• 9.378.143 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

erik neuteboom

Vandaag deze film als video van een goede vriend meegekregen, ga hem morgen bekijken want de laatste keer dat ik A Clockwork Orange zag was meer dan 10 jaar geleden. Ik ben erg benieuwd wat ik er anno 2010 van vind, prima recensie van MoFeDu stuurt mij nu al richting 5 sterren want de vorige twee keren dat ik hem zag was ik al helemaal lyrisch over het verhaal, de beelden en de muziek, kocht ook meteen de LP. Die ga ik morgen als voorspel op de video eerst draaien, beetje stemming scheppen om 1 van de beste films aller tijden te gaan aanschouwen!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

scumrules schreef:

Op de een of andere manier ben ik het met de meeste mensen hier oneens. Het verhaal is opzichzelf redelijk origineel, maar de film kon mijn interesse totaal niet wekken. De scenes waren enorm traag en de futoristische stijl ergerde mij. Ik vond het einde van de film ook geen goed einde.

Scènes traag? Geef een omschrijving van een snelle scène en ik zal beoordelen of ze hier traag zijn Ten tweede: einde geen goed einde? Goed als in "het kwam allemaal nog goed en iedereen leefde voor altijd en in vrede"? Nee, dan geen goed einde. Wel een realistisch en bitter einde dat stemt tot nadenken! Gelukkig maar...

erik neuteboom

Voor het eerst na ruim 10 jaar deze meesterlijke en unieke film weer gezien, hier klopt werkelijk alles, tot in de details. Allereerst is het een visueel spektakel, alles is zo mooi, kleurrijk en weldadig vorm gegeven en de casting is een feest met al die prachtkoppen, van de hoofdpersoon tot de zwerver, het hoofd gevangenisbewaking en de minister. En dan is er de muziek met die lekker vette Moog synthesizer klanken van Walter Carlos (legendarisch met LP Switched On Bach, heet nu overigens Wendy ...) en al die imposante klassieke melodieën. Dit is perfect verweven met het geweld van de hoofdpersoon als hooligan, verkrachter en wegpiraat, onovertroffen zoals dit in elkaar is gezet! Tot slot die inktzwarte, maatschappij kritische ondertoon (als contrast met de kleurrijke visualiteit) waarin het gezag uiterst cynisch wordt neergezet als machtswellustig, corrupt en incompetent, van de reclasseringsambtenaar en de priester tot de gevangenisbewaarder en de minister, allemaal ge – of misbruiken ze de hoofdpersoon (die dus wordt overtroffen in zijn eigen chronische gemanipuleer). Bedenk hierbij dat schrijver Anthony Burgess zijn inspiratiebron was (zie Wikipedia) dat zijn zwangere vrouw in de metro werd beroofd en mishandeld. Je zou verwachten dat hij zijn boosheid en onmacht in boekvorm alleen maar ging botvieren op het tuig dat zijn vrouw kwaad deed. Maar Burgess laat zich niet verleiden tot pure primaire woede, hij analyseert persoon en maatschappij en komt vervolgens met het even geniale als controversiële A Clockwork Orange. En uiteindelijk maakte Stanley Kubrick er een film klassieker van, hulde voor dit duo!

Een voetnoot: ik typte in deze recensie A Clockwork Orange als A Cockwork Orange, fraai staaltje van een ‘Freudian slip’, in de geest van de hoofdpersoon!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Wat een maffe film zeg. Ik was erg benieuwd en mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Wat ik niet altijd heb bij films die hoog aangeschreven staan.
Mooie recensie van erik neuteboom al hiervoor. Eigenlijk klopt alles ja. De settings (en kostuums) zijn ongeloofelijk goed uitgezocht. Op wat voor manier dit verhaal uitgewerkt is, daar valt gewoon van te genieten. Ik zat zelfs zó relaxed te kijken dat ik vaak vergat om te luisteren. Ik moet 'm dus sowieso herzien deze week om echt een duidelijk beeld van de film te hebben. Er zitten stuk voor stuk aparte en originele scenes in.
Acteren kunnen ze allemaal wel.
Drama/Komedie lijkt me ook wel geschikt. Ik heb niet echt gelachen maar het is allemaal best wel droog.
Leuke rollen allemaal, ieder personage is goed uitgewerkt.

