Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
astrid02
Dan heb je de film niet goed begrepen.
Inderdaad niet, nee! Feit blijft alleen dat wordt neergezet dat het ook mensen zijn. Kwetsbaar op dat moment, dus je kunt enigzins met ze gaan meeleven, maar dat hij niet als slecht persoon wordt neergezet?!
Ik vind het overigens een fantastisch realistisch verhaal.
klute89
Een echt fenomenale film! Bruno Ganz speelt echt heel goed en weet ook echt in de huid van Adolf Hitler te kruipen, wat lijd tot de meest zieke en paranoia man die er ooit bestaan heeft, die iedereen de ondergang heeft ingetrokken. Ook Berlijn is zeer goed weergeven in de situatie aan het einde van de oorlog, ook al is er bijna niet in Berlijn zelf opgenomen.
Ik heb laatst nog over Berlijn een uitgebreid werkstuk afgerond, de titel Berlijn 1945 - 1961, het is zeker aan te raden om je eens in die tijd te verdiepen, maar ja, je zult in iedergeval schrijnende verhalen tegenkomen dus je moet er tegen kunnen.
hasjing
Om echt te kunnen begrijpen waarom mensen zo massaal achter Hitler aanliepen, kun je de situatie het beste weergeven zoals ie was. Misschien dat je nu meer snapt waarom Hitler ondanks alles een hypnothiserend karakter had. En hij wordt zeker niet als goed neergezet. Komt duidelijk in de film naar voren dat deze vent helemaal zot was. Maar je moet niet vergeten dat de hele massa achter Hitler stond in Duitsland, dan zou je de situatie te kort doen door te stellen dat het niets meer dan een beest was zonder enig bezit van kwaliteiten.
tjalling
moest hem verplicht met duits kijken ,, vond het een erg saaie film
moest hem verplicht met duits kijken ,, vond het een erg saaie film
Nou breekt mijn klomp!
Saai? Leg eens uit, ik verplicht je tot niks maar ik toch nieuwsgierig.
Nou breekt mijn klomp!
Saai? Leg eens uit, ik verplicht je tot niks maar ik toch nieuwsgierig.
Teveel gelul en te weinig actie, denk ik zo.
klute89
Terwijl dat niet eens zo is, maar ja ieder heeft z'n smaak.
tjalling
ik vond hem erg langdradig,, niet erg mijn soort film ,, mag wat meer actie in , het is de WO2 toch ,, dan vind ik dat ze er ook wat van mogen laten zien. maar ik heb slechtere films gezien hoor
;)
;)
Yep, er bestaan slechtere oorlogsfilms, veel slechtere oorlogsfilms.
timburton
Inderdaad zeer weinig actie in deze film. Maar dat is nou juist wat deze film zo prachtig maakt.
klute89
Ik vind trouwens dat er in Der Untergang nog best veel actie voorkomt. Maar films hoeven natuurlijk niet altijd om actie te draaien, en misschien is dat maar goed ook
( Ofwel de veramerikanisering van de film)
wietse1992
goeie film , de acteur die hitler vertolkt is zeer goed in z'n rol vind ik en mag idd meet actie in maar toch zien we genoeg vind ik , vind ook veel beelden schokkend
maar voor de rest 4
CTK
Deze film is gemaakt zoals het echt had moeten zijn.
Absoluut niet meer actie, want daar gaat het niet over.
Topper!
klute89
Deze film is gemaakt zoals het echt had moeten zijn.
Absoluut niet meer actie, want daar gaat het niet over.
Topper!
dat is misschien wel de beste conclusie!
Criticism
Ik snap niet dat mensen liggen te zeuren over het gebrek aan actie, zoals CTK al zo mooi zei: er hoeft geen actie in te zitten,want daar gaat de film helemaal niet over.
Een geweldige Bruno Ganz die voortreffelijk in de huis van Hitler kruipt, hoe verder de Russen komen, hoe beter de acteerprestaties van Hitler worden. De uitbarstingen, het verraad van Himmler en Goring en de reactie van Hitler daarop, geweldig!
