06/05 (2004)
Releasedatum: 10 februari 2005
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot 06/05
Maandag 6 mei 2002, zes uur 's avonds. Fotograaf Jim de Booy staat bij het hek van het Hilversumse Mediapark het soapsterretje Birgit te fotograferen. Er rijdt een blauw ME-busje langs en kort daarna volgt een politie-auto. Als Jim weg wil gaan, trekt een geparkeerde auto met gierende banden op en rijdt Jim bijna omver. Op dat moment hoort hij een reeks droge, harde pistoolschoten. Pim Fortuyn is dood geschoten. Deze middag vormt het begin van vijf hectische dagen, waarin Jim en zijn op het eerste gezicht onschuldige foto's van een soapsterretje een grote rol gaan spelen.
Jim de Booy
DRJeFF
Ad Melkert
93.9

Heerlijk!
Meer van dit soort acties!
kris-biff
ik moet zeggen had er wel iets meer van verwacht vond ook de acteerprestaties beneden maat.. af en toe zelfs beetje gtst achtig, ik vind dat tara elders echt niet kan acteren en tsja johnny de mol, ook niet echt mijn favoriet.
ik heb wel nog een vraagje hoop dat iemand me hiermee kan helpen, hoe heet het nummer wat op het begin van de film gedraaid werd, beetje pop rock achtig nummer, hij zit ook in een reclame die nu op tv is maar weet zo even niet welke, als iemand me kan helpen gelieve even een persoonlijk bericht te sturen, alvast bedankt
bioscoopzaal
Pallieterprijs voor Theo van Gogh
BRUSSEL - De Zichemse filmer Rob Van Eyck kent zijn tweeëndertigste Pallieterprijs toe aan wijlen de Nederlandse cineast Theo van Gogh "wegens zijn niet aflatende inzet voor de vrije meningsuiting in het filmmedium". Dat heeft Van Eyck vandaag bekendgemaakt.
De prijs, een schilderij van Jaak Verbist (acteur in zowat alle films van Van Eyck), zal dinsdag 28 februari in Brussel worden uitgereikt aan een Nederlandse delegatie.
De Pallieterprijs, oorspronkelijk bedoeld ter bekroning van een "ludieke bijdrage tot de Vlaamse film of media", ging vorig jaar naar Roos Claeys van de internationale bioscoopgroep Kinepolis. Tot de eerdere winnaars behoren onder meer Bert Podevijn, Jan Verheyen, Ben Crabbé, Francesca Van Thielen, Dora Van der Groen, Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Wendy Van Wanten, Jan Bucquoy, Madonna, Robbe De Hert en Rob Van Eyck zelf.
Bron: De Standaard, 27/12/2005
feanaro surion
Lekkere vlotte thriller/komedie met goede rollen en een goede regie, 'broad daylight' word goed gebruikt in de film en de rest van de score is lekker mysterieus. De complottheorie is ongeloofwaardig maar de film neemt zichzelf ook niet serieus -zie onder andere de slapstick achtervolging op de glijbaan- en is daardoor zeer te pruimen. Dikke 3.5 sterren
waidman
Ik vraag me ook serieus af wat mensen dan wel goed aan deze film vinden, is me niet helemaal duidelijk uit de voorgaande pagina's.
De complot-theorie bestaat uit niet meer dan wat verwijzingen naar milieu-activisten en JSF-mannetjes. Hoe dat dan in elkaar zou moeten steken is volslagen onduidelijk. Voeg dan wat beelden van linkse politici toe en het is schijnbaar de bedoeling dat ons vertrouwen in die politici onderuit gehaald wordt danwel bevestigd. Wat die ermee te maken hebben is al helemaal onduidelijk.
Het zogenaamde 'met een korreltje zout nemen' en 'zwaar over-the-top' gedoe schijnt heel leuk te zijn, al weet ik niet waarom en al helemaal niet waarom dat nut zou hebben bij een verhaal over de dood van een politicus. 'Van Gogh heeft schijnbaar lol gehad in het maken van de film'...tja.
Dan hebben we het acteerwerk dat hemeltergend is. Romer en Elders behoren tot het meest waardeloze koppel acteurs wat ik ooit gezien heb.
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het is moeilijk deze film los te zien met wat er zelf met van Gogh gebeurd is, in potentie had dit een goede film kunnen zijn, want complottheorieen over politieke moorden doen het over het algemeen goed in de film, maar in deze film wordt dat gegeven niet goed uitgediept ik bedoel daar mee te zeggen het verhaal gaat heel snel 1 kant op terwijl er best nog wel een aantal andere figuren waren die belang hadden bij de dood van Fortuyn maar die komen niet aan bod en daarom krijg ik steeds meer het gevoel dat van Gogh middels deze film de LPF nog een veeg uit de pan wilde verkopen. Hij had ook beter de journaalbeelden van de politici uit de film kunnen laten, voegt namelijk niets toe, toch, omdat van Gogh dit onderwerp heeft aangedurfd ook al kwam het niet goed uit de verf, behalve de muziek, een 3
Drs. DAJA
Ik kom op mijn mening terug.
Dit is een bijzonder goede film. Van Gogh creeert een lekkere rauwe sfeer. Een goede complot theorie, en er word erg boeiend in geacteerd.
maar verder is Van Gogh behoorlijk overschat, het enige goede aan hem vind ik zijn rauwe sfeer. Zijn camera-technieken zijn bijvoorbeeld zo ongeloofelijk inspiratieloos...
Bart_86
Van Gogh's films vind ik over het algemeen ook niet geweldig, vooral ook vanwege het saaie gebruik van de camera. Maar bij 06/05 is dat toch een heel ander verhaal.
Daar is het camera-gebruik toch een stuk professioneler en het je niet het idee dat je alles vanuit de zelfde hoek bekijkt. 1 van mijn favoriete films vanwege de goede theorie en het sterke acteerwerk.
Redlop
Thomas Ross condenseerde zijn eigen thriller uitstekend tot een pakkend scenario. Bepaalde langdradige verhaallijnen in de roman worden in de film in korte flashbacks samengevat, wat uiteindelijk een erg sterke complotfilm over één van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis oplevert.
Cahit Ölmez en Thijs Römer (om er 2 te noemen) speelden zeer indrukwekkend. Nooit eerder Thijs Römer gezien, maar goeie kop, goeie uitstraling, kalme performance en de Nikolaj Lie Kaas van de lage landen. 4*
Oh, ik zie het al, het gaat om 3 andere Van Gogh films.
Dan is deze titel wel een beetje raar.
narva77 (crew films)
Remake. Welke zijn de twee andere?
Daar is een tijdje terug een reportage over geweest bij Netwerk. Theo van Gogh had niks liever gewild dan dat zijn films zouden worden opgemerkt in de USA (volgens Gijs v/d Westelaken en Theodor Holman).
Van Gogh was sowieso nogal idolaat van Amerika. Hij wilde, als zijn zoon op zijn eigen benen stond er zelfs naartoe verhuizen.
narva77 (crew films)
Klopt! Heb jij toevallig ook die aflevering van Netwerk gezien een paar maanden terug?
Weet niet precies welke je bedoeld. Heb hier thuis vijf dvd´s vol met beelden van en over Theo van Gogh net voor, tijdens en na de moord ivm een filmpje dat ik aan het draaien ben. Daar kan die best wel eens bijzitten ja.
Redlop
De plannen voor een remake van '06' ketsten af omdat Van Gogh Pim Fortuyn niet wilde afvallen, die door producent Woolford een right wing-racist werd genoemd.
narva77 (crew films)
Daar kan die best wel eens bijzitten ja.
Zie je wel; ik wist dat er iets niet klopte! In die reportage hebben ze het helemaal niet over een remake van "06/05".
In die reportage hebben ze het over een remake van "06", en die andere twee films die ik hierboven heb genoemd; "Blind Date" en "Interview"!
Die derde was toch 06? Niet deze?
Mobilemel
Ik vond het wel een vermakelijke film waarbij sommige acteurs erg leuk hun best deden en de film wat goeds meegaven. Verder had ik het gevoel dat de film niet af was . Maar dat kan uiteraard aan mij liggen. Toch nog een 3,5 gegeven.

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix