• 9.376.903 stemmen

Actie / Thriller | 131 minuten

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: John McTiernan

Met onder meer: Bruce Willis, Alan Rickman en Bonnie Bedelia

IMDb beoordeling: 8,2 (1.021.631)

Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans

Releasedatum: 3 november 1988

Plot Die Hard

"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."

De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.

John McClane

Harry Ellis

Joseph Yoshinobu Takagi

avatar van Boneka

Boneka

Gisteren weer eens bekeken. Blijft gewoon een heerlijk spannende actiefilm. En wat was ie daar nog jong...

avatar van Robertdeniro

Robertdeniro

Actie, romantiek, klassieke slechterik, blonde broers en en Willis die cool door glas heen loopt en alles overleeft in dialoog met de cop die op het laatst zijn trauma doorleeft en overwint, mooier kan het niet! Gewoon kijken en genieten.

avatar van Necro

Necro

Goeie film... soms een gaat het een beetje ver maar ja dat is nu eenmaal zo...

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Een zeer goede film, de beste in het actiegenre. En dat is knap, gezien de leeftijd van de film. Deze film wordt dan ook niet voor niets de moeder aller actiefilms genoemd. De vervolgen zijn ook allemaal goed (buiten het vijfde deel), maar toch haalt geen enkele het niveau van deze eerste film.

Waar deze film vooral in uitblinkt, zijn de geweldige acteerprestaties. Iedereen zet een goede prestatie neer, maar toch even aparte vermelding voor 2 in het bijzonder: Bruce Willis en Alan Rickman. Bruce speelt hier de rol van zijn leven. John McClane is intussen een echt icoon geworden. Maar Alan Rickman is zo mogelijk nog beter. Met hoeveel enthousiasme en charisma hij zijn rol speelt, doet niemand hem na. Voor mij echt de leukste badguy uit de reeks en misschien wel uit het hele genre.

De actie in deze film is ook heel sterk. Nergens over de top, maar heel spannend en efficiënt. De special effects zijn ook goed. Die ontploffingop het einde zag er goed uit. De spanning is doorheen de hele film aanwezig en bereikt soms hoogtepunten, maar neemt nergens af. En de locatie in deze, de toren, blijft toch wel geweldig. Je krijgt er een claustrofobisch gevoel van en dat vergroot de spanning alleen nog maar. Ook de humor en de oneliners van Bruce Willis blijven erg genietbaar.

avatar van Peterke!

Peterke!

Ik ben echt geen fan van een actiefilm, maar wat was dit een goeie film. Ik heb me er tot moeten zetten om hem te kijken, maar het is eigenlijk schandalig dat het zolang geduurd heeft. Uiteindelijk toch overstag gegaan en daar heb ik totaal geen spijt van. Ik ben ook benieuwd naar de vervolgen.

Ik heb gedurende de hele film op het puntje van mijn stoel gezeten. Het acteerwerk was werkelijk geweldig! Niks op aan te merken. Ik geloofde elke zin en elke emotie. De humor was ook echt sterk. Heb een aantal keer goed kunnen lachen. Zoals mijn voorganger al schreef is de film niet over de top, maar wel geloofwaardig en spannend. Ik heb me geen moment verveeld.

Echt een topfilm en zelfs voor de mensen die niet van actiefilms houden (zoals ik) is deze film echt een aanrader. Ik snap waarom mensen dit één van de of zelfs dé beste actiefilms aller tijden vinden.

avatar van tom010

tom010

Bloedstollende film die blijft boeien.

avatar van ambrosini

ambrosini

Bruce Willes heeft hiermee aangegeven dat hij een geschikte action hero is..

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Actie-klassieker die talloze malen is geïmiteerd, maar nooit is geëvenaard.

Bruce Willis was destijds niet de meest voor de hand liggende keuze. Hij was vooral bekend van de komische tv-serie Moonlighting. Hij brak hiermee wel internationaal door en vestigde ermee zijn naam in het actiegenre.

Na ruim 25 jaar blijft de film leuk om te zien. Goede stunts, een spannend verhaal en een uitstekende schurk in de vorm van Alan Rickman. Die Hard bepaalde de norm van vele actiefilms die volgden en kreeg nog 4 vervolgen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Naar aanleiding van de verschijning van Die Hard 4.0, toch maar de box gekocht met de 3 eerste films.

En ik moet zeggen, heb er geen spijt van, de eerste heb ik net (opnieuw) gezien, en hij is nog altijd even leuk en spannend om te bekijken.

Prachtige actiefilm met Bruce Willis in topvorm.

Hoewel de film al bijna 20 jaar oud is, is hij zeker niet gedateerd, en is het een spektakel van begin tot eind.

Was dus zeer prettig om de film na al die jaren weer eens terug te zien.

En nog maar eens opnieuw, goede films als deze morgen wel meermaals worden bekeken.

Altijd leuk om terug te zien...

Deze film was ook mijn eerste kennismaking met de acteur Alan Rickman, die ook zou uitgroeien tot een van de toppers.

avatar van gauke

gauke

Een van de cultklassieker-blockbusters onder de gewelddadige actiefilms, Rambo- en cartoon-achtig, lawaaierig, opgeblazen, met de held (die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats terechtkwam), de schurk, een veelvoud aan klootzakken en coole stunts.

avatar van Daan258

Daan258

Begrijp absoluut de hoge score niet.

Vond het maar een standaard actie filmpje wat ik vaker heb gezien.

Leuk voor 1x, meer niet.

Dit is voor mij nog steeds een van de beste actiefilms ooit gemaakt.

Het geeft me ook een kerstgevoel, dat komt omdat ik het een lange tijd terug voor het eerst als kind tijdens kerst op tv zag (ik had daarna direct om de dvd gevraagd voor kerst) en omdat het zich tijdens kerst afspeelt.

En ook deze kerst weer lekker op de bank die hard kijken en gewoon genieten van de film.

Dit is gewoon een perfecte actiefilm voor mij maakt niet uit hoe oud de film is.

avatar van Kondoro

Kondoro

Die Hard

Die Hard is de vierde film die ik uit de Die Hard reeks heb gezien.. Uiteraard ben ik weer zo stom en dom geweest om midden in de reeks te starten... Namelijk Live Free or Die Hard (2007). Daarna het laatst uitgekomen deel van Die Hard en Die Hard: With a Vengeance (1995). Alleen weet ik niet of het een aan elkaar gebonden reeks is? Dus dat de delen elkaar telkens door zetten en aanvullen... Denk het wel..

Bruce Willis vond ik een fantastische rol spelen in deze film, echt een geschikte acteur voor een rol als deze... Ook Reginald VelJohnson vond ik het goed doen.. Ook Alan Rickman deed het goed, als de leider van de bende die op een nare wijze aan zijn einde kwam....

Ik moet zeggen dat de plus punt echt aan deze film is dat hij zo sterk is, en dat hij in zijn 2 uur bijna tot niet verveeld... De actie scene's waren goed gelukt, en ook mooi gedaan.. En een hele goeie punt is dat de 'terroristen' Duits spraken, aangezien ze uit Duitsland kwamen.. Helaas ook niet elke keer, de ene keer als ze tegen elkaar aan het praten waren deden ze het wel, andere keer niet... Van mij part mocht het wel zo zijn dat ze dan eerder elke keer Duits praten wanneer ze met elkaar aan het lullen waren, dat had wel beter gemogen.. Ook de explosies waren goed gedaan... Goeie sterke film, die je echt wel kan kijken voor een "movie night", en zeker zeer geslaagd is kwa actie.. Het verhaal daar in tegen is opzich ook goed bedacht!

avatar van slowdrive

slowdrive

Toch wel 1 van de beste actiefilms aller tijden, en natuurlijk de beste uit de reeks.

avatar van tbouwh

tbouwh

Fijne actiefilm. Een vrij standaard thriller, maar dan wel uitstekend uitgewerkt. Zeker gezien het bouwjaar (1988) is dat een groot compliment. Willis, hier nog in zijn jonge jaren, is geknipt voor de rol van John McClane. Hij zet de rol neer met de nodige ironie en humor, waardoor Die Hard mede meer is dan een actiefilm. De humor ontbreekt niet, alhoewel e.e.a. wel tamelijk clichematig is. Ook het plotverloop kent weinig grote verrassingen. De spanning zit er gelukkig wel goed in, en dankzij het uitstekende acteerwerk (m.n. van de charismatische Rickman) is dit een thriller van hoge kwaliteit.

Een top-250 notering is wat hoog gegrepen, maar gezien de cultstatus van deze film en de voorbeeldfunctie die zij heeft vervuld voor andere films in dit genre is zij nog niet eens geheel onterecht.

Solide 4*

avatar van Hans Gruber

Hans Gruber

Vorige week weer eens gezien. Blijft de allerbeste actiefilm die er is gemaakt. De afwisseling tussen actie en humor is perfect. Bruce Willis is eigenlijk een antiheld en daarom past deze rol prima bij hem. Alan Rickman steelt echter de show in deze film. Wat een geweldige rol die hij als "bad guy" neerzet. Deed zo'n soort rol in Robin Hood Prince of Thieves nog eens dunnetjes over. Een dikke *****.

avatar van njirem

njirem

Anno 2015 staat deze actiefilm nog steeds als een huis, het is minimaal 10 jaar geleden dat ik deze voor het laatst zag, maar nog steeds is dit een kroonjuweeltje onder de actiefilms.

Sarcasme, humor, rauwe en expliciete actie en semi-horror, ineen. Top. Dit was zonder enige twijfel de rocketfuel voor Willis.

En, het blijft genieten, een bad-guy met duits accent

avatar van baspls

baspls

"Yippee-ki-yay, motherfucker."

John McTiernan's keiharde actiethriller. Dan eindelijk eens een keer bekeken. Echt een sterke actiefilm met goede actie, een goed verhaal en een goede dosis drama.

Bruce Willis's best rol uit zijn carrière. Hier is hij nog niet de standaard actionhero die een beetje op de automatische pilot loopt en hij is nog niet kaal. Hier zie je een jonge acteur die eindelijk een kans heeft om carrière te maken en een heel erg sympathieke held neerzet. Alan Rickman was een sterke badguy, een Brit die perfect een Duits en een Amerikaans accent na kan doen. Het schijnt dat zijn Duits niet grammaticaal correct was maar mij had ie hoor. Vooral de chemie tussen Rickman en Willis is erg vermakelijk. De andere acteurs waren ook allemaal in orde. Veel beter acteerwerk dan in de standaard actie-film.

Die Hard vertelt het verhaal van NYPD-agent John McClane die voor de Kerstdagen zijn vrouw komt ophalen van haar werk. Laat het nou net zo zijn dat op die kerstavond een groep terroristen de wolkenkrabber waar McClane zich bevind overvallen. Terwel deze zogenaamde Duitse vrijheidsstrijders de werknemers gijzelen en de directeur Mr. Takagi onder schot houden, werk John ze tegen. Ook ontdekt John dat dit geen gewone terroristen zijn... Sterk verhaal gebaseerd op Nothing Lasts Forever van Roderick Thorp. Aanvankelijk zou deze film een vervolg op Commando worden maar toen Arnold het script afwees maakte McTiernan een heleboel wijzigingen, waaronder meer diepgang. Een heleboel acteurs hebben de hoofdrol afgewezen maar uiteindelijk heeft Willis hem aangenomen.

Erg sterke actie. De tijd dat ze nog geen CGI gebruiken maar met realistische on-camera effecten werkten en bloed zakjes op acteurs plakten. Het resultaat is dan ook onovertroffen. Die Hard is ook geen hersenloze actiefilm met actie om actie en veel shot-outs, maar een erg sterke film met een aantal goede actiemomenten.

De score van Michael Kamen mag er wezen. Boud goed op met spanning en speelt zelfs af en toe in op kerstsfeer. Eigenlijk is Die Hard ook een kerstfilm met geniale verwijzingen zoals "Now I have a machine gun. Ho ho ho.".

De film is mooi opgenomen. S'avonds in een groot gebouw met allemaal mannen met wapens die overal rondlopen. Onze eigen Jan De Bont heeft uitstekende cinematografie verzorgd. De film heeft ook goede opname locaties, de wolkenkrabber waar de film zich afspeelt is trouwens in werkelijkheid het hoofdkantoor van 20th Century Fox dat toen nog in aanbouw was (vandaag de verdiepingen die onvoltooid waren).

Al met al is Die Hard een hele gave actiefilm, zeker een van de aller-beste. Met goed acteerwerk, een sterk verhaal, coole actie en heel veel vermakelijke momenten. Aanrader.

avatar van rayman

rayman

Zou gisteren op TV komen volgens Moviemeter.

dinsdag 3 maart, 20:30 uur op TV (RTL7)

is niet geweest, komt er een een of andere k*tfilm met vin Diesel

avatar van loneranger

loneranger

Als het goed is wordt de film vanavond uitgezonden. Al weet je het bij rtl7 maar nooit.

avatar van tudeleruudje

tudeleruudje

Ik ga hem zo kijken op rtl7

Deze blijft steengoed!! Voor mij de beste film in zijn genre

avatar van elandenburg

elandenburg

Beste actie film ooit

avatar van des1

des1

Gut, wat is dit toch een leuke film. Sloeg indertijd in als een bom, de combinatie van een beurtelings wise cracking, dan weer aanstellerige (debuterende) Bruce Willis, en een goed geschreven scenario met plenty actie die we ervoor nog niet hadden gezien. Veel kwaliteit zit 'm ook in de kleine rollen en schetsen. Van de "reminds me of Saigon" bravado van één van de FBI agenten tot de nieuwslezer die blundert bij het noemen van de juiste naam van het gijzelaarsyndroom. Betekende wel dat deel 1 meteen verreweg de beste in de serie is. Nr. 2 kan er nog behoorlijk mee door, hoewel de schurken daar humor ontberen, laat staan dat ze waarschijnlijke characters portretteren. De rest van de Die Hard serie is gewoon shit. Bijzondere vermelding voor de coke sniffing Ellis die denkt er wel uit te komen met über schoft Gruber (gespeeld door Rickman)

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Maar weer eens herzien. Blijft toch een absolute topper in z'n genre, misschien wel de beste actiefilm aller tijden. En misschien zelfs wel de allerbeste kerstfilm ooit...

Bruce Willis als John McClane is natuurlijk een schot in de roos geweest, absoluut de beste rol die Willis ooit op zich genomen heeft.

De combinatie van humor en actie is van een ongeëvenaard niveau in een perfecte setting. Alan Rickman is een schurk die nergens voor terugdeinst, precies wat deze film nodig heeft. Alhoewel het acteerwerk redelijk onder de maat is, kan ik me verder geen negatieve punten bedenken.

Ik heb de film misschien wel vijf keer gezien, maar elke kijkbeurt weer is het volop genieten geblazen.

4.5* ster blijven staan.

avatar van Thomas83

Thomas83

Erg leuk om weer eens gezien te hebben. Het uitgangspunt is zo heerlijk simpel en Bruce Willis zo goed op zijn plaats als de charismatische oneliners uitbrakende actieheld, die eens niet een onkwetsbare vechtmachine is. En dan is er ook nog een door Rickman memorabel gespeelde bad guy, eentje met een goed stel hersens, en fantastische actie die eigenlijk altijd wel spontaan aan blijft voelen.

Eigenlijk is de actie niet eens het belangrijkste in de film. Er zijn niet eens zo heel veel actiescènes en het aantal doden of gewonden blijft ook nog best beperkt. Het spelletje dat McClane en de terroristen met elkaar spelen en McClanes grapjes en oneliners zijn minstens zo vermakelijk. De cinematografie is ook echt sterk. Dat verraste me wel na het weer eens kijken van de film. Op zoiets lette ik vroeger toch niet zo.

Het zwakke punt aan de film zijn zonder twijfel die personages. Zo'n Ellis is er al erg overheen, maar ook de agent als bondgenoot en de politiebaas die het altijd bij het verkeerde eind heeft zijn wat vervelend en gewoon echte karikaturen, net als die sensatiejournalist. Die limochauffeur is totaal overbodig en zelfs McClanes vrouw is best een puntje van ergernis. Maar dat zijn kleinigheden in een actiefilm die zo goed actie en zwarte humor samen weet te brengen en in zijn geweld en taalgebruik verrassend hard en compromisloos kan zijn als je het vergelijkt met het gros van de actiefilms, zeker die van tegenwoordig. Nu mikt men al snel op een wat breder publiek en doet wat water bij de wijn.

avatar van moofyman

moofyman

Gisteren weer eens gezien en wat blijft het een leuke en spannende film on naar te kijken. Niet te lange actiescènes, wel veel verhaal en goede acteurs.

Zwakke punt zoals in zoveel Hollywood films zijn de bad guys. Blonde boze Duitsers. Yeah right. Zelfs in 1988 toen Oost-Duitsland nog bestond was dit zeer ongeloofwaardig. Slechte geacteerd ook nog.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Je bedoelt dat je er geen moeite mee hebt dat Bruce Willis zich vanaf het dak van een torenflat met een brandslang in veiligheid brengt, maar wel met het feit dat de boeven toevallig de Duitse nationaliteit hebben?

avatar van Herculaas

Herculaas

Twee uur lang op het puntje van mijn stoel. Na 25 jaar is dit nog altijd een van de allerbeste actiefilms.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

Herculaas schreef:

*Geeft 3,5 sterren*

avatar van Herculaas

Herculaas

MDRAIJER schreef:

*Geeft 3,5 sterren*

Ik schreef: "een van de allerbeste actiefilms". Voor een 4 of hoger moet een film me stof tot nadenken geven. Dit is puur entertainment.