Een boekenkast die omver wordt gehaald, tijdperk van ridders, trackingshot waarbij er iemand twee maal een poolbal scoort, het is allemaal goed aangepakt.

En ik heb me erg verbaasd over het jaar 1971. Ik vind het er veel beter uit zien dan andere films van die tijd.

Nu alvast het maximale, maar ik moet 'm even herzien en goed gaan luisteren. Ook geen (Engelse)subtitels met deze gedownloade versie vandaar.

erik neuteboom

John Lee Hooker schreef: En ik heb me erg verbaasd over het jaar 1971.

Dat had ik nu ook, werkelijk onvoorstelbaar dat deze film zo'n 40 jaar oud is, ik zou eerder denken aan de jaren '80, ook omdat in dat decennium de synthesizer klanken erg polulair waren.

avatar van clockwork72

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Very refreshing sir!

de grafhond

ik snap er geen hout van. Al jullie positieve commentaar op deze film. Niets maar dan ook niets vond ik leuk aan deze film. En zeker wat jullie aankaarten als humor, "Food allright? Try the wine!" Ik zie het simpelweg gewoon niet, wat is de humor hiervan???

Waarom is dit z'on godgeprezen uber cultfilm die iedereen gezien moet hebben?? Zijn het dan de gezegden in de film die meer als limmericks gebracht worden?? Vinden jullie het meer poezie dan een gesproken verhaal?

En dan dat Beethoven gejank. Poetisch word hier genoemd, prachtige muziek? Ik zeg lastering!!! Hoe kun je zo'n groot iemand als beethoven laten wegen tegen zo'n but film als A clockwork orange. Heb me echt verveeld bij het kijken van deze film, geirriteerd zelfs omdat ik deze heb gekocht naar aanleiding van de recensies alhier. Hun outfitjes, zijn ouders, het decor, de setting alles is gewoon kut aan deze film.

Ook na een herziening.

avatar van Reinbo

Dat is in ieder geval een duidelijke mening.

avatar van AHWA

AHWA

Toch knap dat hij hem nog een keer heeft gekeken.

filmfan17

Wel leuk dat het natuurlijk een beetje de grap is dat Beethoven en kunst zo worden gepresenteerd, dat is wellicht een 'lastering' maar het doelt ook weer heel duidelijk op de rol van kunst nu in de samenleving.

AHWA schreef:

Toch knap dat hij hem nog een keer heeft gekeken.

dit moest ik wel vanuit mijn eigen perspectief. Zo groots dat deze film wordt neergezet verdient het op voorhand niet om een triest cijfer te geven. Ik ben wel degelijk van mening dat iemand een gegronde mening moet hebben om een nummer 57 uit de top 250 een 0,5 te geven. Dat kan dan simpelweg niet na maar 1x gezien te hebben.

De 2e keer was echt een kwelling.

avatar van Reinbo

Maar vind je Alex dan geen geniaal personage. Iemand die zo vol overgave, plezier en energie constant de verkeerde dingen doet? Maar het wordt gebracht als iets geweldigs. Juist in die grote tegenstelling zit voor mij de kracht van de film. Schitterende muziek van Beethoven in juxapositie met het lage geweld. En de fotografie met de schitterende low angle totaalshots, de uberkitsche decor's, zo lelijk, maar ook zo eigen en stijlvol. Vond je dat allemaal echt vreselijk.

(Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Twijfelde na de eerste kijkbeurt ook tussen een 0,5 en een 5*, maar bij mij werd het, het laatste. En elke herziening bevestigde die mening. Een kleurloos filmpje ishet in ieder geval niet.)

Kijk eens wat ander werk van Kubrick (Shining, Full Metal Jacket, Paths of Glory), wellicht dat je zijn stijl beter leert plaatsen.

Reinbo schreef:

Volgens mij is A Clockwork Orange de enige film waarbij dit heel normaal is, twijfelen tussen een halve ster en vijf sterren. Maar vraag je maar eens af ´de grafhond´ heb je ooit zoiets eerder gezien?

avatar van Fortune

Fortune

de grafhond schreef:

Ook na een herziening.

LoL,

Tjah je moet dit natuurlijk wel een beetje kunnen appreciëren.

Gewoon beetje open staan voor wat aparte kleding, decors en stijl.

de grafhond

Nee zoiets heb ik nooit eerder gezien. Alhoewel ik ook geen grote fan ben van No Country For Old Men. NCFOM haal ik express aan omdat ook deze film van die psychotische indrukken op me achter liet. Dit wil ik juist niet in een film. Film kijken is voor mij Amusement, niet informatief en al helemaal niet psychologisch. Een film kijk ik het liefst met een fles jupiler en een bak kentucky fried chicken op mijn schoot. Niet met aantekeningen in een schrift om bij te houden wie wat waar en wanneer hoort. Irreversible heb ik een hoger punt gegeven desondanks die net zo geschift in elkaar zit als eerder genoemde films. Om de reden dat ik vind hier toch meer "amusement" in zit.

Ik kan me indenken dat er mensen zijn die het haten of prachtig vinden. Ik hoor bij die eerste groep.

Ik kan me helemaal voorstellen dat Kubrick deze film tot in detail heeft uitgewerkt in zijn ogen. Ik vind dat hij TE gedetailleerd is geweest! Ik bedoel, neem de scene dat hij terugkomt vanuit het programma en klopt thuis aan. Die vreselijke situatie met dat afzichtelijke hippie decor en die overdreven gespeelde huilende moeder van Alex, die scene probeer ik te verdringen uit mijn gedachten. Ik vond dit vies. Dit was overigens bij lange na niet de enige scene die mij niet aanstond.

TE is nooit goed. Ik had graag gezien dat Kubrik wat minder realistisch is en wat meer "schoenmaker blijf bij je leest" gedachte had. Je bent immers regisseur en geen Freud.

MoFeDu

Kubrick was wel behoorlijk perfectionistisch ja, vind zijn oog voor detail juist fantastisch.

de grafhond schreef:

Gelukkig zijn er ook regisseurs die op meer uit zijn dan enkel het bieden van amusement. Zij maken kunst. En het leuke is dat iedereen daar weer anders op regeert.

filmfan17

Juist film als puur amusement bezien zorgt ervoor dat het nauwelijks waarde heeft en dan krijg je van die kunst/cultuur bezuinigingen praktijken

avatar van Reinbo

Bezuinigingen zijn een zege voor de kunst. Dwingt ze weer eens creatief te worden.

de grafhond

al met al, zien jullie een artistieke kant en ik kan niet vinden in deze film wat jullie wel zien. Ik heb mijn mening onderbouwd en je kunt me niet van de wijs brengen. Excuus, sorry, maar voor mij is deze film afgeschreven.

avatar van Reinbo

Dat kan hoor, vind dat je het prima onderbouwd hebt.

Blijkbaar moet je wel hond in je username hebben om dit niks te vinden

filmfan17

Ikk wil je ook niet per se van de wijs brengen, maar af en toe vind ik je een beetje tegenstrijdig. Zo zeg je eerst dat film puur amusement dient te zijn en vervolgens merk je op dat je het artistieke niet kan vinden (en dat daar de lage waardering vandaan komt?).

Dan klaag je dat er TE veel detail in zit, en dat onderbouw je met smaak/stijl argumenten dat je het decor 'vies' vindt. Even goede vrienden maar ik vind het boeiend om tot de kern te komen wat iemand zijn bezwaren werkelijk zijn van de film. (tevens leuk dat je opmerkt dat kubrick minder realistisch dan het hippiedecor had moeten zijn??)

avatar van Reinbo

Volgens mij vind hij het er gewoon niet mooi uitzien en spreken de personages hem niet aan. Lijkt me toch wel duidelijk.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

MoFeDu schreef:

Blijkbaar moet je wel hond in je username hebben om dit niks te vinden

filmfan17

Daar heb ik dan verder geen moeite mee. En aan andere kant zou t ook kunnen dat film (nog) commerciëler wordt, dat ze nog minder risico's nemen met minder subsidies.

avatar van Reinbo

Beetje off topic, maar met minder subsidie kan je juist meer risico nemen. Je hoeft je immers niet te schikken naar de subsidiegevers

filmfan17

Ja maar als je je moet verantwoorden aan particulier bedrijf of iets dergelijks weet ik niet of het beter zal zijn.