• 9.381.094 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

avatar van nickey

nickey

ik vond het een goeie film, verhaallijn was goed, heb ervan genoten

avatar van Andoorn

Andoorn

Ik ben niet zo´n fan van cowboy films.

avatar van N&N

N&N

Vond het een saai romannetje die geen oscar waard is, of is dat vanwege het feit dat het hier om mannenliefde gaat? Dat moet toch niets uitmaken?

Het was ook wel erg langdradig.

Pluspunt: wel goed geacteerd.

avatar van Juutje

Juutje

Ben gister naar Brokeback Mountain geweest. Echt een hele goede film! Het is echt een film die nog een aantal dagen in je hoofd blijft rondspoken. Supergoed geacteerd en goed geregiseerd. Ennuh...lekkere cowboys hoor (zeker in het begin van de film).

avatar van Jennifer

Jennifer

Mooie, ontroerende film. De liefde tussen de twee mensen is erg ontroerend en oprecht in beeld gebracht. De film heeft me tot het einde geboeid.

avatar van Bob-Dylan

Bob-Dylan

Lijkt het nou zo of is het verhaal voor 75% vergelijkbaar met dat van the The Bridges Of Madison County?....omdat het toevallig over mannenliefde gaat is het opeens een wereldfilm?..een prima film dat zeker maar ik had weleens willen weten of de film ook zoveel nominaties had gekregen als het een man/vrouw relatie was geweest....

avatar van titan

titan

Bob-Dylan schreef:

Ik had weleens willen weten of de film ook zoveel nominaties had gekregen als het een man/vrouw relatie was geweest....

Dat vind ik een opmerkelijke paradox, want diegene die bepalen wie de Oscars krijgen staan bekend als een conservatieve kliek van oude mannetjes.

Ik ben eerder verbaasd dat deze film zoveel nominaties heeft gekregen ondanks de man/man relatie.

avatar van Redlop

Redlop

titan schreef:

[....want diegene die bepalen wie de Oscars krijgen staan bekend als een conservatieve kliek van oude mannetjes...

Volgens mij is dit ook een achterhaalde mening.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Volgens mij ook. Al zijn ze nog wel een kliek. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het op het moment in cultureel Amerika behoorlijk 'politiek correct' is om Brokeback Mountain zo'n geweldige film te vinden, juist omdat het om een man/man-relatie gaat. (wat zijn we met ons allen toch liberaal en vooruitstrevend)

avatar van Materny

Materny

Andoorn schreef:
Ik ben niet zo´n fan van cowboy films.

Is ook echt een cowboy film ja..... .

Anyway, ik had er in ieder geval meer van verwacht.
Natuurlijk heb je hoge en sterke verwachtingen als je zo de recencies van andere leest en blijkt dat deze een kandidaat is voor de oscars maar toch zit je op het einde van de film met een beetje een raar gevoel.

Aan het acteerwerk ligt het niet, dat is werkelijk fenomenaal maar misschien is het het feit dat het idd een beetje langdradig is.
Dat mag drukt het niveau van de film een beetje omlaag.

Wat de discussie betreft of deze film wel goed wegkijkt met een man/man relatie als thema.
: Absoluut, ik heb deze film gekeken zoals iedere andere film, objectief dus.

Hoewel ik deze film niet perfect vindt, hij zal waarschijnlijk toch de oscars binnenslepen.

( Hoe zat dat trouwens met Jack ).
Is hij nu omgekomen door dat ongeluk of door dat geweld?

avatar van jassonn

jassonn

door dat geweld (vermoord)

avatar van senseoaddict

senseoaddict

Gay Cowbots eating pudding!! Maar toch best een aardige film. Vond het wel hard dat hij vermoord werd.

avatar van Rujar

Rujar

Zelden zo´n saaie film gezien. Het liefdesverhaal is echt dramatisch slecht. Je kon echt zien dat ze niet zonder elkaar konden...

1,5

avatar van Redlop

Redlop

De Oscar gaat naar Heath Ledger neem ik aan. Mooi ingetogen drama over liefde staat in bijna elke recensie te lezen en dat is waar. 4*

avatar van xangadix

xangadix

Rujar schreef:

Je kon echt zien dat ze niet zonder elkaar konden...

Vind je dat nou wel of niet..?

avatar van Anakin01

Anakin01

Prachtige film! Heeft me helemaal overdonderd.

Wonderlijk goede acteerprestaties! Prachtig verhaal..

Deze film heeft gewoon alles!

avatar van amethyst

amethyst

erg mooie en indrukwekkende film deze bleef nog even in mijn hoofd hangen. Alhoewel ik de eerste seksscene wel erg confronterend vond zo op de eerste rij in de bioscoop maar dat zal wel aan mij liggen. Ik snapte de laatste zin in de laatste scene van ennis alleen niet , wat bedoelde hij met "ik zweer het" waar sloeg dat op??

avatar van Ash Krueger

Ash Krueger

Vond dit absoluut een aardige film. Met het kritiekpunt te lang/langdradig kan ik mee inkomen, vond dat zelf namelijk ook. Maar dat is dan eigenlijk mijn enige kritiekpunt. Voor de rest ben ik absoluut positief hierover. De shots in het begin van het gebied waren prachtig, keek erg lekker weg. Over het acteerwerk ben ik ook te spreken. Grootste pluspunt vind ik echter dat, hoewel het om een homo-relatie ging, het toch romantisch was op zijn manier. Dus genoeg pluspunten voor 4* van mij.

avatar van berth135

berth135

Aardige film, goed geacteerd, mooie shot's in een prachtige omgeving, maar op sommige momenten langdradig.

Alle goede kritieken van filmrecensenten komen denk ik vooral voort uit de angst om maar vooral niet als homofoob over te komen. Ik kom op 3* voor de film (en 5* voor de geweldige soundtrack The Wings).

avatar van Anonymous

Anonymous

Rujar schreef:

1,5

Eens.

Een liefdesverhaal moet bovenstaande (zie natuurlijk sarcastisch bedoelde opmerking van Rujar) bevatten. Dat bleek naar mijn idee te weinig uit deze film.

Wetend dat je naar een film kijkt met homoseksuele hoofdpersonen, ga je letten op de hints die zij over en weer geven. Vooral bij Jack merk je dat. Hij zit vanaf het begin naar Ennis' kont te staren. Duidelijk zichtbaar als Ennis voor Jack loopt, in het begin. Jack neemt gedurende de film ook steeds meer het initiatief. Ik heb het idee dat Jack altijd al geweten heeft dat hij homo is. En door de manier van acteren, lijkt het wel alsof Ennis er pas achter komt, op het moment dat hij door Jack wordt gepakt. Later zegt hij ook: 'I ain't no queer'. Dat is of een slechte dialoog om aan te geven dat hij bang is om voor z'n (reeds bestaande?) gevoelens uit te komen, of dat hij zich heeft laten overrompelen door Jack en hij er verder niets van wil weten.
Gezien het script het eerste, gezien het acteren het tweede.

Vooral op psychologisch vlak faalt deze film. Het script en het scenario biedt de uitgelezen kans om een topper neer te zetten op dit gebied. Ik wil dingen weten als:

-Zou Ennis ook homo(seksuele handelingen hebben verricht) zijn als hij Jack niet was tegen gekomen? Hij bleek tevreden te zijn met zijn verloofde.
-Alles gebeurt natuurlijk on the down low. Toch weten beide vrouwen het van hun man (zie de reactie van de vrouw van Jack, als zij Ennis aan de telefoon heeft, nadat Jack blijkt te zijn vermoord. Zij reageert kil en onverschillig. Toch raar om zo te reageren, want ooit moet ze toch van die man hebben gehouden. Aan de andere kant, een logische reactie als zij het idee heeft dat haar hele huwelijk op een leugen was gebaseerd. Maar hoe was dat gevoel voor Jack. Is hij nou eigenlijk alleen met haar getrouwd, omdat haar vader loaded was?)
-Was Ennis altijd al homo, of kwam hij er door omstandigheden achter? Met omstandigheden bedoel ik: bv gevangenen in Amerika, die voordat zij in de gevangenis gruwen om mannen die elkaar kussen, maar in de gevangenis blijkbaar het aanzicht van een man die zijn zeepje heeft laten vallen plots enorm weten te waarderen? Ennis verveelde zich natuurlijk net als Jack kapot op de mountain. Je had weinig keuze. Of je blijft je verloofde trouw, je pakt een schap of je pakt je collega. Wist Ennis dat hij deze onderhuidse gevoelens had? Heeft hij die vooraf altijd genegeerd? Kwamen die gevoelens in eens? Etc. Dat soort dingen wil ik weten.
-Wat is de impact op de kinderen, zodra zij erachter komen dat hun vader homo was? Komt niet aan bod in de film, maar zo'n scenario biedt de kans om dat juist wel te doen.
Juist dan kan je je meer en meer inleven in de positie van de hoofdkarakters en hun beweegredenen om het te verzwijgen.

Ook heb ik het idee, dat Ennis Jack liever kwijt dan rijk was. Alsof hij gewoon verder wilde met z'n leven, zonder 'bemoeienis' van Jack. Hij zegt bv dat hij Jack pas weer in november kan zien. Als ze zo dol waren op elkaar, wat dit prachtige liefdesverhaal implicieert (not), dan had Ennis echt wel getracht een tussenoplossing te vinden.

Mijn grootste bezwaar, dit zou een prachtig liefdesverhaal moeten zijn. Waarom bleek dit dan zo weinig?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mee eens.

Om je vraag te beantwoorden, Brokeback Mountain mist diepgang.

avatar van flash_gordon

flash_gordon

Deze film schijnt overstelpt te worden met prijzen. Desondanks heb ik besloten deze film maar eens over te slaan.
Daar zijn een aantal redenen voor te vinden, waarvan Koekebakker er hier al één noemt :

Koekebakker schreef:
...Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het op het moment in cultureel Amerika behoorlijk 'politiek correct' is om Brokeback Mountain zo'n geweldige film te vinden, juist omdat het om een man/man-relatie gaat. (wat zijn we met ons allen toch liberaal en vooruitstrevend)

Helemaal mee eens : ik vermoedt dat deze film alleen maar een storm in een glas water is in de doorgaans blijkbaar met veel anti-homoseksuele vertroebelingen behepte engelse en amerikaanse samenlevingen. Als een soort goedmakertje staat men ineens met een hele rits prijzen klaar als iemand daarover ineens een film maakt. Pure hypocrisie dus.

Ook hier kan ik mij in vinden :
zephyr schreef:
.. ik skip altijd romances met al hun problemen die erbij horen, of dat nu hetero's of homo's zijn. Verder zag ik de trailer en het kwam mij absoluut langdradig over. ..
Dat zijn weer er twee redenen bij om niet te gaan.

Verder blijkt het een helemaal niet eens goed gemaakte en diepzinnige romance te zijn, mocht je eventueel nog steeds zin hebben om te gaan kijken :
Anonymous schreef:
Ik wil dingen weten als:

(Ik heb even tussen je spoiler gekeken, maar hier blijkt uit dat de hele romance ook nog eens niet is uitgewerkt.)
En dat was dan reden nummer vier dat ik deze film niet hoeft te zien.

Vijfde en laatste reden is ook niet onbelangrijk : ik ben helemaal geen homo en kijk nu eenmaal liever naar mooie vrouwen. Skippen dus deze film.

avatar van SilverGun

SilverGun

Ennis wordt inderdaad overrompeld door Jack. Je word als homo niet echt geaccepteerd in het cultuurtje waarin de hoofdpersonen leven, dus Ennis heeft liever niet dat hij als homo bekend komt te staan.

Ik wil dingen weten als:

Waarom moet je dat als kijker weten? Ik zie niet in hoe de film daar extra diepgang van had gekregen. Er zijn in de praktijk genoeg voorbeelden van mannen die gelukkig getrouwd waren en er vervolgens achterkwamen dat ze homo zijn. Ennis ontdekte simpelweg door Jack dat hij homo was.

Z'n vrouw had al lange tijd geen gevoelens meer voor Jack, dat wordt al snel duidelijk (en anders hoor je het wel uit de mond van Jack zelf). Vandaar dat hij ook minder moeite had om Ennis weer op te zoeken. Z'n gebrek aan inkomen en de heersende homohaat is ook een vrij logische motivatie om maar veilig getrouwd te zijn/blijven.

Ik had een film met zo'n uitgekauwd verhaaltje zoals jij het voorstelt, heel wat minder boeiend gevonden. Wat doet het er bovendien toe om al die feitjes te weten? De relatief subtiele manier waarop het nu is uitgewerkt, maakt de film veel krachtiger. Met een beetje inlevingsvermogen kun je al die dingen zelf wel invullen, mocht je dat al nodig vinden.

Ennis heeft er veel meer moeite mee om het te combineren met z'n gezinnetje. Hij heeft het goed voor elkaar en was al verloofd voordat hij Jack leerde kennen, terwijl Jack's huwelijk zeer weinig voorstelt en al een showvertoning was vanaf het begin, zoals hij zelf ook aangeeft. Ennis speelt dus liever op safe, terwijl Jack maar weinig te verliezen heeft en dus gefrustreerd is dat ze niet vaker bij elkaar kunnen zijn.

Ik vind niet dat er ook maar ergens geïmpliceerd wordt dat Ennis Jack liever kwijt was. De karakters van de twee hoofdpersonen verschillen gewoon van elkaar en ieder heeft ieder z'n eigen manier van reageren op een dergelijke benarde situatie. Nadat hij hoort dat Jack overleden is, is het verdriet bovendien van Ennis' gezicht af te lezen.

Zelf ooit een relatie gehad?

avatar van as

as

flash_gordon schreef:

Daar zijn een aantal redenen voor te vinden....blablablabla........./

....blablablabla....Laatste reden is ook niet onbelangrijk : ik ben helemaal geen homo en kijk nu eenmaal liever naar mooie vrouwen. Skippen dus deze film.

Ik zou zeggen ga de film eens kijken. Nu heb je een mening over iets terwijl je er niets vanaf weet.

Vind bovenstaande dan ook totaal zinloos en zonde van de tijd. Ondanks dat ik het wel met je eens ben dat de film gehypt wordt.

avatar van flash_gordon

flash_gordon

as schreef:

...Nu heb je een mening over iets terwijl je er niets vanaf weet...

OK, ik heb alleen maar de trailer gezien en die was langdradig. Trailers zeggen vaak niet alles, dat is waar. Maar een hele hoop commentaren wijzen er op dat de film mogelijk nog slechter is dan ik mij kan voorstellen.

avatar van soom

soom

Ik ben hier echt heel erg benieuwd naar en wil er echt heel, heel, heeel, graag heen. Hij lijkt me gewoon zo supergoed! Het gegeven spreekt me wel aan, en ben benieuwd wat Ang Lee ervan gemaakt heeft.

Ik ben bovendien ook erg benieuwd naar de chemistry tussen Heath en Michelle, die elkaar door deze film hebben gevonden, geloof ik.

Politiek getinte discussie weggehaald. Houd het svp bij de film.

avatar van Anakin01

Anakin01

amethyst schreef:

Snap dat ook niet :s

avatar van Koekebakker

Koekebakker

flash_gordon schreef:

Dat gaat mij wat al te ver. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat de 'Academy' de film anders slecht zou vinden, hoor. Alleen dat de film door dat mechanisme van een goede film tot een geweldige wordt verklaard.

Ik vond Brokeback Mountain zelf in ieder geval mooi en zeker de moeite waard.

avatar van as

as

Dat hij zijn as uit zou strooien bij brokeback mountain.