Genre: Romantiek / Drama
Frankrijk / Liechtenstein / Zwitserland / Duitsland
Geregisseerd door: Joel Coen, Ethan Coen, Walter Salles, Wes Craven, Tom Tykwer, Gus Van Sant, Olivier Assayas, Frédéric Auburtin, Emmanuel Benbihy, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet, Alexander Payne, Isabel Coixet, Alfonso Cuarón, Gérard Depardieu, Christopher Doyle, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Bruno Podalydès, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa en Daniela Thomas
Met onder meer: Natalie Portman en Steve Buscemi
Gesproken taal: Spaans, Frans, Engels, Mandarijn en Arabisch
Releasedatum: 11 januari 2007
Plot Paris, Je T'Aime
"Fall in love with Paris 18 times."
Twintig regisseurs geven hun visie op de relatie tussen romantiek en Parijs, Stad der Liefde. Elke regisseur verbindt zijn eigen stijl aan één van de verhaallijnen die zijn gebaseerd op twintig verschillende arrondissementen van de stad met elk hun eigen atmosfeer en stijl.
Touriste (Tuileries)
Francine (Faubourg Saint-Denis)
Le cow-boy (Place des Victoires)
Liz (Quartier des Enfants Rouges)
Axel (Tuileries)
Julie (Tuileries)
L'automobiliste (Montmartre)
Jeune Femme (Montmartre)
Fanny Forestier (Pigalle)
Zarka (Quais de Seine)
edejong
meeste filmpjes zijn erg leuk, en steken goed in elkaar..
alleen Coens, van Sant en Craven waren dieptepunten.
al maakten heel wat andere mooie stukjes een hoop goed.
elhamlalila
Begon me toch lichtelijk te vervelen zo op het einde....
toch een 3 voor het geweldige begin
Kaffeefiltjer
Sylvain Chomet van Les Triplettes de Belville zou er ook tussen mogen,
nu heb ik ontdekt dat deze meneer instond voor het fijne filmpje van de mime-speler
Mochizuki Rokuro
Gisteren gezien, omdat we zin hadden in een beetje een gezellige film en behalve Ratatouille en Harry Potter was er niet veel keuze.
Opvallend dat zo'n film toch weinig experimenten bevat, deels door de keuze van vaste namen aangevuld met wat Franse onbekenden (zo noem ik ze maar). En verder dat iedereen toch lijkt te proberen een afgerond verhaaltje te vertellen en juist dialoog gebruikt om een punt te maken geen visuele, cinematografische middelen.
Behalve een paar (4 stuks), dat waren dan ook gelijk de meest opvallende bijdragen: Christopher Doyle (Porte de Choisy), Sylvain Chomet (Tour Eiffel), Vincenzo Natali (Quartier de la Madeleine) en Tom Tykwer (Faubourg Saint-Denis). Doyle was zoals gevreesd een vervelende, nietszeggende exercitie zonder pointe. Tykwer het duidelijke hoogtepunt door repeterend gebruik van beeld en geluid (eigen muziek, herinnerend aan Winterschläfer van zijn hand). Natali koos voor een afwijkende vorm met vampiers, evenzo vaak leuk en mooi als mislukt. Chomet's mime-bijdrage was helaas minder geslaagd, want zonder spanningsboog en magere humor.
Over de overige verhalende episodes kan ik over het algemeen kort zijn. Niet heel opvallend, maar met een gemoedelijke toon, zodat het geheel redelijk samenviel en niets dissoneerde. Voor een omnibus film redelijk goed niveau. Opvallend veel Amerikaanse gastacteurs (wat moeten Maggie Gyllenhaal, Willem Dafoe en Nick Nolte daar allemaal?).
De beste verhalen waren toch wel van Walter Salles (schrijnend over een vrouw die haar eigen kind alleen achter laat in de banlieue om op een even oud kind te moeten passen in sjiek Parijs - uren reizen verder), Gurinder Chadha (hoewel iets te prekerig over een (heel mooi) meisje met hoofddoek), Isabel Coixet (een mooie bijdrage over een man die zijn vrouw verliest) en Olivier Schmitz (over een neergestoken schoonmaker/muzikale immigrant).
Dieptepunt was Olivier Assayas (een hopeloos platgetreden drugs bijdrage) en Bruno Podalydes (de opening met parkeerproblemen en contact met de burut), maar die zijn beiden volgens mij al jaren de low lights in de Franse cinema.
De grote Amerikaanse namen waren wisselend: Van Sant eerder vertoond (de miscommunicatie), Coen (in de metro) visueel wel grappig, Payne redelijk scherp getroffen (over een eenzame toeriste) en Craven (met Oscar Wilde) om snel te vergeten.
Rest nog de nostalgie van Gazzara en Rowlands in een door Rowlands geschreven bijdrage over een gescheiden vrouw. Geen geweldige sketch, maar het verlangen naar de jaren 70 met de pittige Cassavetes drama's kwam gelijk wel weer naar boven.
Fijne avondfilm, beetje heimwee naar Parijs en vooral te herinneren door de goede episode van Tykwer.
woenie
Tykwer stukje vind ik heel erg mooi..... dat gevoel dat ik dan krijg, maakt voor mij een film goed. Maar ook de mime film (normaal gesproken haat ik mimes...háááát!) vond ik erg leuk. Gewoon erg lief. Ook dat stukje met de gitaarspeler raakte mij!
Coen stukje en met stukje met Amerikaanse toerist waren ook hilarisch!
anne J
Afgelopen zondag in de bioscoop gezien (hij draaide weer) en ik vond hem erg leuk. De meeste verhalen waren goed, sommigen hadden niet zoveel waarde.
Maar over het algemeen zag het er mooi uit.
Het leukste vond ik de verhalen van
het moslim meisje,
de vrouw die oppast elders in de stad,
de man die 'mademoiselle' steeds een koffie aan wil bieden,
de blinde jongen
en de toerist op het station.
Het is een film van twee uur, maar af en toe, omdat je steeds andere verhaaltjes hebt, leek het langer te duren. Toch heel origineel.
Ik heb een 3.5* gegeven, misschien als ik hem nog ooit weerzie dat het hoger kan worden.
Onevenwichtige verzameling verhaaltjes, met een paar positieve uitschieters en een heleboel middelmatige bijdragen. De meeste verhaaltjes zijn niet meer dan een uitgesponnen enkele scene, zonder begin en einde. Het slechtst vond ik de episode van Christopher Doyle. Die paste wat mij betreft qua toon ook niet binnen de structuur. Best grappig waren de bijdragen van de Coen-broertjes en Wes Craven. Maar het best uit de bus kwamen de episodes van Oliver Schmitz, Tom Tykwer en Alexander Payne. Die maakten alledrie flink indruk, zowel qua vorm als qua inhoud.
zeemeermin
Alle films vond ik over het algemeen wel aardig (afgezien van dat vampierenverhaal met Elijah Wood, bah) maar helaas, niet eén sprong er echt uit. De stijl van Coixet deed me heel erg denken aan Jeunet.
Hoogtepunten vond ik Parc Monceau, Quartier des enfants rouges en Faubourg Saint-Denis.
Kaffeefiltjer
Andrei Zvyagintsev
Er komt nu ook zo’n soort film over New York, getiteld
"New York I Love You". Met als regisseurs:
..............
Leuk! Scarlett als regisseur? Ben benieuwd!
donnie darko
Alle filmpjes met hun sterren:
1. Podalydes 1.5*
15. Craven 4*
16. Tykwer 4*
17. Aubertin & Depardieu 3*
18. Payne 4*
Eindoordeel: dikke 3*, maar niet echt mijn ding.
aphexfreak
Voor mij was Vincenzo Natali toch favoriet, enige die iets anders durfde neer te zetten.
woenie
Ik denk dat dat wel zo'n soort acteur is die dat kan.
offtopic:
Ik hoop het voor haar. Heb een soort 'obsessie' voor scarlett haha
. Ze is zo mooi en getalenteerd. Ik vind wel dat ze een beetje de verkeerde films uitkiest... Lost in translation vind ik tot nu toe haar beste rol.
Pure
Ook ik heb maar een lijstje bijgehouden:
Podalydès 1.5 *
Craven 3*
Tykwer 4.5*
Auburtin & Depardieu 3.5*
Payne 3.5*
Kortom, deze verzameling uiteenlopende filmpjes vormt samen een charmant geheel.
Mochizuki Rokuro
5. Salles 1.5*
Salles & Thomas 1.5*
Ik vond het Salles deel een van de hoogtepunten, maar jullie blijkbaar niet. Nog om een bepaalde reden?
Pure
Ik had er zelf ook meer van verwacht (twee van Salles films op 3.5*, tegen de 4* aan).
Hoewel het gegeven sterk is voor een kortfilm, is de uitwerking totaal uit balans. Salles had veel creatiever om kunnen gaan met de lange reis die de vrouw (waarschijnlijk dagelijks?) moet maken door middel van wat tegenactie. Probleem zat hem dus in de kern voor mij.
stefan dias
Heb 'm g-dvd'd. Twee keer nog wel, want mijn vrouw valt telkens in slaap en wil 'm 's anderendaags dan nog eens opnieuw bekijken.
En het liet zich allemaal nog weel heel goed opnieuw bekijken.
Natuurlijk vind je sommige stukken wat minder of gewoon saai (vooral in het begin) maar naar het einde zitten er toch een paar prachtige stukken.
Ja, Tykwer laat zien dat hij een crack is. De Coens bewijzen dat ze niets meer hoeven te bewijzen. Zo simpel, droog en goed.
Ook de saaie man op het kerkhof die eigenlijk al best grappig was vóór zijn val. Grappiger in ieder geval dan zijn licht-hysterische ega-to-be.
Maar de twee parels der parels: les moustiques qui piquent. Op het einde zit je mee te trillen met de espressokopjes in de handen van de ontdane verpleegster.
En ik heb vooral (twee keer) genoten van het lekker ouderwets vuurwerk tussen Rowlands en Gazarra. De twinkel die die man in zijn ogen heeft, vervulde me gewoon met plezier. "Bitch!". haha
En last but not least: ik krijg toch ontzettend veel zin om nog eens naar deze heerlijk mooie stad te trekken. Mission accompli.
*Nientjah*
Over het algemeen mooie compilatie van korte film met hoogtepunten maar ook dieptepunten. O.a. de stukjes met Steve Buscemi, de straatmuzikant die al een tijd verliefd is op een vrouw en het islamitische meisje waren mooi, maar het stuk met de mimespelers vond ik gewoon strontirritant. Moeilijk om een gemiddeld cijfer te geven van de vele korte filmpjes die voorbij kwamen, maar ik probeer het toch maar.
3 sterren.
Donkerwoud
Het is inderdaad moeilijk om een selectie aan filmpjes af te doen met een eenduidige score, aangezien ze duidelijk in niveau verschillen. Mijn persoonlijke favoriete zijn de cowboy, het meisje met hoofddoekje, de vluchtelingen, de mime spelers en Steve Buscemi. Minder interessant zijn de verhaallijnen rond Oscar Wilde en de vampiers.
Overigens was ik na een tijdje het hele concept Parijs en liefde wel spuugzat. Zoveel fragmenten over hetzelfde thema maakt een overkill. Eigenlijk zou je ze dus op verschillende momenten moeten zien, en niet achter elkaar.
i.Ron S.
Ik had hier meer van verwacht, dat het kortfilmpjes waren had ik wel verwacht maar ik had gehoopt dat ze wat bij elkaar zouden horen. Ook zijn er sommige van die kunstzinnige bij die mij helemaal niet boeien(niet dat kunstzinnig altijd slecht is).
Alastor
....
16. Coixet
17. Doyle
18. Natali
Gevarieerd zootje films, gedenkwaardig wordt het echter nergens.
AGoos
niet alle verhaaltjes zijn even interessant,,zoals hierboven al meerdere malen is gezegd...maar degene die ik wel erg goed vond, bijvoorbeeld Cuaron, Tykwer, payne, Schmitz en Depardieu trekken het geheel op naar 3 sterren..ben toch wel benieuwd naar new york en shanghai!
Meneer Bungel
Leuke, bonte verzameling filmpjes. Apart, omdat dat dit soort korte filmpjes op moviemeter doorgaans niet aan bod komen, behalve in dit soort gevallen, wanneer ze aan elkaar geplakt zijn. Daardoor komt dan een film als 'Elephant'(van Alan Clarke) waar de 'Elephant' van Gus van Sant óók deels op geinspireerd is, hier helaas nooit aan bod...
Wat betreft 'Paris, je t'aime'; Het is vast moeilijk om in zo'n korte tijd iets te vertellen/laten zien en in dat opzicht vind ik het heel aardig gedaan omdat je het publiek toch maar een kleine 2 uur moet zien te boeien... En in mijn geval heb ik het met plezier uit kunnen zien, met een kleine uitzondering van Cristopher Doyle, waar ik eigenlijk weinig van kon maken, hoewel het er wel leuk uitzag...
Apollinisch
01. - 1.5* Bruno Podalydès - eigenlijk had Paris, Je T'Aime geen beter begin kunnen hebben. Net als de meeste filmpjes die nog zouden volgen is dit fragment ongeïnspireerd en zowel inhoudelijk als filmisch weinigzeggend. De juiste toon is gezet en de filmpjes waarop dezelfde kritiek van toepassing is zal ik dan ook niet meer toelichten.
02. - 0.5* Gurinder Chadha - drammerig en de romantiek tussen de personages onderling en met de stad is geen moment tastbaar.
03. - 2.5* Gus Van Sant - begint erg matig maar de plottwist is hier zowaar geslaagd. De laatste minuten zijn alleen visueel enigszins de moeite waard.
04. - 3.5* Ethan Coen / Joel Coen - de droge Buscemi is als altijd leuk en tilt dit arrondissement naar een hoger niveau. Als langfilm had hier echter veel meer tegenover moeten staan om de milde score te rechtvaardigen.
05. - 1.5* Walter Salles / Daniela Thomas
06. - 1.5* Christopher Doyle
07. - 0.5* Isabel Coixet
08. - 1.5* Nobuhiro Suwa
09. - 4.5* Sylvain Chomet - geweldig leuk filmpje dat vooral opvalt door het sterke geluidsgebruik en de wat experimentelere beelden. De score is overdreven maar het filmpje steekt zover boven de rest uit dat ik toch 4.5* gegeven heb. Ben ook meteen op zoek gegaan naar Triplettes de Belleville.
10. - 0.5* Alfonso Cuarón
11. - 1.5* Olivier Assayas
12. - 2.5* Oliver Schmitz - veel films falen in de vermenging van heden, verleden en soms zelfs toekomst. Eindelijk wordt een flashback eens goed toegepast.Geen overbodige poespas, gewoon een - ietwat oversentimenteel - verhaal vertellen in een tijdsbestek van slechts een paar minuten.
13. - 0.5* Richard LaGravenese
14. - 1.5* Vincenzo Natali
15. - 1.5* Wes Craven
16. - 3.5* Tom Tykwer - stukken beter dan Lola Rennt, niet in het minst dankzij de veel betere muziek en de hemelse Portman.
17. - 0.5* Frédéric Auburtin / Gérard Depardieu
15. Craven 4*
16. Tykwer 4*
17. Aubertin & Depardieu 4*
18. Payne 4*
3,66 gemiddeld maar toch een 4 voor het geheel!
Hankieh
Ik ben erg genieuwd naar deze film
Weet iemand waar ik deze film tegen kan gaan komen? Of kan kopen?

Berlin, I Love You

Garden State
Drama / Komedie, 2004

The Secret Life of Words
Drama, 2005
parijs, frankrijkcity portraitjazz-metronieuwe liefdeimmigratienannytouristbloemlezinghuman relationship omnibusvrouwelijke regisseurcities of love