Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
IMDb beoordeling: 7,0 (13.650)
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
- Trailer (YouTube)
Theo
Auer
Schafter
[email protected]
Ik dacht dat alle fietsen bij de Duitsers ingeleverd moesten worden. Maar de hoofdpersoon fietst de hele film langs Duitsers en niemand valt dat op.
Verder wel een mooie film maar op sommige momenten onverstaanbaar. Altijd een probleem bij Nederlandse films. 3 Sterren.
yogi
yogi
Gisteren weer bekeken, nu met mijn beide zoons (13 en 11). Er wordt geprobeerd om subtiel zaken aan te duiden misschien wel iets te subtiel. Bijvoorbeeld Schatter die zich voordoet als NSB er terwijl hij joden verbergt. Ik had de neiging om dingen uit te gaan leggen aan mijn jongens.
Graaf Machine
Deze film moet wat verhaal betreft het boek natuurlijk wel ver overstijgen eer het aanzienwaardig wordt. Wat een vreselijk gekleurd Hup Holland boek was het, net als al die andere rommel van Terlouw. En dat terwijl ik hem eigenlijk best mag.
Tarkus
Alleen al om de verpakking van deze DVD zou je al een ster geven, een mooie box, met 2 DVD en een CD met de soundtrack, en dat allemaal voor amper 14 €, dat zie je zelden.
Maar helaas, ik had meer verwacht van de film zelf, het verhaal valt me een beetje tegen, hoewel alles mooi in beeld is gebracht, toch kon het me niet echt overtuigen.
Ook van de hongersnood, die toen in Nederland heerste, en waarover deze film toch deels zou moeten handelen, zie je amper iets, op een diefstal na...
Ik heh de indruk dat men met de mogelijkheden die men ter beschikking had toch een veel beter verhaal had kunnen neerzetten, het is me allemaal een beetje te simpel.
En dan ook nog eens de dialogen, die zeer moeilijk verstaanbaar blijken, men fluistert de ganse film door, ook daar waar dat niet zou hoeven.
Kortom: mooie beelden, dat wel.. maar een zwak vertoon...
Heb de prent nog eens bekeken, en hij is me deze keer beter bevallen dan de eerste maal.
Ook was de klank veel duidelijker, (heb intussen wel een beter geluidssysteem), en dus was de film veel beter te volgen.
Maar een topper vindt ik het zeker niet.
Deze film zal zeker in die fietsvijandige landen niet zon-dermeer uitgezonden worden vanwege beelden van (jonge) fietsers zonder een helm.
LOL.
Fisico (moderator films)
Uiteraard verwijzend naar de bestseller van Jan Terlouw. Sommigen vergeten hier dat het om een verfilming van een jeugdboek gaat. Dus ook de film is van die aard. Dat er dan af en toe wat simplistische of onrealistische dingen de revue passeren is maar logisch. Uiteraard is het onbegrijpelijk dat er geen grondig onderzoek plaatsvond bij het vinden van het vliegtuig of het lijk van de soldaat. Vreemd dat ze tijdens de uitstapjes van Michiel niet achterdochtig zijn. En inderdaad ook vreemd dat de postkoets niet in de eerste plaats werd opgevorderd, maar er geen nader onderzoek plaatsvond na de vlucht ...
Eigenlijk naar jongvolwassenen toe een degelijke film. Stukken beter verfilmd dan het beschamende en vreselijke Koning van Katoren. Weliswaar wordt het boek vaak niet gevolgd. Een aantal zaken zijn bijgevolg bij de haren getrokken. Geen idee waarom het plot van het boek niet meer werd gevolgd, want dat zat prima in elkaar. Desalniettemin los hiervan wel degelijk.
Prima rol van Michiel, die de oorlog ervaart vanuit zijn kinderogen. Mooie sneeuwlandschappen ook. Geen topper, niet vlekkeloos, niet altijd correct, maar toch een mooie degelijke verfilming waarmee je kan thuiskomen.
Lovelyboy
Ach, de week van 4 en 5 mei en praktisch onvermijdelijk op tv, dus laat ik de film maar even meepakken voor een reactie hier. Gezien had ik hem al eens vlak na uitkomst, echt onder de indruk was ik er niet van en ik verklap weinig als ik geen verandering verwachte.
Met de boeken van Terlouw ben ik niet echt bekend, één van de weinige die ik ooit las is Pjotr, dus een referentiekader heb ik in die zin. Volgende debacle voor mij is dat ik altijd moeite gehad heb met jeugdfilms. Waar ik met oudere films altijd goed het perspectief van de oude film mee kan nemen omtrent techniek of realisme lukt me dat vrijwel niet met kinderfilms. Ik kan me er simpelweg niet op in leven en kan de nuance tussen het serieuze en minder serieuze vanwege het jonge publiek niet vinden. En zo is dat met Oorlogswinter niet anders, hoewel de film toch wel een aantal grimmige momenten kent richting het einde blijft het beeld van avontuur in oorlog grotendeels overeind.
Dan zijn er nog van die kleine dingetjes die ik niet zo snap of slecht gekozen zijn. De koudste oorlogswinter toch zie ik zelden het iemand echt koud hebben, Michiel wel het minste zo lijkt als hij in zijn slaapkamer niet eens onder de dekens ligt. Tuurlijk joh! De bewaking van het wrak is een lachertje, het is uitgefikt maar de jongens vinden wel onbeschadigde onderdelen. De fietsen zijn een punt van eventuele discussie. Dan valt de straf me op die Michiel van zijn vader krijgt na opgepakt te zijn door de Duitsers, of zeg maar beter geen straf. Slap voor die tijd, moderne ouders zeker. Dan is de klauterpartij onder de brug van Jack wel een hele prestatie met anderhalf been.of misschien zelfs nog minder. Als laatste het wiel dat van de wagen loopt maar vervolgens tijdens een bijzondere onstuimige race dood het bos tegen Duitse motorrijders wel blijft zitten....tsja...en zo ja er wel meer te noemen zoals de behoorlijke Engelse woordenschat van Michiel en Erica.
Aardig is toch vooral een aantal cast leden met de jonge Lakemeijer inmiddels bekend van De Oost, en Raymond Thiry is ook altijd goed. Klaver is uiteraard leuk voor het uitzicht. Verder is te concluderen dat Oorlogswinter een behoorlijk grote productie is en dat is ook wel te zien aan de opzet. Aardig is op zijn minstens de redding van de verdrinkingsdood en en aantal subtiele dingen betreffende goed en kwaad en voor welke partij een karakter is.
En zo brengt de herkijk van Oorlogswinter niets nieuws onder de zon, toch krijgt de film het voordeel van de twijfel door een poging er wat perspectief qua doelgroep we tegen aan te gooien. Redelijk is daarom het oordeel, maar verder niet bepaald mijn ding.
De gestoorde filmfanaat
Wauw, wat topfilm van eigen bodem!
Een van de beste Nederlandse films die ik heb gezien.
Wat kan Lakemeier goed acteren en van Wageningen. natuurlijk ook
Een 8
Flavio
Verfilming van toch wel hét Nederlandse jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog, met Oorlog zonder Vrienden dan, en het beroemde dagboek even buiten beschouwing latend. Vond het vreemd dat Evert Hartman's klassieker nog geen film heeft opgeleverd maar ik lees net dat Johan Nijenhuis de rechten heeft dus laat alsjeblieft maar.
Vond Oorlogswinter zeker geslaagd, met over de hele linie prima acteerwerk en veel leuke details, zoals het geloofwaardige steenkoolengels ("tomorrow or overtomorrow") en de kleine irritaties tussen broer en zus. Het blijft ook gewoon een goed verhaal dat tot het einde spannend blijft. Vraag me trouwens af of deze film nu nog makkelijk gemaakt zou kunnen worden want er zijn toch wel behoorlijk wat draaidagen met sneeuw nodig.
Uitstekende verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw, dat ik ooit in mijn jeugd heb gelezen maar waar ik de plotdetails van vergeten was. Gelukkig maar, want het verhaal heeft heel wat verrassingen voor de nietsvermoedende kijker in petto. Martijn Lakemeier is prima in de veeleisende hoofdrol; de ontwikkeling die zijn personage doormaakt is knap en overtuigend uitgewerkt. Yorick Van Wageningen heeft een geweldige bijrol. Daarnaast zit de film mooi in elkaar, met heel wat spannende en aangrijpende momenten. Knap ook hoe regisseur Martin Koolhoven een jeugdfilm heeft weten te realiseren die nergens kinderachtig aanvoelt. Sterker nog; Oorlogswinter komt emotioneel harder binnen dan de meeste films binnen het genre.
'Bastarden' toont zich populair op streaming: 'IJzersterk grimmig drama'
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Deze tien series worden deze week ontzettend veel gestreamd op Netflix
Iconische Franse acteur Michel Blanc (72) overleden
Zwartboek