Genre: Sciencefiction / Actie
Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn
Releasedatum: 9 oktober 1986
Plot Aliens
"This time it's war."
Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?
- Trailer (YouTube)
Private Vasquez
Sergeant Apone
Private Drake
danuz
Haha, wat een telleurstelling. Ik had hem op 4,5* beoordeeld, omdat ik hem vroeger geweldig vond. Maar nu heb ik hem net met een paar vrienden gekeken en hebben ons echt rot gelachen. Vooral om de super slechte opmerkingen van de 'stoere' marines en door die opmerkingen vond ik de film ook niet echt spannend meer... Waar deel 1 nog super spannend en meer een thriller dan een action/horror was is dit gewoon een aktie film. Wat een afknapper
3* voor de nostalgie en de gezellige avond.
olivier
Ai-ai-ai, als groot aanbidder van de sf-klassieker van ridley scott ('alien', 'blade runner'), voelt het zo vréselijk aan om het héérlijk kunstzinnige en virtuoze concept van 'alien' overboord te zien worden gegooid. Die ellenlange shots uit 'alien', die sfeerbeelden, die opbouwende suspense, het ô zo menselijke karakter van de creweleden(dé gesprekken over koffie en bonus: yihàà), het monster dat pas op het einde écht getoond wordt... Alles overboord in 'aliens'! : ( Geen sfeer mee, maar belabberde terminator-decors, macho mariniers, geen gevoel en van eerste tot laatste minuut 100en aliens over het scherm. Als entertainende, degelijke blockbuster kan dit tellen, als vervolg op het science-fiction-meesterwerk 'alien' allesbehalve. Dit komt hoog in mijn 'overgewaardeerd'-lijstje! 2*
Kick-ass-movie!!
Wanneer komt James Cameron eens met een nieuwe film, en dan heb ik het niet over zijn onderwaterdocumentaires.
Flipman
Tja, als je het zo bekijkt, er is wel wat veranderd aan de sfeer in Aliens. Ondanks dat vons ik Aliens misschien net beter dan zijn voorganger. Ongelooflijk spannend! Maar ik moet toegeven dat ik Alien ook beter vond toen ik hem voor de tweede keer zag. Terwijl hij toen eigenlijk een stuk minder spannend zou moeten zijn, aangezien ik wist wat er ging gebeuren! Maar ik denk dat ik je gelijk moet geven: ze hebben Alien met dit vervolg wel duidelijk een Blockbusterjasje aangetrokken. En als je kijkt naar de hele crew in Alien, dan hebben ze wel zowat dezelfde formule aangepast in deze film, alleen wat meer beesten erin gegooid. Ik hou er niet van dat vervolgen precies dezelfde formules bevatten, dat is met Battle Royale ook zo enmet de vervolgen op The Crow, niet te vergeten! Maar nog steeds, ik vind Aliens wel reuze spannend!
JoeHallenbeck
De films zelf blijven toch te braaf, wetende welke elementen er voor handen zijn. Uit het Alienconcept valt gewoon veel meer te halen dan tot nu toe gebeurd is, of het nu een actiefilm of suspenseflick is.
Dan kan ik je de graphic novels van Dark Horse zeker aanraden (Aliens: Hive, Aliens:Labyrinth, Aliens: Genocide etc.).
Vooral het lugubere "Labyrinth" verhaal gaat qua achtergrond en mogelijkheden wat betreft de aliens een stuk verder dan de films.
olivier
Maar nog steeds, ik vind Aliens wel reuze spannend!
Gelijk heb je, 'Aliens' behoort nietemin tot mijn dvd-collectie en het is uit-ste-kend, door vakmannen gemaakt entertainment. Wss heb ik hem een beetje onderschat, vooral omdat ik het terminator-gehalte beetje té contrasterend vond tegenover de ingehouden spanning en grote cinema uit 'Alien'. Noem het jeugdsentiment maar de héle Alien-mythe blijft me boeien en aanspreken! Zelfs de mindere delen 3 en 4.
nathan_666
mijn favoriete alien film.
veel actie, veel aliens.
olivier
Hoe vreemd het ook moge klinken, maar het feit dat er zovéél aliens in verschijnen, maakt het voor mij een STUK minder spannend dan de ongrijpbare alien uit het scott-meesterwerk..
gemaster
Tsja, ik vind dat deel 1 en 2 een ander genre zijn. 1 is een sci-fi thriller, terwijl deel 2 een actiespektakel is. Hoewel die scene met dat apparaatje wat de Aliens registreert ook wel zenuwslopend is.
Prudh
Idd, beide films zijn een ander genre. Dit word ook uitgelegd op de special edition van Aliens. Cameron en team wilde bij voorbaat geen remake of ode brengen aan Alien. Hij heeft eigenlijk een beetje meegelift op het actie genre dat toen erg veel aftrek vond. Maar toch vind ik dit deel echt ge-wel-dig.. ik heb deze eerder dan 1 gezien (ok ik was nog jong, dus sentiment speelt ook een rol) maar hierdoor ben ik wel een fan geworden van de reeks en de Geiger Alien in het algemeen:)
Flipman
Wat ook cool is, is het tweedelige verhaal Batman/Aliens! Best lache! Fans van Aliens zullen het zeker weten te waarderen, leuk vverhaal ook. Batman is wat minder getekend, maar de Aliens zien er zo subliem uit!
Flipman
Ik heb mijn mening nog eens herzien (de film niet), maar eigenlijk is het aan de ene kant jammer dat ze een vervolg op Alien hebben gemaakt, omdat Alien als op zichzelf staande film echt geweldig zou zijn. Maar dat Ripley steeds heel toevallig weer met die beestente maken krijgt is eigenlijk ook niet heel erg logisch. Als vervolg op Alien was het misschien logischer om één van de volgende twee dingen te doen:
