Genre: Actie / Thriller
8,2 (1.022.037)
Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans
Releasedatum: 3 november 1988
Plot Die Hard
"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."
De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.
- IMDb (8,2 / 1022037)
- Trailer (YouTube)
- Nothing Lasts Forever (BoekMeter)
- Die Hard (MusicMeter)
Richard Thornburg
Harry Ellis
Joseph Yoshinobu Takagi
Roodkapje
Hoe is het mogelijk dat ik deze al mijn hele leven gemist heb. Een actiefilm zoals het er een hoort te zijn. De film bulkt van orginaliteit en na de eerste tien minuten is het gewoon nonstop genieten. Beethoven gebruiken om de "coole" momenten sfeer te geven is gewoon een prachtig idee. Het feit dat de hele film zich in een kantoorgebouw afspeelt geeft voor veel mensen een herkenningsfactor en maakt het geheel veel meeslepender. Bruce willis op zijn best.
aerts007
Zoals een actie-film moet zijn!
bruce Willis op speed, echt de moeite!
- 1926 berichten
"Come out to the coast, we'll get together, have a few laughs...”
Hij blijft schitterend.
JohnMcLane
"Come out to the coast, we'll get together, have a few laughs...”
Hij blijft schitterend.

Spijtig van je nickname beste JohnMcLane...
Als je hem baseert op de Die Hard hoofdpersoon dan mis je toch echt een extra C in de achternaam...
TerryA
een beetje trivia maar over namen gesproken, deze film is gebaseerd op de boek "Nothing Lasts Forever" dat als opvolger was geschreven op "The Detective", waarin de charachter John McClane een andere naam heeft: Joe Leland.
Er was een film van "The Detective" gemaakt (in 1968) met FRANK SINATRA als Joe Leland ... 20 jaar later was de sequel gemaakt: "Die Hard" met Bruce Willis!
THE DETECTIVE: http://www.moviemeter.nl/film/4472
Ik weet er alles van.
Ik heb `t boek ( ietsjes dikker dan een pocket ) nog gelezen in de bibliotheek.
"Nothing last forever" ( Komt nog uit 1979 ) was trouwens ook 1 van de eerste pockets die ik las , na `t uitkomen van DIE HARD in de bios.
Ik was verzot op de film, en wilde er ook alles van weten.
In het boek heette het gebouw "the Klaxon Oil Corporation" , En in de film natuurlijk "Nakatomi".
Hans Gruber was in `t boek .....Anton Gruber
Prima boek trouwens...ik herinner me nog een paar enkele stukjes uit `t boek.
Het is veel harder en serieuzer dan de film...maar zoals de meeste boeken waar een film word gemaakt, zijn harder.
Moet eens zien of ik em nog kan krijgen.
J. Clouseau
Pure flut-pulp-bagger-troep. Bruce Willis sluipt in z'n ondergoed door een gebouw, haalt wat idiote toeren uit en tapt idiote 'humor' (zoals 'Now I've got a machine gun. Ho-ho-ho!).
Deze film krijgt een plaatsje in mijn Flop 10 all time, naast andere miskleunen als Casino Royale (2006), Saving Private Ryan en La Vita è Bella.
The Last
Heerlijk is dat ook, een film die zichzelf totaal niet serieus neemt. Dat het niks voor jou is ligt hier voor de hand natuurlijk. Bij deze raad ik jou aan, soortgelijke actiefilms te skippen, bespaar je heel wat ergenis mee.
Lekkere no-nonsense aktiefilm met een subliem gecaste Willis. Destijds een grote hit. Ook de rest van de cast is behoorlijk op dreef. Vermakelijke film. Goed.
guylopez93
lekkere Bruce Willis film met veel actie en vermakelijk van begin tot eind
missl
die hard is cool, grappig en er ontploffen dingen, wat wil je nog meer.
Donkerwoud
Damn, wat een gelukkig mens moet je zijn als je zulke klassiekers al tot je flops rekent. Zeker nooit een echt slechte film gezien?
Die Hard is wat het is: een explosief ritje rond explosies, grofheden en one-liners. Uit een tijd dat films niet per definitie politiek correct hoefden te zijn.
J. Clouseau
Natuurlijk heb ik al écht slechte films gezien, genre The Grinch, Bruce Almighty, Help! en Babe 2: Pig in the City.
hwwtje
Heb de film gisteravond voor naar schatting de 3e of 4e keer gezien. Heerlijke film met lekkere humor, sommige zaken zijn heerlijk over de top, maar dat hoort erbij. Grappig eind, en hij duurt ook nog eens ruim 2 uur, genieten dus!
maxcomthrilla
Na tijden weer eens herzien. Stond mij ook weinig meer van bij.
Eerst vond ik de film niet zo bijzonder, maar nu werd goed duidelijk waarom deze actiefilm er een uit het boekje is. De setting in de wolkenkrabber is goed gekozen omdat meerdere mensen nu lange tijd in het ongewisse blijven van de gijzeling aldaar. Bruce Willis is geweldig als Mc Clane hier, kon zijn oneliners en sarcastische opmerkingen goed hebben.
Sterke film ook die volledig over the top gaat, door slechts een man het op te laten nemen tegen een bende terroristen. Dat maakt het op twee fronten interessanter. Hulp van buitenaf zien in te schakelen en ondertussen strijden met alle mogelijke middelen die je hebt om de terroristen te dwarsbomen. De hulpdiensten worden uiteindelijk flink te kakken gezet, wat amusant is en wat aan Mc Clane `s heldenstatus tegemoet komt. Maar het werkt hier goed omdat het er wel een is tegen wil en dank.
Blijft ook nu nog een fijne, onderhoudende actiefilm bestaande uit een bij vlagen psychologisch en intelligent kat en muisspel. Verder veel geinige bijpersonages zoals die feestende taxichauffeur, hilarisch goed gewoon! 4*
Je maakt jezelf een beetje belachelijk met deze post.
Als je een CR of SVP al tot je grootste flops rekent....en een meestwerkje als LveB een flop? Tsja...
Die Hard wordt gezien als 1 van de beste actiefilms die is gemaakt en terecht. Heerlijke knalfilm met een stoer hoofdpersoon en veel geweld gecombineerd met sarcastische humor. Neem het alleen niet te serieus...wat jij denk ik wel deed want anders geef je hem geen 1,5*
J. Clouseau
Je maakt jezelf een beetje belachelijk met deze post.
Een eigen mening hebben is precies niet toegelaten op deze site...
Zeker wel, maar ik vind je redenen voor een 1,5 best lachwekkend. En helemaal als ik zie welke films je ook de grond in geboord hebt. Wil je een kopie van Onderhond zijn ofzo?
The Last
Ik zie OH anders niet zo gauw met zoveel Hollywood in z'n top 10 staan.
Hehe das ook wel weer waar.
- 1926 berichten
Ajax&Litmanen1 heeft hierbij groot gelijk.
Meesterwerken zoals SAVING PRIVATE RYAN, en LA VITA È BELLA de grond inboren......tsja...ieder zijn eigen maar ik ga d`r helemaal niet mee akkoord.
En CASINO ROYALE.....1 van de beste bonds allertijden....maar dat is mijn menig weer.
DIE HARD is hèt voorbeeld hoe een hightech-actie/thriller moet worden gemaakt.
Er zijn er talloze goedkope kopies van....zie UNDER SIEGE, PASSENGER 54.....etc...etc....
Maar daar is er al eerder over vermeld.
Clouseau ( Hij is trouwens ook de eerste die dit meesterwerkje afkraakt. ) moet in feite zelf weten wat ie van een film weet, maar DIE HARD is en blijft mijn topper allertijden ( zoals zoveel filmkijkers ).
Ik denk dat ie em maar eens opnieuw moet zien, en dan in 1 ruk uitkijken.
Niks, even naar de wc of wat dan ook.
Gewoon `s even op je gemak....ik wil wedden dat ie je bevalt.
Of niet....het blijft je mening.
Nee, dit eerste deel is en blijft een actietopper van jewelste.
Het camerawerk van De Bont is schitterend...de muziek hoort er gewoon bij.
Willis is perfect als McClane.....en een topper van een regisseur.
Ik ga em ook maar weer `s zien.
J. Clouseau
Omdat hierboven staat 'Actie/Thriller' dacht ik dat dit een bloedserieuze film zou zijn. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik zag wat voor ondergoed-operette dit wel is.
Nu weet ik dat ik deze film niet serieus mag nemen en misschien herbekijk ik hem dan weleens en misschien verhoog ik dan mijn stem.
The Last
Deze film probeert nooit serieus te zijn en is over het geheel gewoon over the top. Dat ligt, of het ligt je niet.
Moet je echt `s doen.
don pedro
Ja, nu lees ik `t ook.
Ik heb em ook weer voor een 17? keer bekeken en hij verveeld me echt niet.
`T is echt een heerlijke feelgood die je gewoon met de kerstdagen even moet zien, of als je je teneergeslagen voelt.....kan raar klinken maar als ik me een beetje rottig voel, zet ik DIE HARD op.
Na 2 uur een dollemansrit, voel ik me stukken beter.
Zoals Hannes64 al schreef...en ik quote even :
"Dit eerste deel is en blijft een actietopper van jewelste.
Het camerawerk van De Bont is schitterend...de muziek hoort er gewoon bij.
Willis is perfect als McClane.....en een topper van een regisseur.
Ik ga em ook maar weer `s zien."
En Ajax&litmanen1:
"Dus omdat er actie-thriller staat zou de film bloedserieus moeten zijn? Er zijn zoveel actiefilms met dit soort sarcastische, cynische humor er bij in. Ik vind het een non reden voor je lage cijfer. Beoordeel de film op wat je gezien hebt, niet op wat je misschien verwachtte."
Groot gelijk..................ik heb em ook in mijn persoonlijke top 10 op numero uno staan.
En ja, de film blijft!!!!!!!
Maxcomthrilla schreef ook een mooie recensie: lees recencies!
Een meesterwerk in `t actie-genre!!!!!!!!!!!

bascross
Die hard is gewoon 120min lang actie, en daar moet je van houden. Ik hou der wel van.

A Good Day to Die Hard
2013

Live Free or Die Hard
2007

Die Hard with a Vengeance
1995

Die Hard 2
1990

Het jaarlijkse dilemma: Is 'Die Hard' nou een kerstfilm of niet?

Op tv of op streaming? Zó kijk je 'Die Hard' tijdens kerst

Is 'Die Hard' nou eigenlijk een kerstfilm of niet?
Iconische actiefilm 'Die Hard' met Bruce Willis vanavond te zien op televisie

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
gebaseerd op boekterroristman vrouw relatiechristmas partys.w.a.t.gijzelaarfbiontvoeringvaultmoordovervalschietpartijlos angeles, californiëterrorismeone man armyexplosiepolitie agenthostage negotiatorone nightlapdaggressivekerstmisjaren 80action herogermanhostagesheist thriller christmas movie alternativeloose adaptationpatrol officer furioushigh octane intensecommandingdefianteuphoric