Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Tha-Joker
Wanner je 0.5 aan een film geeft, geef je de film hetzelfde cijfer als bijvoorbeeld een ongelooflijke B/C-film. Ik heb de film zelf nog niet gezien, maar ik sta te popelen!!! Ik ben dan ook een grote fan van de Kubrick collectie
chevy93
Ik heb even je stemmenlijst globaal doorlopen en ik zie alleen The Shining staan. Of heb je er gewoon niet op gestemd?
Ach ik ken ook veel geweldige C - films en beoordeel ook genoeg a-films met een 0,5*. Een beoordeling heeft weinig met de intrinsieke waarde van de film te maken, maar veel meer met of hetgeen je aanspreekt.
SnakeDoc
Ik ben het enderzijds wel met je eens, anderzijds totaal niet.
Dat een film als deze je niet aanspreekt begrijp ik, maar dan is dat niet gelijk goed voor een 0,5. Een beetje film liefhebber kijkt dan ook wat verder. En dan kom je er bij een film als a Clockwork Orange achter dat er genoeg andere punten zijn waardoor je deze film wat hoger zou kunnen en eigenlijk zou moeten beoordelen.
fappie
- 2005 stemmen
Ik ben het enderzijds wel met je eens, anderzijds totaal niet.
Inderdaad. Ik geef films eigenlijk nooit een 0,5. Ondernemerschap mag ook wel een beetje beloond worden
domkey
Inderdaad, 2.5 is hier zeker op z'n plaats.
Als iets niet op z'n plaats is, is het een gemiddeld cijfer als een 2,5. Daarvoor is de film eigenlijk veel te uitgesproken en uniek.
SnakeDoc
En dat probeerde ik eigenlijk duidelijk te maken
Zo denk ik er precies hetzelfde over
Tha-Joker
Afgezien van deze persoonlijke aanval?
wil ik best antwoord geven op je vraag. Nee ik heb niet alleen The shining gezien, wel is dit de enige (samen met Spartacus) Stanley Kubrick dvd die ik bezit. Ik heb alleen gestemt op The shining omdat ik alleen nog maar op de dvd's gestemd heb die ik in mijn dvd collectie heb staan. Als ik op alle dvd's die ik heb gezien zou moeten stemmen, zou ik inclusief het bedenken van de films die ik heb gezien behoorlijk lang bezig zijn. Hopelijk heb ik je vraag hierbij genoeg beantwoord. Btw ik heb alleen deze en 2001: a space odyssey nog niet gezien van Stanley Kubrick (en de korte docu's niet). In mijn stemlijst/filmlijst staat ook nog Spartacus? Voor de rest hebben we wel dezelfde smaak. Staan veel overeenkomende dvd's in jouw filmlijst en in de mijne en er staan er veel die ik ook nog zoek. Groetjes, Tha-Joker.
Ik ben het enderzijds wel met je eens, anderzijds totaal niet.
Ik zou wel een paar films kunnen bedenken die misschien een 0.5 verdienen. En dat komt niet doordat die film mij niet aanspreekt. Maar zonder dat ik A Clockwork Orange heb gezien kan ik al zeggen dat deze niet te vergelijken valt met een film als Killer Flood of 2012 Doomsday. Wat volgens MM de grootste flop is. Dus daarom kan ik niet begrijpen dat je voor een denk ik heel bijzondere film een 0.5 kan geven? Het allerlaagste van het laagste? Een dieptepunt in de filmindustrie? En dan kan ik nu zeker een reactie verwachten als, 'ieder zijn mening' of 'smaken verschillen'? Dat klopt allebei maar je kunt dan nog 'verder kijken dan je neus lang is' en 'vergelijken'.
Qar
Helaas, deze film deed het niet voor mij.
Ik kon het acteerwerk van McDowell wel waarderen en het gebruik van de muziek vond ik ook wel sterk, maar verder heb ik er niet heel veel goeds over te zeggen.