1: Een vervolg waarin het verhaal van Ripley verder wordt verteld, waarin ze wordt gevonden, maar dan een heel ander avontuur beleefd;
2: Een vervolg waarin wederom mensen in aanraking komen met de Aliens, maar waarin Ripley niet voorkomt. Eventueel een prequel waarin wordt verteld hoe dat schip waarop men in deel 1 die eieren vond werd overvallen door de Aliens.
Is maar een idee (ook veel te laat, trouwens
Waarom niet dan?
De GeuS
Er zit telkens wel een "logische" link tussen de Aliens en de Ripley....
Waarom niet dan?
Nou, Ripley kwam die beetsen heel toevallig tegen. Niemand had ooit van die beesten gehoord. Toch komt ze steeds weer met ze in aanraking. Dat vind ik net iets te toevallig voor toeval.
pjotr
Alleen de ontmoeting in deel één is toevallig, in de andere delen niet hoor....
Bovendien kun je op deze manier natuurlijk honderden films afschrijven: wel erg toevallig dat de Titanic nèt tegen die ijsklomp vaart, toevallig dat net Peter Parker gebeten wordt door die spin, toevallig dat net die ene ring bij Frodo terecht komt, toevallig dat....
Zijn eigenlijk best goeie voorbeelden pjotr. Imagine al die kutfilms die nooit bestaan zouden hebben
Redlop
Dus een vervolg op Alien maar dan zonder aliens? De doldwaze avonturen van Ripley.
Flipman
Alleen de ontmoeting in deel één is toevallig, in de andere delen niet hoor....
Okay, in deel één is toeval, maar in deel twee is het wel toevallig dat ze met een groep in aanraking komt waarmee ze naar een planeet waar het krioelt van die beesten. Wat deel 3 betreft weet ik niet, die heb ik nog niet gezien, maar het verloop tussen deel 3 & 4 is dan weer niet zo onlogisch.
Misschien valt het ook wel mee, ik moet die films nog eens zien, in elk geval deel 2, 3 en 4.
pjotr
Het is maar wat je toevallig noemt. Burke stuurt naar aanleiding van het verhaal van Ripley (die verantwoording moest afleggen voor het vernietigen van de Nostromo) een gezin naar de crashsite van het ruimteschip met de alieneieren. In 'no time' roeien de aliens de terraformers uit. Als er dan een groep mariniers naar LV-426 gestuurd wordt is het helemaal niet zo vreemd dat ze Ripley vragen om mee te gaan als deskundige - zij heeft tenslotte eerder een 'close encounter' met een alien gehad.
Het verband tussen de aliens en het uitblijven van contact met de terraformers heeft Burke natuurlijk snel gelegd: hij wil namelijk dat er een exemplaar van de aliens mee terug naar de aarde wordt genomen.
Dat Ripley uiteindelijk ook besluit om mee te gaan met de mariniers na de traumatische gebeurtenissen uit deel 1 is ook vrij logisch: aangezien ze nu 60 jaar later op aarde terug is is de aarde haar thuis niet meer (iedereen die ze kende is dood, inclusief haar dochter). Meegaan lijkt Ripley ook de enige manier om haar trauma's (nachtmerries) te verwerken, bovendien krijgt ze haar oude baan en rang terug...
Ps - Die planeet waar Ripley in Aliens naar toe gaat is wel dezelfde planeet uit deel 1 waar Kane een knuffel kreeg van die facehugger.
Flipman
Maar in Aliens kwamen ze toch helemaal niet op een planeet? Of wel? Ik moet de film weer eens zien!
Redlop
Ik moet de film weer eens zien!
Inderdaad. Allebei zo te lezen.
Overigens...ik lees nu pas de synopsis en ook die klopt niet. Ripley komt niet terug op aarde.
pjotr
Waar speelt de film zich dan af denk je?...
Flipman
Waar speelt de film zich dan af denk je?...
Nou, ik dacht dat ze op een schip zaten, maar nee, dat klopt natuurlijk net! Het komt alweer een beetje terug, maar ik moet de film gewoon weer eens zien.
Frantic01
deze film krijgt van mij 5 punten ik vond het een zeer waardig vervolg.
Diesel
Niet beter dan het origineel maar nog steeds een geweldige film. Cameron is een meester in het beeld brengen van actiescènes en dat bewijst hij (onder andere) met deze film. Sterk gespeeld door Weaver, Biehn en Henriksen, uitermate spannend en het juiste sfeer. 4*
Jensing
Ik vind dit de beste Alien film uit de serie. In plaats van één Alien is het een hele pissed off kolonie. Bring in the carnage
Fantastisch die scéne waarin de soldaten door die ene gang lopen en er toch niet zo'n goed gevoel is over hun veiligheid
De Aliens stelen meteen je hart (ja dit klinkt heel creepy), fantastische beesten!

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Nauwkeurigheid is troef voor Fede Álvarez: 'Alien: Romulus' moest stylistisch geheel overeenkomen met origineel

De Xenomorph is terug: eerste beelden van 'Alien: Romulus' uitgebracht

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
androidextraterrestrial technologyspace marinespaceman cryogenicsvacuum ruimtekoloniewarrior womansettlerruimtereiscolonyhorrorruimtebuitenaards wezenvrouwelijke hoofdrolspelerschepseldesolatefemale hero aggressivexenomorphdesolate planet criticalstrong female protagoniststrong female leadfemale lead hilarioussinisterassertivecommandingempatheticexhilarated