• 9.375.568 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van clutch

clutch

RedSquare schreef:

Wellicht moet ik hem binnenkort nog maar eens een kans geven. Gezellig glaasje melk erbij..[Ultrahoog verhit natuurlijk ]

Of het boek lezen, geweldig.

avatar van Splinter

Splinter

Echt een geweldige film, had er eerlijk gezegd wel iets meer van verwacht na alles wat ik ervan gehoord had. Na de eerste keer geef ik 4*, maar ik denk dat dit alleen nog maar kan groeien. Heb al weer zin om de film nog eens te bekijken. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik vond deze film best uitputtend. De adrenaline stroomt af en toe door je lichaam, tenen staan krom van walging en ook psychologisch is het een best zware film. Na 2 dagen spookt de film nog steeds door mijn hoofd, dat is meestal een goed teken. Deze film zou best nog wel eens top 10 materiaal kunnen worden als ik hem nog enkele keren ga kijken.

Voorlopig vind ik 4 sterren voldoende.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

clutch schreef:

Of het boek lezen, geweldig.

Jah opzicht wel leuk, maar het boekje is wel erg klein.

avatar van Poepgezicht

Poepgezicht

Niet leuk. Nogmaals verlaagd.

Zijn die scenes met zinloos geweld nou grappig bedoeld of niet? Ik kreeg de hele film door zo'n gevoel dat het zichzelf aan de ene kant serieus probeert te nemen en mensen probeert te shockeren maar aan de andere kant krijg ik bij veel scenes het gevoel dat ze het grappig proberen te maken met humor van Charlie Chaplin niveau.

Totaal niet mijn soort film. Waarschijnlijk mis ik iets dat het grote merendeel wel ziet.

Karl van H.

Je slaat de spijker juist op z'n kop: het geweld is voor Alex en zijn bende leuk tijdverdrijf (humor à la Charlie Chaplin), maar voor de kijker (toentertijd) schokkend. Komt op fantastische wijze tot uiting in deze film.

avatar van Poepgezicht

Poepgezicht

Karl van H. schreef:

Oke dan mis ik dus niets en is het gewoon een kutfilm.

chevy93

Je bekijkt het vanuit je eigen standpunt, maar het is de bedoeling dat je je in Alex verplaatst.

avatar van filmfan17

filmfan17

Juist door de humor en musicale frivoliteiten creëert Kubrick denk ik juist een soort mix die niet helemaal klopt en dus ons wat afstand doet nemen van de film (of de scène). Beetje Brechtiaans lijkt me, en niet de eerste en laatste keer (zie Dr. Strangelove en atoombom rijden).

avatar van kiezel

kiezel

Ongelofelijk, als ik sommige commentaren hier nalees heb ik het gevoel dat er toch immens veel domme mensen in zowel Nl als Be rondlopen.

avatar van Minotaures

Minotaures

chevy93

Deze film spookt de laatste tijd steeds meer door mijn hoofd. Nadat ik het boek had gelezen, is dat alleen maar erger geworden. Het steekt zo geniaal in elkaar en is zo prachtig neergezet dat ik er wel een 5,0* van MOET maken. Ik kan gewoon niet anders. Het zou alleen maar zelfmisleiding zijn.

Ik denk zelfs dat deze film één kijkbeurt verwijderd is van een Top 10 plek.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Ik had gisteren de film Killing, The (1956) gezien en zat even te denken aan de films van Kubrick. Deze had ik 30 augustus 2009 gezien (bijna een jaar geleden dus) en alle scene's ben ik nog niet vergeten. Erg sterk van deze film en gebeurt ook niet zomaar.

Minotaures schreef:

Zeker je eerste keer

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Fantastische film. Vroeger had ik minder gevoel met Kubrick's films,net als deze die ik indertijd redelijk bizar en niet betekenisvol vondt. Maar na herziening snap ik het onderliggend plaatje, en ik vind het geweldig.

Na de The Shining en Strangelove mijn (voorlopige) nr.3. Ik moet nog andere herzien.

avatar van orbit

AGE-411

chevy93 schreef:

I'm singing in the rain

Hetzelfde hier.

Wordt wel eens tijd met al die droogte

avatar van Minotaures

Minotaures

movie acteurs schreef:

Zeker je eerste keer

orbit schreef:

Vaker kijken.. zo raar is ie niet, zeker niet als je ouder en wijzer wordt

Wie weet.

Karl van H.

Eergisteren The Stanley Kubrick Collection aangeschaft, dus dat wordt deze binnenkort eens herkijken als het weer het eens toelaat

(Overigens: waarom zit Doctor Strangelove niet bij die boxset?!)

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Mooie gestilleerde film. De hoofdrolspeler was perfect in zijn rol. De seventies-sfeer (vooral het meubilair en de kleuren) zijn prachtig en de film kent enkele zeer interessante shots en camerabewegingen.

De eerste helft van de film is erg boeiend, al had ik hem wat bruter verwacht. De tweede helft legt zich vooral toe op het rehabiliteren en de terugkeer naar de maatschappij. Het laatste "normaal" worden van Alex vond ik iets te gemakkelijk gaan. In die zin vond ik dat de film wel wat standaard afsloot. Zo een einde kon je wel verwachten.

Maar de muziek en de gebruikte settings maken veel goed hoor.

avatar van filmfan17

filmfan17

Standaard afsluiten, of sarcasme?

Karl van H. schreef:

(Overigens: waarom zit Doctor Strangelove niet bij die boxset?!)

Omdat die door de meeste niet gewenst is.

avatar van Reinbo

Nee, dat komt omdat die is uitgebracht door Colombia Tristar en alle films in de box door Warner Brothers. De box is van Warner.

De eerste films zijn van MGM en Spartacus is van Universal. Vandaar dat er nooit een complete Kubrick box zal komen.

Karl van H.

Juist de film die ik het liefst wilde hebben (en nog niet gezien heb)

avatar van Reinbo

Maar die is toch gewoon los verkrijgbaar.

avatar van IcU

IcU

En niet eens zo duur...

Karl van H.

Klopt, maar het is toch fijn als je ze allemaal in een boxsetje hebt. Maar goed, dat wordt dus op zoek gaan naar een losse versie.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik had hem uit de bibliotheek. Hadden ze hem gewoon.

avatar van rep_robert

Hij is overal wel te verkijgen, sowieso wel online. Daar ging de discussie ook niet over

avatar van PolythenePam

PolythenePam

Deze stond al een hele tijd op mijn lijstje van klassiekers die ik nog moest zien. Eerlijk gezegd valt de film behoorlijk tegen. Weliswaar is het acteerwerk van 'Alex' heel goed, het verhaal is dat minder. De eerste 30 minuten vond ik interessant, daarna een stuk minder. De thematiek sprak mij niet aan. Deze film viel tegen, evenals een andere Kubrick klassieker: Dr. Strangelove. Al met al geef ik de film 3 sterren (voldoende), mede vanwege het goede acteerwerk.

avatar van doogle

doogle

Deze film vind ik toch niet zo geniaal dan de meeste mensen hier.

Op zich een goed verhaal en de acteerprestaties waren ook niet slecht.

Wat ik dan mis? Geen idee waar het precies in zit, maar ik werd niet mee getrokken. De sfeer van deze film paste bij deze film maar de sfeer deed mij te weinig om mee getrokken te worden. De personages deden mij allemaal niet veel zowel de hoofdrolspelers als de slachtoffers niet. Waarschijnlijk door het overdreven sausje, dat surealistische. Dan had ik liever gehad dat het surealistische sfeertje nog verder was doorgevoerd. Al met al kan ik de film nog wel waarderen maar voor mij is het geen meesterwerk helaas!

Ik zal mijn best doen om een nog een keer te bekijken, wie weet....