Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Don MN
De bende scheidde zich d.m.v. die pakjes van de rest. De rivaliserende groep waar ze mee vechten op de eerste avond waren in groene legerkledij. Doen pubers toch, denk aan skaters, kakkers, gabbers, etc.
Film Fan
Deze film kon mij totaal niet boeien. Een zweverige low budget jaren 70 film die er in mijn optiek behoorlijk gedateerd uitziet. Ik heb van Stanley Kubrick veel betere films gezien (The Shining, Full Metal Jacket). Het verhaal is ongeloofwaardig en het acteren vond ik niet van een hoog niveau. Kortom dit is niet een film voor mij.
SnakeDoc
Deze film lijkt me erg geniaal maar ook zo bizar.
Je zegt het precies zoals het is
Zojuist even aangeschaft op Blu-Ray!
Is nu bij de FRS voor 14,95 te koop. Redelijke prijs voor zo'n stukje meesterwerk!
Ik zal hem vlot is herzien en kijken of ik hem dat laatste halfje kan geven wat hem dan tot mijn persoonlijke top 5 films maakt!
filmfan17
Kom kom, wat is hier zo wazig aan behalve het iet wat mysterieuze einde?
Miss Sway
Hier sluit ik me bij aan. Wel vind ik het één van de meest kuwle filmposters ever.
aspro
dergelijk gedrag zie je nog steeds in de jeugd van anno 2010
die film zou eingenlijk een waarschuwing moeten zijn.
over die therapie die er in de film zitten kun je het mee eens of oneens zijn.
het wordt maar gechets of zoiets zoden aan de dijk zet in de film geheel niet je weet hoe hij afloopt
SnakeDoc
Wat een wazige film ,echt helemaal niets voor mij
Weer zo'n mafkees die niks begrijpt van het te geven aantal sterren bij een film!
Kom op zeg, een 0,5! En ik zag net dat je dat ook geeft aan de Lord of The Rings trilogie :s
Dat je daar niet van houdt begrijp ik, ... maar een 0,5 geven gaat helemaal nergens over.
Daarbij vind je deze wil wazig.....dat kan.
Valt me alleen mee dat je dan geen probleem had met El Laberinto del Fauno, die zelfs in je top 10 staat.
Nee voordat je met het cijfer 0,5 gaat smijten moet je eerst is even goed nadenken waarom de film deze verdiend.
Ook al is het je genre niet, je verhaal niet en niet het acteerwerk waar je van houdt, dan nog zijn er genoeg punten die je er van moeten weerhouden deze film met een halve ster te beoordelen!
Dreamboy
Wat een geweldige film! Hoe het begint en hoe het eindigt wow! Was al jaren nieuwsgierig naar deze film en heb hem dan vandaag meegenomen! En ik ben overtuigd! Echt geweldig!
Moet nog even een paar keer kijken, om te beslissen of dit in mijn top 10 komt!
filmfan17
Ik stel deze lagen/thema's voor van A Clockwork Orange: - de rol van de kunst in deze maatschappij wordt ter discussie gesteld, gevraagd over welke plek het inneemt. Overigens vind ik het interessant dat waar sommige kijkers tegen aan stoten volmondig tot zijn recht komt in de schilderijen die aan de muur hangen.
- de vrije wil tegenover de wil van de staat
- allerlei ideologieën worden aan de kaak gesteld, van religie tot fascisme.
- de rol van de vrouw in deze film, als object?
- geweld in deze film, en de stylizering hiervan zodat we afstand kunnen nemen. Wordt gepresenteerd als een musical, of door middel van slowmotion.
En hoe zit het met de paralellen van Alex en Mr. Alexander, de schrijver. De deurbel zijn de eerste noten van beethoven's 5e waar Alex fan van is, dezelfde badjas en de namen versterken verder de vergelijkingen.
- dan hebben we ook nog de laag van film/theater/maskers. Allemaal dingen die "gestaged" zijn. Denk bijvoorbeeld aan Alex die optreed als "genezen" crimineel en eerder in de film met maskers een musical zingt, het gevecht tussen de gangs, waarin billyboy's gang eerst op een podium een vrouw wilt verkrachten. Wat een meesterwerk.
filmfan17
Ja Alex is fan van Beethoven en in het bijzonder zijn 9de. Maar de deurbel van Mr. Alexander is toch echt het 5e symphonie. YouTube - A Clockwork Orange - Break-in Scene (Warning: Graphic) En Beethoven's 5e: http://www.youtube.com/watch?v=zhcR1ZS2hVo
chevy93
Maar je formuleert het alsof Alex fan is van de 5e
Baasje
Daarbij vind je deze wil wazig.....dat kan.
Baasje
Wie maakt hier uit wat ik van een film moet vinden als ik nog minder had kunnen geven had ik dat gedaan film is gedateerd en grote flauwekul maar volgens mij ben jij weer zo'n wereldverbeteraar die denkt dat alleen zijn mening telt dus wie is hier de mafkees .K..
Je mag volledig zelf weten wat je voor beoordeling geeft. Maar wat vond je flauwekul?
SnakeDoc
Je hebt je 0,5 totaal niet overdacht.
Sommige films kun je gewoon weg niet zo'n slecht cijfer geven.
Maar ik ben ben ook wel benieuwd wat je er zo flauwekul en wazig aan vind... Ligt je cijfer dan op zijn mint is nauwkeurig toe!
chevy93
SnakeDoc, iedereen hecht andere waardes aan cijfers en aan wie is het om te bepalen wat acceptabel is en wat niet?
Ik ben het met je eens en wil ook graag wat uitleg zien, maar dat kan ook gewoon netjes gevraagd worden
SnakeDoc
Oow ik dacht dat ik aardig redelijk was, ...
Ik wil niet opdringer over komen natuurlijk, ...
Maar een 0,5 geef je niet aan een film met de tekst: Wat een wazige film was dit.
Als je hem zo laag beoordeeld dan was er een hoop aan de hand. Echt een hoop, en daar ben ik serrieus gewoon erg benieuwd naar
Dus ben benieuwd,....
13woutie13
Ik vind het gewoon opvallende dat iemand een film als Braveheart 5* geeft, en the Lord of the Rings 0.5*
Zijn natuurlijk wel verschillende films, maar kan wel wat verbanden leggen, zoals de veldslagen.
ontopic: zelf begon ik met een 2.5* voor deze film. Na een 2e kijkbeurt kwam ik alweer terecht bij een 3.5*. Vond hem eerst saai en inderdaad wazig, maar later kreeg ik wel wat meer gevoel voor deze film.
Marpher
Films als deze moet je altijd eerst even laten bezinken; als ik deze film gelijk na het kijken beoordeeld had, had ik hoogstwaarschijnlijk ook 0.5* gegeven. Maar zoals chevy93 al zei; iedereen hecht andere waardes aan cijfers en ik ga je ook niet bevelen wanneer je moet oordelen. Dit werkte in ieder geval voor mij en ik vind het een geweldige film:D

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited