• 9.378.150 stemmen

Releasedatum: 10 februari 2005

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot 06/05

Maandag 6 mei 2002, zes uur 's avonds. Fotograaf Jim de Booy staat bij het hek van het Hilversumse Mediapark het soapsterretje Birgit te fotograferen. Er rijdt een blauw ME-busje langs en kort daarna volgt een politie-auto. Als Jim weg wil gaan, trekt een geparkeerde auto met gierende banden op en rijdt Jim bijna omver. Op dat moment hoort hij een reeks droge, harde pistoolschoten. Pim Fortuyn is dood geschoten. Deze middag vormt het begin van vijf hectische dagen, waarin Jim en zijn op het eerste gezicht onschuldige foto's van een soapsterretje een grote rol gaan spelen.

avatar van Webby

Webby

Ga hem vanavond ook zien, net binnengehaald. Verwacht er veel van!

avatar van Wouter

kos schreef:

. Je bedoelt toen die film uitkwam? Nee, toen had ik er niet zoveel over meegekregen dan nu inderdaad. Snap alleen niet in hoeverre dat relevant is.

Dat zonder die film je die theorien niet eens zou kennen of niet serieus zou nemen.

Ik weet nog dat ik tot aan die film het allemaal met een korrel zout nam. (Nu heb ik geen idee.)

Maar goed, als iedereen de complottheorieen van Van Gogh aannemelijk wil vinden, be my guest.

Ze zijn niet van van Gogh, hoor. Sterker nog, hijzelf geloofde er volgens mij niet eens in.

avatar van kijkert

kijkert

Wouter schreef:

Nonsens. Het JSF verhaal blijft enorm vreemd en het is naief om te denken dat er bij een miljardendeal als deze niet van alles mogelijk zou zijn.

Het klinkt toch erg onlogisch dat een hardcore dierenrechtenactivist wordt geronseld om Fortuijn vanwege de JSF dood te knallen.

Is er één goede reden te bedenken waarom Volkertje zich daarvoor zou laten lenen? Zijn er berichten dat millieuoffensief grote sommen geld ontvangen heeft? Is Volkert ontkomen en resideert hij in Brazilië? Is Volkert 'het zwijgen opgelegd'?

Alles wijst er op dat Volkert in zijn eentje handelde.

Vergeet de Vrijmetselaars van Matje Herben niet .

avatar van as

as

laten we maar aannemen dat de film Faction is:Een vermenging van feit en fictie.

avatar van Macmanus

Macmanus

kijkert schreef:

Dat is volgens mij ook niet waar het complot om draait.

Volkert ging het zo en zo doen, maar de politie en regering wisten ervan en hebben niks gedaan om het te stoppen. Deze zelfde theorie hoor je ook wel eens bij 11 september.

avatar van tovenaar

tovenaar

kijkert schreef:

Daar draait het complot in deze film toch niet om?

avatar van kijkert

kijkert

tovenaar schreef:

Daar draait het complot in deze film toch niet om?

Ken de film niet, reageerde op het JSF-verhaal waar Wouter het over had.

avatar van Webby

Webby

Zeer goeie film met een interessant complot theorie. Thijs is ook hier weer top.

Zoals eerder gezegd is de montage prina uitgevoerd en houdt het er de spanning goed in.

4 *

Yak

Gemiddeld filmpje, eigenlijk precies wat ik ervan verwachtte. Paar shots van Fortuyn in z'n beste doen, complottheorietje eroverheen (overduidelijk fictief, overigens; ik twijfelde er geen moment aan dat Van Gogh zelf niet werkelijk geloofde in dit complot), Van Gogh's eigen mening er flink doorheen mengen, wat spannende scenes. En dat levert een op momenten aardige, op andere momenten tamelijk irritante film op. Heeeeeel gaaf waren natuurlijk de talloze shots van Den Haag, al geloof ik er weinig van dat een taxichauffeur naar Plein 1813 rijdt als je zegt dat je naar de hoeren wilt.

Maar wat liep die Thijs Römer toch de hele tijd onverstaanbaar te mompelen, ik werd er stapelgek van. "Heeft u mzmmbl deze mwmmm zmzzz in combinatie met blmzzzmm zmmm mmmzmmbl?" Het leek wel besmettelijk, want zodra iemand in zijn buurt kwam begon die ook meteen onverstaanbaar gemompel uit te kramen. Ook vreselijk irritant: die scene met Tooske als KLM-medewerkster, MIJN GOD! Als ik met mijn tickets in die rij had gestaan was ik 'm allang gepeerd. Oók vreselijk irritant: die dochter van Jim die wat mij betreft perfect uitbeeldt wat nu precies leidt tot probleemkinderen. Dochter werkt ouder ongelooflijk op de zenuwen, ouder mompelt zoiets als "doe dat nou niet" (wat natuurlijk absoluut geen effect sorteert) en reageert verder alsof zijn neus bloedt.

Maar oké, aardige film dus. Toch blijft het een beetje een bizarre gewaarwording als je je beseft dat de regisseur, die een film in brede context wilde maken over een vermoorde politicus, zelf nadien al even gewelddadig om zeep is geholpen. Als gevraagd wordt om een regisseur voor een film over Van Gogh duik ik tussen de coulissen, hoor.

Yak

Overigens een geweldige quote uit de film:

(Jim tegen zijn dochter)

"Wie is Hamid?"

- "Hamid.. dat is mijn eigen kutmarokkaan."

"Wat een knapperd. Is het wel een beetje een lieve kutmarokkaan? Of noemt hij je een stinkhoer?"

avatar van HenkdP

HenkdP

Alleen al de scene met Jack Wouterse op de hometrainer maakt deze film geniaal. De film biedt een combi van suspense en humor.

avatar van Safri

Safri

Ik wil hem zien!

Safri schreef:

Ik wil hem zien!

Nou, dat is volgens mij nog nooit zo makkelijk geweest. Je hoeft er je luie stoel niet voor uit.

avatar van Wouter

kijkert schreef:

Blijkbaar ken je de leukere theorieen niet. Kort nadat Volkert was opgepakt was er even sprake van een eerdere moord die gepleegd was in het milieu waar Volkert zich in begaf. Zelfde soort pistool, dader nooit gepakt. (Later hoorde we daar niks meer over)

En ja, dat leidt natuurlijk tot complottheorieen.

Alles wijst er op dat Volkert in zijn eentje handelde.

En zelfs dan kun je nog speculeren in hoeverre men wist dat ie dat deed.

avatar van FisherKing

FisherKing

Wouter schreef:

Klopt. Guilty of course.

Die befaamde Bild-foto van destijds van de arrestatie heb ik nooit meer teruggezien. Dat waren Agenten in kogelvrije-vesten (ME?) nét een paar minuten na de moord.

Sinds wanneer lopen agenten hier continue in kogelvrije vesten ?

Ook vond ik het erg opmerkelijk dat het gebeurde na het meest knullige interview óóit met een een serieuze BBC journalist die compleet overbodig geschoffeerd werd door het slachtoffer. Dat was volgens mij DE reden voor Liquidatie. Geen respect voor mensen. Zo behandel je mensen niet, zelfs geen goedbedoelende interviewers. Om over het gebrekkige Engels maar te zwijgen. (en zoiets zou NL moeten gaan vertegenwoordigen .... )

Tevens voor mij een reden dit land voor een week te ontvluchten.

Die swing later van de LPF voor de JSF is natuurlijk UITERST verdacht.

Ja want op het schofferen van een BBC journalist staat de doodstraf.

avatar van FisherKing

FisherKing

Cumulatie van omstandigheden, de druppel zeg mar.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Ach dat zelfde gebrabbel hoor je nu over Balkenende, die weer te kontenlikkerig is. Dat belachelijke gezwets over de vorm immer werkt me een beetje op m'n zenuwen. Volgens mij is de reden van de liquiditatie dat éénieder het een hilter vond en geen mens, en jij vond het kennelijk ook geen mens refererend aan de opmerking zoiets. Dat een strenger vluchtelingsbeleid en een discussie over de vrijheid van meningsuiting die instrijd is met het verbod op discrimineren volgens sommige gelijk staat aan het bouwen van gaskamers is een beetje potsierlijk. En heel zielig ook. Mij lijkt het een grotere schande dat een melkert die Nederland vraagt om te ontwaken voor de nieuwe Le pen, vervolgens naar de begrafenis van die Le Pen gaat. En Thom de Graaff die het achterhuis van stal haalde. Maar enfin over de film, fantastisch, heerlijk muziekje in begin en eind en mooi geacteerd, leuk verhaal. Ook zeer goede grappen, (je ziet bijvoorbeeld allerlei autoradio's en telefoons liggen bij die marokkanen).

