• 9.378.285 stemmen

Met onder meer: Ewan McGregor, Robert Carlyle en Ewen Bremner

Releasedatum: 5 september 1996

Plot Trainspotting

"Choose life."

Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Dat is hun manier om de jaren 90 door te komen. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Als één van zijn vroegere vrienden, Begbie (Robert Carlyle), in Edinburgh in moeilijkheden komt, zoekt hij onderdak bij Mark. Wanneer ook de anderen naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken.

Flipman

Damn! Ik heb hem nog steeds niet gezien! De 2-Disc is bij de media afdeling van de V&D voor een tientje te koop!

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Bij van leest issie anders 7,99

ohja, wel de single disc editie dan..

Clueless Dork

Blijft een mooie film! Leuk dat rent er uiteindelijk toch voor kiest om een hoer van de maatschapij te worden.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Leuke en grappige film over drugsverslavingen, met ook serieuzere kanten maar hij haalt het wat mij betreft niet bij "Requiem for a Dream". 4 sterren!

braambes

ik vind dat je ze niet kan vergelijken.

Clueless Dork

Logisch dat dat al gauw gebeurt.

braambes

Ja das waar zelfde thema, maar ik zelf ben niet in staat om ze te vergelijken.

Clueless Dork

Inderdaad. komedie speelt hier ook een grote rol.

Clueless Dork

Wie zou graag willen dat het vervolg op trainspotting verfilmd word? Het lijkt me wel interessant om te zien hoe het met onze 'helden' vergaat. Zit er niet op te wachten..

braambes

Vervolg op Trainspotting, dat loopt fout af.

avatar van Safri

Safri

Ik ben nu bezig met het boek.

Lijkt me en goed plan, mits Boyle de regie doet.

Clueless Dork

Ik vind het belangrijker dat we dezelfde cast weer krijgen.

avatar van ricky2612

ricky2612

deze film liet me nogal koud na al de positieve reacties..niet dak me heb verveeld, maar ben geen 1 moment onder de indruk geraakt.

Zitten paar leuke momenten in, en het acteerwerk is ook dik in orde..maar in mijn ogen geen hoogvlieger!!gewoon een redelijke film..

3 *

Flipman

Ik wil Trainspotting vooral zien omdat Danny Boyle ook mijn favoriete film 28 Days Later heeft geregisseerd. En The Beach vond ik ook heel mooi, geweldige sfeer. Ik weet waar ik het boek (in het Engels, nog wel) goedkoop kan krijgen, ga ik binnenkort ook kopen. Van The Beach, bedoel ik.

Weet iemand waar ik het boek (liefst ook goedkoop en in het Engels) van Trainspotting kan krijgen?

avatar van luuk1988

luuk1988

zeker een leuke film vooral die spook met zijn diaree laken 4*

avatar van djelle

djelle

Originele film die de drugsproblematiek op unieke wijze behandeld, mijlpaal in de filmgeschiedenis. Geflipte beelden, speciale storytelling, passende muziek op juiste momenten, intrigerende sfeer, schrijnende tragiek rechtstreeks uit een realistisch gegeven, doeltreffende dialogen en uitspraken... Teveel om op te noemen, en bovenal moeilijk te omschrijven waar net de schoonheid van de film zit.

Aan de andere kant moet ik zeggen dat er af en toe wel een scene inzat die me minder kon bekoren, en op een bepaalde manier was het soms nogal voorspelbaar. (je zag bv al van ver aankomen dat Mark ging hervallen)

Het blijft een heel juiste, ontroerende en tekenende schets van de jaren '90 - generatie met al zijn eigentijdse problematiek, leefwijzen, evolutiepunten en mentaliteit, waar ik erg van onder de indruk was. Verdient zeker een 4 en een plaatsje in de top.

avatar van XfofaXX

XfofaXX

djelle schreef:

Je voorbeeld wordt overigens ook al gezegd in de korte samenvatting van de film. (zo goed als)

avatar van ghostman

ghostman

Jaren '90 meesterwerk.

