• 9.379.473 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van ropjuh89

ropjuh89

filmfan17 schreef:

Extreem? Als je eens naar het nieuws of MTV-clips kijkt krijg je hetzelfde in het kwadraat volgensmij (en denk eens aan wat er wel allemaal niet voor gruwelijks en seksueels op het internet te vinden is).. De musical-randjes zorgen voor een vervreemding van de kijker met het gebeuren. Bunuel walgde ook van de film toen hij hem zag, maar vervolgens deed hij de uitspraak dat deze film juist laat zien wat het betekent om in een moderne maatschappij te leven.

Absoluut is op tv en internet nu ook de meest ranzige troep te vinden, maar dat betekend dan nog niet dat ik daar wél naar kijk en dat ik dat wél goedkeur? Dat is namelijk ook niet nodig en eveneens extreem en ranzig.

Waar het ook voorkomt; in film, op tv, op het internet of gewoon in het dagelijkse leven: ik keur het in alle gevallen af. En met name omdat in ACO een aantal verkrachtingscenes voorkomen en overal naakt te zien is (in de milkclub, als kunst in de huizen of gewoon in real-life) vind ik dat extreem en te overdreven en deed dat voor mij meer af aan de film dan dat het toevoegde.

avatar van de grafhond

de grafhond

Ik snap 83Utreg! wel, films als deze en Antichrist zijn niet weggelegd voor, zoals Reinbo me ooit eens vertelde, het grote Tokkie Publiek!

Ik snap er ook geen hout van dat mensen deze film kunnen wegkrijgen. Het is alsof je honger hebt en je zit op een veel te chiek feestje waar je een toastje krijgt met een dotje kaviaar erop! Ziet er prachtig uit en iedereen is er vol lof over, maar het smaakt voor geen meter en voldoed je ook niet.

Nou ik heb inmiddels al 3x geprobeerd deze film door de bril van Yeyo, Davidus, Reinbo en Orbit te kijken, maar ik kan het echt gewoon niet vinden. Ik kan niet vinden wat deze film nu echt is! Zou het de bewondering voor Alex moeten zijn? Zou het de kinderlijk engelse quotes moeten zijn? Waar zit die "kunst" die jullie bedoelen, wat grijpt jullie nu echt aan in deze film? Wie zijn de "slechte" en wie zijn de "goede"?

Daarnaast, Utreg, het drinken van Whisky moet je ook leren. Niet die J.W meuk (tenzij het blauw is) maar een goede Glengoyne bijv, na een heerlijk etentje met je vrouwtje. De eerste keren smaakt whisky ook naar bocht, netzoals kaviaar waar je niet vol van raakt, maar ik denk wanneer je echt whisky wilt leren drinken in de juiste setting, wanneer je echt kaviaar wilt eten in het juiste decor en wanneer je echt film wilt consumeren (bekijken met een kritisch oog voor detail en de gave hebt om een film te kunnen beredeneren zoals bovenstaande heren dat kunnen), dan kan deze , moeilijk te bevatten film, natuurlijk de natte droom zijn van iedere "kunst" filmkijker zijn!

(als het goed is heb ik nu een keer niemand afgekraakt!)

avatar van Reinbo

Je hoeft 'm ook helemaal niet goed te vinden. Het kan toch prima zijn dat je het gewoon niet lekker vind. De een houdt van kaas en de ander is er zelfs allergisch voor. Dan kan je de tweede persoon nog zo duidelijk uitleggen, waarom jij het lekker vind, het zal hem toch echt nooit smaken.

Voor mij is het de ongelofelijke levenslust van Alex, die de film voornamelijk maakt. Zijn enthousiasme vind ik bijzonder aanstekelijk. Dat effect heeft hij op mij. Daarom leef ik met 'm mee. Verder helpt het ook dat ik erg van de gebruikte muziek hou en graag naar geweld kijk in films. (doet me beseffen hoe gelukkig ik zelf ben).

Tot slot sluit de film naadloos aan bij het mensbeeld dat ik heb, dus thematisch zit ik op een lijn, dat maakt het ook prettig kijkvoer (bevestiging).

Je zal er niets aan hebben, want het is mijn persoonlijke interactie met de film. Voor jou is die anders. Maar wat stoort je zo aan deze film, en wat voor zaken zie je dan wel graag in een film voorbij komen?

avatar van yeyo

yeyo

de grafhond, ik respecteer je mening volledig, alleen begrijp ik echt niet wat je zo ontoegankelijk aan de film vind. Ik ervaar A Clockwork Orange allesbehalve als een soort abstract kunstwerk dat enkel voor een select groepje liefhebbers is weggelegd (de film wordt alleszins in zeer wijde kringen gewaardeerd). Naar mijn inzien is het gewoon een sterke prent met een unieke vormgeving en interessante thematiek.

de grafhond schreef:

Wie zijn de "slechte" en wie zijn de "goede"?

Op zich toch wel interessant als een film zo'n vraag aan de kijker overlaat?

avatar van Reinbo

Punt van de film is juist dat de mens, zowel in staat is om goed te doen als slecht. Goed of slecht is niet iets wat je bent, maar hangt ervan af wat je doet.

avatar van Seifer

Seifer

Je kan goede mensen slechte dingen laten doen, en dat kan erg ver gaan.

avatar van Fortune

Fortune

Goed en slecht bestaat niet. Niemand is helemaal goed of slecht. De mens schommelt daar tussenin. Een handeling maakt de mens ook niet. Goed en slecht zijn slechts stickers die mensen op daden willen plakken.

avatar van Seifer

Seifer

Een handeling maakt de mens wel degelijk.

avatar van clockwork72

clockwork72

Gisteravond wou ik hem weer kijken, maar halverwege in slaap gevallen.... Misschien was ik niet zo in de stemming gister voor deze film...

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Seifer schreef:

Een handeling maakt de mens wel degelijk.

Eén handeling maakt de mens niet

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Oh bliss! Bliss and heaven! Oh, it was gorgeousness and gorgeousity made flesh. It was like a bird of rarest-spun heaven metal or like silvery wine flowing in a spaceship, gravity all nonsense now. As I slooshied, I knew such lovely pictures!

Dit dacht ik toen ik de film zag, en dit denk ik nu ik een jaar ouder ben en de film zeker al 10 gezien heb. Alle scènes, stuk voor stuk mijn favoriten : De intro, dan de zwerver schoppen,..... Echt heel de film zalige momenten + de klassieke muziek (die het, het, het/ Wat doet de muziek eigenlijk? -De muziek maakt de film bijzonder.- De quotes, met de quote bovenaan als beste, zijn grappig, cool, doordenkend,.... Man, wat een poster (met veel wit (mijn lievelingskleur)). Vorige week had ik besloten alle goede scenes allertijden (alleen de beste, en van wat ik gezien heb) langs mekaar te zetten en er een competitie van te maken. Toen er nog 10 over waren, waren er nog 4 van A clockwork orange bij!! Uiteindelijk heeft deze gewonnen; Alex word nadat hij de kattenvrouw heeft vermoord, door zijn vrienden wordt bedrogen. Ik zal nog even verder gaan: Ik heb ook eens "zelf oscars uitgegeven". A clockwork orange won er 6 : Beste mannelijke hoofdrol, beste film, beste verhaal, beste poster, beste regie (echt proficiat voor Kubrick, hoe hij het mooie boek zo goed kan verfilmen) en beste film van de jaren 70'. Deze film zal voor altijd in mijn top 5 staan. 8** OP 5**;

There was me, that is Alex, and my three droogs, that is Pete, Georgie, and Dim, and we sat in the Korova Milkbar trying to make up our rassoodocks what to do with the evening. The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultra-violence

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

djelle schreef:

Zwaar overschatte exploitation van de alom geprezen Kubrick. 1*

Ik kan er in komen dat je de film minder vind, maar als je eerlijk bent, geef je de film minstens 2.5.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Je gaat toch niet op een bericht in van bijna 6 jaar geleden ?

Reinbo schreef:

het wordt enkel iets grafischer en killer in beeld gebracht.

Nou, dat iets mag je weghalen. In A Clockwork Orange is het knullig en eigenlijk gedateerd te noemen. In irréversible is het een stuk meer een klap in je gezicht.

Reinbo schreef:

Daarnaast is de reden van het geweld in ACO veel immoreler, namelijk 'just for the fun of it'.

Wat ook de reden is dat het zo luchtig is en een stuk minder aangrijpend.

avatar van Reinbo

Nee de reden dat het hier zo luchtig is komt, omdat ze er Singing in the rain (of ander schoon muziekstuk) onder zetten i.p.v. een of andere duistere techno track. En welbewuste keuze. Het is immer helemaal niet de bedoeling om het als een klap in je gezicht te doen voelen. Het gaat om de ambivalentie en daar is niet gedateerd aan (zo blijkt wel uit de uiteenlopende meningen).

chevy93

Wat jij wil, het ging mij er gewoon om dat jij deze wereld erger vindt dan die in Irréversible.

Reinbo schreef:

En wat heeft dat te maken met of iets er wel of niet gedateerd uit ziet?

chevy93 schreef:

Lijkt me nogal evident....

chevy93 schreef:

En wat heeft dat te maken met of iets er wel of niet gedateerd uit ziet?

Als je het enkel over het uiterlijk hebt, mogelijk, maar het is niet minder effectief dezer dagen. Dus knullig is het zeker niet. Als het al zo overkomt is dat expres gedaan (verwarring). Ik vind dit er vooral zeer verontrustend uitzien.

avatar van Wernertje

Wernertje

Dit is 1 van mijn favoriete films, ik heb de film meerdere malen gezien en hij blijft mij fascineren. Bijzonder leuk en goed gemaakt een bizarre blik op het (voor destijds) hedendaagse leven en misschien wel de krankzinnigheid van de maatschappij. Met een fantastische combinatie van klassieke muziek en ultra geweld en ultra seksistische scenes.

Briljant is naar mijn idee het verhaal en de gehele uitwerking, en zeker voor die tijd controversieel.

De eerste keer dat ik deze film gezien heb was ik 10 jaar en daarna heb ik hem weer gezien rond mijn 16 jaar. Maar in die 6 jaar is de film mij altijd bij gebleven en zoals in de film te zien is hoe er constant Drubbels op het netvlies van Alex werden aangebracht zo is deze film op mijn netvlies gebrand. Met name de neus maskers en de verkrachting scenes. Ondanks mijn 10 jaar heeft de film veel indruk gemaakt op mij.

Nu ben ik niet iemand die alles mooi kan uitleggen of zeggen dat alles perfect was zoals de dialogen of camera werk etc, maar ik vond de film vooral voor die tijd toch meesterlijk.

Met name de muziek keuze, vond ik prachtig en de mooie en strakke beelden in de melk bar, toch leuk en fascinerend hoe Kubrick dit heeft uitgewerkt.

Nu begreep ik dat de film destijds toen ie uit kwam veel stof heeft doen op waaien en dat er ook een aantal verkrachtings-/geweld delicten zijn geweest die gelinkt werden aan deze film.

Ik persoonlijk zie de film als misschien wel de grondlegger van de hooligan films, het gaat wel niet over voetbal en de term hooligan heeft officieel van oorsprong niet te maken met voetbal maar met bendes/wilde feesten. En zoals in de huidige tijd worden veel voetbal/hooligans gelinkt met deze film en dragen/hebben zei symbolen die uit de film komen, ook is deze film zeer populair onder deze groepering mensen.

Kort om een zeer heerlijke film die je trakteert op een orgie van geweld/krankzinnigheid/en seks.

4 sterren.

avatar van RuudC

RuudC

TMI

Wernertje schreef:

Ik lag nog in de wieg, toen ik ACO voor het eerst zag. Diepe indruk op me gemaakt, met name al die fuck faces en plastic tieten.

Zo duidelijk, kindertjes?

Reinbo schreef:

Nou, daar ben ik het niet mee eens. Net zoals Psycho hedendaags bij lange na niet de impact heeft die het destijds had, heeft Clockwork Orange bij lange na niet de impact die het destijds had. Hoe je het went of keert, visueel is het een knullig filmpje en echt schokkend is het nou ook niet echt. Daarvoor zijn er tegenwoordig teveel ergere dingen gemaakt. Het "just for the fun of it"-idee is tegenwoordig ook al 10 keer erger uitgewerkt.

