Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
Riddick
Net de film gezien op tv.
Wat een fantastische film. Het is mij al een aantal jaar terug vertelt dat deze film heel erg goed was. Maar had nooit echt zin om hem te zien. Begrijp nu wat ik gemist heb.
Het mooiste aan de film vind ik dat je ziet dat het duitse volk er zelf ook erg onder leed. Te veel mensen zien dit anders jammer genoeg. Die zeggen; heel duitseland was slecht (nazi). Dat is helemaal niet zo.
Daarom heb ik wel respect voor de Duitsers. Want het zijn niet alleen de Amerikanen/Canadezen/Engelse/Russen en alle overgenomen landen in EU die veel geleden hebben. De duitsers zelf ook, tot vandaag aan toe nog steeds..
Precies
De film gaat over de laatste dagen van Hitler en niets anders. Er zijn zat andere films die de "actie" kant van de oorlog belichten. Ik vond dat weinig actie juist een sterk punt in de film ook de vertolking van Hitler is erg goed.
Dat is waar.
Pardon, verkeerd geformuleerd
Dat kritiek kan er wel uitgelaten worden, hou het maar op: Ik ben benieuwd wat je er van vindt na een tweede kijkbeurt
Deze formulering is beter.
Ja dat vindt ik ook inderdaad beter,
Net de film gezien, ja ik vond hem heel aangrijpend, één van de punten is omdat veel mensen zelfmoord pleegde, en dat ze ook zelfs die hond hebben gedood
Wat ik wel goed vond is dat achteraf de film die mevrouw haar verhaal deed, ik denk dat ze op die getuigenissen hun verhaal gebasseerd hebben, en de film is zelf ook nog maar 4 jaar oud.
desteven007
Net de film gezien op tv.
Ja inderdaad, ik ben net terug uit Oostenrijk waar ze ook duits praten (skivakantie) ik kom uit België. Er waren zo 2 nederlandstalige jongens naast mij die ook de lift naar boven namen, die zo in verschillende talen zeiden van waar ik kwam zo van Belgique, duitsland? Ik schudde men hoofd, op het einde zeidde ze tegen mij heil hitler ik had zin om die kerel een klap te geven. En ik had het ook beter gedaan.
hertogje
Sterke film en extreem goed geacteerd van iedereen maar vooral Bruno Ganz. Pittige beelden verder, alle zelfmoorden, eigen kinderen vermoorden, etc, en er wordt goed laten zien hoe de hoogste Duitse mannetjes omgaan met de val van Duitsland. Knappe film.
brielen
Prachtige vertolking van Bruno Ganz. Mooi in beeld gebracht, echt een must. 5.
witboek
Ik heb deze film op Canvas gezien en moet zeggen dat het een matige film was. De personage 'hitler' vond ik wel goed gespeeld. Als het zo is gebeurd dan vind ik het koude mensen. Mensen die geen gevoel hebben. Eindelijk weet ik wat nazi betekent.Sommige acteur hadden echt een zelfde uiterlijke als de werkelijke personages. Het merkwaardigste wat ik zag is dat de vrouwen die met de nazi's meededen nog kouder waren dan de mannen. Ik vind het een matige film, omdat zo'n periode nooit mocht gebeuren, dus voor mij is het geen sterke of goede film, maar een triestige en spijtige film, zodat we in de toekomst hopelijk niet meer dezelfde fout zullen maken. Vergeleken met Amerikaanse films blinkt deze film zeker uit , omdat hij in de eerste plaats in de eigen taal is en niet alle Duisters marginaliseren.
desteven007
Ja het heeft niet mogen gebeuren, maar het is wel gebeurd,
Pastichio Rocker
Hoe kun je de film nu afrekenen op het feit dat deze slechts de waarheid brengt?
darkjaap
ik vond em niet echt boeiend en hij maakte mijn verwachtingen niet waar..
* * *
klute89
Dat is toch wel erg, dat iemand zo maar heil hitler tegen je zegt. Er lopen duidelijk nog genoeg mafkezen rond op de planeet
lucdecoster
Voor de 2de maal nu gezien op Canvas : waanzinnige situaties die zich afspeelden in die bunker.
jumpstylemovie
Mooie film. In plaats van roekeloze actie had deze film gewoon de laatste dagen van Hitler als standpunt. Dit had helaas ook zijn mindere punten ( soms werd het een beetje saai )
Adolf Hitler werd hier echter zeer goed gecast.
Bruno Ganz cast Hitler hier niet als een monster , maar als een man met ''nare kanten''.
4****
Riddick
Dus volgens jou moet ik Apocalypse Now een 1 geven?.. Het had niet mogen gebeuren..
Ik vraag me af of er plek is in de Guinness Book of Records voor de meest idiote film-recensie.
Werkelijk wat is dit voor een onnozele recensie ?
- "Als het zo is gebeurd dan vind ik het koude mensen"
? Dacht je dan dat Hitler en zijn trouwe verwanten warme mensen waren ?
- "Ik vind het een matige film, omdat zo'n periode nooit mocht gebeuren, dus voor mij is het geen sterke of goede film"
- "Vergeleken met Amerikaanse films blinkt deze film zeker uit , omdat hij in de eerste plaats in de eigen taal is en niet alle Duisters marginaliseren". En Amerikaanse films geef je een 5 en deze vind je zelfs uitblinken en dan geef je hem een 1
darkjaap
idd wat een recensie
alleen omdat het idd een kut tijd was is die film ook gelijk kut ?
klute89
Ach Witboek bedoelt het goed, maar hij formuleert het nogal ongenuanceerd.
JTV-kijker
- 2018 stemmen
Een ongeloofelijke goed, neergezette film. Het is jammer dat zoiets is kunnen gebeuren maar alle personages worden zeer goed geacteerd. i.p.v. de opeenvolging van actie in de hollywoodfilms word je hier geraakt door de harde dialogen en de gebeurtenissen met de bevolking van Berlijn.
Het is vreemd hoedat Hitler zich bleef voorhouden dat er een oplossing was en hij niet alleen, er waren er veel die in een eindoverwinning hoopten. Ik was geschokt omdat zoveel mensen speciaal zelfmoord pleegden voor hem maar ik vond de meest verschrikkelijke scene dat die moeder al haar eigen kinderen vermoord. Hoe harteloos moet je dan wel niet zijn om je eigen kinderen te vermoorden...?
Al bij al geef ik de film een 4.5 omdat het op sommige momenten toch wel wat saai was maar een enorm pluspunt in de film vond ik dat de film Duits gesproken was.
saw_lover
Weeral eens een irritante WW2 film die origineel probeert te zijn, maar toch nog steeds die typische dingen opvoert die je in films als la vita e bella of shindlers list terugvindt. Stop met het maken van films over de Tweede Wereldoorlog!! Het interesseert mensen gewoon niet meer, maak toch eens andere films, zonder dat er iemand vijfhonderd keer "heil hitler!!" hoeft te zeggen (subtiele tip, wat betekent dat nieuwe films niet meer over WW2 mogen gaan). Bij de oscars zie je ook telkens dat soort troep, over de nazi's en de ellende die de joden meemaakten. Dan heb ik zoeits van : been there, done that ! boooooring. Het raakt mensen niet meer omdat ze alles al 'ns een keer hebben gezien....eigenlijk......'ns ? Nee, maak er maar 2000 keer van !
En de zoveelste horrorkloon is wel boeiend?
En gezien de vele discussie's (alleen alweer 34 pagina's in dit topic) boeit het onderwerp wo 2 toch zeker wel.
Voor mij nog altijd de meest facinerende periode uit de wereldgeschiedenis.
Hup, ga eens terug naar je Hostel 5 topic...
Martijnnn
Je moet even van het woord mensen jezelf maken, de meeste mensen vinden het namelijk wel boeiend.
Je neemt het overigens erg persoonlijk niet
klute89
Als je niet van dit soort films houd zal ik ze als ik jouw was dan ook niet kijken, dan heb je er ook geen last van
. Der Untergang heeft trouwens als film onderwerp niks met joden te maken en de La Vita E Bella ( een komedie) en Schindler's list lijken niet eens in de verste verte op deze film. Er zijn genoeg mensen die dit soort films goed vinden, zeker uit geschiedkundig perspectief, dus. En er zijn nog genoeg mensen die geraakt ( op emotioneel vlak) worden door zo een film.
saw_lover
En de zoveelste horrorkloon is wel boeiend?
Voor mij nog altijd de meest facinerende periode uit de wereldgeschiedenis.
Hup, ga eens terug naar je Hostel 5 topic...
Ik haat Hostel, no-brains. En ik ben ook niet voor vele vervolgfilms, zolang het origineel niet zo erg wordt uitgemolken als bij het onderwerp WW2. Dus, metro, lees 'ns wat geschiedenisboeken ofzo, en blijf van je toetsenbord voor je jezelf pijn doet aan de scherpe kantjes
saw_lover
Ik hield van La Vita E Bella (wat je toch erg moeilijk een komedie kan noemen, tenzij je psychologische problemen hebt ofzo), maar alles wordt zo uitgemolken dat het irritant wordt. Als je weer het horror-vervolg-argument uit je reet gaat trekken, stuur me dan privé-berichten.
CTK
WW2 is een te groot gebeuren en een haast onuitputtelijke bron van verhalen die nog verteld mogen worden van mij.
Dat u het beu bent, dat kan ik begrijpen als je interesse voor WW2 niet zo groot is als velen onder ons. Is trouwens ook je goed recht.
Maar zeggen dat het de mensen niet meer interesseert, daar ga je toch in de fout hoor.
Het is enorm belangrijk dat men films blijft maken over die periode ( over WW1 mogen ze trouwens ook nog altijd films maken )
We hebben nu veel pareltjes omtrent WW2 ( Deze film, Schindler's List, The Pianist, Saving Private Ryan, The Longest Day, Enemy At The Gates, Stalingrad en ga zo maar door )
Toch zijn er nog zat genoeg verhalen om te verfilmen.
Dat bewees de serie Band Of Brothers, waarvan er een nieuwe reeks gaat komen ( http://www.imdb.com/title/tt0374463/ )
Alsook het geweldige 'Uprising' : minder bekend, maar daarom absoluut niet minder
Neen, WW2 is nog lang niet uitgemolken.
Nu even over Der Untergang zelf:
U begrijpt de intentie van de film niet echt. Men probeerde niet origineel te zijn. Men heeft getracht een waarheidsgetrouwe film te maken over de laatste dagen van Adolf Hitler. Naar mijn mening is dat geweldig gelukt.
film master
een van de beste tweede wereldoorlog films.
de mannetje die hitler speelt verdiende een oscar
Mannetje heet Bruno Ganz
JTV-kijker
- 2018 stemmen
voor zover ik mij kan herinneren heb ik het einde van Hitler nog in geen enkele film gezien...
Wat mij betreft vond ik dit een origineel verhaal en WOII boeit mij nog zeker. Er zijn in die 5 jaar veel gebeurt dus daar kunnen ze ook veel verschillende films van maken.
Schindlers list: vertelt over de Joden die na een tijdje geholpen werden, ik denk dat dat ongeveer doorheen die 5 jaar is.
Saving private Ryan: de slag van Normandië
Stalingrad: De slag om Stalingrad in Rusland
Der Untergang: de laatste dagen van Hitler
The pianist: 1939, de inval op Polen en weer de miserie die de Joden hebben meegemaakt
Sophie Scholl: een meisje van het verzet in 1943
allemaal goede films(alleen de laatste vind ik iets minder) die over
verschillende periodes gaan over WOII dus naar mijn mening kan men heel veel vertellen over WOII zonder dat er iets word uitgemolken. En dat zijn nog maar de hoofdzaken.
Zelfs in een van de Indiana Jones films speelt zich af tijdens WOII met de nazi's. Waarschijnlijk is het niet echt gebeurt maar dat betekent toch wel dat het thema rond WOII toch nog heel veel mensen interesseert
klute89
Precies wat jij zegt JTV-Kijker, er kunnen nog zo veel goede films gemaakt worden over de tweede wereldoorlog ( dit geld tevens ook voor de eerste wereldoorlog). De onderwerpen liggen voor het oprapen, van slagvelden als El Alamein, Monte Casino t/m Koersk, van een potret van Albert Speer, t/m een portret van Jozef Stalin tijdens de oorlog. Alles is nog mogelijk en Der Untergang is een goede aanzet tot tijd waarin hopelijk goede europese oorlogsfilms gemaakt zullen worden.
De tijd zal het zeggen.
tonnyhk
Zeer goede film. Ik krijg de indruk dat men de realiteit zo goed mogelijk heeft proberen te benaderen. Dus daarom is deze film ook historisch gezien ook van grote waarde. Hij kan zo bij de geschiedenislessen worden vertoond vind ik.
De rol van Hitler is buitengewoon goed neergezet.
ook een sterk punt vond ik het contrast tussen de leiders en de gewone mensen. De laatsten permitteerden zich luxe en maakten zich druk over wissewasjes terwijl het gewone volk massaal stierf.
Ook de arrogantie en waanzin van Hitler en de slapheid van zijn volgelingen is goed in beeld gebracht.
Onthutsend was het verhaal van zijn secretaresse dat ze pas bij het zien van het monument van Sophie Scholl echt bij zichzelf ten rade ging en haar eigen rol kritisch ging bekijken.
Beide waren ten tijde van de oorlof zeer jonge vrouwen maar de een liep slap achter de leider aan en de ander koos de kant van het verzet en stierf een heldendood.

De top vijf best beoordeelde waargebeurde films aller tijden

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Schindler's List

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler