• 9.380.455 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

Dustyfan schreef:

Nou ja. Het is de hypocratie ten top...

Hypocratie? Dat woord bestaat volgens mij niet. Of je moet hippocratie bedoelen (een maatschappij die door paarden wordt geleid.) Maar waarschijnlijk bedoel je hypocrisie: schijnheiligheid.

Waar polarisatie is, ben je veroordeeld tot een van de twee kampen. Vind ik ook jammer, maar zo gaat het nu eenmaal. Je kunt een hekel hebben aan bijv. islam, fascisme, homosexualiteit of antroposofie, maar daarom ben je nog niet automatisch een mosilmhater, homohater, fascistenhater, antroposofenhater... Helaas werkt het wel zo

avatar van starbright boy

Dustyfan schreef:

Als je, zoals ik, deze film niet kunt waarderen, krijg je haast onvermijdelijk het predikaat 'homo-onvriendelijk' of homo-afwijzend' opgeplakt. Daar pas ik dus echt voor.

Heb je de hele discussie gelezen? Want het ging helemaal niet over deze film ongeloofwaardig vinden. Daar kwam FisherKing mee, maar de discussie ging feitelijk over iets heel anders.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Nee, ik heb niet alles gelezen. Sorry. Maar om me nou aan te spreken op een late-night type-fout vind ik wel erg goedkoop...

avatar van FisherKing

FisherKing

stalker schreef:

Huh ? Ik ben een enorme homo en vind deze film slecht gedaan. Waar plaatst mij dit dan in je rijtje van vooroordelen ?

Dustyfan schreef:

Van mijn kant slechts een onschuldig bedoeld grapje kan ik je verzekeren...

Huh?

Dustyfan schreef:

vond het wel een grappige freudiaanse verspreking, moest direct aan de horsewhisperer denken, over onmogelijke liefdes gesproken en Wyoming (of was het nu Montana?)

stalker schreef:

Ja ik ben serieus. Er schijnt nogal een taboe te heersen op onderdrukken. Dat zou vanuit een bepaalde visie in de psychologie ontzettend fout zijn. Maar ik vind in het geval van een huwelijk belangrijk dat je trouw bent (wie wil er nu een trouweloze partner?) en Ennis en Jack zijn dat niet want ze bedriegen allebei hun vrouw. Als je aan alles toegeeft en niets onderdrukt, word je een onbetrouwbaar en ongeleid projectiel. Daarom hoeft onderdrukking helemaal niet fout te zijn, integendeel. Het is overigens beter om hier het positieve woord zelfbeheersing te gebruiken.

Ik vind het wel interessant wat je hier neerpent, maar tussen het 'ongeleide projectiel' en 'de onderdrukte' zit natuurlijk een geweldig grijs gebied. Ik denk niet dat je van iemand kunt verlangen een heel leven zijn/haar seksuele voorkeur te onderdrukken. Dat in Brokeback Mountain alleen verliezers zijn is duidelijk, maar volgens mij wordt dat door de makers ook niet ontkend.

Hooguit is de film dusdanig omarmt door een deel van de Amerikaanse homoseksuele gemeenschap dat niet het (gezins)drama voorop staat, maar het aspect van de homoseksualiteit an sich.

otherfool schreef:

Dat kan je idd niet van de ander verlangen, behalve wanneer het maatschappelijk als immoreel gezien wordt zoals bij pedofilie. Maar misschien is dat over 100 jaar ook veranderd, want 100 jaar geleden vond men homofilie ook nog immoreel.

stalker schreef:

Nee, die 1-op-1 kan ik onmogelijk maken. De redenen waarom homofilie en pedofilie een taboe zijn zijn compleet verschillend; het eerste is gebaseerd op 'het onnatuurlijk zijn', religieuze redenen, en dergelijke, terwijl het taboe op pedofilie ligt in de bescherming van het kind. Het eerste is veranderlijk door verbreding van geest, het tweede zal mijns inziens altijd blijven omdat wij kinderen niet zien als 'wilsbekwaam'.

Een beter voorbeeld zou misschien zijn het geval van 3 mensen die een relatie aangaan, en met elkaar willen trouwen. Ik heb nooit (buiten de praktische bezwaren) begrepen waarom dat nu precies is verboden.

Maar da's weer een ander verhaal...

Dustyfan schreef:

Nou ja. Het is de hypocrisie ten top...

Rua schreef:

Geen idee waarom die stellen op elkaar vallen, want stuk voor stuk vind ik ze volkomen ongeloofwaardig. Even weinig overtuigend als de twee heren in deze film.

Waarmee ik maar wil zeggen: 2 mannen, 2 vrouwen, 1 man en 1 vrouw; wat mij betreft kan het allemaal, maar in een film verwacht ik dat elke relatie overtuigend wordt gebracht. Brokeback Mountain schoot daar ernstig in tekort... En dat heeft dus - ik benadruk het nog maar eens - niks met een veronderstelde weerzin tegen homo-relaties te maken.

Als je deze film niet goed of mooi vindt wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat je een homo-hater bent...

Ik vind niet dat Brokeback Mountain ernstig tekortschiet wat betreft het brengen van een overtuigende relatie, voor mij kan een relatie niet overtuigender zijn dan in deze film!

Maar mag ik je vragen in bv welke film volgens jou een relatie wel overtuigend wordt gebracht?

stalker schreef:

En nu kom je weer met die totaal foute vergelijking van homoseksualiteit/pedofilie. Die discussie heb je ook al met Madecineman gevoerd. Al over nagedacht ondertussen?

Volgens mij niet!

Madecineman schreef:

Weet je Stalker denk nog maar eens goed na over het begrip gelijkwaardigheid ik vind het iig een erg foute vergelijking die je hier maakt.

En nu stop ik ermee, heb deze film zellfs nog niet eens gezien pvd.

avatar van FisherKing

FisherKing

Huh?

Inderdaad Huh. Zo ondoordacht zijn je posts. Als je dit al niet snapt.

Oke Geschiedenisles is nodig.

Sterke gevoelens tegenover die gevoelens zijn altijd opgeroepen door religies, en dan in Europa de voornamelijk christelijke religies.

Dat had tot effect dat alles werd benadrukt tot voortplanting en dus tot man en vrouw en veel kinderen maken.

Dat speelde dus niet voor die tijd, toen men nog vrij en onbezonnen relaties met elkaar aan kon gaan.

Dat zit dus niet in deze film.

Hier zit een vrouw te schrijven hoe 2 mannen een sexuele relatie ZOUDEN KUNNEN KRIJGEN. En dat is zo onvoorstelbaar sneu gedaan, en vooral ongeloofwaardig.

Dat mensen dit geloofwaardig vinden, kan ik me wel voorstellen, want het blijft allemaal binnen de gevestigde conventies. Tja, en als je die accepteert zit je goed.

Qua humanistische conventie gaat Ang Lee gigantisch over de scheef. Hij leent dit verhaaltje voor wat ?

Om Homosexualiteit bespreekbaar te maken, of om 't belachelijk te maken ?

Voor mij mislukt de film op alle punten.

reden genoeg om maar eens de 0.5 in te gaan stellen.

Volgens mij niet!

Misschien meer dan jij denkt. Ik snap best wel dat ik een taboe doorbreek om homoseksualiteit en pedofilie naast elkaar te noemen en dat zoiets fout hoort te worden gevonden. Maar ik zeg helemaal niet dat er geen verschil zou zijn en gooi het zeker niet op één hoop. De reden waarom ik pedofilie noem, is juist om een historisch/cultureel/maatschappelijke context zichtbaar te maken. Vroeger moesten in onze cultuur de homo's hun seksuele gevoelens onderdrukken zoals tegenwoordig de pedofielen nog altijd hun seksuele gevoelens moeten onderdrukken. Nu is dat veranderd. En waarom? Omdat het eerste niet als immoreel wordt gezien en het tweede wel. En dat is weer cultureel bepaald. Er zijn culturen waar nog steeds een taboe is op homoseksualiteit en culturen waar een minder groot taboe is op seksuele omgang met minderjarigen.

Wat ik dus wil zeggen is dat onze huidige maatschappelijk visie 'een visie' is en niet iets absoluuts. En dat de cultuur en maatschappij ons tenslotte oplegt welke sexuele gevoelens we moeten onderdrukken en welke niet.

FisherKing schreef:

Inderdaad Huh. Zo ondoordacht zijn je posts. Als je dit al niet snapt.

Oke Geschiedenisles is nodig.

Als je dit terugleest, vind je dan ook niet dat dit nogal arrogant en belerend overkomt?

Graag argumentatie waarom (al) mijn posts ondoordacht zouden zijn.

En ik snap dus echt niet op welk rijtje van vooroordelen je doelt. Iemand maakte de opmerking dat als je niet van deze film houdt, een homohater zou zijn. En toen merkte ik op dat je in een polariserende discussie bijna altijd bent veroordeeld tot een van beide kampen. Helaas werkt het zo, ik zou ook graag anders willen. Dus ik deel jou helemaal nergens bij in. In ieder geval hoor je met mij bij degenen die deze film niet geslaagd vinden en daarom nog geen homohater zijn.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Rua schreef:

Juist, dat was mijn punt.

Tuurlijk. Een paar voorbeelden: All or Nothing, When Harry met Sally, Lost in Tanslation, Simon, Eyes Wide Shut.... Zo maar even een paar die me nu te binnen schieten.

stalker schreef:

Uit cultuurrelativistisch oogpunt allicht een doodzonde maar ik zeg het toch; 'onze' cultuur is (op dit punt) blijkbaar 'beter'. Door ons te verlichten en te verlossen van (religieuze) dogma's accepteren we dat mensen een andere sexuele voorkeur kunnen hebben dan het gangbare. Dit blijft een compleet ander punt dan het beschermen van het kwetsbare kind tegen ongewenste seksualiteit. Door die 2 in één zin te blijven noemen hou je de schijn tegen, hoewel ik ook wel begrijp dat je ze niet direct aan elkaar gelijk stelt.

