Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Queto Yurlunyur
Punt van de film is: Heeft het zin in een samenleving therapieen tegen geweld te verstrekken als dezelfde samenleving gewelddadig blijkt te zijn en je geweld nodig hebt om te overleven?
Als je ook maar een moment zou aannemen dat dat geen zin heeft, dan kun je met dezelfde logica ook de hele politie en gerechterlijke macht wel afschaffen. Want waarom zou je strijden voor rechtvaardigheid als de samenleving onrechtvaardig is en je het met onrecht langer uit zult houden? Nee, ik kan niet anders dan concluderen dat de film hiermee een onzinnig punt maakt (aangenomen dat dit het punt van de film is); bestrijding van misdaad is altijd noodzakelijk.
(natuurlijk, als we de therapie in kwestie uit ACO uit zijn symbolische functie halen en als therapie op zich bekijken, dan is het niet de beste manier van misdaadbestrijding. Maar daar het type therapie als in deze film in het echt niet wordt toegepast (naar mijn weten), is dan het raakvlak met de realiteit verloren)
Een cliche en een onwaarheid.
Freud
Voor zover ik weet een van de beste films ooit gemaakt, in de eerste plaats door de schitterende soundtrack. Over de inhoud zal ik mij niet uitspreken, dat is bij een dergelijke film te persoonlijk, maar deze film is gewoon de top.
Mik
Deze film heb ik ondertussen al 2 keer gezien, waarvan 1 keer echt heeeel lang geleden. Maar beide keren op TV, en dat is volgens mij finest voor de film. Dit komt doordat ik schijnbaar al 2 keer het echte einde gemist heb....
Ik vond het namelijk altijd belachelijk dat:
De hoofdpersoon echt veranderd door al die beelden die hij verplicht moet bekijken, maar dit schijnt dus niet zo te zijn. Alleen wordt dit pas aan het einde van de film duidelijk
Maar dat stuk heb ik dus nog nooit gezien.
Vanuit hier de oproep aan Tovenaar en/of Boule, om even hun ClockWork Orange aan mij uit te lenen
kimmie
dit is een van mijn favourite films, echt van klein kind af aan gezien, maar wat ik me nou altijd af vraag, niet dat ik er echt naar gezocht heb, maar waarom de titel?
mr.Frielink
zozo, mocht dat wel van mamma?
de titelverklaring:
" The film's title alludes to a clockwork (mechanical, artificial, robotic) human being (orange - similar to orang-utan, a hairy ape-like creature.)"past dus perfect in de terugkerende thematiek van Stanley Kubrick, de onmenselijking van het individu.
kimmie
ja, gelukkig wel, anders was ik vast ook beinvloed door de status van de film...
maar gelukkig is dat raadsel ook weer opgelost
Yak
Grappig genoeg is een verwijzing naar de titel die in het boek van Burgess terugkomt, in de film achterwege gelaten: het boek waar de gemolesteerde schrijver in de film mee bezig was, heette namelijk ook "A clockwork orange".
Burgess over de titel in zijn boek "1985": The book was called 'A clockwork orange' for various reasons. I had always loved the Cockney phrase 'queer as a clockwork orange', that being the queerest thing imaginable, and I had saved up the expression for years, hoping some day to use it as a title. When I began to write the book, I saw that this title would be appropriate for a story about application of Pavlovian, or mechanical, laws to an organism which, like a fruit, was capable of colour and sweetness.
EmDee
mooi meisje, mooi affiche
Dat lijkt wel die dame van "de zwakste schakel"
Jordy
Vind ik een minpuntje aan de film. Okee, 2001 heeft hier en daar ook een jaren '60 uiterlijk, maar hier vond ik het toen ik 'm laatst herzag een beetje ergerlijk. Heiligschennis waarschijnlijk, maar de decors zijn een reden waarom dit niet één van m'n favoriete films is.
Macmanus
Alleen om de decors?, ik ergerde me daar niet aan, daarom hoort deze film waarschijnlijk wel bij 1 van mijn favorieten
mr.Frielink
Dat huis vond ik juist onwijs gaaf, het enige "lelijke" decor vond ik het kraakpand(??) tijdens de eerste verkrachting.
JayLunar
Het huis van z'n ouders, de bioscoop... ik vond het erg lelijk
Padd0
Ik vond de decors gewoonweg fantastisch (het is ook mijn favoriete film). Ik denk dat Jay ook gelijk heeft dat kubrick expres sommige decors "lelijk" heeft gemaakt. Gelukkig zijn deze decors dan weer zo "lelijk" dat ze weer mooi zijn.
Mik
Deze film heb ik ondertussen al 2 keer gezien, ...blablabla ...
Ik vond het namelijk altijd belachelijk dat:
Maar dat stuk heb ik dus nog nooit gezien.
Net de derde keer dat ik deze keek. Voor het eerst de gehele film in 1 zit, zonder gezeik van V8
. Er kunnen nu verschillende dingen aan de hand zijn:1. Ik val gewoon buiten de mand met mijn 3 sterren waardering en daar blijft het bij.
2. Iemand kan mij ervan overtuigen dat ik toch echt dingen gemist heb, of niet begrepen heb waardoor ik de film een stuk hoger waardeer.
3. Iemand probeert mij tevergeefs te overtuigen ... enz.
Hoe zit het nou? Mijn Visie:
Die kerel wordt opgepakt, zit in de bak, gaat de bijbel lezen enz (allemaal fake) wil zo snel mogelijk uit de bak en dus doet ie mee aan die "behandeling". Hierdoor veranderd hij en wordt ie misselijk van geweld. Na de kwellingen die hij doorstaat als hij weer vrij komt probeert hij zelfmoord te plegen maar dat mislukt. Echter door die poging is hij wel weer bevrijd van die kwellingen, en dus is hij weer de "anti-christ" die hij eerst was.. wie het laatst lacht lacht het best..
Kan iemand hier zich in vinden? Of totaal niet, ik hoor het graag.. Ik vind het namelijk gelul dat De hoofdpersoon daadwerkelijk veranderd door die behandeling, hij ziet juist dingen die hij tof vind, met muziek die hij ook tof vind op de achtergrond.. hoe kan ie dat nu erg vinden? Enige reden zou voor mij die medicatie zijn, maar waarom blijft die kwelling dan als ie vrij is, en dus geen medicatie meer krijgt.. i don't get it. En als het allemaal nep was, waarom laat ie zich dan zo kwellen? Het is immers niet meer nodig omdat hij al vrij is..
tovenaar
Net de derde keer dat ik deze keer.
Je moet hem ook niet blijven keren
tovenaar
En als je de boodschap gewoon eens helemaal naast je neerlegt...
Zijn al die geweldig grappige scene's, de mooie decor's, de super muziek-keuze, de hele creatie van de sfeer, de acteerprestaties, de originaliteit van de gehele film voor jou al niet meer waard dan 3 sterren?
Mik
Grappige scene's .. eh? Niet meegekregen, of in ieder geval niet als zodanig ervaren.
Mooie decors, dat vind ik ook helemaal niet, vond die milk bar nog wel ok, maar voor de rest, neuh toch..
Muziek keuze, Lutwig Van .. bedoel je? Nee ook niet. Dit had veel drukkere muziek moeten zijn, beetje chaos was imponerender geweest.
Sfeer ook niet, maar dat komt vooral door mijn negatieve insteek denk ik.
Acteerprestaties, ik ergerde me nogal aan die Dim en die gevangenis kerel, ik merk trouwens ook dat ik dat taaltje als heel irritant ervaarde (ervoer? eh, nee he?)
Origineel, dat zeker ja, vooral voor die tijd. Helaas dat ik het nu inmiddels al vaker heb gezien. Dat scheelt vast een halfje (heel misschien een vol sterretje)
tovenaar
Alle decors dragen perfect bij tot de gehele sfeer van de film. De milk bar ziet er super uit, maar alles wat je ziet is overduidelijk met opzet daar neergeplant om de sfeer duidelijker over te brengen (dat ook lukt vind ik).
Mik
Kuch, volgens mij was jij degene die bij Lilja-4-Ever de kritiek had op de drukkere muziek en waar jij toen zei: "Ze hadden er een rustig klassiek muziekje onder moeten zetten, dat was veel imponerender geweest", maar oke
Ik wist dat ik die terug kreeg haha. Bij Lilya vond ik het inderdaad bruter als ze het heel rustig hadden gehouden, bij deze film had ik exact het tegenovergestelde. Bij Lilya is namelijk de gehele film rustig gefilmd, bij Cl. Orange is het een best drukke bedoeling, en dus zou het de vaart er meer inhouden denk ik.
Geen sfeer waar ik mezelf lekker in voelde in ieder geval (nu niet zeggen, dat moet ook niet bij deze film, want dat bedoel ik niet)
Well I guess we do not share that opinion now do we? right right right?
herman78
Je hebt per ongeluk een bericht van mij dat volledig over A Clockwork Orange ging, mee verplaatst. Maar ik zet het hieronder wel even opnieuw neer.
Dat is ook ongeveer wat ik mij van de film herinner. De laatste keer dat ik hem zag was een jaar of 6 geleden. Ik zal proberen antwoord te geven op je vraag:
Ik weet niet meer hoe het allemaal precies zat, maar ik herinner mij dat ik het juist extra wrang vond dat hij door conditionering
zijn eigen favoriete muziek niet meer kan verdragen. Wat dat betreft, kreeg ik op dit moment van de film ook wel medelijden met Alex. En dat terwijl hij in het begin van de film een ventje is om een hekel aan het te hebben. Dat die conditionering op die wijze als jij beschrijft, plaats vond, heb ik voor lief genomen. Nooit bij nagedacht dat het onwaarschijnlijk zou kunnen zijn.
Ik denk niet dat het allemaal nep was. Hij is gewoon geconditioneerd, met behulp van die medicatie.
Mik
Dat is inderdaad hetgene waar ik over val. Hij ziet beelden van dingen die hi helemaal geweldig vind, met muziek op de achtergrond die hij helemaal geweldig vind.. Als je zo in en in slecht bent (als hij duidelijk was) dan moet je hier alleen maar van genieten, het enige wat ervoor zou kunnen zorgen dat hij ECHT veranderd is die medicatie, maar die hebben ze verder helemaal niet aan bod laten komen dus dat vind ik heel vreemd. En dan komt mijn eerdere opmerking, dat die medicatie stopt zodra hij vrij is, ook weer aan bod

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited