Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Jordy
Op zich is het een hele goede film, met prachtige decors, en geweldig acteerwerk. De film is, vooral voor de tijd waarin hij gemaakt werd, erg gedurfd en controversieel. Het probleem voor mij was dat ik het boek had gelezen voor de film, en er waren toch wat dingetjes die ik niet helemaal goed overgezet vond naar film. Maar toch, 4 sterren.
transcom
Hoi ,
Toen ik deze film voor 't eerst zag , dacht ik het eerste kwartier W O W wat is dit??
Maar na een half uur zat ik simpelweg te genieten van 't kustwerk en tot nu toe behoort de film nog steeds bij mijn Top 10.
Deze Film krijgt van mij 4.5!!
dttom
Ik kan me er weinig van herrineren het is ook alweer zo lang geleden maar vond hem wel erg goed dacht ik. Huur hem wel weer een keer
Gewoon een nare film. Ik vond er niks aan. Met tegenzin uitgekeken.
Ik verander mijn stem niet hoor, wouter. En een toelichting heb ik al gegeven. Jouw stemmen zijn trouwens ook wel eens tegendraads..
aburefan
samen met Dr strangelove kubricks beste imo, ook weer vele memorable scenes, al heb ik vaker gelachen bij deze
Ramon K
Beethoven, ultraviolence en sociale en morale vraagstukken door de ogen van Kubrick leveren een van de beste films ooit op. 5 sterren enne........ kappeuter.... hou jij 't maar bij films als Rocky 4 en Glitter!!!(rectificatie...dit was een flauwe opmerking kappeuter)
Stel je niet aan. Ik wou net zeggen dat ik blij was met een nieuwe bezoeker als jij...
Jildou
Tis alweer een tijdje geleden dat ik deze heb gezien, maar ik weet nog wel dat ik hem op z'n zachtst gezegd nogal indrukwekkend vond, vooral doordat ik wist uit welke tijd hij kwam.. Briljant stukje filmgeschiedenis!
Jordy
offtopic discussie over extreme beoordelingen verplaatst naar het forum, waar het hoort
Yak
Hoeveel mensen op deze site moeten, net als ik, toegeven dat de eerste keer dat ze 'A Clockwork Orange' keken ze toch zoiets hadden van: what's the fuckin point?
Dit vraag ik niet om vervelend te gaan lopen doen hoor, maar deze film wordt me dunkt maar al te graag door iedereen beschouwd als meesterwerk, omdat het dat nou eenmaal schijnt te zijn. Maar 'A Clockwork Orange' heeft, net als '2001' overigens, moeten groeien en groeien voordat ik hem echt wist te waarderen.
Any comments?
Ramon K
Je hebt wat dat betreft wel gelijk Yak. A Clockwork Orange en 2001, A Space Odyssee waren voor mij, bij mijn eerste viewing, een rare brei van fascinerende en mooie beelden, die een twijfelachtige indruk op mij maakten. Ik snapte de visie van Kubrick maar deels. Toch maakten ze een bepaalde indruk op mij, die er voor zorgde dat ik ze nogmaals bekeek en met de jaren zag ik het geheel van zijn visie en de perfectie waarmee hij die visie via die mooie beelden verkondigde. Ik werd met de jaren ouder en wijzer en ging de film beter begrijpen en voelen. Mijn eerste biertje smaakte bitter en vies, toen ik die voor het eerst nuttigde, maar toch ging ik het drinken. Het smaakte naar meer. Het duurde een hele tijd tot ik de smaak ging waarderen. Ik heb dit ook gehad qua muzieksmaak...ik ging de sixties-muziek waarderen en klassieke muziek terwijl ik er vroeger geen reet aan vond. Wanneer ik sommige "kunstwerken" zie in de vorm van een schilderij of beeldhouwwerk zie denk ik soms "is dit nu kunst".....maar misschien beschouw ik het over een paar jaar WEL als zodanig. Daarom vind ik Kubrick's meeste werken ook kunst; het is bijzonder werk, maar misschien moet je het eerst nog een paar keer bekijken voor je zijn schoonheid ziet.( A Clockwork Orange heb ik nu op DVD, nu 2001 nog)
IamBernie
Voor mij was de eerst viewing in ieder geval superb, en dat is wat ik uit door hem 4,5 ster te geven. Dit is wat IK het waard vind, en mijn waarde voor een film laat ik zeker niet afhangen door de status die een film heeft. Dat is toch wat je probeert te zeggen?
Maargoed 4,5 is nog geen 5, dus ja mischien moet de film ook bij mij nog groeien.
sydney
Film waar je nog een tijd aan moet denken, als je hem net gezien hebt. Veel oog voor detail.
Klein detail: Ik vind de VideoLP van "2001 A space Oddyssey" in de "moderne" platenzaak goed bedacht door Kubrick. Lijkt een beetje op de Laserdisc.
De Knip
Om nou te zeggen dat ik deze film fantastisch vond, nee....wel goed gefilmd, maar er zat niet echt een turn-over in deze film. Alles volgde elkaar op, weinig verrassingen, helaas.
***
Zo dit was me een film.
Zeker mijn favorieten film van Kubrick (tot nu toe dan).
Erg gewaagde film.
Bleef me boeien tot het eind.
Goeie acteur de rest was ook wel goed, maar Mcdowell was wel een uitblinker.
Raar dat hij niet echt een ster is geworden.
Zag hem laatst in Fantesy Island ( volgens mij hete het zo kan het fout hebben) en dat vond ik maar een B serie.
De muziek was ook goed.
4.5 sterren uit 5 sterren.
Yak
Zo dacht ik er in het begin ook over, maar whad'ya know: nu staat hij met 4,5 (stérk neigend naar 5) sterren tussen mijn all time favourites.
Ralfke
- 2075 stemmen
Het zal best een cultfilm (en klassieker) zijn, maar mijn mening is toch echt dat deze film overgewaardeerd is. Geen verrassende plotwendingen en toch geen meesterlijke vertelvorm enzo. Als je hem plaatst in de tijd dat 'ie op het witte doek verscheen, snap ik best dat 'ie veel losmaakte, maar dit is echt geen meesterwerk. ***1/2 (met name voor het vaak meer dan voortreffelijke acteerwerk).
jay73
Ik vind hem toch steeds minder worden. Ik zak van 4 naar 3,5 sterren.
jay73
Dus? Wat wil je daarmee zeggen MacManus? Dr. Strangelove komt uit 1964 en die vind ik steeds beter worden... om maar wat te noemen.
Macmanus
Wat ik daar mee wil zeggen is dat dat al 31 jaar geleden is en misschien door alle gewelddadige films niet meer zo schokkend is.
En trouwens sommige films moet je ook niet 20 keer kijken.
Maar daardoor blijft hij nog wel goed.
Macmanus
Ja maar misschien minder krachtig.
MAar ik ond hem ijzersterk had hem laatst nog met een halve ster verhoogt naar een 5.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Drama / Misdaad, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited