Genre: Romantiek / Drama
Frankrijk / Liechtenstein / Zwitserland / Duitsland
Geregisseerd door: Joel Coen, Ethan Coen, Walter Salles, Wes Craven, Tom Tykwer, Gus Van Sant, Olivier Assayas, Frédéric Auburtin, Emmanuel Benbihy, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet, Alexander Payne, Isabel Coixet, Alfonso Cuarón, Gérard Depardieu, Christopher Doyle, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Bruno Podalydès, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa en Daniela Thomas
Met onder meer: Natalie Portman en Steve Buscemi
Gesproken taal: Spaans, Frans, Engels, Mandarijn en Arabisch
Releasedatum: 11 januari 2007
Plot Paris, Je T'Aime
"Fall in love with Paris 18 times."
Twintig regisseurs geven hun visie op de relatie tussen romantiek en Parijs, Stad der Liefde. Elke regisseur verbindt zijn eigen stijl aan één van de verhaallijnen die zijn gebaseerd op twintig verschillende arrondissementen van de stad met elk hun eigen atmosfeer en stijl.
Touriste (Tuileries)
Francine (Faubourg Saint-Denis)
Le cow-boy (Place des Victoires)
Liz (Quartier des Enfants Rouges)
Axel (Tuileries)
Julie (Tuileries)
L'automobiliste (Montmartre)
Jeune Femme (Montmartre)
Fanny Forestier (Pigalle)
Zarka (Quais de Seine)
korykory
Ik heb deze film in kleine stukjes gezien, zoals ik ook een boek met korte verhalen niet in een ruk uitlees. Aardig, met een paar uitschieters naar boven.
Het wachten is op een regisseur die zoiets in zijn eentje aanpakt, zodat het toch wat meer een eenheid gaat vormen.
Paris (2008) van Cédric Klapisch.
Pistons
16. Tykwer 3,0*
17. Aubertin & Depardieu 3,5*
18. Payne 3,0*
Geheel: 3,5*
Zo opmerkelijk dat vrijwel iedereen het stuk van de Coens, verreweg het meest nietszeggende, als (1 van de) beste kiest.
mister blonde
De andere stukjes waren veelzeggend dan? Vond het eigenlijk allemaal een beetje nietszeggend, wat direct mijn probleem is met dit soort films. Wel leuk verder, waarbij ik het stukje van the Coens een van de leukere vond.
Nou, ik bedoelde dat het werkelijk helemaal niets bijzonders bracht. In tegenstelling tot sommige anderen. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vermoed dat het om de naam gaat.
mister blonde
Er zitten toch veel meer grote namen in? Ik was extra geintresseerd in het Coen stukje, omdat ik een grote fan ben. En het klopt dat ze bij mij weinig verkeerd kunnen doen. Maar dat zegt nog steeds gewoon veel over het materiaal dat ze afleveren. Mijn vriendin had trouwens nog nooit van de Coen's gehoord en vond dit ook een van de leukere stukjes.
anne J
O ja
Ik vond die anders best leuk bedacht. Een man die alle clichés verwacht en dan gebeurd er zoiets in de metro.
Kraay
16. Assayes 2,5*
17. Salles & Thomas 1,5*
18. Natali 1,0*
gemiddeld: 3,14*
toch geef ik 3,5*, omdat de positieve uitschieters meer opvielen dan de negatieve, en het een fijn geheel was.
gondwana
01. Podalydes 1*
02. Chadha 1,5*
03. Van Sant 3,5*
04. Coens 3*
05. Salles & Thomas 1*
06. Doyle 3*
07. Coixet 3*
08. Suwa 4* (behalve laatste repliek, belachelijk!)
09. Chomet 3,5*
15. Craven 2*
16. Tykwer 3,5*
17. Aubertin & Depardieu 0.5*
18. Payne 4.5*
deze laatste vond ik eigenlijk de sterkste, ik kon me volledig in leven in de 50jarige amerikaanse vrouw, ook al ben ik een 25jarige belgische jongen.
ik zou niet weten wat m'n gemiddelde nu is, maar ik geef het een 3* door de gemiste kansen...
Apollinisch
Movsin
"A boire et à manger", zo'n collectie kortfilms, maar eigenlijk zoals een langspeelfilm, een gemiddelde als niveau met betere en mindere momenten.
Al bij al vond ik het idee wel goed en als geheel gevarieerd en ontspannend.
®Tc
Bruno Podalydes - 3/5 Om te beginnen meer dan degelijk kortverhaaltje, was zeer leuk gefilmd.
Gurinder Chadha - 1/5 Was echt geen zak aan.
Gus Van Sant - 3/5 - Van het stukje van Van Sant mocht toch ietsje meer verwacht worden. Maar alles bij elkaar toch een leuk stukje.
Ethan Coen & Joel Coen - 4,5/5 Nog het beste stukje van allemaal. Mede dankzij een geweldig Steve Buscemi
Walter Salles & Daniela Thomas - 0,5/5 Z'n stukje gaan de score niet vooruit helpen hoor, wat een crap., zelfs geen verhaaltje imo
Christopher Doyle - 1,5/5 Saai stukje met een irritante Oosterse actrice
Isable Coixet - 3/5 Mooi stukje met de voice-over
Nobuhiro Suwa - 3,5/5 Eén dat afwijkt van de andere omdat een ander soort liefde wordt weergegeven, origineel dus met mooi camarawerk erbij.
Sylvain Chomet - 3,5/5 Zonder twijfel eén van de best gefilmd stukjes enkel zijn mimespelers niet grappig.
Alfonso Cuaron - 2,5/5 Stukje dat saai begint maar toch nog grappig wordt door de plotwendig
Olivier Assayes - 2,5/5 Weinig aan maar toch geen bijs waard
Oliver Schmitz - 4,5/5 Bestje zoeken samen met de broers Coen. Mooie mengeling van de flashback erin.
Richard LaGravenese - 1,5/5 Saai en niks aan te zien. Haalt enkel punten door een beetje humor.
Vincenzo Natali - 2/5 Mooi gemaakt met dat gebruik van rood en het geluid dat goed meegaat met beeld maar dit kon in mijn ogen beter geknipt worden.
Wes Craven - 1,5/5 wedorm saai stukje
Tom Tywker - 4/5 Mooi in beeld gebracht stuk, 3de beste
Frederic Aburtin & Gerard Depardieu - 1/5 Niks aan te zien
Alexander Payne - 3/5 Leuke monoloog
Tesamen; 2,56/5
Afgerond naar 3 sterren voor het leuke concept en de leuke beelden tussen de filmpjes door.
***
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Leuk om een keer gezien te hebben. Mooie beelden van Parijs, maar ik ben er niet meer van gaan houden.
01. Podalydes 3*
02. Chadha 2,5*
03. Van Sant 2,5*
04. Coens 3,5*
05. Salles & Thomas 3*
06. Doyle 2*
07. Coixet 4*
08. Suwa 4* (relatie met een zoon is misschien nog mooier dan met een geliefde)
09. Chomet 3*
10. Cuaron 3*
11. Assayes 3*
12. Schmitz 4*
13. LaGravenese 3*
14. Natali 3*
15. Craven 3*
16. Tykwer 4* (ook al zag je het betreffende einde ruimschoots van tevoren aankomen).
17. Aubertin & Depardieu 3*
18. Payne 3,5*
Samen met het slot en de beelden tussendoor geef ik een nipte 3,5* voor het totaal.
Punkette
Vriendin raadde deze film aan, vond hem erg leuk vooral omdat ik binnenkort naar Parijs ga.
Montmartre 3,5*
Quais de Seine 4,0*
Le Marais 3,5*
Tuileries 4,0*
Loin du 16e 3,0*
Porte de Choisy 1,0* (vond hem saai en ik volgde er eigenlijk niets van)
Bastille 3,0*
Place des Victoires 4,5* (prachtig, bij deze moest ik huilen)
Tour Eiffel 3,5*
Parc Monceau 3,0* (deze bleef spannend tot het einde omdat ik niet wist waar ze het over hadden)
Quartier des Enfants Rouges 2,0*
Place des fêtes 3,5*
Pigalle 1,5*
Quartier de la Madeleine 3,5* (leuke verandering tussendoor)
Père-Lachaise 3,0*
Faubourg Saint-Denis 3,5*
Quartier Latin 3,0*
14e arrondissement 4,5* (leukste van allemaal, moest lachen om haar ‘franse’ accent en vond het ontroerend haar zo alleen te zien)
Gemiddeld een: 3,2, maar ik vond hem zo leuk dat ik hem naar boven afrond
een 3,5*
Vinokourov
Ik ga de aparte filmpjes niet raten, maar weet nog wel dat ik die van de gebroeders Coen en het allerlaatste filmpje van Payne het best/mooist vond. Het slechtste korte filmpje was die met Frodo.
clockwork
hmm ik had er meer van verwacht. Ik vind het concept niet zo vet achteraf. 5 minutern is simpel gezegd te kort. Ik vond het op een gegeven moment best saai worden
speranza
Er zijn 3 filmpjes die er voor mij positief uitsprongen. Dat zijn het filmpje met de jongen die verliefd wordt op het meisje met de hoofddoek, het filmpje rondom de afbeelding van Mona Lisa en het filmpje met het verloofde stel op de begraafplaats. Deze filmpjes passen naar mijn mening het beste bij het centrale thema Parijs en romantiek. De mooie beelden van Parijs spraken mij ook erg aan. Er zaten echter te veel filmpjes in die me niet wisten te boeien.
The One Ring
Dit is de eerste keer dat ik een dergelijke omnibus zie en het levert eigenlijk wel wat ik verwachtte. Veel filmpjes die opzichzelf niet bijzonder zijn, maar als geheel toch wel iets aardig maken. Een overzicht, van best naar minst:
1. Tom Tykwer (4*)
2. Oliver Schmitz (3,5*)
3. Sylvain Chomet (3,5*)
4. Isabel Coixet (3,5*)
5. Frédéric Auburtin en Gérard Depardieu (3,5*)
6. Alexander Payne (3,5*)
7. Joel en Ethan Coen (3,5*)
8. Gurinder Chadha (3*)
9. Walter Salles en Daniela Thomas (3*)
10. Wes Craven (3*)
11. Alfonso Cuaron (3*)
12. Bruno Podalydes (2,5*)
13. Vincent Natali (2*)
14. Nobuhiro Suwa (2*)
15. Gus Van Sant (2*)
16. Richard LaGravenese (1,5*)
17. Christopher Doyle (1*)
18. Olivier Assayas (0,5*)
Ik bereken het gemiddelde niet, maar ga naar 3 sterren. Tykwer is duidelijk de winnaar en het enige fragment dat me volledig overtuigde. Mooi gefilmd en een mooi verhaaltje. Daar tegenover staat dan weer zo'n Assayas wiens segment ze beter hadden kunnen knippen. Zijn cynische drugsverhaaltje past totaal niet in de sfeer van het geheel. Heb me er gruwelijk aan geërgerd. Ook Doyle's nonsens vond ik vreselijk. Ik keek het vooral voor het segment van de Coens, die niet tegenviel maar toch ook niet de beste was.
shockdog
Het mooiste verhaaltje vond ik die met Julliete Binoche, daarna die over de vrouw met de rooie jas, en op de 3e plek die van de Coens
Gemiddeld 3***
(2*) - Christopher Doyle
(2*) - Olivier Assayas
Gemiddelde: 3,5*
korenwolf
Misschien ben ik iets bevooroordeeld omdat het over Parijs gaat en ik mezelf best een Parijsofiel kan noemen, maar ik vond dit een erg leuke film. Origineel en leuk in elkaar gezet.
Om nou elk deel apart te gaan voorzien van een waardering gaat iets te ver. Er zitten hele mooie stukken tussen en ook weer stukken die voor mij niet hoeven. Maar het is een prachtige montage van zeker even zo prachtige beelden en een camerawerk die eerst de schijn ophoudt en uiteindelijk de bedoeling prijsgeeft. Sommige delen zijn erg aangrijpend, andere wat lachwekkend. Vooral die combinatie van genres in twee uur tijd zorgen voor een prachtige weergave van alle kanten die Parijs te bieden heeft, zij het natuurlijk erg geromantiseerd, soms surrealistisch.
Maar bovenal zeer vermakelijk: 3,5* van mij.
Schildpad.
Moeilijk te beoordelen vanwege de wisselende kwaliteit van de verschillende stukjes. maar het geheel was gewoon leuk
Mescaline
Dit soort films blijf ik van smullen, heel veel kleine verhaaltjes in 1 groot geheel, kijkt erg prettig!
Zoals velen andere voor mij al deden maak ook ik een lijstje:
De korte filmpjes van 1 tot en met 18:
1. Het eerste filmpje deed het prima als opener en keek goed weg, verder niet bijzonder.(3,0)
2.Eigenlijk op het zelfde niveau als filmpje 1, goed genoeg dus(3,0)
3. Dit stukje film verwachte ik iets meer van, zeker omdat Van Sant het stuk regisseerde,, niet slecht, maar daar is veel mee gezegd (2,5)
4. Filmpje 4 is 1 van de betere in deze film, is helemaal anders als de eerste delen en gaat meer de comedy kant op, erg leuk en origineel gedaan! (4,0)
5. 1 van de minste van de hele reeks, kort filmpje wat totaal geen meerwaarde geeft.. (1,5)
6. Vreemd filmpje, maar op de 1 of andere manier toch wel vermakelijk om te zien, weer eens wat anders.(3,0)
7. En weer terug bij een serieuzer stuk, wat erg goed bij de rest past en de indruk goed weet op te wekken!(3,5)
8. Wederom weer een serieus stukje, wat het zelfde niveau haalde als zijn voorganger en wat zeker een indruk achterliet.(3,5)
9. Mijn persoonlijke favoriet, na een paar serieuze stukjes perfect geplaatst in de film, (4,5) erg leuk verzonnen!
10. Saai filmpje wat geen meerwaarde geeft aan de reeks(1,5)
11. Aardig filmpje, maar deed me niet zo veel(2,0)
12. Gelukkig is dit deel weer van een hoger niveau, en weet het in zijn korte speeltijd een heel verhaal te vertellen, knap gedaan!(3,5)
13. Kort stukje film, wat me wel wist te boeien, geeft een beetje een balans.(3,0)(Niet slecht, maar ook niet echt erg goed)
14. Paste totaal niet in de film, wel leuk gemaakt maar totaal niet passend.. (2,0)
15. Gelukkig wordt de mindere voorganger al snel weer opgevolgd door een redelijk goed stuk, zeker goed passend! (3,5)
16. Knap stukje waar in veel verteld wordt, en wat zich ook weer perfect bij de rest aansluit (4,0)
17. Boeiend gesprek!, in een wat rustiger tempo dan het vorige filmpje, wat ook de balans weer goed houd(3,5)
18. De laatste, en ook het filmpje waar ik een beetje tegenstrijdige gevoelens over heb, vermakelijk stukje maar houd zich vergeleken met de laatste 3 voorgangers toch een beetje op de achtergrond, niet de beste afsluiter.. (3,0)
Wat me aan deze film opviel is dat mindere en betere filmpjes zich op een goede manier afwisselde met elkaar, zodat de kijker verrast blijft bij vrijwel ieder nieuw stuk. Vrij logische volgorde op een paar kleine details na.
Kortom: heb hier erg van genoten, en dit soort filmpjes mogen ze wat mij betreft blijven maken!
4 sterren, maar hier kom ik later nog een keertje op terug
AC1
De Coen brothers en Alexander Payne leveren hier de beste filmpjes af. Ik had vaak het gevoel dat ik keek naar een filmprogramma op TV waar ze korte fragmenten uit de nieuwste speelfilms laten zien. Ik had eigenlijk de indruk dat de meeste filmpjes niet af waren.
canciser
Meestal loopt het niet zo goed af met dit soort films, misschien moet ik me er toch aan wagen. De reacties zijn goed.

Berlin, I Love You

Garden State
Drama / Komedie, 2004

The Secret Life of Words
Drama, 2005
parijs, frankrijkcity portraitjazz-metronieuwe liefdeimmigratienannytouristbloemlezinghuman relationship omnibusvrouwelijke regisseurcities of love