Etnocentrisch gedacht misschien, maar humanisme en verlichting zie ik als een vooruitgangsbeweging die je moet koesteren (en moet uitdragen), en vanuit dat oogpunt heb ik er geen problemen mee te zeggen dat homoseksualiteit niet immoreel is (hoe het ook in het verleden of in andere culturen gezien moge worden), en (actieve) pedofilie wel.

otherfool schreef:

Een respectabel standpunt. Maar soms heb ik wel eens mijn twijfels over het Westerse 'Verlichtingsfundamentalisme' waar je sinds 9.11 steeds vaker van hoort, dat de islam door de Verlichting heengejaagd moet worden (zoals we zelf het christendom door de Verlichting hebben gejaagd). Eigenlijk klinkt daarin nog steeds het oude Europese ethnocentrisme door: 'onze cultuur (onze opvattingen!) is toch de beste'. Maar dat is weer een heel ander verhaal...

FisherKing schreef:

Misschien ben ik nu wel heel dom, maar ik snap niet helemaal wat je bedoelt.

Met die vrouw bedoel je Annie Proulx, schrijfster van het verhaal?

Waarom vind je het sneu en ongeloofwaardig gedaan?

En hoezo blijft het binnen de gevestigde conventies?

Kan je me dat uitleggen?

En ik vraag wel veel maar kan je me ook vertellen welke film met het onderwerp homoseksualiteit je bv dan wel heel goed vind?

Om Homosexualiteit bespreekbaar te maken, of om 't belachelijk te maken ?

Ik vind niet dat deze film homoseksualiteit belachelijk maakt, integendeel!

Bespreekbaar misschien wel, en het laat zien dat homo's ook gewone mensen zijn zoals jij en ik ( ) en niet alleen maar bv rel en leernichten.

Voor mij mislukt de film op alle punten.

reden genoeg om maar eens de 0.5 in te gaan stellen.

Tja, je mag natuurlijk zelf weten wat voor cijfer je geeft maar een 0.5 heeft ie, vind ik, niet verdiend.

door ang lee zijn bewondering voor het mooie amerikaanse landschap verliest hij volgens mij een beetje de aandacht voor de vertelling. Allereerst vind ik dat er vreemde en onduidelijke tijdsprongen in zitten waardoor ik niet in het verhaal werd meegesleept. Daarbij voel ik me absoluut niet aangetrokken door de personages omdat ze te weinig zijn uitgediept. Ze worden helemaal poppenkast-poppen als ze, om ze ouder te laten lijken, plaksnorren en bakkebaarden op krijgen geplakt. Een film die duidelijk laat zien dat je er met een mooi landschap en een, voor de amerikanen, omstreden thema nog niet bent..

Dustyfan schreef:

Juist, dat was mijn punt.

Ik zeur misschien wel maar kan je ook uitleggen waarom je die relaties wel overtuigend vindt gebracht?

Jaaaah, Lost in Translation, dat ben ik helemaal met je eens! En ook over die film zijn de meningen verdeeld.

Sommige mensen vinden hem saai en zeggen dat er niets in gebeurt. Maar er gebeurt juist heel veel maar dat moet je wel zien. En dat doet niet iedereen.

Bij deze film is dat ook zo, ik zie het wel en vind het wel overtuigend, en jij, en ook FisherKing, niet.

Ik kan ook niet uitleggen waarom dat zo is, ik voel het zo, heeft misschien ook te maken met wat je zelf hebt meegemaakt in relaties...

Ani de Clou schreef:

Volgens mij zijn die snorren en bakkebaarden wel echt hoor!

Ani de Clou schreef:

Ik vond dat die snor Jack best wel goed stond. Nicola uit La Meglio Gioventu zag er ook best goed uit met dat baardje... Een verhaal dat zich over meerdere decennia ontwikkelt, vraagt van de acteurs en grimeurs nogal wat kunstgrepen en plakwerk en dat komt vaak ongeloofwaardig over.

avatar van finalman

finalman

Bwoa, die film overtuigde mij niet echt. Verwonderd me toch wel dat ze 3 oscars kregen.

En die einde...

avatar van Thomas

Thomas

"die einde" .....

avatar van finalman

finalman

Thomas schreef:

"die einde" .....

wat is ermee? Dat was echt slaapwekkend en had het gevoel al van 'is dit alles?'

avatar van Bad Kitty

Bad Kitty

Saaie film , meer kan ik er niet van vinden.

1 * en dan alleen voor het goede acteerwerk van Jake

Het liefdesverhaal van de 2 mannen is op zich leuk, maar alles eromheen is zo niet boeiend en veel te langdradig.

avatar van Charles Manson

Charles Manson