• 9.377.381 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Zonet opnieuw bekeken: wat een fantastische film is dit toch! Alweer een tijd geleden dat ik zo hard heb moeten lachen om een film (A Serious Man was de laatste keer, volgens mij). Geweldige personages, die reclasseringsambtenaar en die gevangenisbewaarder, die overigens beiden met gemak worden overtroffen door hoofdpersoon Alex. Vooral tijdens de ziekenhuissccène op het eind, als 'ie zijn mondje opent zodat de minister hem kan voeren: hilarisch

Kubrick was een genie, zonder meer.

avatar van 009

vanavond bekijk ik deze film volledig uit...

het eerste was al top!!

clockwork72

FOOD ALRIGHT? TRY THE WINE!!

avatar van JanDahler

JanDahler

ik ben hier al 3 keer aan begonnen maar krijg hem maar niet afgekeken, ik haak telkens halverwege af.

avatar van Reinbo

Misschien volgende keer halverwege beginnen.

avatar van joeyspo

joeyspo

Het is niet een film dat mij aanspreekt. en de trailer ziet er ook niet leuk uit. ik wil hem wel zien. maar ik verwacht er niet veel van.

Threeohthree

Net voor het eerst gezien. Eigenlijk gewoon een fantastische film, heerlijke droge humor. Waar het verhaal eigenlijk niet bijzonder boeiend of intressant is is de uitwerking daarintegen geniaal gedaan.

Alex is een meester, een meester van het spelen van zijn rol.

A clockwork orange is een onderhoudende film, die met een vrijwel nietszeggend verhaal zich toch in de schijnwerpers weet te plaatsen door het uitmuntende acteerwerk gecombineerd met de geweldige muziek van Beethoven.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Nietszeggend zou ik toch niet willen beweren hoor. Het gaat over keuzes (kunnen) maken en mens zijn, hoe verschrikkelijk dat soms ook is.

avatar van AGE-411

AGE-411

Dit is nu net een van de meest veelzeggende films.

Threeohthree

het verhaal opzich vind ik echt niet heel bijzonder. De uitwerking daarintegen is geniaal. Alhoewel is nietszeggend misschien wel iets te veel, ik wilde het graag benadrukken hoe je met een niet al té geniaal script toch een fantastische film kunt neerzetten.

avatar van jdep

jdep

Ik denk dat je nu veel shit over je heen gaat krijgen boogeyman

chevy93

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. Lets get 'em boys!

De Ludovico techniek is één van de meest lugubere uitvindingen in de filmgeschiedenis. (eigenlijk gejat van het boek, maar goed).

En het script niet geniaal noemen? Of scheer je nu verhaal en script over één kam?

Threeohthree

Ik heb op 6 augustus verteld dat ik dit een goede film vond met een matig script, clockwork organge staat in de top 250 genoteerd op nummer 52. Als iemand ook maar critiek zou hebben op het feit dat ik zeg dat het een matig script is, maar verfilmd is tot meesterwerk. Dan was die kritiek al wel gegeven.

Daarnaast kunnen we volgens mij elkaar gewoon de hand schudden, want we geven allebij precies dezelfde score

chevy93

Toen was ik op vakantie, dus toen kon ik geen kritiek leveren.

Maar zoals ik al zei, scheer je nu verhaal en script over één kam, want dat zijn twee verschillende dingen.

P.S. Bijna dezelfde score hè

chevy93 schreef:

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. Lets get 'em boys!

Nee het verhaal is wel degelijk anders dan het script, zou niet eerlijk zijn om dat over één kam te scheren. Het script is niet geniaal. Het verhaal daarin tegen is één van de meest intressante verhalen die ik in een film gezien heb

chevy93

Ik vind het script anders behoorlijk knap gedaan. Het gebruik van nadsat/slang is voortreffelijk. En met name de welbespraaktheid van Alex is toch een prachtige tegenstelling met zijn simpele levensstijl?

Woorden als Devotchka, Malchick en Droog vind ik geweldig.

Threeohthree

Alex is inderdaad goed uitgewerkt in het script, ik doelde meer op het geheel. Ik vind het een bijzondere film, begrijp me niet verkeerd. De evolutie van crimeel tot brave jongen, is puur kijkend naar het script niet iets om van te dromen. Orgineel wel, maar aangrijpend niet direct.

Nogmaals ik ben het er mee eens dat Alex een fantastisch karakter is, heb het 'Fine Fine Fine' en 'Thou' Helemaal overgenomen.

avatar van Seifer

Seifer

Ik heb ooit eens een stukje gezien, maar ik haakte al snel af. Ik vond het allemaal te oubollig uit zien, als ik me nog goed herinner.

Threeohthree

De film komt uit 1971 da's ongeveer 40 jaar geleden niet heel vreemd dacht ik zo. Er hangt natuurlijk wel een jaren 80 sfeertje, ach je moet er van houden

Seifer schreef:

Gezien je Top 10 is dit inderdaad een grote stap. Ik stoor me er zeker niet aan, maar het is niet echt een moderne film qua beeld. Bovendien heeft Kubrick het expres nog ouder laten lijken door de omgeving en kleding.

Boogeyman schreef:

Dat is dan toch het verhaal en niet zozeer het script, of niet soms?

avatar van AGE-411

AGE-411

Threeohthree schreef:

Jaren 80, niet echt.

Eerder een spacy versie van de jaren 60. (VB: Het interieur bij de verkrachtte dame)

chevy93

Het boek komt dan ook uit '62. Kubrick heeft gekozen voor een accurate boekverfilming.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Anthony Burgess vond de film anders maar niets. De film is puur Kubrickiaans als je 't mij vraagt.

chevy93

Heb je daar een artikel van? Ik vind dat Kubrick het niet beter had kunnen verfilmen. Natuurlijk maakt het uit dat ik de eerst de film heb gezien en daarna pas het boek gelezen.

Boogeyman schreef:

chevy93 schreef:

Dat is dan toch het verhaal en niet zozeer het script, of niet soms?

Ik kijk puur naar de tekst en beschrijving binnen het script, niet heel creatief gebruik gemaakt van fantasie bij de personages van de doctoren en de dominee, dit is nogmaals geen kritiek, maar omdat ik zelf veel schrijf miste ik hier en daar wat.

chevy93

Dat zijn dan ook geen belangrijke personages. Sterker nog, ze moeten juist zo doorsnee zijn, zodat de aandacht volledig op Alex ligt.

avatar van rikrik

rikrik

AddictedToMovies schreef:

imdb trivia:

Author Anthony Burgess initially distrusted Kubrick as a director, but was happy with the results.

?

clockwork72

Tis alweer een tijd geleden dat ik ACO gezien heb. Misschien binnenkort weer als het keihard regent.

En dan lekker zingen?