menu

Brokeback Mountain (2005)

mijn stem
3,60 (2627)
2627 stemmen

Verenigde Staten / Canada
Drama / Romantiek
134 minuten

geregisseerd door Ang Lee
met Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Michelle Williams

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=sCytaMge7bY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Koekebakker
3,5
Mooie film, maar na alle lof die film kreeg toegezwaaid, viel hij me toch wat tegen. Het eerste uur vond ik wel erg mooi, beheerst, goed geacteerd en met prachtige beelden. De spanning tussen de twee zwijgzame cowboys zit vooral onderhuids. En blijkt af en toe uit een gepassioneerde vrijpartij en uit (iets te vaak) vochtig wordende ogen.

Een tijdlang mooi, maar verderop wordt de film mij wat te fragmentarisch.

De thematiek is in de VS blijkbaar spraakmakend, maar in Europa is dat al veel vaker gedaan.

4,0
Zeker een mooie film. Veel mooie plaatjes en shots en solide geacteerd - ik heb bij het zien van Jake Gyllenhaal nauwelijks aan Donnie Darko moeten denken, iets waar ik vooraf wel voor vreesde. Verder vond ik de subtiliteit en de vele complicaties rondom de relatie goed weergegeven. 4*

Wel een beetje zielig vind ik Anna Faris die voor de tweede maal (na Lost in Translation) een kleine bijrol als kwekkend dom blondje heeft

p.s. Tot algemene hilariteit van de bioscoopzaal kregen wij tien minuten in het midden van deze film voorgeschoteld met Italiaanse dubbing

avatar van otherfool
3,0
Het 'niet helemaal tof vinden' is wel iets anders dan 'ik gruwel van' lijkt me.

Verder wel een mooie film dit, al lijken de 8 oscarnominaties me nogal overdone. Inderdaad toch de controverse die het wint van de kwaliteit?

Wel wordt er goed in geacteerd (m.n. Ledger) en zijn de plaatjes met minimale soundtrack werkelijk prachtig. Jammer eigenlijk dat het verhaal zich over 20 jaar uitspreidt, waardoor we slechts een heel minimalistisch kijkje in het leven van de 2 mannen krijgen. Hierdoor werkte het liefdesverhaal niet helemaal.

Wat de film voor mij speciaal maakt is het laatste half uur; die leegheid en triestigheid eerst bij de ouders van Gyllenhaal en daarna in de trailer van Ledger is prachtig pijnlijk.

Totaalscore: 3*.

avatar van stinissen
4,5
stinissen (crew)
Prachtige ingetogen film met een goede Jake Gyllenhaal en een werkelijk schitterende rol van Heath Ledger.
Film laat echt de pijn en het verdriet zien waar de twee mannen mee worstelen.
Jammer dat de twee mensen niet kunnen doen wat ze echt willen, het gaat toch om de liefde....En als het dan twee mannen blijken te zijn....who the fuck cares.

Ps Ik ben een echte hetro maar kon me goed inleven in de situatie waarin ze zich bevonden.
Lijkt me ook niet dat een homosexueel de film hoger beoordeelt dan een hetro .

avatar van Linn
4,0
Erg mooie film waarin toch jammer genoeg maar weer blijkt dat anders zijn niet altijd geaccepteerd word door de maatschappij. Het begon wat saai en het acteerwerk van Ledger daar ben ik ook niet zo over te spreken. Gyllenhaal deed het geweldig!! Een film die je toch wel tot het einde blijft boeien..wat sommige mensen controverse genoemd hebben bij deze film vond ik zwaar overdreven en niet eens controverse te noemen..voor mij is het duidelijk dat de mensen wat te kortzichtig zijn en niet echt weten hoe het in het echte leven gaat. De film was verder erg ontroerend en ik heb zelfs een traantje weg moeten vegen 4*

avatar van kos
3,5
kos
Naomi Watts schreef:
Ledger speelt weer als een natte krant
Absoluut de ster in deze film.

Verder een prima drama, mooi opgebouwd (beetje jammer idd van de duidelijke tijdsverschillen) en het is gewoon erg apart zo'n verhaal eens uitgebreid in een film te zien. Vind het toch wel een gedurfde film, meer dan op het eerste gezicht lijkt, vooral in Amerika. Juist die cowboy-country cultuur en het platteland daar, dat is iets wat wij hier helemaal niet kennen. in Amerika staat het veel dichter bij het publiek en dat is wel grappig.

2,0
Ik kan er ook niet om huilen.
Ang Lee is sinds het geweldige The Wedding Banquet altijd iemand geweest wiens film ik in de gaten hield maar zowel The Ice Storm als Brokeback Mountain konden me niet bijzonder bekoren.
Brokeback Mountain kwam soms zelfs een beetje over als een melodramatische tv-film, waar net als bij The Ice Storm de goeie intenties er meters dik opliggen.
Ik vind het wederom jammer want ik heb veel sympathie voor Ang Lee.
Ik zal het nog erger maken: de Oscar voor de muziek vind ik overdreven. De muziek vond ik verre van bijzonder en af en toe zelfs storend.

avatar van Leviwosc
2,5
Gisteravond heb ik Brokeback Mountain gezien en de film deed wel wat met me. Ik kan me enigszins identificeren met de film daar ik zelf homoseksueel ben. Maar gelukkig heb ik nooit in dergelijk onmogelijke situaties verkeerd als deze heren.

Er werd hier gezegd door enkelen dat de film traag op gang kwam; maar dat vind ik helemaal niet! Om tot een liefdesrelatie te komen moet er toch wel wat tijd verstrijken, ik vond de omslag van 'vrienden' naar 'partners' echter wel te snel gaan! Van een klein simpel kusje naar brute seks in nog geen 3 minuten vind ik toch iets te snel. Overigens je ziet eigenlijk niks in de film, het is allemaal nogal suggestief; ik meen 3 echte zoenen te hebben gezien in de hele film.

Ook zoals anderen hier al zeiden, mis ik aardig wat diepgang in de film. Ik had graag wat duidelijker gezien dat er een flink taboe rust(te) op homoseksualiteit in het wilde westen. Behalve hun werkgever die op z'n zachts onaangenaam verrast was met de hechte band tussen de heren, heb ik weinig in de film gezien over het taboe en de typische Amerikaans Christelijke bekrompenheid m.b.t. homoseksualiteit.

Ik vond de liefdesscenes, hoe suggestief dan ook erg mooi in elkaar gezet en ik verbaas me er eerlijk gezegd ook over dat we dit nog niet vaker zijn tegengekomen in films en dat dit thema, nu nog in 2006, zo'n heisa opleveren! De hele ophef rondom de film bewijst maar weer dat er nog altijd een groots taboe rust op homoseksualiteit. Je mag tegenwoordig homoseksueel zijn, maar men heeft wel liever dat je dit niet uit naar de rest van de wereld; dus doe liever alles in het geniep en speel mooi weer naar de buitenwereld. Alles voor het oog van het kerkvolk!

Het einde van de film vond ik overigens formidabel, hierin zag je pas echt hoeveel de liefde waard was voor deze heren. En dat heb ik eerlijk gezegd wel een beetje gemist in de rest van de film, daar leek het er meer op alsof de jaarlijkse visweek enkel was bedoeld voor seks.

Verder wil ik nog kwijt dat de wilde natuur bijzonder mooi in beeld is gebracht, wat uiteraard prachtig past bij het geromantiseerde beeld wat wij hebben van cowboys. Er wordt trouwens ook enorm veel gerookt in deze film, dat vond ik wat minder; maar kennelijk moeten cowboys roken. En het verouderingsproces van de heren vond ik niet echt goed gedaan, met make-up en computertechnieken hadden ze dit veel natuurlijker kunnen maken en hadden ze die afzichtelijke snor van 'Jack' weg kunnen laten.

avatar van maxcomthrilla
2,5
Wel een boeiende film, vooral op het begin is het leuk om te zien hoe 2 cowboys nou naar elkaar toe groeien. Leuk omdat ze in het begin erg afstandelijk en op zichzelf zijn. Naarmate de film vordert worden de verhaallijnen echter minder onvoorspelbaar en draait de film alleen nog maar om de acceptatie van homo `s en hun problemen. Ik stoorde me er niet aan, alleen had het wel met wat meer pit gebracht mogen worden.

Ik vind het dan ook wel goed dat er films over dit soort onderwerpen worden gemaakt. Het is weer eens iets anders en draagt ook zeker bij aan het krijgen van empathische gevoelens met mensen die in de VS. niet zichzelf kunnen zijn.

