• 9.377.892 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooie film, origineel verhaal en goed geacteerd

chevy93

Mooi? Weet je zeker dat je deze film hebt gekeken?

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Ach, ieder z'n ding

chevy93 schreef:

Mooi? Weet je zeker dat je deze film hebt gekeken?

Al dat mooi geweld

avatar van JanDahler

JanDahler

ik heb me er eindelijk doorheen gesleurd, Heb een keer of 3/4 moeten proberen deze film uit te kijken, en neen, ik vind hem niet goed.

Het hele stijltje en sfeertje doet me helemaal niks, en ook alex niet, met hun maffe carnaval pakkies aan

Al dat mooi geweld

And the good old in-out.

avatar van El-royo

El-royo

De stijl en sfeer in deze film sprak mij ook niet zo aan. Acteerwerk is goed en het verhaal redelijk. Wel worden er een aantal gevoelige onderwerpen aangesneden, zeer zeker voor het jaar 1971. Ik geef hem het voordeel van de twijfel, een hele kleine 7, dus 3,5/5*

AGE-411

Kijk hem volgende week nog eens.

Je zult er dol op zijn

avatar van El-royo

El-royo

AGE-411 schreef:

Kijk hem volgende week nog eens.

Je zult er dol op zijn

Hoezo denk je dat als ik vragen mag?

Wil het best eens proberen binnenkort, maar ik kan het me op dit moment moeilijk voorstellen

AGE-411

Ik vond hem ook veel beter na de 2de en 3de kijkbeurt.

avatar van Jawat

Jawat

Stanley Kubrick is toch wel een meester als het gaat om het camerawerk.

Geniale film, met uitstekende acteerprestaties.

avatar van puckb96

puckb96

Vind dit één van de geweldadigste films sinds Cannibal Holocaust. Alleen een zeer groot verschil: in deze film zit nog een sterk en goed verhaal en nog wat spanning, terwijl Cannibal Holocaust alleen maar zo bloederig en goor is. Spannende en redelijke film van Stanley Kubrick.

puckb96 schreef:

Cannibal Holocaust werd pas 9 jaar na deze gemaakt!

avatar van puckb96

puckb96

AGE-411 schreef:

Cannibal Holocaust werd pas 9 jaar na deze gemaakt!

Sorry, foutje. Moet andersom. Maar dan nog de film is kei bloederig. Bevat veel NC-17/ X materiaal.

A Clockwork Orange,

Een film die ik om een of andere vreemde reden de hele tijd heb overgeslagen, maar die al wel heel lang op mijn 'nog zien lijstje' stond. En wat ben ik blij dat ik deze klassieker eindelijk heb kunnen aanschouwen.

Als de film afgelopen is denk je bij jezelf: Ik vond deze film geniaal, maar wat was het dat deze film zo geniaal maakte? Was het de muziek van Ludwig Van? Waren het de geniale teksten die Alex insprak? Was het de visuele kracht van de film? Ja, dit zijn allemaal pluspunten van A Clockwork Orange, maar ik had het idee dat deze film nog iets extra´s had. Iets wat ik nog nooit eerder had gezien in een film. Het was zonder meer de uitgesproken stijl .

Stijl is misschien wel het woord dat het meest gebruikt wordt door filmrecensenten. "De film had een typische Tarrantino-stijl". Of, "Ik vond dat de film een erg bijzondere stijl had". Stijl is dan ook iets wat lastig te definiëren valt. Stijl moet je beleven, stijl moet je voelen. Dat is wat Kubrick (overigens de eerste film die ik van hem zie) doet. Hij creëert een bepaalde sfeer in de film die ik nog nooit eerder zag, een sfeer die je voelt en een sfeer die je beleeft.

Zorg dan ook nog eens voor fantastische muziek in de film, kies een hoofdrolspeler met een krachtige blik en smeed dit alles ineen tot een meesterwerk. Want dat is A Clockwork Orange, een meesterwerk. Daar mag wat mij betreft geen twijfel over bestaan.

A Clockwork Orange is het bewijs dat alleen een goede cast, een goed verhaal en goede muziek garant staan voor een goede film. Er zijn genoeg films die dit alles hebben maar toch niet veel indruk maken of hoog gewaardeerd worden. Daar onderscheid een goede filmmaker zich in, hij heeft nog iets extra's en laat je beleven.

Vooralsnog 4.5 ster maar ik las meerdere malen dat deze film pas écht goed wordt na een herziening, ik heb dus nog wat om naar uit te kijken

It had been a wonderful evening and what I needed now, to give it the perfect ending, was a little of the Ludwig Van

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Mooie recensie en nog veel plezier met het andere werk van Kubrick!

MoFeDu

Ik kijk er erg naar uit , en dankje.

avatar van Reinbo

MoFeDu schreef:

A Clockwork Orange[/i] is het bewijs dat alleen een goede cast, een goed verhaal en goede muziek garant staan voor een goede film. Er zijn genoeg films die dit alles hebben maar toch niet veel indruk maken of hoog gewaardeerd worden. Daar onderscheid een goede filmmaker zich in, hij heeft nog iets extra's en laat je beleven.

Dat beetje extra's heet "visie". Het is de 'kijk' van een regisseur op een verhaal wat de toon schept. Of die toon je ligt is een tweede, maar Kubricks 'toon' is bijna net zo bijzonder en sterk als die van Ludwig van.

Ik zou als volgende The Shining proberen.

MoFeDu

Zo zou je het ook kunnen zien inderdaad.

Hou persoonlijk helemaal niet van horrors (watje) maar ga The shining zeker een keer proberen.

avatar van Reinbo

Is ook geen echte horror meer een psychologische thriller

avatar van dr channard

dr channard

Heb deze voor de derde keer herzien en verhoog hem naar 4.5*. Ik begin Kubrick zijn methodes eindelijk te snappen (na drie films ) en ben zeker van plan nog meer films van deze man te kijken.

Het leuke is , dat als je naar een Kubrick film kijkt, je geen film hoeft te verwachten met een voorgekauwd verhaal, en popcorn sensatie. Elke scène is namelijk een soort van kunstwerk in zijn films. Je moet zelf moeite doen om de films van Kubrick te snappen en dat maakt het eigenlijk leuk. Mooi gefilmd, prachtig geacteerd, surrealistische omgevingen, mooie intrigerende muziek, prachtige kostuums , bizarriteiten en nog veel meer.

avatar van Grindhouse88

Grindhouse88

Een lastige film om te beoordelen. Enerzijds begrijp ik waarom veel mensen hem zo geweldig vinden, anderzijds spreekt datgene wat deze film zo uniek maakt mij weer niet zoveel aan.

Veel mensen geven aan dat je deze film beter gaat vinden naarmate de tijd verstrijkt of des te vaker je hem kijkt. Ik hoop dat dit voor mij ook het geval is. Een 0,5 zou uiteraard veel te laag zijn, maar omdat ik zelf nog niet heb ontdekt wát het nu precies is dat deze film zo speciaal maakt, kom ik niet boven de 2 sterren uit. Misschien over een paar maanden nog maar eens kijken.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

zeker doen, je zult er geen spijt van krijgen

Grindhouse88 schreef:

Stel jezelf de vraag welke film op deze lijkt.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Geen.

Bij deze film vond ik het ook waard om een paar analyses te lezen van mensen die meer verstand hebben van de film, levert een paar interessante inzichten.

avatar van clockwork72

clockwork72

FOOD ALRIGHT? TRY THE WINE!!

whahaha ik blijf om dit zinnetje lachen!

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Wat een pracht deze film en wat ontzettend knap gemaakt. Een film waarin de beelden en de muziek volledig samensmelten.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Met pijn in mijn hart, lag Clockwork Orange al drie weken in mijn kast, ongezien. Wat een nogal lange tijd is, zeker voor mij. Gelukkig vandaag tijd gevonden om eens lekker te gaan zitten.

Je hoeft geen filmcriticus te zijn om te zien dat deze film een meesterwerk is. In alle opzichten springt de originaliteit er vanaf. Toch had ik wel wat moeite met de afentoe langzame scènes, hoewel het niet verveelde was ik wel weer toe aan een montage wisseling. De film begint namelijk met vrij (normale) snelle wisselingen qua beelden, wat steeds langzamer gaat hoe verder de film vordert. Het maakt de film wel eigen, maar af en toe een klein beetje langzaam.

Clockwork is mijn derde Kubrick film, de minst verrassende, hoewel dat mij zelf verrast. Misschien té hoge eisen gesteld aan deze film, door de status van ''gewelddadige'' film vergeet je even dat dit al een recensie op zich is en dat ik mezelf er eigenlijk blanco in had moeten sturen. Op de een of andere manier heb ik het gevoel alsof ik teleurgesteld ben geraakt, terwijl ik de film heel hoog heb zitten en ook zeer hoog beoordeeld heb. Waarschijnlijk is het te veel film in zoon korte tijd, je krijgt ook wat over je heen haha. Gelukkig heb ik hem thuis liggen en ligt 'ie nu al klaar om weer gekeken te worden!

Naast het opmerkelijke verhaal, de manier van filmen, de muziek, de geweldige McDowell en de rest van de cast en het decor viel mij het script heel erg op, wat mij niet heel erg is bijgebleven als ik the Shining en Full Metal Jacket erbij mag halen. Erg leuke en grappige dialogen, misschien wel het sterkste aspect van de hele film.

Drie hoeraatjes voor Kubrick, ik denk dat ik morgen gelijk Eyes Wide Shut eraan plak om vervolgens een korte Kubrick-jacht te openen. Ik MOET en ZAL meer van deze man te zien krijgen, ik ben helemaal onderste boven en weet nog steeds niet hoe ik me moet voelen na dit meesterwerk.

Wat maakt het, 4,5 ster!

avatar van scumrules

scumrules

Op de een of andere manier ben ik het met de meeste mensen hier oneens. Het verhaal is opzichzelf redelijk origineel, maar de film kon mijn interesse totaal niet wekken. De scenes waren enorm traag en de futoristische stijl ergerde mij. Ik vond het einde van de film ook geen goed einde.