• 9.378.149 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Als je je stem verwijdert en dan opnieuw plaatst, zie je niet wat het daarvoor was. Ik begrijp trouwens niet helemaal waarom veel mensen dat doen.

avatar van neo

neo

Gebeurt zo af en toe door de scrollfunctie ofzo, of iets te gehaast stemmen. Deze keer dus per ongeluk verwijderd Voor de rest doe ik dat enkel als ik dus door die brakken scrollfunctie iets een 5 geef terwijl het een 1 moest zijn.

avatar van dray

dray

Ik heb het boek (80 pagina's op postzegelformaat) al enkele jaren in huis. Een fantastisch mooi verhaal.. Ik ben dan ook benieuwd wat 'Hollywood' van het verhaal over laat...

dray schreef:

Wees gerust, Ang Lee heeft 't verhaal met de grootst mogelijke integriteit in beeld gebracht. Es is werkelijk geen moment in deze film dat riekt naar wat jij - en ik - met gepast afgrijzen 'Hollywood' zouden noemen.

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Director's Guild en Producer's Guild Award gewonnen. De oscars staan vast.

avatar van Pepito

Pepito

8 Oscarnominaties voor Brokeback Mountain van Ang Lee. Waaronder die voor beste film, beste regie en beste mannelijke hoofdrol, beste mannelijke bijrol, beste vrouwelijke bijrol en beste scriptbewerking.

avatar van Channa84

Channa84

Deze film moet ik zien!

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

het lijkt me een indrukwekkende film met zeker goeie hoofdrolspelers.

Ik ga m zo snel mogelijk kijken.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Mooie film, maar na alle lof die film kreeg toegezwaaid, viel hij me toch wat tegen. Het eerste uur vond ik wel erg mooi, beheerst, goed geacteerd en met prachtige beelden. De spanning tussen de twee zwijgzame cowboys zit vooral onderhuids. En blijkt af en toe uit een gepassioneerde vrijpartij en uit (iets te vaak) vochtig wordende ogen.

Een tijdlang mooi, maar verderop wordt de film mij wat te fragmentarisch.

De thematiek is in de VS blijkbaar spraakmakend, maar in Europa is dat al veel vaker gedaan.

avatar van Jordy

Jordy

Koekebakker schreef:

verderop wordt de film mij wat te fragmentarisch.

Ja dat probleem had ik ook een beetje. Altijd jammer in films, als je je als kijker er zo bewust van bent dat er elke scene een laagje make-up bij komt, dat er blijkbaar weer een paar jaar tussen zit elke keer.

Mooie film verder natuurlijk, maar de verhouding tussen het eerste uur en de rest was een beetje scheef.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

silverfaustx schreef:

als je paardrijdende homos wilt zien is dit je film

Koekebakker schreef:

Een tijdlang mooi, maar verderop wordt de film mij wat te fragmentarisch.

Dat fragmentarische is 'n bewuste keuze. De kijker moet 't gevoel krijgen dat de tijd te snel voorbij gaat, de frustratie van de hoofdpersonen wordt daardoor door de kijker meegevoeld. Pas in de slotfase wordt er weer - bewust - meer de tijd genomen voor de scenes.

avatar van Peter

Peter

Wat een goede film! Ben er helemaal van onder de indruk. 5 sterren en mijn nieuwe nummer 1 in de top 10.

avatar van T.O.

T.O.

Zeker een mooie film. Veel mooie plaatjes en shots en solide geacteerd - ik heb bij het zien van Jake Gyllenhaal nauwelijks aan Donnie Darko moeten denken, iets waar ik vooraf wel voor vreesde. Verder vond ik de subtiliteit en de vele complicaties rondom de relatie goed weergegeven. 4*

Wel een beetje zielig vind ik Anna Faris die voor de tweede maal (na Lost in Translation) een kleine bijrol als kwekkend dom blondje heeft

p.s. Tot algemene hilariteit van de bioscoopzaal kregen wij tien minuten in het midden van deze film voorgeschoteld met Italiaanse dubbing

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

T.O. schreef:

Een C.V met films als Scary Movie 1 t/m 4, The Hot Chick, Just Friends en Waiting... kun je wel een beetje verwachten dat je ge-typecast word als dom blondje. Uiteraard wel een beetje zonde sinds ik haar graag is in een serieuze rol zou willen zien.

avatar van Peter

Peter

Aan keesmoos: waarom geef je anderhalve ster? Ik benieuwd naar de recensie van jou. Heb je hem wel gezien?

Peter schreef:

De film wordt overduidelijk bewust naar beneden gestemd. Hetzelfde verschijnsel is te zien bij IMDB. De meesten geven 8 t/m 10, daarna wordt t' steeds minder en dan opeens weer 'n enorme uitschieter van mensen die de film 'n 1 geven. Toegegeven, 't is niet 'n film die bij iedereen evenzeer in de smaak zal vallen, maar 't geven van 0,5/1 sterren is toch op z'n minst verdacht.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Ik ben zo hetero als een ik weet niet wat en gruwel eerlijk gezegd van gay-scenes (zo kon ik absoluut niet kijken naar die scene in After Hours waar 2 mannen elkaar af lopen te lebberen)... kan ik deze film wel gaan zien dan? =)

avatar van Sai

Sai

NIGHTWOLF_ONE schreef:

. Nee. Als iemand bij Do the Right Thing iets zou posten als "ik ben zo blank als ik weet niet wat en kan absoluut niet tegen negers, kan ik deze film wel gaan zien?" zou ik hem de film ook afraden. Een goede psychiater daarentegen...

Misschien niet helemaal politiek correct, maar ik vind dat toch wel een verschil hoor.

avatar van Bas17

Bas17

NIGHTWOLF_ONE schreef:

Je zegt net dat je een soort afkeer voor homo's hebt, dus waarom zou je nog twijfelen of je de film gaat zien .....

avatar van ehuurman

ehuurman

Ik vond het een weinig inspirerende film, de enige reden waarom dit volgens mij zo wordt opgeblazen is vanwege de vermeende controversie. Ik kon voor geen van beide cowboys echt begrip opbrengen of me inleven in hun situatie...

Nu vind ik homo's helemaal niet controversieel, misschien is dit in Amerika nog anders. Op mij maakte het geheel weinig indruk, zeker ook door de hoge verwachting die ik had van deze film.

Bas17 schreef:

Het niet helemaal tof vinden om naar zoenende mannen te kijken is wel iets anders dan een 'afkeer aan homo's hebben', lijkt me.

avatar van FisherKing

FisherKing

kos schreef:

ja, oke, maar op voorhand daar een probleem, of in dit geval zelfs een gruwel, mee te hebben, dat soort commentaren lees ik zelden wanneer vrouwen elkaar zoenen, wat ik persoonlijk erg vreselijk vind

Ik bedoel er zit een soort moralisme cq haat, in die originele remark.

Ik begrijp je post niet helemaal John.

avatar van otherfool

otherfool

Het 'niet helemaal tof vinden' is wel iets anders dan 'ik gruwel van' lijkt me.

Verder wel een mooie film dit, al lijken de 8 oscarnominaties me nogal overdone. Inderdaad toch de controverse die het wint van de kwaliteit?

Wel wordt er goed in geacteerd (m.n. Ledger) en zijn de plaatjes met minimale soundtrack werkelijk prachtig. Jammer eigenlijk dat het verhaal zich over 20 jaar uitspreidt, waardoor we slechts een heel minimalistisch kijkje in het leven van de 2 mannen krijgen. Hierdoor werkte het liefdesverhaal niet helemaal.

Wat de film voor mij speciaal maakt is het laatste half uur; die leegheid en triestigheid eerst bij de ouders van Gyllenhaal en daarna in de trailer van Ledger is prachtig pijnlijk.

Totaalscore: 3*.

avatar van dje-em

dje-em

Bah wat zijn sommigen toch weer hypocriet zeg. "Ik ben zo heteroseksueel". Pff, je hoeft toch niet homoseksueel te zijn om deze prachtige film te gaan zien? Ben je nu zo onzeker over je eigen seksualiteit dan?

Overigens heb ik vaak het idee dat mensen die gruwelen van twee zoenende mannen vaak zelf homoseksuele gevoelens hebben. Dit blijkt ook uit onderzoek.

Maar goed, de film is helemaal niet zo expliciet ok een vette zoenscene, en je ziet iemand in zijn blote kont en ze springen samen in het water maar dat soort scenes zie je in bijna iedere blockbuster. Het enigste verschil is dat het nu om twee mannen gaat. Wordt toch eens volwassen mensen!

Sterker nog, ik durf de stelling wel aan, dat deze romantische film, want dat is het toch eigenlijk wel, minder bloot bevat dan de meeste andere films.

Dus: allemaal braaf naar de bioscoop en geniet van deze prachtige film. Of je homo, hetero, bi, of onzeker bent, maakt allemaal niets uit!

avatar van Bas17

Bas17

Het 'niet helemaal tof vinden' is wel iets anders dan 'ik gruwel van' lijkt me.

Wat niet wegneemt dat als je het niet tof vind of zoals hij het zelf verwoord "zo kon ik absoluut niet kijken" als je 2 mannen ziet zoenen. Je kan bij deze film dat toch zeker 1 scene verwachten. Dus misschien is het niets voor hem.

Dat was mijn punt.

avatar van titan

titan

En toch is het wel opvallend dat de hoge stemmen op deze film voor een onevenredig groot deel afkomstig zijn van de homosexuele gebruikers van deze site.

avatar van stinissen

Prachtige ingetogen film met een goede Jake Gyllenhaal en een werkelijk schitterende rol van Heath Ledger.

Film laat echt de pijn en het verdriet zien waar de twee mannen mee worstelen.

Jammer dat de twee mensen niet kunnen doen wat ze echt willen, het gaat toch om de liefde....En als het dan twee mannen blijken te zijn....who the fuck cares.

Ps Ik ben een echte hetro maar kon me goed inleven in de situatie waarin ze zich bevonden.

Lijkt me ook niet dat een homosexueel de film hoger beoordeelt dan een hetro .