Milan07
Wat mij vooral opviel was dat Hitler als een gekrenkt man in zijn bunker zit en nogal onnozel overkomt. Denkt in eerste instantie de oorlog nog te kunnen winnen en heeft totaal geen zicht op wat er zich op dat moment afspeelt. Ik vraag mij af in hoeverre dit klopt met de werkelijkheid. Verder was het allemaal rouw en emotioneel. Wat Ganz wel goed neerzet is dat je geen moment sympathie kan opbrengen voor Hitler en de nazi's. Dit maakt de film sterk en ook realistisch. Maar in hoeverre de werkelijkheid klopt blijft altijd suggestief. Ik had daarvoor nog 2 uitzendingen van In Europa zitten kijken wat over Stalingrad ging en Polen in 1943. Samen met de grauwe beelden van Berlijn en enkele scene's die mij aan The Pianist deed denken van Polanski is het een goede oorlogsfilm. Het zet je aan denken hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. Hitler die van huisuit schilder was en met zijn paranoide ideen heel veel mensen meekreeg in zijn regime.
klute89
Hitler doet in de film absoluut niet onnozel, Hitler is een paranoia grootsheidswaanzinnige en kent absoluut geen realiteit, zeker in de laatste jaren van de oorlog. De film is erg waarheidsgetrouw, omdat de regisseur en de mensen er omheen goed de geschiedenisboeken hebben bestudeert en hulp hebben gevraagd aan mensen die vroeger ook in de bunker zaten bijv. Traudl Junge de secretaresse van hitler en ook de voormalige telegrafist/ telefonist in de bunker, ben alleen zijn naam even kwijt maar die leeft volgens mij nog.
Hitler leed ook aan een ziekte waardoor hij veel met zijn handen bibberde ( alleen de naam van de ziekte is me ontschoten), moet je maar eens opletten als je de film nog eens een keer ziet en hij kreeg uiteraard ook vaak woede uitbarstingen, maar dat is meer zijn paranoia temperament. Hitler had in de laatste dagen van de oorlog geen besef meer tussen goed en kwaad, tussen tijd en plaats en hij was een schim van wat hij eens in de jaren 30 was.
Jorge-E
Inderdaad, in de film bibbert hij ook vaak met zijn handen.
Kun je je eens voorstellen hoe deze film zou zijn moest hij door Amerikanen gemaakt zijn?
(even discussie uitlokken
Ik denk belabberd, en dan heb ik het nog niet eens over wie dan de hoofdrol zou moet en krijgen laat staan wie hem dan zou moeten regisseren, Spielberg?
Maar wat ik wel weet is dat als de amerikanen ook een variant zouden fabriceren het een echte moraalfilm wordt, waar de amerikaanse propaganda vanaf druipt.
Dus laten we hopen dat het nooit zover zal komen!
Pastichio Rocker
Ik haat Amerikanen voor hun ziekelijke neiging tot het verpesten van goede films door slechte goedkope remakes en propagandistisch en patriotistisch geleuter. Waar zouden we zijn zonder Amerika?
You say it!
Maar ik ben toch bang dat we uiteindelijk niet zoveel betekenen als Europa zonder Amerika
wibro
(even discussie uitlokken
Hij zou geregisseerd worden door Steven Spielberg. De voertaal zou Engels zijn!! Je voelt hem al aankomen. Hitler die Engels spreekt met een duits accent. Het zou een soort "Great Dictator" worden, je weet wel die film van Charlie Chaplin uit 1940, die een parodie was op Adolf Hitler.
missl
jammer dat deze film alleen maar over het eind gaat, want nu heb ik (als ik de geschiedenis niet zou kennen) geen enkel idee hoe zo'n "madman´' zoveel mensen achter zich aan krijgt.
vooralsnog vind ik het wel een goede film, die man die Hitler speelt doet het prima en het verveeld geen enkel moment.
klute89
Zo een film, over de opkomst van Hitler zal zeker nog eens komen.
Daar ben ik wel van overtuigd, het vraagt alleen tijd.
rokkenjager
Volgens mij zijn er toch wel genoeg er over, wellicht docu's of series. Al ben ik er zelf ook niet 100% zeker.
klute89
Er zullen inderdaad vast genoeg docu's over dit onderwerp zijn en vast ook wel series, maar een film? Het is in iedergeval wel een interessant onderwerp.
De tijd zal het zeggen.
Jorge-E
Enekele jaren geleden was er een reeks op de VTM over de opkomst van Hitler, je zag hem ook in de Eerste Wereldoorlog. Was echt interessant.
klute89
Lijkt mij ook. Zulke documantaire's zullen er toch niet heel veel zijn.
Pastichio Rocker
Als je de opkomst van Hitler wilt zien in een film, huur/leen/steel dan eens Hitler: The Rise Of Evil.
Deze dus: http://www.moviemeter.nl/film/14950
Deze dus: http://www.moviemeter.nl/film/14950
gemaakt door Canada en de USA, dat belooft wat!

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler