• 159.420 films
 • 9.803 series
 • 29.094 seizoenen
 • 608.558 acteurs
 • 355.219 gebruikers
 • 8.897.300 stemmen
Avatar
 
banner banner

Oorlogswinter (2008)

Oorlog / Avontuur | 103 minuten
3,34 2.442 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Speelduur: 103 minuten

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

IMDb beoordeling: 7,0 (13.389)

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:

Ik dacht dat alle fietsen bij de Duitsers ingeleverd moesten worden. Maar de hoofdpersoon fietst de hele film langs Duitsers en niemand valt dat op.

Verder wel een mooie film maar op sommige momenten onverstaanbaar. Altijd een probleem bij Nederlandse films. 3 Sterren.


avatar van yogi

yogi

 • 32 berichten
 • 212 stemmen

[email protected] schreef:

Ik dacht dat alle fietsen bij de Duitsers ingeleverd moesten worden. Maar de hoofdpersoon fietst de hele film langs Duitsers en niemand valt dat op.

Verder wel een mooie film maar op sommige momenten onverstaanbaar. Altijd een probleem bij Nederlandse films. 3 Sterren.

niet alle fietsen, bij lange na niet maar wel de goede exemplaren


avatar van yogi

yogi

 • 32 berichten
 • 212 stemmen

Gisteren weer bekeken, nu met mijn beide zoons (13 en 11). Er wordt geprobeerd om subtiel zaken aan te duiden misschien wel iets te subtiel. Bijvoorbeeld Schatter die zich voordoet als NSB er terwijl hij joden verbergt. Ik had de neiging om dingen uit te gaan leggen aan mijn jongens.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

 • 7509 berichten
 • 984 stemmen

Deze film moet wat verhaal betreft het boek natuurlijk wel ver overstijgen eer het aanzienwaardig wordt. Wat een vreselijk gekleurd Hup Holland boek was het, net als al die andere rommel van Terlouw. En dat terwijl ik hem eigenlijk best mag.


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Tarkus schreef:

Alleen al om de verpakking van deze DVD zou je al een ster geven, een mooie box, met 2 DVD en een CD met de soundtrack, en dat allemaal voor amper 14 €, dat zie je zelden.

Maar helaas, ik had meer verwacht van de film zelf, het verhaal valt me een beetje tegen, hoewel alles mooi in beeld is gebracht, toch kon het me niet echt overtuigen.

Ook van de hongersnood, die toen in Nederland heerste, en waarover deze film toch deels zou moeten handelen, zie je amper iets, op een diefstal na...

Ik heh de indruk dat men met de mogelijkheden die men ter beschikking had toch een veel beter verhaal had kunnen neerzetten, het is me allemaal een beetje te simpel.

En dan ook nog eens de dialogen, die zeer moeilijk verstaanbaar blijken, men fluistert de ganse film door, ook daar waar dat niet zou hoeven.

Kortom: mooie beelden, dat wel.. maar een zwak vertoon...

Heb de prent nog eens bekeken, en hij is me deze keer beter bevallen dan de eerste maal.

Ook was de klank veel duidelijker, (heb intussen wel een beter geluidssysteem), en dus was de film veel beter te volgen.

Maar een topper vindt ik het zeker niet.


avatar van Wouter

Wouter

 • 18615 berichten
 • 2981 stemmen

Dogie Hogan schreef:

Deze film zal zeker in die fietsvijandige landen niet zon-dermeer uitgezonden worden vanwege beelden van (jonge) fietsers zonder een helm.

LOL.


avatar van Jomo

Jomo

 • 36 berichten
 • 410 stemmen

Zag er niet heel waarheidsgetrouw uit...


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7553 berichten
 • 4379 stemmen

Uiteraard verwijzend naar de bestseller van Jan Terlouw. Sommigen vergeten hier dat het om een verfilming van een jeugdboek gaat. Dus ook de film is van die aard. Dat er dan af en toe wat simplistische of onrealistische dingen de revue passeren is maar logisch. Uiteraard is het onbegrijpelijk dat er geen grondig onderzoek plaatsvond bij het vinden van het vliegtuig of het lijk van de soldaat. Vreemd dat ze tijdens de uitstapjes van Michiel niet achterdochtig zijn. En inderdaad ook vreemd dat de postkoets niet in de eerste plaats werd opgevorderd, maar er geen nader onderzoek plaatsvond na de vlucht ...

Eigenlijk naar jongvolwassenen toe een degelijke film. Stukken beter verfilmd dan het beschamende en vreselijke Koning van Katoren. Weliswaar wordt het boek vaak niet gevolgd. Een aantal zaken zijn bijgevolg bij de haren getrokken. Geen idee waarom het plot van het boek niet meer werd gevolgd, want dat zat prima in elkaar. Desalniettemin los hiervan wel degelijk.

Prima rol van Michiel, die de oorlog ervaart vanuit zijn kinderogen. Mooie sneeuwlandschappen ook. Geen topper, niet vlekkeloos, niet altijd correct, maar toch een mooie degelijke verfilming waarmee je kan thuiskomen.


avatar van Gladiator72

Gladiator72

 • 23 berichten
 • 23 stemmen

Redelijke film. Voorspelbaar en weinig echt boeiende momenten


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2939 berichten
 • 2144 stemmen

Ach, de week van 4 en 5 mei en praktisch onvermijdelijk op tv, dus laat ik de film maar even meepakken voor een reactie hier. Gezien had ik hem al eens vlak na uitkomst, echt onder de indruk was ik er niet van en ik verklap weinig als ik geen verandering verwachte.

Met de boeken van Terlouw ben ik niet echt bekend, één van de weinige die ik ooit las is Pjotr, dus een referentiekader heb ik in die zin. Volgende debacle voor mij is dat ik altijd moeite gehad heb met jeugdfilms. Waar ik met oudere films altijd goed het perspectief van de oude film mee kan nemen omtrent techniek of realisme lukt me dat vrijwel niet met kinderfilms. Ik kan me er simpelweg niet op in leven en kan de nuance tussen het serieuze en minder serieuze vanwege het jonge publiek niet vinden. En zo is dat met Oorlogswinter niet anders, hoewel de film toch wel een aantal grimmige momenten kent richting het einde blijft het beeld van avontuur in oorlog grotendeels overeind.

Dan zijn er nog van die kleine dingetjes die ik niet zo snap of slecht gekozen zijn. De koudste oorlogswinter toch zie ik zelden het iemand echt koud hebben, Michiel wel het minste zo lijkt als hij in zijn slaapkamer niet eens onder de dekens ligt. Tuurlijk joh! De bewaking van het wrak is een lachertje, het is uitgefikt maar de jongens vinden wel onbeschadigde onderdelen. De fietsen zijn een punt van eventuele discussie. Dan valt de straf me op die Michiel van zijn vader krijgt na opgepakt te zijn door de Duitsers, of zeg maar beter geen straf. Slap voor die tijd, moderne ouders zeker. Dan is de klauterpartij onder de brug van Jack wel een hele prestatie met anderhalf been.of misschien zelfs nog minder. Als laatste het wiel dat van de wagen loopt maar vervolgens tijdens een bijzondere onstuimige race dood het bos tegen Duitse motorrijders wel blijft zitten....tsja...en zo ja er wel meer te noemen zoals de behoorlijke Engelse woordenschat van Michiel en Erica.

Aardig is toch vooral een aantal cast leden met de jonge Lakemeijer inmiddels bekend van De Oost, en Raymond Thiry is ook altijd goed. Klaver is uiteraard leuk voor het uitzicht. Verder is te concluderen dat Oorlogswinter een behoorlijk grote productie is en dat is ook wel te zien aan de opzet. Aardig is op zijn minstens de redding van de verdrinkingsdood en en aantal subtiele dingen betreffende goed en kwaad en voor welke partij een karakter is.

En zo brengt de herkijk van Oorlogswinter niets nieuws onder de zon, toch krijgt de film het voordeel van de twijfel door een poging er wat perspectief qua doelgroep we tegen aan te gooien. Redelijk is daarom het oordeel, maar verder niet bepaald mijn ding.


Wauw, wat topfilm van eigen bodem!

Een van de beste Nederlandse films die ik heb gezien.

Wat kan Lakemeier goed acteren en van Wageningen. natuurlijk ook

Een 8


avatar van Flavio

Flavio

 • 4341 berichten
 • 4593 stemmen

Verfilming van toch wel hét Nederlandse jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog, met Oorlog zonder Vrienden dan, en het beroemde dagboek even buiten beschouwing latend. Vond het vreemd dat Evert Hartman's klassieker nog geen film heeft opgeleverd maar ik lees net dat Johan Nijenhuis de rechten heeft dus laat alsjeblieft maar.

Vond Oorlogswinter zeker geslaagd, met over de hele linie prima acteerwerk en veel leuke details, zoals het geloofwaardige steenkoolengels ("tomorrow or overtomorrow") en de kleine irritaties tussen broer en zus. Het blijft ook gewoon een goed verhaal dat tot het einde spannend blijft. Vraag me trouwens af of deze film nu nog makkelijk gemaakt zou kunnen worden want er zijn toch wel behoorlijk wat draaidagen met sneeuw nodig.