• 9.378.285 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van de grafhond

de grafhond

filmfan17 schreef:

Ikk wil je ook niet per se van de wijs brengen, maar af en toe vind ik je een beetje tegenstrijdig. Zo zeg je eerst dat film puur amusement dient te zijn en vervolgens merk je op dat je het artistieke niet kan vinden (en dat daar de lage waardering vandaan komt?).

Dan klaag je dat er TE veel detail in zit, en dat onderbouw je met smaak/stijl argumenten dat je het decor 'vies' vindt. Even goede vrienden maar ik vind het boeiend om tot de kern te komen wat iemand zijn bezwaren werkelijk zijn van de film. (tevens leuk dat je opmerkt dat kubrick minder realistisch dan het hippiedecor had moeten zijn??)

Je wilt me niet per se van de wijs brengen maar als ik jou reactie doorlees begin ik toch te twijfelen of het vak begrijpend lezen nog wordt gegeven op de basisschool? Ja, ik zeg dat ik meer houd van een film die amuserend gericht is. Ja, ik heb geroepen dat ik de artistieke kant die jullie zien zelf niet kan vinden. Wat is daar voor tegenstrijdigs aan?

Het overige gedeelte van je reactie kan ik echt niet in kaart brengen, wat wil je nou precies weten?

avatar van chevy93

chevy93

de grafhond schreef:

Tegenwoordig is dat een onderdeel van "Taal".

(ten minste dat was 6 jaar geleden zo)

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Grafhond schreef: ... omdat ook deze film van die psychotische indrukken op me achter liet.

Verklaar je nader Grafhond, wat bedoel je precies met deze zin? Ik ben zeer benieuwd wat je omschrijft als psychotische indrukken bij jou!

avatar van filmfan17

filmfan17

de grafhond schreef:

Oké wellicht is het niet zozeer tegenstrijdig. Ik ging grofweg uit van het onderscheid amusement vs artistiek. Mijn probleem nav dat onderscheid en jou opmerking, was dan: waarom zou je je uberhaupt bekommeren om het artistieke gedeelte van een film (als dat volgens jou al geen invloed heeft op jou waardering ervan)?

Wat ik probeer uit te vogelen is wat nou precies je argumenten zijn, aangezien ik ze niet erg steekhoudend vind. Neem nou bijvoorbeeld (nogmaals): Kubrick was teveel bezig met details, wat je schijnbaar storend vindt, vervolgens geef je daar dacht ik 'voorbeelden' van. Dit 'concrete voorbeeld' is voor jou dan dat je het decor 'vies' vond. Dit is meer een smaakoordeel dan werkelijk een argument of iets in de film aanwijzen van "hier is Kubrick téveel bezig met detail en het stoort mij tijdens het kijken".

Tot slot, vind je het decor wat van hippies weghebben. Op mij komt het decor over als onrealistisch. Dan zeg jij vervolgens dat Kubrick 'minder realistisch' bezig had moeten zijn. Ik vraag me dan af waar jij dat realisme ziet?

A Masterpiece....

Kubrick laat je zien, voelen en horen wat de schoonheid van film is... Geniaal... Zijn tijd ver vooruit...

avatar van mikey

mikey

Th Black Knight schreef:

Zijn tijd ver vooruit...

Oh ja?

Hoe dan?

de grafhond schreef:

ik snap er geen hout van. Al jullie positieve commentaar op deze film. Niets maar dan ook niets vond ik leuk aan deze film. En zeker wat jullie aankaarten als humor, "Food allright? Try the wine!" Ik zie het simpelweg gewoon niet, wat is de humor hiervan???

Waarom is dit z'on godgeprezen uber cultfilm die iedereen gezien moet hebben?? Zijn het dan de gezegden in de film die meer als limmericks gebracht worden?? Vinden jullie het meer poezie dan een gesproken verhaal?

En dan dat Beethoven gejank. Poetisch word hier genoemd, prachtige muziek? Ik zeg lastering!!! Hoe kun je zo'n groot iemand als beethoven laten wegen tegen zo'n but film als A clockwork orange. Heb me echt verveeld bij het kijken van deze film, geirriteerd zelfs omdat ik deze heb gekocht naar aanleiding van de recensies alhier. Hun outfitjes, zijn ouders, het decor, de setting alles is gewoon kut aan deze film.

Ook na een herziening.

Geen herziening voor mij, maar ik ga geheel met je mee.

1 keer gezien, en ook nooit meer.

Film is voor mij ook amusement, met een fles bier in de ene hand, en in de ander een zakje chips...bij wijze van.

Maar, dat kon ik bij deze film van ( ook nog ) grootmeester Kubrick niet vinden.

"Artistieke" of filmhuisfilms interesseren me niet...geef mij maar gelikte dure actiefilms, of een goeie thriller, anders een lekkere feelgood.

The Shining, of Full metal Jacket en Spartacus, ja, die zijn dan weer wèl mooi om te zien.

Maar deze is voor mij een complete ramp van een film samen met Barry Lyndon en Eyes Wide Shut ....Punt!

Also....ieder zijn eigen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ieder zijn eigen niveau.. zo moet het zijn! Gelukkig bestaan er dit soort verschillen

avatar van Film Fan

Film Fan

hannes64 schreef:

Geen herziening voor mij, maar ik ga geheel met je mee.

1 keer gezien, en ook nooit meer.

Also....ieder zijn eigen.

Ik heb me er ook weer aan gewaagd want hij staat toch in de kast, maar niet voor lang meer want ik denk dat ik 'm nog één keer als frisbee ga gebruiken. Het soms idiote decor waarin de film is geschoten het houterige overdreven acteren wat je alleen nog in een musical van een basis school tegenkomt.

Ik ben blij dat de meester maar één uitglijder heeft gemaakt (het is hem vergeven).

Ik gun ieder het zijne maar dit is echt niks voor mij.

avatar van Reinbo

Kijk dat je 'm niet goed vind, kan ik begrijpen. Het is immers geen hapklaar brok vermaak dat je moeiteloos kunt innemen. Maar om het acteerwerk van McDowel af te doen als 'houterige overdreven acteren wat je alleen nog in een musical van een basis school tegenkomt' is natuurlijk stompzinnig. Er is namelijk zelden een rol met nog meer overtuiging neer gezet als die van Alex.

En een echte uitglijder is het niet hoor, het is zelfs zijn op een na hoogst genoteerde film in de meeste toplijsten.

avatar van Film Fan

Film Fan

Op een toneel moet men het acteren altijd uitvergroten zodat ook de mensen achter in de zaal begrijpen waar het stuk over gaat. Bij film gaat het vooral om de nuances omdat een camera de kleinste details vast legt. Dat is wat ik bedoelde met houterig acteren. Het was voor mij veel te overdreven. Het zal me overigens jeuken hoe hoog en in welke lijst een film staat. Ik vind hem goed of niet.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Reinbo schreef: Maar om het acteerwerk van McDowel af te doen als 'houterige overdreven acteren wat je alleen nog in een musical van een basis school tegenkomt' is natuurlijk stompzinnig. Er is namelijk zelden een rol met nog meer overtuiging neer gezet als die van Alex.

Helemaal mee eens, ik heb genoten van de mimiek, motoriek en intonatie van Malcolm McDowell. De hoofdpersoon doet heel stoer en is extreem gewelddadig maar emotioneel is het een klein kind, dit alles acteert McDowell perfect

• 1926 berichten

Ik vond McDowell goed acteren, niks mis mee.

Vandaar die halve ster.

avatar van Fortune

Fortune

hannes64 schreef:

Ik vond McDowell goed acteren, niks mis mee.

Vandaar die halve ster.

Dat is natuurlijk de allerlaagste waardering die je een film kunt geven.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Wat een bijzondere film zeg. Moeilijk voor te stellen dat dit in 1971 gemaakt was. De film is een leuke mix tussen zwarte humor, drama, zelfspot en een erg apart verhaal. Het onderliggende bericht vond ik ook wel vreemd. Nadat Alex gehersenspoeld werd had hij een hekel aan geweld, ook al heeft hij nog gewelddadige trekjes, en nu dat hij in de keiharde maatschappij wordt teruggegooid compleet weerloos omdat hij weerloos is gemaakt. Nu is hij de prooi van de mensen die hij ooit zag als prooi. De rollen worden omgedraaid. Ik moest wel wat opzoeken over het verhaal voordat ik alles begreep. Ik keek de film zonder ondertiteling en aangezien er nogal moeilijk engels wordt gepraat heb ik niet alles kunnen verstaan. Die Alex is een briljant karakter , dat sowieso, een enorme klootzak en je gaat hem steeds meer haten, zelfs als hij slachtoffer wordt van enkele misdaden (boontje komt op z'n loontje) en hij is meer dan briljant neergezet door McDowell. De meeste mensen dachten dat de film wou suggereren dat de overheid misschien in de toekomst radicalere aanpakken tegen criminaliteit zou gebruiken, maar wat mij vooral opviel was de manier hoe Alex steeds moest boeten voor zijn daden in de 2e helft van de film. De jager wordt slachtoffer van de prooien waar hij op jaagde. En er zullen altijd wel slachtoffers zijn van de maatschappij zolang mensen kansen zien om elkaar te vernederen , te moorden en te verkrachten.

Wat me ook soms opviel was hoe de camera soms omgevingen weergeeft. Ik weet niet zo veel over hoe camera's werken en ik heb nog niet genoeg filmervaring. Maar het viel me op dat het soms leek of de camera het beeld naar zich toe trekt. Erg moeilijk te zeggen. Dialoog was geweldig en het is een zeer intelligente film. Toch zijn dit soort films niet echt mijn ding. Anders gaf ik wel 5 sterren. Desalniettemin gewoon een geniale film van Kubrick, ook al denk ik dat dit niet het beste is wat Kubrick te bieden heeft. 2001 gaat de volgende film van hem worden.

Fortune schreef:

Dat is natuurlijk de allerlaagste waardering die je een film kunt geven.

Naah, hij mag blij wezen dat ie nog ièts krijgt.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Herzien, verhoogd naar 5* en een vaste plek in mn top 10.

Shawshank

avatar van AGE-411

AGE-411

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Om niet te langdradig te zijn, want je raakt natuurlijk toch eigenlijk nooit uitgepraat over deze: wat is dit toch een prachtige samensmelting van beeld en geluid. Maar natuurlijk niet voor iedereen, das logisch.

avatar van dave

dave

Vrij saaie film die ondanks een goed begin steeds verder en sneller de berg afrolt. Het magere moraaltje dat je van kilometers afstand aan ziet komen maakt thans weinig of geen indruk meer, terwijl je een aantal andere films van de regisseur wel degelijk tijdloos kan noemen. Ik meen me nochtans te herinneren dat ik deze Kubrick vroeger fenomenaal vond, mede dankzij een geweldige McDowell. Na deze toevallige herziening ga ik hier slechts deels mee akkoord. De theatrale manier van acteren blijft nog steeds leuk, maar zorgt niet voor een algemene goedkeuring. Ook de overdosis aan klassieke muziek blijkt uiteindelijk nefast. In feite gaat alle lof richting cast, want daarnaast is er werkelijk niets dat overweldigend of imponerend overkomt op mijn bescheiden persoontje.

3,00 (2,75)

avatar van ella9084

ella9084

subliem

avatar van Splinter

Splinter

Ik ga hem toch met een halfje omhoog gooien, wat blijft deze film toch lang nasudderen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Net voor de (geloof ik) 4e keer gezien. Briljant. De combinatie van het intrigerende plot + de schitterende sfeer, briljante muziek én Malcolm McDowell maken dit toch echt één van de beste films die ik ken. Kubrick is een held en schrijft met A Clockwork Orange wederom een stukje filmhistorie. Ik zag zelfs een (kleine) '2001' verwijzing? Dacht 't wel! Prachtige film. ''Welly, welly, wel!''

hannes64 schreef:

Naah, hij mag blij wezen dat ie nog ièts krijgt.

heus, je punt is nu wel duidelijk hoor.

Clockwork Orange

Ik was denk ik 10, 12 zoiets.

En mijn vader had Clockwork Orange gehuurd.

De film was al uit 1971 maar uiteraard waren oudere films pas vanaf het moment dat de videoband er kwam ineens weer beschikbaar.

Kun je je nu niet meer voorstellen maar ooit waren films eenmaal uit de bioscoop dus gewoon foetsie.

Enfin, als kind zag ik die intrigerende witte hoes met die afbeelding, een soort jongetje met een mes door een driehoek heen. Of was het een meisje, die wimper.......?

Om de een of andere reden werd ik van het allereerste moment als betoverd aangetrokken tot deze film.

De naam alleen al: Clockwork Orange. clockwork orange, ik kon er niet meer niet aan denken.

Wat was dat, een uurwerk, zou het tikken, een sinasappel.........?

Ik las wel 10 keer de achterkant door en vond " Ludovico's techniek" al zo spannend klinken.

Maar, er was natuurlijk no change in hell dat ik hem mocht zien van mijn ouders.

Echter, ouders slapen lang uit en kindertjes niet dus zondagochtend stond ondergetekende zachtjes op om 6 uur oid, in de wetenschap dat pa en moe waarschijnlijk tot zeker 11 uur in coma lagen en hoepla, daar verdween dit magische meesterwerk stiekem in de videorecorder.

En ik zat in mijn eentje in de koude donkere kamer behoorlijk opgewonden en een tikje bang klaar.

Het opvallende knal rode scherm verscheen, de duistere futuristische intro tune startte en het avontuur begon.

Gefascineerd was ik door Alex.

Wat een held! (jaja, ik was nog veeeel te jong om te beseffen wat een monster het was)

En wat een narigheid als het allemaal bergafwaarts voor hem gaat.

Had zelfs tranen in mijn ogen na zijn behandeling.

Maar het kwam goed en ik had de meest indrukwekkende kijkervaring acher de rug.

Wat is er goed aan de film?

ALLES.

Het sublieme acteerwerk, de costuums, de muziek, de combi beeld-muziek, de decors, de theatrale stijl die Kubrick hier koos die zo fantastisch werkt voor Burgess' verhaal.

Dit is een film die blijkbaar in 1 trip van briljant heid is gemaakt en die nog decennia lang zal door echoen. Een inspirator voor duizenden.

Sommige films worden in een bepaalde periode gemaakt in een bepaalde vlaag en hebben daardoor een sfeer die NOOIT meer terug te halen is, in bijv. een remake.

Een uiterst zwarte comedy, een toneelstuk 'soaked in blood' .

Tuurlijk, inmiddels 40 jaar oud, maar nog steeds is het een geweldadige verontrustende nachtmerrie.

De duivels boefjes die in witte pakjes door de theatrale decors heen dansen, als duivelse poppen in een nachtmerrie vol geweld, blijven voor altijd op mijn netvlies gebrand.

Vele malen herzien, 2 versies op DVD, ik heb de LP, de CD, een poster uit Londen, t-shirts, ik ben fan, punt.

avatar van Reinbo

Mooi verhaal, waarom niet de volle 5*?

omdat ik 1 dingetje minder goed vond:

de gevangenis periode, tot aan de behandeling.

in het boek is de gevangenis echt de hel, vol brute cipiers die hem in elkaar stompen de hele tijd.

in de film wordt de nadruk meer gelegd op het loze, het bijna melige.

de cipiers zijn eerder komisch dan scary.

dat deel is in het boek gewoon beter.

vandaar 4,5

avatar van chevy93

chevy93

Ik kan me niet herinneren dat de bewakers in het boek anders zijn dan in de film.

Deanfromhell

de gevangenis periode is in het boek toch wel behoorlijk anders hoor, qua gebeurtenissen en sfeer

avatar van nielszz

nielszz

Stanley Kubrick's a Clockwork Orange voldoet aan al mijn hooggespannen verwachtingen. Het eerste deel wordt je meegenomen in een absurde kliek waar Alex de nog absurdere leider van is. De boevenbende laat niks heel en lijkt ook totaal geen berouw te hebben om hun daden. De omgeving is hilarisch, van prachtige moderne villa's en gekke autootjes tot tot kunst verheven piemeltjes en bolhoedjes. De seventees waren volgens mij al vreemd, A Clockwork Orange doet daar nog een schep bovenop. Als Alex slachtoffer wordt van een overheidsingrijpen wordt al snel duidelijk dat we leven in een maatschappij waarin boefjes, zelfs als het gaat om de definitie van slecht, minder belangrijk zijn dan de publieke opinie en imago van hogerhand.

Wat een prachtig kleurengebruik, wat een origineel gekozen setting, wat een heerlijke rol van een hilarische Malcolm McDowell. Volle score met een griffel.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Nooit geweten hoeveel problemen Kubrick met deze film heeft gekregen in Engeland. Wat op IMDB staat over Anthony Burgess is ook totaal tegenstrijd met Wiki.