Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway
Releasedatum: 16 februari 2006
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via CANAL+
Vanaf donderdag 12 februari in 73 bioscopen (re-release)
Plot Brokeback Mountain
"Love is a force of nature."
Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Brokeback Mountain (BoekMeter)
- Brokeback Mountain (MusicMeter)
- Kijk op Canal Digitaal
Cassie Cartwright
Lashawn Malone
Randall Malone
Jack's Mother
Alma Del Mar Jr. (age 19)
marjolein25
ik geef het toe: vooral uit nieuwsgierigheid en om twee mooie mannen in een film te zien naar deze film gegaan. Wist niet wat ik ervan kon verwachten. Na afloop was het duidelijk jake gyllenhaal en Heath Ledger verdienen hulde voor het spelen van zo'n mooie en moeilijke rol in deze film. erg mooi..
Poisonthewell
Vind ik ook. Ik ging m vooral zien voor de buzz. Uit nieuwsgierigheid dus (en omdat mijn vriendin m graag wilde zien, waarschijnlijk om bovengenoemde reden
Maar toch had ik vooraf twijfels of het inderdaad echt zo'n goede film was als de nominaties en prijzingen doen geloven, of dat misschien mensen zich (vooral in Amerika) niet goed negatief over deze film durfden uit te laten in de angst intolerant genoemd te worden. En ook wist ik niet zeker of ik eventuele chemie tussen twee mannen als hetero zijnde uberhaupt wel zou kunnen herkennen. Maar zoals titan al zei, het spat van het scherm hoor. En ook mijn eerstgenoemde twijfel verdween als sneeuw voor de zon, want Brokeback Mountain is gewoon een ijzersterke en emotionele film.
Ang Lee filmt alsof hij zich van de hele controverse zich geen zak heeft aantrokken (of er misschien niet eens van bewust was). Waar je misschien een sterk moralistische film zou verwachten die een dergelijke 'homo's zijn ook normale mensen' - achtige boodschap door je strot probeert te hameren blijft Brokeback Mountain net zo sterk gefocust op de twee hoofdpersonen als elke andere goede love story dat doet (i.e. de rest van de wereld doet er niet toe).
En hoewel sociale conventies binnen de belevingswereld van de personages (vooral Ennis) natuurlijk een enorm grote rol speelt (kan ook niet anders in de tijd waarin de film zich afspeelt), Lee besteed hier zo min mogelijk aandacht aan. De film neemt geen stapje terug om de eventuele effecten van een dergelijke relatie in het Wyoming van de jaren '60 eens even rustig te bekijken. Daardoor speelt de film zich af op een strict persoonlijke schaal - zoals het hoort.
Verder is het acteerwerk van Gyllenhaal en vooral Ledger is subliem. Wat mij betreft zijn al die nominaties compleet gerechtvaardigd.
stino
Prachige film met een mooi universeel liefdesverhaal, schitterende lokaties, enorm veel schaapjes int begin
, subliem acteerwerk van Ledger en Gyllenhaal.
Kortweg een duik van een film die IEDEREEN moet gezien hebben.
as
Als er al homo´s in een Amerikaanse film voorkomen zijn dat meestal de stereotypen die we allemaal wel kennen. Het is vaak de grappige sidekick. In dit geval is Brokeback Mountain een verademing.
Het is natuurlijk een volstrekt belachelijke situatie dat deze film voor zoveel controverse heeft gezorgd want welbeschouwt is dit geen Gay-Movie. En dan nog… Brokeback Mountain is vooral een liefdesgeschiedenis dat toevallig tussen twee mannen plaatsvindt.
En wat dat betreft is het allemaal nog eens erg oprecht gedaan. Er is chemie te vinden tussen Gylenhaal en Ledger. De nadruk die dan ook gelegd wordt op de bewuste seksscène is buiten alle proporties. Het is vooral een grommende en oprechte scène die verder de controverse totaal niet verdiend. Ik zat niet te kijken naar twee homo's maar gewoon naar twee mensen die op elkaar beginnen te vallen.
Vooral Heath Ledger weet zijn rol op een verbluffende wijze neer te zetten. Zijn personage ademt in alles de teleurstelling van het leven uit. Zijn stoïcijnse rol is één van de sterkste punten van de film. Verder doet de film oprecht aan, afgezien van wat bombastische momenten, .
Je zou kritiek kunnen hebben op de fantasieloze cameravoering want die is zo traditioneel als maar kan en herbergt weinig tot geen verrassingen. Ook zijn er een aantal scene's overbodig. Maar tegelijkertijd is het spel van beide acteurs zo innemend en ontroerend dat het de hele film meetrekt. Ik ben benieuwd wat de film over twee weken in de wacht sleept tijdens de oscarnacht. Want een beeldje voor Ledger zou ik terecht vinden.
jacktwist
, subliem acteerwerk van Ledger en Gyllenhaal.
Kortweg een duik van een film die IEDEREEN moet gezien hebben.
Bobske
Wat een waanzinnig goeie film. Heb hem nu 2 x gezien en nog steeds hoteldebotel.
5.0
Diederik58
Prima film. Mooie lokaties. Goed geacteerd door Gyllenhaal en Ledger. Ze weten de spanning, de romantiek, de tweestrijd goed in beeld te brengen. Toch mag de film niet overschat worden. Ik denk dat er in Nederland minder beroering zal ontstaan over deze film.
axel33
Heb de film net voor de eerste keer in de bioscoop gezien, Cinema Palace in Haarlem - ik had 'm al via andere bronnen tot mij laten komen en bekeken, maar dit terzijde.
Over de film zelf zal ik 't niet hebben, maar er moet me van 't hart hoe baggerslecht 'ie er in deze zaal vanaf kwam. De kleuren van de kopie waren flets zodat de schitterende beelden in de bergen totaal niet tot hun recht kwamen en de donkere scenes er groezelig uitzagen. Ook wiebelde 't beeld met name aan 't begin ontzettend. En 't geluid? Daar heb ik al helemáál geen goed woord voor over.
Enkel de frontspeakers werden in actie gezet, leek wel. En die zitten achter 't scherm en vallen qua geluid dood in de grot-achtige akoestiek van de zaal. De dialogen leken aan 't scherm te blijven hangen en kwamen daardoor niet tot leven. En de sfeervolle soundtrack ging ook zo door de plee. Als iemand van de bioscoop dit leest, dan is mijn advies om de speakers aan de zijkant stevig te laten meedoen in de weergave; zoals 't nu is kán 't gewoon niet...
ohkino
Ook in Maastricht, slecht geluid (zelfde copie als haarlem ?)... dit kan toch niet voor een film met zoveel nominaties... mij viel op hoeveel er tijdens de flim verstouwd wordt aan chips en popcorn uit krakerige zakken... daardoor bereslecht mountain (dankzij het geweldige nederlandse bioscoop beleid ... ook als je een klacht doorgeeft hoe daar op gereageerd wordt..., no way)
overigens meer dan goede film, acteurs regie, beetje traag in het begin als een echte western uit de jaren 60
axel33
't Laat maar zien hoeveel van de omstandigheden afhangt hoe je 'n film ervaart. Een mooie, sobere film werd helaas 'n koude, schrale film. Ik durf te wedden dat zoiets zich ook uit in de waarderingen die hier verschijnen... en deze film is natuurlijk niet de enige die daar 't slachtoffer van is.
Ik zag King Kong in dezelfde zaal, en die vertoonde hetzelfde probleem tijdens 't eerste uur waarin ook bijna alleen nog maar dialogen zitten. Daarna barstte het spektakel los en werd het surround-systeem op de zaal losgelaten. Toen was 't in één keer 'n heel ander verhaal. In Brokeback Mountain zitten echter geen horden dino's die gedood dienen te worden, da's dus pech.
gNoLEm
Heb zelf overigens ook het idee dat deze film aanzienlijk minder goed en interessant zou worden gevonden (niet alleen door homo's) als de film over een hetero paar ging. Maar goed, dat komen we nooit te weten.
En de zin van deze hypothese is?
Een film is tevens goed om het scenario dat wordt gekozen. Als het glazen huis niet zou bestaan, had ze er waarschijnlijk ook geen film over gemaakt heh?
Jordy
En de zin van deze hypothese is?
Tja wat is de zin van alles wat we op deze site doen? Ik geef gewoon mijn kijk op de film.
SmuttWars
Gewoon een mooi verhaal, mooie beelden, goed acteer werk en toch ook wel iets om over na te denken en de film kreeg bij mij een extra dimensie, omdat de man naast mij op een gegeven moment begon te janken toen Jack "fucking" Twist dood was, het was duidelijk te merken dat die man ook ziets had meegemaakt in zijn leven. Deze film is zeker de moeite waard. 4,5*
Linn
Erg mooie film waarin toch jammer genoeg maar weer blijkt dat anders zijn niet altijd geaccepteerd word door de maatschappij. Het begon wat saai en het acteerwerk van Ledger daar ben ik ook niet zo over te spreken. Gyllenhaal deed het geweldig!! Een film die je toch wel tot het einde blijft boeien..wat sommige mensen controverse genoemd hebben bij deze film vond ik zwaar overdreven en niet eens controverse te noemen..voor mij is het duidelijk dat de mensen wat te kortzichtig zijn en niet echt weten hoe het in het echte leven gaat. De film was verder erg ontroerend en ik heb zelfs een traantje weg moeten vegen 4*
Linn
en waarom dan wel? Dit is een beetje een vage manier van stemmen namelijk
Goodfella_90
Dat slaat inderdaad helemaal nergens op. Of ik begrijp het verkeerd, dat kan ook.
Bas17
Dat vind ik nou ook.
Aardig eerste deel, het tweede deel ronduit matig.
Bobske
Uit de NRC:
De Amerikaanse western Brokeback Mountain heeft zondag vier Bafta's gewonnen, de belangrijkste Britse filmprijs. De rolprent van Ang Lee over twee homoseksuele cowboys kreeg de onderscheiding voor onder meer de beste film en beste regie.
Jake Gyllenhaal sleepte bovendien de prijs voor beste mannelijke bijrol in de wacht, meldde de BBC.
Naomi Watts
Het concept is aardig, een homoseksuele relatie die niet aangegaan wordt omdat die op een hele wrede wijze niet geaccepteerd wordt, de uitwerking was helaas wat minder. Ledger speelt weer als een natte krant, de film kent teveel saaie momenten, prachtige shots bleven ook uit maar Gyllenhaal speelde wel naar behoren , al heb ik he mwel beter gezien. Een krappe 3,5*
The One Ring
Is er ook een prijs die deze film niet gewonnen heeft dit jaar?
mdj
Aardig, maar erg vlak. De personages leken tamelijke simpele, ongecompliceerde cowboys te zijn die hun gedachten over weinig laten gaan. Misschien is dat ook wel weer een sterk punt omdat er zo getoond wordt dat homoseksualiteit onder alle lagen van de bevolking voorkomt dus ook onder van die stugge nietszeggende mannen. Had er zelf echter meer van verwacht.
donnie darko
4* in de humo vandaag en de film van het jaar volgens hen. Ik ben dus heel erg benieuwd.
Machine
Steekwoorden : zeker zeer goed geacteerd ! Met prachtige beelden uit de VS. Toch geen spannend verhaal, beetje langdradig
zephyr
Klopt dit ? : Ik skip deze film omdat romances mij meestal niet zo interesseren, ik skip altijd romances met al hun problemen die erbij horen, of dat nu hetero's of homo's zijn. Verder zag ik de trailer en het kwam mij absoluut langdradig over. Dus ook maar niet downloaden denk ik, laat staan bioscoopbezoek. Weet je wat het ook is , we hebben hier in Nederland de seksuele verworvenheden reeds lang, speciaal ook voor homo's, we hebben het twee decennia geleden al gehad. Dus het thema is ook al niet zo interessant. Dus ik begrijp die oscar (of bafsa, wat was het) heisa in Engeland niet zo. (Lopen ze daar nu twee decennia achter?, dit soort toneelstukken zijn er toch zeker al in de zeventiger jaren geweest?) Maar goed, ik heb de film niet gezien en ga hem ook niet kijken en zal hem dus ook geen laag cijfer geven.
SmuttWars
Nog nooit in een voetbal stadion geweest? Of gewoon op straat? Nog nooit uitgescholden voor flikker of homo?
Mel24
Had er wat meer van verwacht..
Vond hem wat saai.
Het einde was ontroerend!
Zeer goed geacteerd, vooral door Heath Ledger!
Heath ledger
vooral die scene waar hij gaat huilen erg nep. betere krokodillentranen als sommige kinderen op mijn werk
Sasz
Niemand heeft het hier over Michelle Williams' performance. Ze is genomineerd voor Best Actress in a Supporting Role en ze moet gewoon winnen!

'Brokeback Mountain' met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal vanavond (11 januari) op televisie

Onder meer deze goede films verdwijnen deze maand van Netflix

De zes best beoordeelde films van de vandaag jarige Kate Mara (38)

Netflix voegde onder meer deze drie films aan het aanbod toe

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001