(verwijderd) schreef:

avatar van Quentin

Quentin

Nou, ik lach me dood.
Je bent toch wel heel erg sceptisch over deze film, zonder dat je ze gezien hebt.

avatar van FX

FX

Het enige waarvan ik echt denk 'goh dat is wel heel toevallig' is het feit dat er inderdaad een ME-bus in de buurt reed (wat doet die daar?) en een hondenbegeleider 5 minuten na de moord. Ook zeer opmerkelijk dat ze Volkert binnen 7 minuten hebben gepakt. Maar goed mensen, hieruit blijkt maar weer dat de politie in Nederland het nooit goed kan doen. Pakken ze de moordenaar van een van Nederlands meest populaire politici vrijwel direct op, begint iedereen weer over complotten en zo...

avatar van frankulft

frankulft

misschien een beetje generaliserende grap, maar daarom niet minder leuk.

Quentin schreef:

Ik reageer hier nota bene alleen maar op reacties op de film.

avatar van Quentin

Quentin

Lekker makkelijk slachtoffer.

kos schreef:

Ben een beetje sceptisch over het hele achterlijke complotidee in deze film.

kos schreef:

Vergelijking met Stone's JFK. .

kos schreef:

Als deze film ook maar een beetje in de buurt komt van 10 minuten uit J.F.K ben ik zeer verbaasd.

... nog meer ....

Zeg nou niet, dat je niet een beetje sceptisch bent (niets kwaads mee bedoeld )

avatar van mister blonde

mister blonde

Nou, ik lach me dood.
lijkt me ook wel een aardige grap. of zijn grappen over gevoelige onderwerpen per definitie niet leuk?

Quentin schreef:

Zeg nou niet, dat je niet een beetje sceptisch bent (niets kwaads mee bedoeld )

Sorry, sceptisch ben ik inderdaad zeker wel, ik dacht dat je kritiek bedoelde.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Meneertje kos het is gewoon een leuke hele geestige mooie film die zichzelf op sommige punten gewoon niet zo serieus neemt. Het is overduidelijk dat het gewoon een knipoog naar de werkelijkheid is, dat jij oordeelt over een grap zonder hem gezien te hebben , lijkt er op te wijzen dat jij een grapje over minderheden gelijk niet kan waarderen. Het complot zit gewoon goed inelkaar, lees het boek maar of kijk de film. Maar hoezo sceptisch zijn over iets waar totnogtoe slechts lovende reacties opkomen?

0605 is Van Goghs vermakelijke parodie op complottheoriefilms.

Eigenlijk ontkomt niemand in de film aan de scherpe satirische blik van Van Gogh. Alle partijen in de kwestie zijn namelijk enkel bezig met eigenbelang.

Het is helaas een onevenwichtig want fragmentarisch plot. Tot ongeveer halverwege de film wordt de spanning nog vrij goed opgebouwd, maar zodra de AIVD mannen gedegradeerd zijn tot boeven uit de serie Bassie en Adriaan, is die verdwenen. Toch is het wel leuk om Jack Wouterse te zien als verwijfde cowboy hoge pief van de AIVD.

Thijs Römer en Tara Elders zijn goed op hun plaats en spelen hun rol met verve. Elders is een natuurtalent en ziet er ook nog eens beeldschoon uit. Römer is de perfecte anti-held die ondanks zijn onhandige manier van uitdrukken en vermoeide blik toch veel voor elkaar krijgt.

Ik vind 0605 meer het karakter van een tv-serie hebben dan van een film. Naast het fragmentarische verhaal is er nauwelijks sprake van karakterontwikkeling van hoofdpersonages en is de film erg (v)luchtig. 0605 behoort dan ook zeker niet tot Van Goghs beste werk.

Dat de film zichzelf niet zo serieus neemt is zowel de kracht als de zwakte van de film.

P.S. Leuke titelsong.

Yak

Waarom noemen wij trouwens deze film stelselmatig '0605', terwijl hij op elke andere plek '06/05' wordt genoemd?