Trouwens prachtige beelden, al die schapen en bergen! En die sprong in het water met als achtergrond de berg is ook erg mooi uitgewerkt. 3,5*

avatar van Rianneke_Dan
4,0
Goeie film, mooie beelden en goed acteerwerk!
Meer eigenlijk niet over te zeggen, vond Jake en Heath echt goed acteren, emoties wel sterk overgebracht.
Heb me zeker wel vermaakt.

avatar van katie morosky
4,5
Mijn excuses, lieve users maar mijn post was ironisch bedoeld. Ik ben inderdaad een vrouw wat betekent dat wat er verder valt te lezen niet serieus bedoeld is. Bij het doornemen van de eerste tien pagina's viel het me op hoezeer sommige users het nodig vonden om te benadrukken dat ze hetero waren, er werd heen en weer geschreven hoe afstotelijk de sexscenes waren... Er waren inderdaad sexscenes maar eerlijk... Zo erg expliciet vond ik ze niet. Bij het argument 'de homo's zijn niet geloofwaardig als homo's' kon ik helemaal niet meer bij. Trouwens, misschien zijn de personages niet eens homo, ze kunnen ook evengoed bi zijn. Het punt is dat het om liefde gaat tussen twee mannen. De film werd verder ook oppervlakkig genoemd omdat hij 'het thema van de discriminatie tegenover homo's niet diepgaand zou behandelen'. Wat is er onrechtvaardiger dan twee mensen die verboden wordt samen gelukkig te leven? Daar zelfs voor mishandeld worden... Het thema van de film, toch? En inderdaad de liefde van die twee voor elkaar was maar overduidelijk. Ik snap zelf ook niet hoe dat iemand kan ontgaan...

avatar van Halcyon
Dit weekend nog eens herzien en opnieuw was ik erg onder de indruk. Enerzijds natuurlijk door het mooie, maar dramatische verhaal van Ennis en Jack en anderzijds door de briljante fotografie die de film een waar genot om naar te kijken maakt.
Ik was niet alleen onder de indruk, maar met momenten ook echt ontroerd. De manier waarop Ledger en Gyllenhaal acteren is zo écht en oprecht dat je gewoon voelt wat zij voelen. Je voelt hun blijdschap, hun verdriet, hun frustratie, hun liefde, ... Zelden heb ik twee acteurs op zo'n mooie manier emoties weten overbrengen op de kijker (in dit geval mezelf). Brokeback Mountain is zo'n film die je doorkomt met een lach en een traan, maar die je op het einde met een verweesd gevoel achterlaat waardoor je je de film nog lang blijft herinneren. En dan die soundtrack...
Ik kan alleen maar zeggen dat de 3 oscars meer dan verdiend waren en dat er gerust nog een paar bij mochten. Zo'n mooi verhaal met zulke goede acteurs, mooie beelden en soundtrack.
Ik heb deze film nu 2 keer gezien, maar er komen zeker nog enkele kijkbeurten bij! Klasse!

avatar van Fran
4,0
Jullie zullen me gek vinden maar het thema homosexualiteit vond ik eigenlijk ondergeschikt in deze film. Ik vond het gewoon een schitterend en tragisch liefdesverhaal, dat ons verteld dat we altijd ons hart moeten volgen.

Dat het belangrijkste in het leven is dat je bij degene bent van wie je daadwerkelijk houdt. Dat je altijd voor je eigen geluk moet kiezen en niet dat van een ander want dan kan je wel eens zo ontzettend eenzaam eindigen zoals in deze film wordt weergegeven.

Wat betreft de helaas nog steeds bestaande onverdraagzaamheid tegen homosexualiteit die door deze film toch ook ook weer een beetje aan het licht kwam ( gezien sommige reacties, vooral uit de US natuurlijk): het is wel typerend dat de reacties die deze film bij sommigen heeft ontlokt, juist de reden is dat de hoofdpersonen uit dit verhaal niet bij elkaar durfden te zijn.

avatar van The One Ring
2,0
Ik ben eigenlijk helemaal niet onder de indruk van Brokeback Mountain. Misschien komt het dat door alle ophef eromheen ik verwacht had dat er meer zou gebeuren in de film, maar helaas niet. Brokeback Mountain is in feite geen slechte film, maar er staan me een paar dingen niet aan.

Het grootste probleem is Heath Ledger. Ik zag op IMDB dat hij een aantal grote prijzen won voor zijn rol en dat hij ook een Oscarnominatie had. Onbegrijpelijk, want ik vond hem bijzonder zwak spelen. Hij probeerde een accent na te doen dat duidelijk niet bij hem hoorde en ik kon er maar niet aan wennen. Het resultaat valt niet anders te omschrijven als binnensmonds gemompel. Daarbij heeft hij constant een droevige kop en trekt hij krampachtig zijn nek naar beneden. Waarvoor weet ik niet. Het deed me denken aan Billy Bob Thornton in Sling Blade, waarin hij een gesteelijk gehandicapte speelde. Bij beide rollen zag ik de acteurs gewoon proberen iemand te spelen die ze niet zijn. En daar valt nauwelijks naar te kijken.

Ander groot minpunt is dat de film zeer fragmentarisch is. De film bestaat uit veel losstaande gebeurtenissen. Daar komen nog eens vreemde tijdsprongen tussen. Je weet na een scène nauwelijks of er nou 10 minuten of 10 jaar voorbij zijn gegaan. Het werkt op de een of andere manier niet goed.

En dan is de film ook nog eens vrij saai op bepaalde momenten. Ik had bij deze film harde confrontaties verwacht met anti-homo's, maar dat blijft uit. In feite is Brokeback Mountain een soort homoseksuele remake van Brief Encounter. Beide films hebben praktisch hetzelfde verhaal: twee mensen zijn verliefd en zien elkaar om de zoveel tijd weer in het geheim. In Brief Encounter kunnen de twee geliefdes elkaar niet zien omdat ze beide getrouwd zijn en in Brokeback Mountain omdat ze homo zijn. Je zou zeggen dat het een groot verschil maakt, maar in de film valt het helaas mee. Wat dat betrefd zou je het homo-thema inderdaad verwaarloosbaar kunnen noemen. Brokeback Mountain lijdt op een gegeven moment dan ook aan hetzelfde probleem als dat ik bij Brief Encounter had: de film wordt naar een tijdje zeurderig. Maar Brief Encounter had dan nog een beetje tempo. Brokeback Mountain is heel traag.

De film bevat ook naar mijn gevoel veel onnodige scènes, die er voor zorgen dat de film alleen maar lang duurt. Zelfs als de film eigenlijk al afgelopen is volgt er nog een scène. Of vond iemand de laatste scène waarin de dochter van Ennis laat weten dat ze gaat trouwen werkelijk iets toevoegen aan de film? Het is haast de spoilertags niet waard.

Gelukkig waren er ook positieve punten aan de film. De beelden vond ik erg mooi (als is het typisch dat tijdens de in Amerika beruchte seksscène de beelden ineens van glashelder naar donker en groezelig gaan). Ook de muziek was uitstekend. En een stuk of 3 scènes wisten mij ook wel te raken. Maar het is niet genoeg. Brokeback Mountain vind ik vooral overroepen. Waren er geen homo's in deze film dan had er geen haan naar gekraaid ben ik bang.
2*

avatar van Mug
4,0
Mug
Prachtige film op alle vlakken. Mooie plaatjes voornamelijk om bij weg te dromen, maar het is Heath Ledger met een acteerprestatie waar ik 'U' tegen zeg.

Het einde ging helaas te lang door, de laatste scene had weggelaten kunnen worden. En Anne Hathaway wordt echt geen 20 jaar ouder als ze haar een Dolly Parton pruik opzetten. En ja hoor, het was te verwachten, Ennis vindt zijn verloren shirt in de kast van Jack. Bloody obvious maar oh zo prachtig hoe mams een brown bag te voor schijn tovert. Maar toch, die laatste scene, too much.

Toch weet Ang Lee de thema's zeer goed te verwerken, vooral mijn complimenten voor de screenplay writers. Dikke 4*.

avatar van Sportingerke
2,5
Ook ik vond de film niet zo goed (ben zeker niet de enige die er zo over denkt). Het is inderdaad zo een film waarvan men vindt dat iedereen die moet gezien hebben, en ik heb hem gezien, maar vond er niet veel aan.
Er zat nogal weinig vaart in het verhaal en vond hem nogal langdradig.

Het feit dat de film veel prijzen en lovende commentaren gekregen heeft, hangt niet samen met mijn mening (zoals sommigen hierboven trachten aan te tonen). Ik ben niet verplicht om films die prijzen gewonnen hebben goed te vinden en evenmin om films zonder prijzen slecht te vinden...

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Een mooi verfilmd verhaal. De 2 acteurs stelen echt wel de show en acteren zeer sterk. Ang Lee heeft ook prachtige beelden geschoten van de natuur want Brokeback mountain komt er zeer mooi uit. Ook benadrukt hij hiermee de mooie Brokeback tegenover de andere plaatsen (stad en zo). Voor een 5 komt hij echt wel wat te kort. Vrij melig af en toe, Hathaway is echt wel ongeloofwaardig (dan doet Michelle Williams het toch beter) en ik denk ook dat het onderwerp vooral in het preutse Amerika nog een pak meer moet shockeren en Ang Lee daarom denkt dat hij hiermee al genoeg film heeft afgeleverd. Maar de film op zich is zeker wel een goeie film om te kijken. 4*

avatar van Madecineman
2,5
Madecineman (moderator)
Net zoals IcU, bedacht ook ik me na het overlijden van Heath Ledger dat ik deze film nog niet eens gezien had. Helaas is het toch een kleine tegenvaller gebleken...

Om het samen te vatten vind ik het nogal een langdradige en op veel essentiële vlakken nogal onduidelijke film. Vraag me echt af wat Ang Lee nu eigenlijk wil zeggen met deze film.

Voor mijn gevoel zit die relatie tussen Jack en Ennis helemaal niet lekker. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat ze homo zijn maar ik voelde helemaal geen echte liefde tussen die twee. Het is mij totaal onduidelijk waarom ze verliefd worden op elkaar en erger nog wat er in de loop van hun leven met deze liefde gebeurt. De film springt ook erg van de hak op de tak wat ook al niet helpt.
Als kijker krijg je eerst bijna een half uur huiselijk gekeuvel tussen wel 2 hele gladgeschoren en modieuze cowboys rond het kampvuur, waarna beidde heren zich bezatten en met elkaar de tent in kruipen Ook die constante knokpartijen door de hele film heen tussen beidde geliefden vond ik nogal vreemd (frustratie? Okay, maar om dan om de zoveel tijd elkaar een bloedneus te meppen). Ik had ook verwacht dat er wat meer gedaan zou worden met de maatschappelijk druk van een conservatieve samenleving op deze mannen maar wat verder dan twee nogal cliché incidenten komt het ook niet echt. Ook snap ik niet waarom er in hun verder leven geen verdere body wordt gegeven aan hun liefde, het blijft 20 jaar lang bij heimelijk kamperen in de wildernis (waarvoor? voor de sex? dat is toch wel erg mager). Ik snap dat Ennis in Wyoming blijft voor z'n kinderen maar die groeien ook op, z'n vrouw is hertrouwd dus dat lijkt wel in orde. Maar ipv dat Ennis samen met Jack in het liberale Canada een nieuw leven gaat opbouwen blijft hij zwelgen in zelfmedeleven, dwingt zijn partner mexicaanse jongetjes te nemen en knoopt ook nog een relatie aan met een lieve, mooie en jonge vrouw.

Eigenlijk voelt Brokeback Mountain aan het einde bijna als een meer homo cliché bevestigende film dan dat het bevrijdend zou moeten zijn.

De verhaallijn is verre van bijzonder en is zelfs al vele malen uitgemolken (zou zelfs zo maar afkomstig kunnen zijn uit het gemiddelde TV-filmdrama). Acteerwerk van Ledger vond ik nu ook niet zo denderend eigenlijk, beetje krampachtig gestalte proberen te geven aan een gefrustreerd iemand. Gyllenhaal doet het beduidend beter maar ook die rol komt niet zo uit de verf.
Brokeback Moutain is een best mooi geschoten film, mooie plaatjes van ruige, eenzame bergen en desolate ranches. Maar als je het mij vraagt is dit toch een behoorlijk overroepen film.

Een magere 2.5*

avatar van Captain Pervert
3,5
linxde1 schreef:
Ik zocht naar Ledger, wanwege zijn sterven en zijn rol als joker in Batman 2 en kwam hier uit. Ik ga deze dus niet zien, want ik heb een afkeer van 2 mannen bij elkaar. Sorry, maar zo is het gewoon. Ik ga dan ook uiteraard geen score geven, want dat zou niet eerlijk zijn natuurlijk. Wel valt me in dit forum op dat er een paar het niet kunnen hebben als er een lage score wordt gegeven. Zo van, je wordt geacht dit een goede film te vinden, want anders ben je niet correct.

Je zou hem juist moeten zien, misschien dat je dan wat meer begrip hebt voor homo's, zeker die die met hun coming-out worstelen.

De context van "Brokeback Mountain" is - op Iran na, misschien - de ergste omgeving om in te ontdekken dat je eigenlijk homo bent. Gyllenhaal maar vooral Ledger met zijn boerenbaritonstem zijn geweldig in hun rol. Er wordt rustig gefilmd in prachtige omgevingen en super geacteerd (vond alleen de huilscène minder).

Ook het einde was voor mij niet heel duidelijk, wisten Jack's ouders nou dat Jack homo was? En hoe hij daadwerkelijk overleden was? Wist Ennis nou hoe Jack werkelijk overleden was, of niet?

3.5 sterren

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Ik had deze film al wel een kleine 2 jaar thuis liggen maar heb hem nooit willen kijken. Nou had ik gister geen enkele dvd meer nieuw die ik kon zien dus heb ik het toch maar eens geprobeerd met deze..
Niet dat ik iets tegen homo's heb, maar het thema sprak me echt niet aan.
Uiteindelijk viel de film me wel mee, maar snap ik werkelijk weer niet waarom mensen zo overdreven positief zijn over BM.
Ik bedoel, de film duurt ruim 2 uur en zoveel boeiends gebeurd er niet. Ik vond het niet saai, maar om nou te zeggen dat het verhaal ontzettend interessant was...
Wel acteerden de 2 goed (oa de kort terug overleden Heath Ledger). Maar op het homo tintje na was deze film echt niet beter dan de gemiddelde romantisch ingestelde drama film. Ik heb bv zoveel meer genoten van een film als The Notebook of Tristan & Isolde. Maarja, deze film heeft een apart thema dus hoppa, laat de Oscars maar binnenstromen. Raar.

3*

avatar van HarmJanStegenga
3,0
Vandaag pas voor het eerst gezien. Prachtige en ijzersterke film! De twee hoofdrolspelers Gyllenhaal en Ledger zijn fenomenaal in hun rol en vooral Heath Ledger sprong er toch wel bovenuit. Erg meeslepende rol van hem. Over meeslepend gesproken; het verhaal is dat natuurlijk ook. Een speelduur die voorbijvliegt terwijl we de gevoelens en belevenissen delen met de twee hoofdrolspelers.

De opbouw is prachtig, maar had soms het idee dat het soms wat te snel ging. Na het ijzersterke eerste half uur zakt het een beetje in, maar al snel weet Ang Lee de draad weer op te pakken. Zodra de twee mannen hun leventje leiden en weer met elkaar in contact komen worden er weer sterke momenten geproduceerd. Het einde is prachtig en emotioneel gebracht. Over het algemeen een klasse film die gedurende de hele speelduur weet te boeien en vele prachtige scenes weet te tonen.

* * * *

avatar van gauke
5,0
Film staat nr 2 in mijn persoonlijke top 10. Ik las in een recensie het volgende: Brokeback Mountain maakt het peilloze verdriet over onvervulde verlangens tastbaar. Regisseur Lee heeft daartoe geen grote woorden nodig. Een man in een stacaravan is genoeg, met een klein raam dat uitkijkt op de vrije natuur. Ik heb hier niets aan toe te voegen.

avatar van Orizzonte
4,0
Dit was één van de die ik altijd al erg graag wou zien en na 'm een tijd geleden dus voor het eerst gezien te hebben, is hij ook meteen aangeschaft, vanwege de indruk die hij heeft achtergelaten. 'Brokeback Mountain' is een rustige en pakkende film, die een onderwerp aansnijdt waar nog niet altijd voor open wordt gestaan, en in deze film nog wel in een tijd waarin het zelfs nog totaal onbespreekbaar is. Vooral het eerste deel van de film vind ik erg mooi en meeslepend. Alhoewel er gedurende de hele film niet echt veel in 'gebeurd', bleef hij me fascineren.

Dit mede door het geweldige acteerwerk van beide heren. In elk geval respect voor het feit dat ze überhaupt al zo'n rol durven aan te nemen en nog meer respect voor het feit dat ze er geen lachtertje van hebben gemaakt. Jake en Heath spelen precies zoals de twee mannen bedoeld zijn; twee tegenovergestelde mannen – de één nors en terughoudend, de ander erg uitbundig – die verliefd op elkaar worden in een tijd waarin dat eigenlijk helemaal niet kan. De sfeer van die tijd wordt goed neergezet en het gevoel dat deze relatie dus eigenlijk niet zou kunnen, komt heel duidelijk naar voren, maar wordt bijna nooit heel erg duidelijk uitgesproken. Alles wordt nog eens dubbel zo mooi gemaakt door het schitterende landschap.

Ang Lee heeft van het korte verhaal van Annie Proulx een schitterende, dramatische film gemaakt over een gevoelig onderwerp. Door homoseksualiteit op deze manier extra naar voren te brengen, heeft hij denk ik veel mensen laten inzien dat het ook maar 'gewoon' liefde is, alleen wel eentje die alles extra moeilijk maakt, en waarschijnlijk niet alleen toen in die tijd. Het einde van het verhaal is wat jammer en overwachts, maar het geeft er wel echt een 'einde' aan en eigenlijk klopt het zo ook wel. Een happy-ending was hier wat misplaatst geweest en door het verhaal op deze manier te eindigen werd het voor Ennis duidelijk dat hij een fout heeft gemaakt en dat het te laat is deze te herstellen, wat het weer wat meer drama geeft.

Dit is één van die films die voor mij heel erg indrukwekkend waren, vooral vanwege het verhaal zelf, de sfeer, de rust en de gesprekken. Voor iemand die van actie en snelheid houdt dus zeker geen aanrader, maar wel een erg mooie en schitterend geacteerde film. Zoals Gauke zei; Lee heeft er geen woorden voor nodig. Zeker één van mijn favorieten.

4,5/5

avatar van Flipman
4,0
Het enige echt bijzondere aan de film is het einde. Het punt waaropbesloten was de film te eindigen. Vond ik erg sterk. Verder wil ik niet zeggen dat het een slechte film is, alleen dat het ongeveer is wat ik ervan verwachtte, er gebeurde niet héél veel bijzonders. Maar ik kon me wel inleven -en dat zeg ik zonder te bedoelen homoseksueel te zijn. Ik denk dat dit een film is die nog op me in moet werken. Maar ik ben érg blij 'm gezien te hebben!

avatar van s0062423
2,5
Misschien ben ik met te hoge verwachtingen aan deze film begonnen of misschien was ik er nog niet klaar voor, maar mijn eerste kijkbeurt sloeg serieus tegen! De vele berichten die ik op deze en andere sites had gelezen, waren ofwel laaiend enthousiast ofwel vervloekte ze alle homoseksuele cowboys…

Wel nu; ik beschouw mijzelf openminded, dus deze film moest ik vroeg of laat toch eens gezien hebben. Tot mijn eigen verbazing vond ik het grootste minpunt het verhaal (ik had een beetje schrik voor te expliciete homoseksuele seksscènes). De film komt precies nooit echt degelijk op gang. Hoewel het verhaal zich afspeelt over een serieuze tijdspanne, ik gok ongeveer 20 à 25 jaar, merk je nauwelijks een evolutie van de personages. Alles blijft te statisch en er wordt enkel gefocust op één gegeven; de geheime relatie tussen de twee hoofdpersonages. Jammerlijk genoeg blijft hierdoor het verhaal te oppervlakkig/ ééndimensioneel, er had m.i. meer uitgehaald kunnen worden.

Bovendien beschikt Ang lee over een indrukwekkende sterrencast, toch werd er te weinig overtuigend geacteerd. Gyllenhaal en Ledger acteren beiden goed, (persoonlijke voorkeur gaat toch naar Gyllenhaal uit) doch konden ze mij, met uitzondering van +/- twee scènes, niet raken.

Meestal ben ik wel te vinden voor een drama, soms tot tranen toe, maar Brokeback mountain deed me weinig tot niets... tot Anne Hathaway op het scherm verscheen, ik stikte zowaar in een kaaskroket bij het aanschouwen van haar afstotelijke kostumering! Het kind ziet er echt niet uit in deze film...

Misschien ooit nog eens tweede kans geven, tot nu toe; 2.5*

avatar van Chainsaw
3,5
Chainsaw (moderator)
Brokeback Mountain opent bijzonder sterk en het hele eerste gedeelte van de film is zonder meer uitstekend. Visueel komen er een aantal prachtige shots voorbij en ook de karakters worden op een voortreffelijke wijze geïntroduceerd en vertolkt. Ledger speelt een sterke rol en Gyllenhaal levert één van zijn beste rollen die ik tot nu toe van 'm heb gezien. Beide heren zorgen er in ieder geval voor dat je geboeid blijft kijken. Sterk staaltje acteren van beide mannen.

Het is des te jammer dat de film na een sterke start langzaam maar zeker nogal inzakt. Het wordt nergens gelukkig echt matig, maar ik moest wel steeds meer moeite doen om bij de les te blijven. De film is zoals al eerder aangegeven echt te fragmentarisch en hak-op-de-tak en echt inleven is er vervolgens niet meer bij. Vond het trage tempo op zich nog meevallen, maar door het gebrek aan écht meeleven is dit nog best een behoorlijke zit. Het uiteindelijke einde weet overigens nog enigszins wat goed te maken. Mooi slot.

3,5 sterren.

avatar van JoeCabot
2,0
Nee, dit is 'm niet.

Begon nochtans aardig. Ondanks de oersaaie dialogen en een matig interessant uitganspunt wist Lee in het eerste half uur een mooie sfeer te creëren. Wat daarop volgde was echter gewoon duf. De voorbije vijf seizoenen van Familie (of GTST, je kiest zelf maar) samengevat in een kleine twee uur, zo kwam het een beetje over. En ja, aan de hoge score te zien lust de zogenaamde meerwaardezoeker er ook wel pap van.

Was er dan niets dat deze film verder nog kon redden? Euhm, jawel hoor. Gyllenhaal speelde weer fijn. Al heeft hij altijd wel iets nerdy in zeg, en in het begin was het best wel wennen om hem als cowboy te zien. Die worden voor zover ik me kan herinneren altijd neergezet als een soort van robuust mannelijkheidssymbool. Maar cowboy Gyllenhaal, die gaat tussen het lassozwaaien en jagen door ook gewoon effe kontneuken als ie daar zin in heeft. Menig redneck zal hier wellicht het schaamrood op de wangen van krijgen, ik kon er nog wel om lachen. Jake's tegenspeler, Heath Ledger, vond ik dan weer slappe koffie. Wat een sufkop zeg.

Verder was de score zo slecht nog niet, maar ach, met wat muziek kun je helaas geen zinkend schip redden, hooguit het gebeuren wat aangenamer maken (wie Titanic gezien heeft zal wel weten wat ik bedoel).

Jammer dus allemaal. Zeker als je weet dat ook Gus Van Sant kandidaat-regisseur was. Nu ja, toch nog 2* sterren voor de genoemde sterke punten in deze film.

avatar van stephan73
3,0
Geen slechte film. Goed acteerwerk, mooie beelden en prachtige muziek. Voor mij duurde hij wel iets te lang. Alles bij elkaar een dikke 3 sterren!

3*

4,0
De eerste fysieke ervaring tussen de hoofdpersonages kwam vooral verrassend en toch wel enigszins schokerend over.
Voor de rest leek mij de afhandeling van het verhaal begrijpelijk en zeker inhoudelijk.
Heb geboeid gekeken naar dit drama over jaren die voorbij gaan...
Alle acteurs doen het volgens mij uitstekend.
De fotografie en de muziek zijn mooi.

avatar van ViggøJøhnny
4,0
anne J schreef:
Nogmaals: het rauwe, het echte en het rustige vond ik deze film erg, erg mooi. Het had een sterke kracht en zette de film precies op zijn plaats. Gewoon: dit is het. Niet teveel poespas en overdreven zaken eromheen wat soms gebeurd.
Ik ben erg blij dat ik hem nou eindelijk heb gezien! Op tv nog wel, want ik heb hem al zeker 3 maanden in huis. Nou ja, dan kan ik hem in ieder geval herkijken wanneer ik wil
De film pakte me meteen vast in het begin, doordat er weinig werd gezegd en het vooral moest hebben van beeld. Ik kreeg er een soort afwachtende, verlangende (naar wat gaat er nog komen??) houding van.
Erg moving wanneer Ennis (heath) op het einde in de kast van Jack (jake) zijn jasje & overhemd van die eerste keer op Brokeback zag hangen, met het bloed er nog op.

Ik miste wel iets in de film, maar nog steeds kan ik eigenlijk niet zeggen wat. Het bezat zoveel kracht, maar ook een leegte tegelijkertijd. Ik kan het niet onder woorden brengen, het is een gevoel van me.

Toch, goede film en zeker al het goeds waard wat ik van tevoren erover hoorde!
4*

Dit is er een om te herzien. Prachtig geacteerd, door zowel de mannen als vrouwen als kinderen.Ben ik helemaal met je eens.
Prachtige film en wat betreft die 'tent-scene' kijk eens verder en zie wat de film je te bieden heeft... 40sec. van de film en niemand kijkt meer verder wat die 2 uur te bieden heeft
Het is zoveel beter dan dat!

4**

Gast
geplaatst: vandaag om 03:20 uur

geplaatst: vandaag om 03:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.