Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Mik
Ehm, deze film heb ik een tijd terug een halve ster gegeven, puur omdat ik het in mijn herinnering 1 van de kutste films ooit vond. Toendertijd was ik nog helemaal niet met films bezig, in ieder geval lang niet zo erg als nu, maar ik kan wel merken dat mijn smaak sterk veranderd is. Ik vond em redelijk ok, maar echt super nog niet hoor, ik kan me goed voorstellen dat ik er "vroeger" nog niet klaar voor was.
Ik denk trouwens niet dat het feit dat ik het originele eind nog nooit heb gezien er iets toedoet. of wel?
Had hier zeker in m'n beginperiode op gestemt. 4 sterren. Hoe durfde ik. Gauw verhoogd met een ster, want ik had hem laatst weer gekekn en het is toch een briljante film!!
sydney
Yep, schitterende film. Eén van mijn favorieten. Aan de ene kant langdradig en noire, maar aan de andere kant zo jaren zeventig en typisch Kubrick. Dat laatste maakt de film zo boeiend.
Ach ja, normaal kun je iets zeggen over een film, waarom hij goed of slecht is. Dat kun je bij deze film niet. In ieder geval ik niet.
vic
Heb hem eergisteren nog een keer gezien, moet toch mijn stem veranderen van 4.5 naar 5 sterren. Hij was weer eens heel erg goed
JoeHallenbeck
Absoluut een meesterwerk. Vorige week had ik ook de Caligula DVD met Malcolm McDowell gekocht. De man heeft nogal wat bizarre rollen gespeeld in de jaren '70.
Queto Yurlunyur
Tussen al deze kritiek over V8 toch nog even een positieve opmerking: ze hebben in elk geval het oorspronkelijke aspect ratio van 1.66:1 behouden. Nu maakt dat bij een flat opgenomen film met zo'n klein verschil tusssen 1.33 en 1.66 niet zo heel veel uit, maar het principe dat een commerciele omroep zich zwarte balken permitteert (miniscuul maar prachtig) is toch een overwinning, niet?
Verder snap ik ook niet wat er nu met Fox mis was, ik was erg tevreden over diens tv-aanbod, met name over de oude sf-film die ze elke vrijdagmiddag plachten uit te zenden. Maar helaas, Fox is niet meer onder ons, en nu Casema ook nog TCM van de kabel wil gooien gaat het helemaal bergafwaarts hier...
Maar om terug te komen op mijn punt, wat is er eigenlijk mis met reclame? Ik houd wel van dat soort onderbrekingen in films; moeten jullie nooit naar de wc dan? Willen jullie nooit een moment om even te overleggen met huisgenoten of om wat te eten c.q. te drinken te pakken? Natuurlijk moet de onderbreking een beetje op een juist moment in de film gebracht worden, maar doorgaans ben ik daar zeer te spreken over. Beter dan over de BBC met z'n drie a vier uur durende epische films zonder een enkele onderbreking.
En aangezien ik hier bij de film A Clockwork Orange reageer ook nog even wat over de film: hoewel de film mooi gemaakt is (vooral de scenes met de fish-eye lenzen), vond ik 'm toch wat doelloos. Dat zal dan wel normaal zijn bij de eerste keer kijken, maar kan iemand dan mij de moeite van het wachten op een tweede uitzending besparen en mij vertellen wat het punt van de film is? In mijn ogen is het niet meer dan een anarchistisch manifest tegen de overheid, simplistisch en kortzichtig, waar ik helaas niet meer dan drie sterren voor kan geven.
aburefan
hmm misschien is het waar dat je in alle negatieve dingen wel iets positiefs kan zien maar ik vind het toch redelijk onvergevelijk dat ze zomaar ff een kwartier (?) uit de film knippen.
En de mensen die em nog nooit gezien hadden denken dus dat ie echt af was. hoe treurig is dat wel niet...
gefeliciteerd, ik denk dat jij één van de eerste bent die reclame op prijs stelt.
Niet hun verdienste. Er bestaan geen andere scans van, daar heeft Kubrick persoonlijk voor gezorgd.
Ramon K
Deze film is een pleidooi voor de vrije wil; een zeer eenvoudige, anarchistische boodschap die met veel kracht op het scherm is neergezet....lijkt me dus zeker geen reden om maar 3 sterren te geven. Ik vind het echt een meesterwerk ook al ben ik het absoluut niet eens met de stellingsname van Kubrick. Slechte mensen moeten juist zo aangepakt worden, of het nu hun vrije wil betreft of niet.
Volwassen mensen kunnen hun plas wel een uurtje of twee ophouden.
Queto Yurlunyur
Maar McDowell's karakter koos toch uit vrije wil voor de 'speciale therapie', en dat is hem niet goed bekomen. Op dat punt spreekt de film zichzelf dan tegen. McDowell's karakter kon weliswaar de gevolgen niet overzien, maar hij nam ook geen moeite om zichzelf te informeren, en dus was het uiteindelijk een keuze uit vrije wil die naar zijn ondergang leidde.
Een dergelijk eenvoudige boodschap had toch in heel wat minder tijd in beeld gebracht kunnen worden, het verhaal bereikt ook niet echt een conclusie (of is de conclusie weggelaten door V8?). Van een film die het niet van de amusementswaarde moet hebben, verwacht ik dan op het thematische vlak wat meer diepgang.
jay73
Macmanus
Verder snap ik ook niet wat er nu met Fox mis was, ik was erg tevreden over diens tv-aanbod, met name over de oude sf-film die ze elke vrijdagmiddag plachten uit te zenden. Maar helaas, Fox is niet meer onder ons.
Ik vind dat na 200 keer the A Team het niet echt best was met die zender.
En ik ergerde me ook altijd aan dat Ze de ene keer 20 nieuwe afleveringen lieten zien van The Simpsons en daarna weer 20 herhalingen erg vervelend was dat.
Doe dan 2 reclames in keer plassen en 1 keer drinken halen.
tovenaar
Ik vind 2 reclame's ook wel kunnen hoor!!
keertje naar de toilet en een keertje drinken/eten halen, das altijd een goede bezigheid tijdens film kijken
Wij begrijpen elkaar tovenaar
tovenaar

Net zoals ik het ook nooit erg vind dat er pauze is tijdens een bioscoopfilm...
even lekker beentjes strekken en een drankje halen
hoort erbij toch?
petey
- 1901 berichten
NEE, ik vind pauzes in een film stupide en niet meer dan geldklopperij. Elk normaal mens kan toch wel 90 minuten rustig blijven zitten.
Pauzes worden op de stomste momenten gelgd, op de plaats dat het de bioscoop of zender uitkomt, het breekt altijd de verhaallijn en spanning.
Ik ben blij dat pathe in Rotterdam de pauze heeft afgeschaft. Nu die stomme commercials nog weg en ik ben echt gelukkig.
Net als in de States een paar trailers en starten met die film.
Macmanus
In Men in Black 2 hoeft van mij geen reklame, maar in Lord of the Rings wou ik toch wel even mijn benen streken en mijn bekertje drinken vullen.
Ramon K
Ik denk altijd in zwart/wit, de wereld bestaat slechts uit uitersten. 'Grijze' mensen bestaan niet, alleen maar goede mensen die fouten maken en slechte mensen die sporadisch iets goeds doen. Zulke acties doen geen afbreuk aan hun 'hokje'. Met alle respekt, mensen die de wereld grijs zien hebben de wereld niet door of kunnen de waarheid niet accepteren. Misschien ben jij te positief over de mensheid en kun je daarom het onderscheid 'goed/kwaad' niet maken.
jay73
neo
Net als in de States een paar trailers en starten met die film.
idd erg vervelend. bij black hawk down was er een pauze.aangezien die film werd gestopt ergens midden in een gevecht was ik weer helemaal uit en de film.
tovenaar
One Punch Mickey... nu al weer verlaagd?
Goodfella
Ja, wat een dwaas zeg!!
One Punch Mickey
Haha. Ja, ik was de film nog ff een beetje aan het overdenken en toen bedacht ik me, alhoewel ik er niet helemaal zeker van ben, dat 'ie toch net niet in het 5 sterren-rijtje past.
Daarom...
En Goodfella: alsof jij er verstand van hebt!

Yak
wat voor bron hebben jullie aangeboord met al die weirde posters, plotseling?
Ik vind 't altijd erg leuk om postersites af te struinen. Dat zijn er nogal wat en regelmatig kom je vrij zeldzame posters tegen.
Sjan
Deze film komt bij mij in het 5*-rijtje. Prachtige film, prachtige beelden, prachtig geacteerd, prachtige decors. Alles is goed aan deze film!
Verbal
Punt van de film is: Heeft het zin in een samenleving therapieen tegen geweld te verstrekken als dezelfde samenleving gewelddadig blijkt te zijn en je geweld nodig hebt om te overleven? Of wat dacht je van deze: lach tegen de wereld en de wereld lacht naar jou of wees aggressief en de wereld is aggressief tegen jou. Ik geef daarom 5 sterren. Prachtige film

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited