel info te verwerken. De film mankeert uiteindelijk vooral de magie om echt te schitteren. De muziek is er wel, maar de montage en cinematografie had beter gekund. Daar heeft men veel zaken gemist omdat er toch scenes in grote kerken en in het Louvre zijn.

Toch nog 3 sterren en zeker niet zo slecht als beweert, maar ook geen hoogvlieger.

avatar van roordeknoor

roordeknoor

Deze film is op zich geen slechte film, alleen het boek bevatte te veel details om er een mooie gelijkende film van te maken.

Ik ben van mening dat dit verhaal/boek beter tot zijn recht was gekomen in een (tv)serie van een stuk of 10 afleveringen. Daarin kunnen personages beter uitgediept worden en kunnen feiten beter uitgelegd worden. Daarnaast kunnen er spanningsbogen van week naar week ingebouwd worden.

avatar van Thomas83

Thomas83

Film Pegasus schreef:

Volgens mij was een van de lovende kritieken op de omslag van het boek dat het boek leest als een film.

Hoe het ook precies zit, ik vind dat het verhaal prima geschikt moet zijn voor een film. The Godfather is ook prima verfilmd, en daar zitten veel meer belangrijke personages in. In de Da Vinci Code zijn er nog geeneens zo heel veel echt belangrijke personages. Langdon, Sophie, Jacques Sauniere, Teabing, dat zijn ze toch wel zo'n beetje. Valt wel mee toch?

roordeknoor schreef:

Inderdaad. Ik denk ook dat het veel en veel beter was geweest voor de kwaliteit van het verhaal als dat was verteld in een serie, in plaats van in 1 film. En als ze per se het verhaal op het witte doek wilden hebben, dan had het eventueel ook over 2 films uitgesmeerd kunnen worden, zoals bij the Lord of the Rings.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

The Beatles Code

Dat Paul-mysterie blijft me maar boeien.

avatar van CreativeStar

CreativeStar

Vond het niet echt een topper..

Ik heb het boek niet gelezen (weinig tijd) maar het is niet mijn type film .. Hij is niet slecht, maar te langdradig .. Beetje meer actie zou hebben gemogen ..

avatar van Yuppie_Scum

Yuppie_Scum

Nou uiteindelijk met enige tegenzin toch mezelf naar de bios gesleept voor het zien van de Da Vinci code. Ik heb het boek gelezen en stond daardoor nogal sceptisch tegenover de film.

Al moet ik zeggen dat ik niet net zoals menig ander lyrisch was over het boek. Zoals hier al eerder is genoemd is de film geschreven alsof het al een film is. Het is te simplistisch geschreven en gaat van de hak op de tak. Het had van mij veel verhalender mogen zijn.

De film doet hier nog een schepje bovenop. Ook worden er cruciale feitelijkheden weggelaten. Ik snap wel dat er in geknipt moet worden maar toch mis ik belangrijke zaken.

De film is matig gecast en onzorgvuldig weergegeven. Sophie die groene ogen zou moeten hebben, de albino zonder rode ogen. En Silas zijn 'drive' komt niet echt uit de verf. De religeuze drijfveer die hij bezit en de aversie tegen het doden komt niet aan bod. Dan de te magere en kleine Fache en ik begin niet eens over Tom Hanks....

Een prima acteur maar hij vertegenwoordigt niet het personage wat in het boek wordt omschreven.

Dat alles ter zijde kijkt de film lekker weg al heeft hij niet het mysterieuze en puzzelgedreven sfeer als het boek.

Het einde daarin tegen vind ik meer inhoud en sfeer hebben dan het originele boekeinde.

mijn eind oordeel komt op 3*

avatar van Ronalddeg

Ronalddeg

Het boek vond ik veel beter dan de film.

De film ging te snel, van hak op tak en daardoor miste je de details en werd ik niet zo in de film meegesleurd, wat het boek wel doet.

Hierboven werd geopperd dat dit beter een miniserie had kunnen zijn, daar ben ik het mee eens! Het boek is een aaneenschakkelingen van wendingen, historische info, mysteries etc. Zoveel dat het eigenlijk niet in een film past. Daardoor had ik het gevoel dat de film afgeraffeld werd. De film gaat er ook duidelijk van uit dat de kijker het boek heeft gelezen. Op zich niet zo erg, maar daardoor ontbreken details en krijgen karakters geen gestalte.

De film gaat nauwelijks in op de karakters en hun onderlinge relaties en laat zelfs enkele details uit het boek weg (bijv 2e cryptex).

Hanks komt ook niet goed uit de verf.

2.5 sterren.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Ik heb het boek niet gelezen, daarom vond ik de film nog wel heel leuk. Voor mij erg lastig om bij te houden, maar een vriend heeft het me uitgelegd, dus dat hielp .

Er waren (in de bioscoop in ieder geval) aardig wat schrikmomenten. Normaal kan ik Tom Hanks niet uitstaan, maar ik had geen last van hem in deze film

avatar van Thomas83

Thomas83

Yuppie_Scum schreef:

Inderdaad, jij zegt het helemaal zoals ik er ook over denk.
Over Langdon, Fache en volgens mij ook Silas had ik al wat gezegd, maar over Sophie niet omdat ik me haar niet zo heel goed meer herinnerde. Maar ik heb van de week het boek weer gelezen, en dan herken ik de Sophie uit de film absoluut niet als de Sophie uit het boek. Die uit het boek heeft rood-achtig haar en olijfgroene ogen (waar op een wat klungelige en kleffe manier een paar keer naar wordt verwezen in het boek als je het mij vraagt) En dat is toch niet bepaald onbelangrijk gezien haar afkomt en de gelijkenis die je in het boek ziet tussen haar en wat haar broer blijkt te zijn, en Sophie is in het boek ook een stuk wilder en impulsiever heb ik het idee. Maar het is natuurlijk moeilijk om zowel een rouwende als bezeten speurende Sophie in een film weer te geven.

Ronalddeg schreef:

Dat is misschien wel zo, maar in het boek blijft het wat betreft gevoelens en onderlinge relaties van de karakters ook nogal op de vlakte vind ik. Dan Brown weet daar maar weinig raad mee lijkt het.
Al komt er in bepaalde stukken nog wel het een ander naar voren Bijvoorbeeld Langdons jeugdtrauma met de put, waardoor hij claustrofobisch is geworden.

avatar van De Klauw

De Klauw

Voor mij een beetje een tegenvaller. Al die onrealistische dialogen die als je ze nader gaat bestuderen complete onzin zijn. Hier had ik meer van verwacht zeker na al die tumult die er rond gemaakt is.

avatar van Pvt. Sanders

Pvt. Sanders

Ik vind het een leuke film Klinkt allemaal wel apart je moet ook goed opletten om het te snappen.. Normaal houd ik niet van dit soort films maar nu

4.5

avatar van Remi

Remi

Gisteren gezien en ik vind het een erg goede film, alleen is het boek veel beter. Je ziet wel veel dingen uit het boek en dat is wel erg leuk. Zelf vind ik het een erg interessant onderwerp dus ik heb me totaal niet verveeld

avatar van Werwolf

Werwolf

Aardige film die me redelijk kon vasthouden tot het eind. Alleen volgen de situaties elkaar te snel op, en lijkt de regisseur het hele boek te willen verfilmen. Dit is jammer, omdat het erg hectisch wordt. En natuurlijk zijn er al stukken weggelaten, maar ik vond het nog steeds erg van de hak op de tak springen.

De film maakt met verwachtingen niet waar, jammer want ik heb wel met erg veel plezier het boek gelezen.

***

avatar van wfiret

wfiret

Leuke film, bleef van begin tot eind geboeid. Scene van het bestelbusje in het bos vond ik wat flauw.

Daarnaast is de filmmuziek ook erg vet.

avatar van mrmedieum

mrmedieum

Goeie film, van begin tot aan eind.

5*****

avatar van xangadix

xangadix

Waar al die slechte recensies vandaan komen, ik weet het niet. Ik vind dat de film het boek globaal prima benadert, behalve één groot minpunt: dat Sophie in tegenstelling tot in het boek wél deel uitmaakt van de bloedlijn. Hierdoor liep zelfs iemand woedend "Bullshit!" schreeuwend de bioscoop uit, nadat hij zijn popcorn in het rond had gesmeten.

avatar van notsub

notsub

Ik heb het boek niet gelezen en ben blanco aan de film begonnen. Het is een onderhoudende film, maar je moet er wel even in komen. In het begin had ik wat moeite het geheel te begrijpen, maar dat verdween gelukkig. Nu had ik op sommige momenten wel nogal een "National Treasure-gevoel". Een film die van puzzel naar puzzel gaat met een hoge toevalligheidsfactor bij het oplossen van die puzzels. Dat is wel jammer, want de thematiek die aangesneden wordt is hier wel degelijk interessant. Ik moet het boek maar gaan lezen, ik denk dat de waardering voor dit werk dan zeker toeneemt. 3.0

avatar van Deckard

Deckard

Zeker geen slechte film allen te lang waardoor het soms te langdradig wordt

avatar van xangadix

xangadix

Na het slot nog eens gelezen te hebben, blijkt dat ik compleet over het hoofd heb gezien dat P.S. ook in het boek deel uitmaakt van de bloedlijn van J.C. en M.M. , wat ik als minpunt van de film beschouwde... Ik geef met het schaamrood op de kaken de film dus maar snel een half puntje extra...

avatar van koreaan

koreaan

Na het zien van the davinci code begrijp ik waarom de rencensies niet positief zijn. Net als vele andere vond ik het boek interessant dit kan ik echter niet zeggen van de film. Er werd op een gegeven moment een beetje te snel door het verhaal gegaan zonder echt diep in te gaan op bepaalde punten die ik graag had gezien (zoals de tweede cryptex en de afluisterapparatuur bij Teabing, de Albino enz. ). De acteer prestaties van Tom Hanks waren een doorn in mijn oog. Het leek wel alsof hij er geen zin in had om in the davinci code te acteren, de scenes in de lift waren tenenkrommend slecht. Hoewel Teabing in het boek wordt beschreven als een dikke man heb ik er geen problemen mee dat hij wordt gespeeld door Ian McKellen. Jean Reno als Fache is zeker geen slechte keuze, maar ondanks de goede acteurs blijft het spektakel uit. Ron Howard heeft de plank iet wat mis geslagen met deze verfilming.

3 magere sterren

avatar van TerrorBird

TerrorBird

Jezus Christus Superstar!!

Wat een schijt film !!

0 sterren !!

avatar van Gothepica

Gothepica

Ik ga het boek huren en hopelijk krijg ik deze film snel op dvd !! Lijkt me zo vet!

avatar van JJ_D

JJ_D

De zoveelste overwinning van een boek op de gelijknamige film. Browns boek was leerzaam, spannend, en vooral ontspannend. De film probeert ze alle 3 te zijn en faalt op dat vlak. Zielloze dialogen vliegen van het witte doek en (zoals reeds eerder gezegd) acteert de sterrenkast niet naar behoren. Tatou had gerust eerst een taalcursus mogen volgen en Hanks is amper geloofwaardig, om nog maar te zwijgen van Fache of Silas. Naast de oerslappe dialogen (cfr. de laatste dialoog tussen Sophie en Langdon), het tenenkrullende Engels, de schroomelijk overdreven zelfkastijding van Silas en het veel te weinig suggestieve einde (in het boek zegt D.B. niet impliciet dat Maria Magdalena daar werkelijk begraven ligt...) heeft 'The Da Vinci Code' ook filmisch niks nieuws in petto. Ron Howard levert vakwerk af, maar ook niet meer dan dat.
Toch blijft dit een spannende film, wat volledig te wijten valt aan Browns verhaal. De uitwerking in de film is niet zo belabberd als de critici wel beweren en moeilijk te volgen al helemaal niet (het boek een jaar geleden gelezen)...
Bij 'The Da Vinci Code' vallen amper verdienstes te bespeuren, behalve dat hij 2 uur weet te boeien en als Hollywood-product niet overdreven melig wordt.
Matige, waarheidsgetrouwe (aan het boek dan) verfilming.

avatar van Stephan

Stephan

Nou... ik heb me in ieder geval prima vermaakt. Enige voorkennis is meegenomen, daar de informatie soms wel snel gegeven wordt, maar dat stoorde mij minder.
Muziek van Zimmer is weer beeldschoon. Zeker de eindsequentie.
Tevens vele mooie visuele momenten. Ik noem de begrafenis van Newton.
Overall erg trouw aan het boek. Hanks kon mij weldegelijk boeien. Net als Silas. Een 4,5* van mij!

avatar van dafoefan

dafoefan

Ik heb het boek niet gelezen en daar ben ik blij mee.

Ik vond de film wel aardig, sommige stukken waren wat minder, maar over het algemeen wel een 3,0* waard.

Ik kan niet zeggen of de film geschikt is voor iemand, het is maar net waar je wel en niet van houd.

avatar van JRL

JRL

Het is een goede film, maar persoonlijk had ik er meer van verwacht. Sommige dingen gingen gewoon té snel. Ik vind het ook jammer dat er verder niet veel van Da Vinci in te zien is, een tegenvaller.

avatar van JJ_D

JJ_D

JRL schreef:

De geanimeerde voorstelling van 'Het Laatste Avondmaal' vond ik wel erg boeiend, de talloze "zogezegde" verwijzingen van Da Vinci naar de Priorij en zijn geheim...

avatar van miekje88

miekje88

bah vette ruk film dit!!!! gadverdegadver, vond het gewoon verspilling van mijn zuur verdiende supermarkt geldjes!!!

maar ja, ben na de pauze maar weg gegaan ...

dus 1/2 ster omdat er geen verhaal in zat, en alles was te slecht doordacht, niet origineel, en nogal nageaapt van het boek ook :s