Reinbo schreef:

Dat mag jij verontrustend vinden. Een dergelijke scène als deze (02:18) kan ik moeilijk verontrustend vinden. Laat staan serieus nemen en daadwerkelijk erg vinden.

avatar van Reinbo

Nogmaals ACO beoogt niet te shockeren, dus dat het dat niet zou doen is geen valide punt van kritiek. Net zo min als dat het geen feel good is.

En als jij het niet verontrustend vind als iemand voor de lol een vrouw haar hoofd met een grote kunstpenis verpulvert, is er toch echt iets mis met je.....

Reinbo schreef:

Nogmaals ACO beoogt niet te shockeren, dus dat het dat niet zou doen is geen valide kritiek. Net zo min als dat het geen feel good is.

Inderdaad. Die scene waarnaar Chevy verwijst, laat eerder zien dat Kubrick een koppeling suggereert tussen seks en geweld (testosteron?) ... Maar humor zit er in die scene zonder meer ook, vind ik.

De foto, die jij, Reinbo, liet zien, is inderdaad erg verontrustend, omdat Alex zo pontificaal in de camera kijkt, en daarmee de kijker deelgenoot maakt van deze lugubere actie.

avatar van Reinbo

Plus dat zijn fallusvormige feestneus een jolige doch macabere voorbode is van hetgeen plaats gaat vinden....

Reinbo schreef:

. Als jij het verschil tussen een film (wat ACO heel erg overduidelijk is) en realiteit niet kunt zien, is er wat mis met JOU. En om nogmaals Irréversible aanhalen: De befaamd brandblusserscène, dat is alles wat ik te zeggen heb.

Maar toegegeven, de scène waarin Obelix al die Romeinen "just for the fun of it" in elkaar slaat, is ook erg verontrustend.

avatar van Reinbo

Ok, het is me duidelijk. Je wil of kan het niet snappen. Blijkbaar gaat het concept dat hier gecommuniceerd wordt je pet te boven, en werkt enkel een een dimensionale nonose shock aanpak bij jou. Jammer dat je niet begrijpt dat er ook achterliggende gedachtes zijn, die veel interessanter zijn.

chevy93

Ach natuurlijk, het ligt aan mij. Sorry, had ik moeten weten. Maar kun je me nog één keer vertellen wat er nou ook alweer precies verontrustend aan deze film is?

avatar van Fortune

Fortune

Gewoon dit toekomst perspectief natuurlijk.

chevy93 schreef:

Ik heb net een documentaire over ACO gezien via youtube, waaruit ik opmaak dat Stanley Kubrick op eigen gezag de film uit de roulatie heeft laten halen in Engeland!

De reden laat zich raden, maar ik kan niet anders dan het volledig met hem eens zijn als dit explosieve materiaal verheerlijkt wordt door volkstammen, die geen flauw benul hebben wat geweld in een kunstzinnige vorm betekent.

Het is zeker niet de bedoeling geweest om het geweld als vermaak aan de man te brengen.

Het verontrustende over de scene, die Reinbo bedoelde heb ik al omschreven en werd tevens in de documentaire bevestigd.

In Irreversible wordt het geweld binnen een maatschappelijk bekende (desalniettemin) nare context geplaatst en is daarmee in geen velden of wegen te vergelijken met ACO.

Als kijker bijna deelgenoot worden van gewelds-scenes is uiterst shockerend en vervreemdend. Bovendien bevinden die scenes zich ergens tussen humor en afschuw wat de kijker opzadelt met op z'n zachtst gezegd een ongemakkelijk kijkervaring

chevy93

Twee kanttekeningen. Allereerst, ik mag hopen dat Noés wereld absoluut geen bekende wereld is voor mensen zoals jij en ik. En daarbij is het absurdisme van ACO juist datgeen waarom ik het juist NIET verontrustend vind. Het is immers geen bekende wereld en valt totaal niet te plaatsen in de echte wereld. Om deze reden is bv. Asterix & Obelix ook niet verontrustend. Het zijn films die beyond reality zijn en om deze reden absoluut niet serieus te nemen.

Oh vervreemdend is het zeker, maar dat hoeft nog niet verontrustend te zijn. Bovendien spreek je Reinbo nu zelf tegen.