Clueless Dork schreef:

Maar is er dan ook een boek geschreven waarop het vervolg van Trainspotting gebaseerd kan worden? Ik bedoel, als er geen vervolg op het boek bestaat, moeten ze ook geen vervolgfilm maken.

Nou ja, hoor mij! Ik heb de film nog niet eens gezien, maar ik wil 'm dus zo graag zien omdat... nou ja, dat staat ook wel in m''n vorige post.

avatar van remorz

remorz

Flipman schreef:

Het boek (de engelse versie) is in Schotse spreektaal geschreven, niet altijd even leesbaar. Ik heb thuis de Nederlandse versie liggen, als je geinteresseerd bent.

Het boek Porno is door Welsh bedoeld als vervolg op Trainspotting en is al een jaartje of twee verkrijgbaar. Ik heb het thuis wel liggen maar ook nog niet gelezen.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Flipman schreef:

hier

remorz schreef:

Nee, dank je, ik wil die schotse versie eigenlijk wel lezen, want dat kan ik wel verstaan. Lezen is een tweede, maar ik wil het wel proberen. Toch heel tof van je !

Ja, had ik via Amazon al begrepen. Als het vervolg cool is, moeten ze er denk ik maar wel een film van gaan maken, ja.

Ik heb de film nu overigens gezien. DIKKE VIJF!!! Echt, een hele coole film. Ik wil eigenlijk niet teveel vijfe meer uitdelen, maar ik zie mezelf gedwongen !

Trouwnes Paula, nog bedankt voor de tip, als ik geld heb zal ik er eens over na gaan denken. Heb ik ook meteen wat extra leesvoer voor als ik van de zomer in Schotland op vakantie ben !

UPDATE: WOW, wat gaaf!! Door mijn stem is de film meteen zeven plaatsen hoger geklommen ! Naar de plek waar ie ook hoort!

avatar van zoutzak

zoutzak

vind deze film vreemdgenoeg steeds minder worden met de tijd. maar staat alsnog voorlopig op een 4* dus nog zwaar bovengemiddeld

avatar van remorz

remorz

zoutzak schreef:

Ik had precies het tegenovergestelde; na herziening vond ik de dialogen briljant, en het verhaal, hoe weinig inhoudelijk ook, was geweldig leuk. Ik verhoog naar 4,5*

braambes

Trainspotting vind ik leuker bij elke herziening.

avatar van gemaster

gemaster

Ik ook. Iedere keer versta je weer wat anders als Begbie aan het woord is

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Voortreffelijk meesterwerkje.En heerlijk als ik mensen hoor zeggen dat ze `m hebben uitgezet toen Rentboy de plee in dook(omdat ze er toen echt niets van snapten,vaage film) Deze film moet dus ook niet toegankelijk zijn voor de huis tuin en keuken kijkers.

Fantastische karakters allemaal.Mijn favoriet is Begbie,zo lekker opvliegend.

Absoluut 5 *

En niet te vergeten de ongelovelijk goede soundtrack ook die is 5 * waard!

avatar van gemaster

gemaster

Ik vind dit toch een heel erg toegankelijke film. Alleen het accent kan je een beetje afschrikken, maargoed, daar hebben we ondertitels voor.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

gemaster schreef:

Ik heb vaak gehoord dat mensen het maar een vage film vonden,maargoed dat zijn vaak ook degene die ook van Will Smith ed houden.

En wat betreft het accent,iets beters bestaat er niet.Hoe mooi kan plat zijn??Zo mooi dus.

Ik pleit ervoor dat alle Engelsen en Amerikanen dit accent overnemen.

Shait!!!

avatar van Rujar

Rujar

Haha ja dat accent is geweldig. Behlave als de ondertiteling ontbreekt wat bij mij dus het geval was toen ik voor de eerste keer de film zag. Is dan vrij lastig te volgen.