Het had wel een bijzonder verhaal, maar ik moet zeggen dat ik het ook niet erg sterk vond. Bij tijd en wijle vond ik hem zelfs vrij saai en ik vond de duur van ruim 2 uur dan ook wel een erg lange zit.
Nee, ik kan niet zeggen dat ik tot nu toe films van Kubrick heb gezien waar ik erg van heb genoten.
The Shining en 2001: A Space Odyssey staan ook aardig hoog op mijn must-see lijstje, dus maar hopen dat die meer in mijn straatje liggen.
LapraS
Waarom? :S
Hij zal 'm ook langer bijblijven dan hij verwacht.
roelv
Heb deze inmiddels 7 keer gezien. Verveeld nooit. Nee ik ben niet verslaafd aan de 'ultra-violence'. Het is gewoon de hele beleving. Krijg nog regelmatig kippenvel van het heerlijke beginmuziekje, met daarna het shot van Alex zijn oog. Visueel steekt het gewoon zo geweldig in elkaar dat het fascinerend is om te zien. Vooral de omslag die de film maakt, maakt het heerlijk om te blijven kijken.
Hakunamatafaka
Het gezicht van de villa kerel, waarvan eerst zijn vrouw stierlijk bewerkt was, en bij een tweede ontmoeting, wanneer hij doorkrijgt dat het degene is die zijn vrouw die daden had aangedaan. En dan z'n gezichtsuitstraling XD, beste ooit!
En dan nog de wraakactie. wanneer hij beethoven muziek draait, en alex ziet lijden, liet hij een traantje van genot
ontroerend.
wyatt earp
Ik heb nog even een vraagje over het einde. Is Alex op het eind genezen, of heeft hij de hele tijd net gedaan alsof. Dat is mij namelijk niet helemaal duidelijk.
Nee, hij krijgt een operatie die het weer ongedaan maakt....
JacoBaco
Maar de val gaat er wel aan vooraf, anders had hij nooit die operatie gekregen. Maar het is de operatie die het hem uiteindelijk doet.
mikey
Hij valt en wordt wordt nieuws. Wanneer een experiment mislukt wordt het weer ongedaan gemaakt. Ikzelf dacht door psychologie.
filmfan17
Let erop dat Alex deze keer onder "ligt" en al die klappende mensen. Is hij misschien uiteindelijk een speeltje geworden van de hoge instituten/elitaire orde, gerepresenteerd door deze klappende mensen? Even eerder in de film wordt hij ook gevoerd door de minister en ik denk dat de laatste zin sarcastisch is.
mikey
Let erop dat Alex deze keer onder "ligt" en al die klappende mensen. Is hij misschien uiteindelijk een speeltje geworden van de hoge instituten/elitaire orde.
filmfan17
Misschien realiseert hij zich dat hij terug mag naar zijn oude gedrag en dat hij ditmaal in bescherming wordt genomen door de staat, minister. Ze "steunen" hem omdat ze zo onder druk staan door de pers.
RedSquare
Alom geprezen meesterwerk van Kubrick. Ik weet dan ook dat ik veel mensen voor het hoofd stoot door te zeggen dat de film, met uitzonderingen hier en daar, niet echt is blijven hangen bij me. Vond de sfeer koud en de personages, behalve het hoofdpersonage Alex, ook niet erg sterk neergezet.
Vind ander werk van Kubrick wel tot de meesterwerken behoren [ The Shining, 2001: A Space oddyssey ] Dus aan Stanley ligt het niet.
Dit is typisch een film die ik heel graag wil begrijpen [en ik begrijp best veel] maar ik krijg het vooralsnog niet voor elkaar [behalve de voor de hand liggende dingen].
Wellicht moet ik hem binnenkort nog maar eens een kans geven. Gezellig glaasje melk erbij..[Ultrahoog verhit natuurlijk
]
Wel een aanrader. Vind gewoon dat iedereen de 'klassiekers' moet kennen voor een goed beeld van wat Film is.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited